Povežite se s nama

Vijesti

Kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac poručuje – Velika Gorica postat će grad jednakih mogućnosti i prilika

Pet je mjeseci otkako je Bekavac istaknuo kandidaturu za gradonačelnika.

Objavljeno

na

Pet je mjeseci kako je kandidaturu za gradonačelnika Grada Velike Gorice istaknuo kandidat MOST-a dr.Ivan Bekavac. Svakodnevno je među građanima s kojima razgovara o njihovim problemima i potrebama u ovom gradu, te je osim razgovora pokazao da mu nije problem ni primiti se alata i posla i popraviti nesigurne klupe u našem gradu kako bi bile upotrebljive i služile svrsi za koju su postavljene.

Gostujući u programu City radija, osvrnuo se na opskrbu energijom, najavu HEP Toplinarstva o ulaganju u našem gradu, ali i na temu pročistača, te otkrio što će s viškom kadrova, koji prema njegovom riječima opterećuju gradski proračun.

Život i rad u svakoj urbanoj sredini nezamisliv je bez sigurne i pouzdane opskrbe energijom. To se postiže samo stvaranjem strategije dugoročnog razvoja opskrbe energijom. Ima li naš grad takvu strategiju?

-Naslijedili smo sjajne urbanističke temelje položene još u prošlom stoljeću koji i danas rezultiraju ugradnjama interpolacija primjerene veličine bez nebodera, urbanističkom kontrolom i gospodarenjem prostorom za izgradnju gospodarskih i drugih objekata, sjajnim prometnim rješenjima obilaznica i pristupa autoputu koje treba još nastaviti te završiti.

Međutim naslijedili smo i zapušten sustav gospodarenja energijom neprimjeren današnjem primarno holističkom pristupu, jer se ovdje radi o urbanističkom, prometnom, socijalnom te energetskom sagledavanju organizacije života u gradu. Danas to rješava posebno područje gospodarenja energijom koje obično zovemo urbanom energetikom ili komunalnom energetikom. Dobro planirano, organizirano i vođeno, te racionalno upravljanje energetskom opskrbom umnogome određuje kvalitetu življenja u gradu.

Stoga se zalažem za dugoročno promišljeno gospodarenje svim oblicima energetske opskrbe u našem gradu. Radi se o usklađivanju tri energetska sustava: prirodni plin, toplinska energija i električna energija

Njihov usklađeni dugoročni razvoj treba biti interes strategije razvoja Grada. Danas postoji veliki broj različitih tehničko-tehnoloških rješenja koja mogu smanjiti, racionalizirati potrošnju energije, a time i troškove za krajnjeg korisnika.

HEP Toplinarstvo najavilo je ulaganje 30 milijuna kuna u modernizaciju toplovoda i stvaranje centralnog toplinskog sustava u Velikoj Gorici, te dodatnih 80 milijuna kuna kako bi postojeće toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici prenamjenio u kogeneracijska postrojenja, Vaš komentar?

-Dugogodišnji problem skupog grijanja u Velikoj Gorici trebalo je početi rješavati prije deset godina u etapama. Onda je trebalo toplinske stanice u Vidrićevoj i na Cibljanici pretvoriti u kogeneracijska postrojenja što podrazumijeva istovremenu proizvodnju toplinske i električne energije. Bivši gradonačelnik, pa i današnji v.d. gradonačelnik naobećavali su se toga zadnjih dva mandata, međutim ništa. Gorica kaska za Zagrebom koji ima takve i bolje sustave već trideset i više godina, a Velikogoričani plaćaju danak političkim kompromisima HDZ-a i stranke pokojnog Bandića, kako onda tako i danas. Iz naših džepova plaćao se taj politički parazitizam na tijelu našeg grada i na računima grijanja, kao i u ugovorima sa Zet om. Rasipanje našeg novca radi mira u gradskoj upravi, a mir nije služio za rast i razvoj našeg grada koji funkcionira na auto pilotu zadnjih godina, nego za, kako vidimo iz medija, dogovore u stražnjim sobama goričkog restorana.

Sjetimo se samo epizode „razdjelnici“ koji su posve pogrešno shvaćeni kao naprave koje štede energiju i smanjuju račun za grijanje. Građanima nije pojašnjeno kako u očekivanju tehničko tehnoloških rješenja iz HEP-a ili vlastite gradske tvrtke toplinarstva, smanjiti račune grijanja može samo promjena navika, obnova ovojnica zgrada, popularno fasada, te ugradnja regulacijskih (radijatorskih) ventila, tamo gdje sustav grijanja to dopušta.

U mandatu gradonačelnika utvrdit ću opravdanost nastavka suradnje s HEP Toplinarstvom, te aktivirati davno utemeljenju javnu gradsku tvrtku VG Plin ukoliko za to postoji opravdani javni interes ekonomske računice.

Zadnjih tjedana imali smo najavu v.d. gradonačelnika spajanja Velike Gorice na pročistač odvodnje Grada Zagreba, potom je priča o tome utihnula, u očekivanju smo raspisivanja novog natječaja za pročistač odvodnje, kako Vi na to gledate?

-Tom problemu pristupiti ću operativno, a ne politički jer o rješenju i realizaciji ovisimo ne samo mi, nego i generacije koje dolaze. Naime v.d. Gradonačelnik izjavio je namjeru spajanja na pročistač očito nesvjestan okvira projekta koji treba ostvariti. Naime, njegov prethodnik bivši gradonačelnik je prilikom donošenja odluke o raspisivanju natječaja za izgradnju pročistača konzultirao struku, kako mu zakon i nalaže, da bi dobio stručne pokazatelje je li bolje vršiti rekonstrukciju i povećanje kapaciteta vlastitog pogona ili je bolje i jeftinije “uštekati” se na zagrebački pročistač.

I struka, IPZ Uniprojekt MFC d.o.o. izradila je Studiju o utjecaju na okoliš rekonstrukcije/dogradnje za pročišćavanje otpadnih voda s pripadajućim sustavom odvodnje. Studiju je radio ovlašteni pravni subjekt od strane izvršne vlasti u RH . Navedena studija razradila je sistem rekonstrukcije i nadogradnje, izvršila procjenu povećanja kapaciteta, modernizaciju, nadzor i sl. To je bio temelj za osiguranje bespovratnih sredstava iz fondova EU za Grad i sve nas. Na osnovu koje studije kojeg ovlaštenog pravnog subjekta v.d.gradonačelnik predlaže skretanje preko Domovinskog mosta do Zagreba “jer ima viška kapaciteta”? Na osnovu koje struke iznosi javno navedeno, te drži sastanke sa Hrvatskim vodama? S kojim uredom vlade RH se konzultirao o načinu raskida ugovornih obveza sa Fondom koji mu je osigurao sredstva i je li dio tih sredstava već utrošen? I drugo, sad već bivša uprava Grada raspisala je natječaj. Nigdje se ne vidi je li taj natječaj bio međunarodnog ili nacionalnog karaktera. Zar nitko u EU nema pravne subjekte koji rade takve pogone za svoje gradove i šire već su to samo tvrtke Strabag AG i Elektrocentar Petek? Izdvojena sredstva u tom natječaju iznosila su cca 100 milijuna kuna, a gore navedeni nude od 25 do 35% više.

Bekavac je ukazao na niz drugih problema, te istaknuo što će prvo promijeniti kad postane gradonačelnik.

-Vrijedi podsjetiti javnost i na obećanje današnjeg „nisam znao“ v.d. gradonačelnika, dano Lomničanima prije nekoliko godina o osnivanju odvjetničkog tima za rješavanje spornih pravnih elemenata asfaltne bazu, a koji nikad nije osnovan, ili pak na okolnost da zaposlenici Grada koji rade na izdavanju građevinskih dozvola ne obavještavaju vlasnike susjednih nekretnina o izdavanju građevinskih dozvola, pa građani tek post festum bivaju dovedeni pred gotov čin.

Ili pak na činjenicu nepostojanja novog cjenika prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, kao niti usklađivanja istih usluga sa zakonom iz 2013, a sada smo u 2021.! o čemu sam i već ranije govorio.

Istekao je i zakonski rok i nema objave izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice za 2020. g. koji bi trebao pokazati kako nažalost gradska uprava nije opravdala očekivanja nas građana o održivom gospodarenju otpadom kao jednom od temelja suvremenog kružnog gospodarstva.

U zaključku želim poručiti građanima kako sam temeljito proučio Statut Grada Velike Gorice, te Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Prvi radni dan u gradskoj upravi tražit ću organizacijsku shemu gradske uprave, te izvješće o radu svih pročelnika upravnih odjela te plan rada za naredno razdoblje.

Isto ću tražiti i od svih predsjednika upravnih vijeća ustanova, poduzeća u gradskom vlasništvu, kao i od nadzornih odbora javnih gradskih tvrtki o čijoj odgovornosti nitko ne govori.

Neće više izmišljena radna mjesta opterećivati gradski proračun, uhljebi i paraziti javnog novca dobit će otkaze. Velika Gorica postat će grad jednakih mogućnosti i prilika. – zaključio je Bekavac.

Cijelu emisiju poslušajte OVDJE.

Vijesti

Goričke večeri donose koncert rock i elektroničke glazbe

Koncert počinje večeras u 19 sati…

Objavljeno

na

Velikogorička udruga KulTur, za promociju kulture i podizanje kvalitete života svih građana, na pozornicu Goričkih večeri donosi DJ program, nastupe mladih rock bendova i autorska djela eksperimentalne i elektroničke glazbe.

Tako će večeras u Parku dr.Franje Tuđmana zasvirati velikogorički band „Deset deset“, a na pozornici će im se pridružiti i mladi rock sastav „Road XVI“ koji je poznat po sviranju obrada rock klasika stranih i hrvatskih izvođača.

Za elektroničku glazbu zadužen je DJ varboska (Kristian Bagarić) koji je svoju prisutnost na zagrebačkoj klupskoj sceni već naznačio nizom kolektivnih i samostalnih istupa.

Tulum uz rock i elektroničku glazbu kreće od 19 sati.

Nastavite čitati

Vijesti

PAK Uspon: Druga međunarodna lokalna liga okupila više od 40 sportaša

Natjecalo se u nekoliko disciplina…

Objavljeno

na

U organizaciji Para Atletskog kluba Uspon i uz pomoć udruge KOP Tur i Športsko rekreativnog saveza Grada Velika Gorica, održana je jučer  2. međunarodna lokalna liga.

Na natjecanju je nastupilo 40 sportaša iz 8 klubova, Uz Uspon, bili su tu i članovi AKOSI Odisej iz Kutine, AKOI Uriho, AKOSI Vinkovci Sokol Bjelovar, Spektar Pula, AKOSI Samobor i AKOSI Agram među kojima i jedni od najboljih paraatletičara Hrvatske.

– Ivan Katanušić, srebrni iz Tokya, rezultatom 58.30 ostvario je svoj najbolji ovosezonski rezultata u bacanju diska ujedno i bodovno najvrijedniji rezultat natjecanja. Odličan rezultat ostvario je Erik Fabijan Kaurin iz Odiseja koji je kuglu bacio 15.05m što je njegov najbolji rezultat i osobni rekord. Vrijedne rezultate ostvarili su i Matija Sloup iz Odiseja u kugli 9.78m, Miljenko Vučić 13.01m – istaknuli su iz Uspona.

Foto: PAK Uspon

Kod djevojaka istaknula se Ana Gradečak, iz Uspona, a koja je kuglu bacila 8.05m.

– Treba napomenuti i nastup Massima Iveti iz Pulskog Spektra koji je u kugli ostvario svoj osobni rekord, a koji ovaj tjedan nastupa na Europskim Igrama Mladih u Finskoj. Rezultate koje je postigao u kugli i disku pokazatelj su da će nastup na Igrama u Finskoj biti uspješan. Po prvi put su nastupili naši mladi sportaši, početnici, te ostvarili vrlo dobre rezultate – dodali su iz kluba.

– Hvale vrijedno je sve ovo što radite, puna naša podrška, i sam start i početak i ova mala ulaganja koja smo tu imali pokazuju se da su samo dobar početak daljnjih ulaganja koja su potrebna. Želim svima danas da sve prođe u najboljem redu i da ovo događanje iz godine u godinu dići na višu razinu i da bude tradicija – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je ujedno i otvorio natjecanje.

Iz Kluba su zahvalili svima koji su sudjelovali i nesebično pružili svoju pomoć u organizaciji kako bi ovaj miting prošao što bolje i uspješnije.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Koje će tenisice biti hit ovog ljeta?

Ako vam je udobnost na prvom mjestu, tada su tenisice pravi izbor…

Objavljeno

na

Objavio/la

Napokon nam je stiglo ljeto, a s njim i duge šetnje, odlični provodi i općenito, provođenje vremena na otvorenom. Iako su cipele i sandale na visoku potpeticu obuća koja ističe ženstvenost na poseban način, ako vam je udobnost na prvom mjestu, tada su tenisice pravi izbor. No, ako ne znate koje tenisice ovog ljeta odabrati i uz što ih kombinirati, tada pročitajte naše savjete u nastavku.

Bijela boja – kraljica ljeta

Ljeto nas uvijek podsjeća na prozračnost, bezbrižnost i opuštenost i upravo je najbolja asocijacija na to bijela boja. Nema bolje ljetne kombinacije od lagane i lepršave bijele haljine od prirodnih materijala nadopunjene prekrasnim bijelim tenisicama. Osim što ova kombinacija djeluje vrlo profinjeno, sviđa se i ljubiteljicama monokromatskih kombinacija, ali i onima kojima je jednostavnost na prvom mjestu.

Tenisice, naravno, osim što u ovoj kombinaciji trebaju biti bijele, trebaju biti i udobne i kvalitetne kako bismo mogli u njima provoditi puno vremena i, a upravo su to adidas tenisice, posebno modeli Stan Smith. Riječ je o bezvremenskim modelima koji se odlično uklapaju u brojne modne stilove i lako se nose u različitim životnim situacijama, od odlaska na posao, predavanje ili u školu, do duge popodnevne šetnje gradom ili pak za večernji izlazak tijekom kojeg možemo bezbrižno plesati i odlično se provoditi, znajući da nam je obuća posebno udobna.

Ako tražite jednu adresu na kojom možete iz udobnosti svojeg doma pregledati koji su sve dostupni modeli Stan Smith, tada posjetite https://www.ecipele.hr/adidas-stan-smith i uživajte u bogatoj ponudi i jednostavnoj kupovini, a svoje ćete nove tenisice moći nositi u vrlo kratkom roku!

Sportski modeli za ljubiteljice aktivnog načina života

U slučaju da vam ženstvene haljine nisu prvi izbor i ako od najranijeg djetinjstva pamtite upozorenja „da ne trebate uvijek i stalno trčati“, tada su za vas pravi odabir sportski modeli tenisica koji omogućavaju odličnu potporu stopalima cijelo vrijeme nošenja, a istovremeno odlično izgledaju, zahvaljujući čemu se jednostavno uklapaju u brojne modne kombinacije.

Udobne i kvalitetne tenisice su upravo Reebok tenisice, dostupne u širokom spektru različitih modela među kojima ćete sigurno jednostavno pronaći upravo onaj koji idealno odgovara vašem životnom stilu, ali i sportskim potrebama. Raznovrsnu ponudu tenisica istražite na https://www.ecipele.hr/zenska-obuca-reebok i uživajte u svojim novim tenisicama!

Što se tiče modnih kombinacija, vrlo ih je jednostavno napraviti: bez obzira na to volite li više traperice, udobne trenirke ili pak kratke hlače, uz odgovarajuće čarape, odlična je modna kombinacija spremna u trenu! A budući da su Reebok tenisice dostupne u različitim modelima koji su posebno prilagođeni za različite sportske aktivnosti, sigurno ćete jednostavno pronaći baš onaj će koji vam najbolje služiti. Naravno, za ljetne su aktivnosti bolji modeli proizvedeni od prozračnih materijala koji će omogućiti protok zraka čime se sprječava prekomjerno znojenje.

Na kraju, kada su u pitanju dostupne boje, tada je samo nebo granica. Birajte među potpuno bijelim modelima ili pak onima u šarenim kombinacijama boja, no, bez obzira na to na koji se odlučite, svaki je od njih ukrašen prekrasnim logotipom koji daje tenisicama poseban efekt.

Nastavite čitati

Sport

Donji Hruševec i Kravarsko na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio/la

19. MNL “VUKOMERIČKE GORICE 2022.” ,  3. kolo

Dvije vodeće momčadi efikasno su odradile 3. kolo, Donji Hruševec peticom je ispratio Opatiju, četiri gola na utakmici najefikasnijeg strijelca lige Zvonimira Matušina. Kravarsko je pak napunilo mrežu Velike Bune s pola tuceta. Neočekivan poraz Šiljakovine od Strezojeva koje se pobjedom vinulo prema vrhu. Lučelnica je također još neporažena momčad, ali s tek tri postignuta gola do sada. Neizvjesnost natjecanja je tek krenula.

Rezultati 3. kola: Pokupsko – Gornja Opatija 2:1 (Pirša K. Grahovac / M. Brajković), Markuševec – Kozjača 0:3 (J. Kovačić, M. Pukšić, Pazman), Donji Hruševec – Opatija 5:0 (Z. Matušin 4, M. Skrbin), Lučelnica – Gladovec 3:1 (M. Petković, T. Milković, I. Fabijanec / I. Posavec), Strezojevo – Šiljakovina 2:1 (D. Vranešić, M. Vranešić/ D. Vuković), Kravarsko – Velika Buna 6:0 (M. Zagorac 2, M. Kuzmić, J. Domitrović, F. Sovina, N. Gršetić).

Strijelci nakon 3. kola: 7 – Zvonimir Matušin, 4 – Dražen Vuković, Nedjeljko Gršetić, Hrvoje Bartolović, Matija Brajković …

Redoslijed: 1. DONJI HRUŠEVEC 9, 2. KRAVARSKO 9, 3. STREZOJEVO 7, 4. KOZJAČA 6, 5. ŠILJAKOVINA 6, 6. LUČELNICA 5, 7. MARKUŠEVEC 3, 8. GLADOVEC 3, 9. POKUPSKO 3, 10. VELIKA BUNA 3, 11. DUBRANEC 1, 12. NOVO BRDO 1, 13. GORNJA OPATIJA 1, 14. OPATIJA 0.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Žiri odlučio: Ogranak Seljačke sloge Buševec ide na državnu smotru

Grad Veliku Goricu na smotri su predstavljala čak dva kulturno-umjetnička društva. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca.

Objavljeno

na

Ogranak Seljačke sloge Buševec predstavljat će Turopolje, Veliku Goricu i Zagrebačku županiju na državnim susretima.

Odlučio je tako, tročlani žiri Županijske smotre koreografiranog folklora, održanoj večeras u Domu kulture u Buševcu. U konkurenciji je bilo pet kulturno-umjetničkih društava od čega su dva s područja Velike Gorice. Uz Ogrankaše, nastupili su i članovi KUD-a “Stari Grad” iz Lukavca, a koji su se predstavili pjesmama i plesovima Livanjskog kraja.

26.06.2022. – Buševec – Županijska smotra koreografiranog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz društvo iz Buševca i Lukavca, iz Zagrebačke županije nastupili su još i KUD “Oštrc” iz Ruda, KUD “Preporod” iz Dugog Sela i KUD “Sveta Jana” iz Gorice Svetojanske.

Ogrankaši će pobjedničku koreografiju “Lepi Ivo krešu kreše”, pjesme i plesovi Hrvata koji žive u mađarskom dijelu Podravine, pokazati publici u Županji gdje će se krajem kolovoza održati državna smotra.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno