Poveži se s nama

Moja županija

Kožić: Za realizaciju predizbornih obećanja Mihaela Zmajlovića nije dostatan ni proračun Münchena

Koalicija koja podržava Kožića pozvala je građane da 30. svibnja biraju stabilnost

Objavljeno

Kandidat za župana koalicije SKNL-a, HDZ-a, stranke BM 365, HSU-a, HSLS-a i HNS-a Stjepan Kožić nakon ulaska u drugi krug poručio je da je podrška od 45 posto glasova znak kako birači žele politiku kontinuiteta i razvoja županije, te ih pozvao da stabilnost izaberu i u drugom krugu.

– Sportskim rječnikom – nakon uvjerljivog vodstva u prvom poluvremenu, odvažno, snažno i pošteno igramo utakmicu za pobjedu 30. svibnja. Pozivam sve birače da u drugom krugu biraju stabilnost i izaberu župana kojem vjeruju – poručio je Kožić i čestitao svim gradonačelnicama, načelnicima i načelnicama koji su izabrani u prvom krugu bez obzira na stranačku pripadnost.

Aktualni župan u drugi krug lokalnih izbora u Zagrebačkoj županiji ulazi s SDP-ovim Mihaelom Zmajlovićem, kojeg podržava i HSS, a koji je u nedjelju dobio 29,08 posto glasova birača.

– Za realizaciju predizbornih obećanja Mihaela Zmajlovića nije dostatan ni proračun Münchena. Obećanja poput čim dođem na vlast imat ćemo 100 novih liječnika i nastavu u jednoj smjeni u cijeloj županiji, ultra brzi internet na Žumberku i besplatan prijevoz zvuče lijepo, ali nisu lako ostvariva – poručuju iz stožera koalicije, te pozivaju na suradnju sve stranke koje žele dati svoj doprinos razvoju Zagrebačke županije u skladu s realnim mogućnostima, a Kožić dodaje: “Ne zanimaju me floskule! Ja poznajem realne mogućnosti proračuna Zagrebačke županije i ne lažem birače. Čak i priča o preseljenju sjedišta Zagrebačke županije u Veliku Goricu nemoguća je misija bez većine u Saboru RH, a svi znamo da je Zmajlović i u Saboru izgubio svoj glas, a dok ga je imao nije ga koristio za dobrobit Zagrebačke županije”.

HOTNEWS

Konstituirana Skupština Zagrebačke županije, Martina Glasnović izabrana za predsjednicu

Glasnović je najavila radnu jesen.

Objavljeno

on

Nakon dva neuspješna danas je, iz trećeg pokušaja konstituitana Skupština Zagrebačke županije.

Za predsjednicu je izabrana Martina Glasnović (HSS), za potpredsjednika  Mato Čičak (HDZ), dok za drugog potpredsjednika nije bilo prijedloga.Predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović zahvalila se članovima na ukazanom povjerenju, najavljujući radnu jesen kada će na dnevnom redu Županijske skupštine biti donošenje Rebalansa proračuna za 2021. godinu.

U novom sazivu Skupština Zagrebačke županije ima 47 članova i to 13 iz koalicije HDZ-HSU-HNS-HSLS, zatim osam iz koalicije SKNL- Bandić Milan 365, devet iz SDP-a, šest iz Fokusa, pet iz Domovinskog pokreta, četiri iz HSS-a i dva iz MOST-a.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako vjeruje da će suradnja u Skupštini biti usmjerena ka realizaciji projekata i programa na dobrobit svih žitelja Zagrebačke županije.

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

HDZ i HSS dogovorili većinu u Zagrebačkoj županiji

Sjednica je sazvana za 3.kolovoza, a tada će biti poznat i službeni rasplet ove političke situacije.

Objavljeno

on

Nakon dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije stigla je informacija kako je konačno došlo do dogovora među pojedinim strankama, te bi ovoga puta, u trećem pokušaju sve trebalo proći bez problema.

-HDZ i partnerske stranke dogovorile su s HSS-om većinu potrebnu za konstituiranje Skupštine Zagrebačke županije, potvrdio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Željko Turk, istaknuvši da će HSS-u pripasti mjesto predsjednika Skupštine.

-Naš je stav da nam je HSS stranka kojoj možemo dati povjerenje u kontekstu formiranja Skupštine i da je predstavnik HSS-a kao mogući predsjednik županijske Skupštine za nas prihvatljiva varijanta, rekao je Turk Hini, objasnivši da se ne radi o koalicijskoj suradnji nego samo o suradnji potrebnoj za prvu konstituirajuću sjednicu. Također je istaknuo da, HDZ kao ozbiljna stranka pokušava napraviti sve kako bi se izbjegli novi izbori.

Predsjednik SDP-a zagrebačke županije Mihael Zmajlović izjavio je, pak Hini da se od HSS-a koji je na lokalne izbore u svibnju izašao na zajedničkoj listi s SDP-om očekivalo da sudjeluje u formiranju većine od opozicijskih stranaka u Skupštini, ali da je HSS te pregovore ‘naprasno’ napustio i pretrčao HDZ-u.

Razgovori su se vodili s Fokusom, Domovinskim pokretnom i Mostom koje su, ističe Zmajlović, bile spremne formirati većinu.

-SDP je na ove izbore išao s jakom kampanjom protiv HDZ-a i njihovog dosadašnjeg štetnog i korumpiranog načina vođenja županije, a u tome nas je kao koalicijski partner na zajedničkoj listi podržao i HSS. U svim svojim istupima Beljak i HSS su dosad jasno artikulirali stav da s HDZ-om neće nikada, kazao je Zmajlović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na Facebooku je objavio da “HSS ne mijenja stranu” te dodao da se on “nije dogovorio s HDZ-om”.

No, prema navedenom dogovoru  HDZ i koalicijski partner HSU, zajedno s nezavisnom listom Stjepana Kožića i Strankom Bandić Milan 365 dobili potrebne ‘ruke u zraku’ na sjednici koja je sazvana za 3. kolovoza, i s HSS-om imaju natpolovičnu većinu od 25 vijećnika.

 

 

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

U 2020. godini u Zagrebačku županiju više ljudi doselilo, nego odselilo

Doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo.

Objavljeno

on

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od ukupno dvadeset županija te Grada Zagreba, međužupanijski pozitivan migracijski saldo (više doseljenih nego odseljenih) imalo je pet županija i Grad Zagreb, a najviši je bio u Zagrebačkoj županiji u koju se doselilo 1.315 osoba više nego što se odselilo, dok su najveću međužupanijsku migraciju stanovništva imali Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Inače, u 2020. mjesto stanovanja unutar Republike Hrvatske promijenilo je 64.155 osoba. Kada je riječ o vanjskim migracijama u 2020. u Republiku Hrvatsku iz inozemstva se doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno