Povežite se s nama

Kultura

Kako je nekad bilo: Na Božić se jede ono što kopa, na Novu ono što ruje…

Kako je izgledao tradicionalni turopoljski božićni stol: donosimo vam nekoliko jednostavnih starinskih recepata kojima neće odoljeti ni najizbirljivija nepca…

Objavljeno

na

Božićni običaji, pa tako i hrana koju pripremamo za blagdane, u posljednjih dvadesetak godina pokleknuli su komercijalizaciji odmičući se od tradicije i onog istinskog smisla što Božić predstavlja – mir, ljubav i obitelj. No blagdani ne bi bili blagdani da nema obitelji i hrane koja nas okuplja oko zajedničkog stola. Za razliku od nekih prošlih vremena, danas je blagdanska trpeza daleko bogatija, pa od ponude koja se nađe na stolu ne znamo što bismo prije probali. Nekad davno u Turopolju, dok je većina ljudi živjela od poljoprivrede, jelo se ono što se imalo, a meso se pripremalo jednom tjedno. No za Božić je trebalo biti svega i sve se čuvalo za taj dan. Pa krenimo od Badnjaka…
Za razliku od danas, kad se na Badnjak jede riba, nekad se postilo na drugačiji način. Netko čak hranu nije okusio cijeli dan, no tog dana obično su se posluživala jaja, domaći kruh, krumpir ili posni grah na salatu. Naravno, ne sve odjednom… Tko je što imao. U obitelji moje bake za doručak se pripremala trena ili frkana kaša, a za ručak posni grah.

Trena kaša
Sastojci:
1 kg pšeničnog brašna (glat nuler)
Malo soli
Malo vode
Priprema: U malo vode umiješati (zruliti) brašno da se naprave grudice i kuhati u slanoj vodi. Kad je kuhano, prelijati s preprženim lukom.

Posni grah
Sastojci:
1 kg graha
Voda
Luk
Malo ulja ili rastopljene masti
Priprema: Grah se probere, očisti i opere. Pristavi se u hladnu vodu i kuha bez soli. Kad je mekan, ocijedi se i ohladi. Dodaje se malo ulja i soli, ako je bilo luka, i on se narezao i dodao. Obično se uz posni grah posluživao i domaći kukuruzni kruh.

Domaći kuruzni (kukuruzni) kruh
Sastojci:
1 kg kukuruznog brašna (mela)
60 dkg raženog brašna
2-3 žličice soli
Mlaka voda po potrebi
Za kvas:
2 kocke svježeg kvasca
1 žlica šećera
2-3 žlice glatkog brašna
Za premaz:
Par žlica glat nulera (pšeničnog brašna)
Mlake vode za razmutiti melu
Priprema: Oko 80 dkg kukuruznog brašna staviti u posudu, preliti s litrom kipuće vode, promiješati i ostaviti da se ohladi. Potom napraviti kvas. Kvasac razmutiti sa šećerom i 1 dl mlake vode te pustiti da se digne. Kad se ohladilo kukuruzno brašno, staviti kvas i sve dobro promiješati. Nakon toga se stavi raženo brašno te se dodaje voda po potrebi i sve se dobro treba promiješati. Tijesto se mijesi i dodaje se još vode i kukuruznog brašna koliko treba. Sve se radi u posudi i tijesto se tuče rukama oko deset minuta. Kad je gotovo, ne smije se lijepiti za ruke. Nakon toga, tijesto se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči. Kruh treba premazati premazom da ne ispuca. Nakon toga stavi se peći u zagrijanu pećnicu. Prvih pola sata peče se na najvećoj temperaturi (250 stupnjeva), a onda još sat vremena na 200 stupnjeva.

Nakon doručka i ručka, više se nije jelo, već se prionulo na pripremu kuće za Božić. Sve se taj dan moralo urediti i počistiti, nacijepati drva, nahraniti blago i slično. Posljednja stavka je bila kićenje borovice, a nakon toga je slijedio unos Božića u kuću. Cijela obitelj se okupila u kuhinji, ugasila su se sva svjetla, a glava obitelji, najstariji muški član, otišao je u štalu po slamu. Nakon toga se sa slamom i svijećom vratio u kuću izgovarajući sljedeće: “Daj nam Bog picekov, racekov, telekov, pajcekov, puno zdrave dječice, mira i blagoslova ovoj kući”. Dio slame se potom položio ispod stola, a od preostalog dijela se napravio oblik križa i oko njega su se posipala zrna pšenice te se sve zajedno stavilo ispod stolnjaka. Tamo je stajalo sve do Ivanja, kad se slama iznosila van i stavljala na voćke, kako bi bolje rodile iduće godine.

Navečer se išlo na polnoćku nakon koje se moglo jesti meso, najčešće krvavice. Oni koju ne uzgajaju svinje i ne kolju, danas ih možete kupiti u bilo kojoj mesnici. Ako je u obitelji bilo kiselog zelja, onda se on dinstao i poslužio uz krvavice.

Na sam Božić uglavnom se nije doručkovalo jer se jedva čekalo ručak. Oni najgladniji ujutro su pojeli malo posnog graha, ako ga je ostalo od dana prije. Za božićni ručak u Turopolju se uvijek pripremala guska ili pura s mlincima. Stara narodna kaže da se perad jede na Božić jer nogama kopa unazad – dakle, da tim činom odguruje staru godinu iza sebe – a svinjetina za Novu godinu jer svinja ruje prema naprijed, pa da nadolazeća godina bude dobra.
Božićni ručak bio je u tri slijeda – juha, glavno jelo i desert. Juha se kuhala od iznutrica (pluća, srčeko) i nogica od pure ili patke. U juhu se obavezno stavljao grincek. Danas ga kupujemo na tržnici ili trgovačkom lancu, no prije pedesetak godina postupak je bio daleko drugačiji. Kao što znamo, svaka obitelj je imala vrt na kojoj su uzgajali razno povrće. Kako mi priča baka, mrkva se čuvala u trapu. Njen djed je napravio drvenu kutiju u kojoj se prvo stavio red pijeska, pa zatim red mrkve, pa opet red pijeska, mrkve… I tako sve dok kutija nije puna. Što se tiče ostale “zelenjave”, celera i peršina, prabaka je povrće stavljala u veliku staklenku, posolila i zatvorila, čime je povrće ostalo dugo vremena svježe. Naravno, juha ne bi bila juha bez domaćih rezanaca.

Domaći rezanci
Sastojci:
Pola kg brašna
2 jaja
Malo soli
Vode
Priprema: Sastojci se pomiješaju, tijesto se zamijesi rukama, dodavajući po potrebi malo brašna, dok tijesto ne postane glatko i čvrsto. Tijesto podijeliti na nekoliko dijelova te svaki dio zasebno razvaljati i ostaviti neko vrijeme da se osuši. Ako imate mašinicu za rezance, posao će brzo biti gotov, no nemate li je, dobar nož će biti sasvim dovoljan. Razvaljano tijesto treba zarolati i rezati oštrim nožem na uske trakice. Narezane rezance dobro posušiti na stolnjaku.

Juha od purećih iznutrica
Sastojci:
Pureće iznutrice (srce, pluća, jetra)
Grincek
Rezanci
Sol, papar
Voda
Priprema: Za juhu je najbitnije da se kuha što dulje na laganoj vatri, da krčka. S obzirom da se radi o purećim iznutricama, bit će dovoljno oko sat i pol do dva sata.
U većini turopoljskih kuća, uz puricu ili gusku posluživali su se domaći mlinci.

Mlinci
Sastojci:
Oko 80 dkg brašna
Prstohvat soli
Malo vode
1 jaje (može i bez njega)
Priprema: Sve sastojke izmiješati i mijesti, ali da tijesto nije ni pretvrdo ni premekano. Tijesto treba pustiti da odstoji oko pola sata, pokriveno krpom da se ne osuši. Nakon toga tijesto razdijeliti u nekoliko manjih komada. Svaki komad se treba razvaljati na jako tanko. Iako se tradicionalno mlinci peku na ploči peći na drva, danas postoje druge inačice, a mlinci ispadnu jednako ukusni. Možete ih peći na tavi ili možda jednostavnije, peći na limu (protvanju) u pećnici. Kad se mlinci ispeku, treba ih staviti na hrpu da se ohlade. Kad se ohlade, ako ih ne mislite odmah pripremati, treba ih pohraniti u neku posudu koja se može zatvoriti. Moja baka ih čak stavlja u jastučnicu. Jednako učinkovito. Što se tiče samog posluživanja, postupak je sljedeći: mlince natrgati na manje komade i pofuriti (preliti) ih vrućom vodom i ostaviti neko vrijeme da se natope i omekšaju. Nakon toga ih dobro ocijediti i dodati u ulje/mast na kojem se pekla pura što će im dodati taj okus zbog kojih su neodoljivo ukusni. Dodati začina po potrebi.

Purica
Sastojci:
1 purica (cca 2-3 kg)
Ulje
sol
Malo vode
Puno ljubavi i vremena
Priprema: Puricu treba posoliti i popapriti iznutra i izvana, a u unutrašnjost pure možete čak staviti i jednu neoguljenu jabuku. U lim za pečenje staviti ulje i zatim puru staviti peći. Tijekom pečenja, koje traje nekoliko sati (ovisno o kilaži, 1kg = 1 sat), puricu povremeno politi vodom i uljem u kojem se peče.

Kad su juha, purica i mlinci gotovi, stol serviran, vrijeme je za obiteljski ručak. Doduše, danas se još poslužuje francuska salata i još mnogi dodaci. Nekad toga nije bilo. Obično se kao salata posluživala zimnica – kiseli krastavci, cikla ili kisela paprika punjena sa zeljem.

Nakon ručka, moralo se malo zasladiti. Ipak je bio Božić. Naravno, nije se pripremalo sto vrsta kolača, nego jedna ili eventualno dvije vrste, a najčešće je to bila gibanica (makovnjača ili orehnjača) i mramorni kolač.

Orehnjača
Sastojci za tijesto:
50 dkg brašna (oštro za dizana tijesta)
Dva i pol dl mlijeka
1 dl ulja
2 žumanjka
2 žlice šećera
2 žlice ruma
Naribana korica od pola limuna
Malo soli
Jedna svježa germa
Nadjev:
40 dkg mljevenih oraha
15 dkg šećera
10 dkg grožđica
2 dl mlijeka
Korica limuna
Snijeg od dva bjelanjka
Kvas: Blago ugrijati pola dl mlijeka i dodati mu izmrvljenu germu, 2-3 žlice brašna i žličicu šećera. Sve se izmiješa, pokrije i ostavi dizati na toplom mjestu.
Priprema tijesta: U veću posudu prosijati brašno te dodati ostale sastojke (mlijeko, ulje, šećer, rum, žumanjci, limunova korica, sol i kvas). Sve se dobro izmiješa i lupa kuhačom tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače i posude. Potom se prekrije krpom i ostaviti da se diže. Kad se tijesto udvostruči, staviti ga na pobrašnjenu podlogu, razvaljati na prst debljine, premaže nadjevom, zarolati, staviti u protvan i ostaviti još neko vrijeme da se diže. Potom se premaže razmućenim jajetom i stavi se peči. Nakon pečenja ostaviti da se skroz ohladi jer se gibanica ne smije rezati dok je vruća.

Mramorni kolač
Sastojci:
300 g brašna
150 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica praška za pecivo
3 jaja (bjelanjak i žutanjak posebno)
2 dcl mlijeka
1 dcl ulja
Kakao u prahu
Limunova korica
Priprema: Brašno se prosije s praškom za pecivo. Žumanjci i šećer se miješaju dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim se doda brašno s praškom, mlijeko, naribana limunova korica i snijeg od bjelanjaka. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan se stavi kakao u prahu, a drugi ostane bijel. Dno lima za pečenje se premaže s uljem i pospe brašnom. Zatim se naizmjence stavlja žlica bijele i žlica crne smjese (jedna do druge), dok se ne popuni cijeli lim. Stavi se peči na umjerenoj temperaturi.

Turopoljska jela su, prije svega, bila jako jednostavna, no jako ukusna. Nadamo se da ste dobili pokoju ideju za blagdanski ručak. Dobar vam tek!

Gospodarstvo

FOTO VG Foto – svečano obilježena 40. obljetnica

Objavljeno

na

Objavio/la

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Fešta povodom 40.obljetnice foto obrta VG Foto, vlasnik Vlado Kolarec, održana je sinoć na Trgu Stjepana Radića na prostoru ispred studija. Obilježavanju obljetnice odazvali su se mnoge osobe iz foto branše iz Zagreba, Vrbovca i Velike Gorice. Svečanost je otvorio Igor Kolarec, koji je u ležernom tonu prvo kazao nešto o povijesti fotografije te o počecima VG Foto.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenut je podatak da je u Obrtu kroz stručnu praksu prošlo 60 učenika, a neki od njih su svoje prvo zaposlenje dobili u VG Foto. Profesionalni fotograf Vlado Kolarec je paralelno izgrađivao svoj obrt i stručno se usavršavao. Osim organiziranja više samostalnih izložbi odlazio je i na europske izložbe najsuvremenije foto tehnike u Njemačkoj (Köln). Imao je deset godina ugovor s Europskim uredom prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Bio im je na dispoziciji 24 sata. Fotomaterijale i videozapise slao je u Bruxelles.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

VG Foto surađivao je s crkvama u tri dekanata (krstitke, vjenčanja, krizme). Vladina djeca, sin i kćer, stekli su visoku naobrazbu vezanu za fotografsku odnosno video djelatnost. Kćer je dio školovanja završila u Italiji (Padova). Igor ima vlastiti foto studio.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako se na ovih 40 godina VG Foto obrta doda i 13 godina koje je odradio prije nego li je utemeljio vlastiti obrt, znači, Vlado Kolarec je profesionalni fotograf 53 godine! Iako je svoj dječački san i hobi pretvorio u životno zanimanje, kaže da mu je fotografija još uvijek i hobi i posao!

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Dani europske baštine u Novom Čiču: Razgledavanje, edukacija i radionica veza i tkanja

Mladi će imati priliku naučiti i pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći.

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojnim kulturnim događanjima u našem gradu obilježit će se Dan europske baštine. Po prvi puta, manifestaciji su se priključili i u Novom Čiču, a u subotu 30. rujna od 9 sati u Turističko-edukativnom centru i Etno-naselju svi zainteresirani moći će saznati nešto više o vještini veza i tkanja.

– Kako bi smo bismo podržali manifestaciju i sačuvali živu baštinu koju čuvamo u Novom Čiču pripremljen je program koji uključuje razgledavanje, edukaciju i radionicu na temu tradicije i vještine veza i tkanja. Paralelno će se održati i edukacija mladih u svrhu razvoja poduzetničkih vještina prilikom koje će mladi naučiti pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći te naučiti ponešto o gradnji krušne peći – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ‘Čiče’ Novo Čiče.

U listopadu u Novom Čiču bit će još i zanimljiva radionica ‘Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju’.

Na poziv predsjednice Društva žena Velika Mlaka Ivane Andrić Penave, koja je podrijetlom iz Vojvodine, vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje gdje će prezentirati ovu zahtjevnu, ali nesvakidašnju lijepu tehniku izrade narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, a koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata.

Inače, ove je godine u fokusu manifestacije ‘Živa baština’ koja podrazumijeva razne forme nematerijalne kulturne baštine poput običaja, rukotvorina, znanja i vještina koji čine važan dio identiteta zajednice. Njezini je nositelji, članovi lokalne zajednice, s posebnom ljubavlju i predanošću čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju.

 

Nastavite čitati

Kultura

Upoznajte slavensku mitologiju i božanstva kroz objektiv Dinka Neskusila i izložbu ‘Priče, pjesme, tajne’

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada. 

Objavljeno

na

U Galeriji Trumbetaš sutra se otvara nova izložba. Riječ je o izložbi ‘The Mith – Priče, pjesme, tajne’, a u kojoj izlažu Dinko Neskusil i Danijela Jurac, koja će ujedno i otvoriti samu izložbu.

Dinko Neskusil ovim fotografskim ciklusom dočarava promjene u prirodi prema priči profesra Vitomira Belaja, u koju su vjerovali stari Slaveni, dok poznata glazbenica Danijela Jurac – Tica, članica vokalnog ansambla Singrlice, kroz Neskusilov objektiv postaje protagonistica priče o razvoju i mijenama žene kroz život, priče omeđene životnim događanjima dvaju staroslavenskih božanstava – Mare i Juraja / Ivana.

Budući da je mitologija Slavena nepravedno zapostavljena i nedovoljno poznata, želja je izložbom približiti lik Mare i njene emocionalne promjene uvjetovane događajima i izborima u suodnosu sa svojim suprugom Jurajem.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada.

Naslovna fotografija: FB Dinko Kafotka Neskusil

Nastavite čitati

Kultura

Zvuci tradicijske glazbe i ove godine u Buševcu

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala.

Objavljeno

na

Objavio/la

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu.

Iako sam festival traje četiri dana, svečani koncert je u subotu u Domu kulture od 19 sati.

– I ove godine smo pripremili niz iznenađenja, a ljubitelji tradicijske glazbe moći će čuti i upoznati instrumente popu marimbe, alpohorna, švicarske harmonike, okarina, gajdi, rababa, tara, tarabuka i mnoge druge. Moći će uživo čuti i dva načina švicarskog jodlanja i vjerujem da će svima cijeli program biti vrlo interesantan – govori Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec organizator ove već tradicionalne manifestacije.

Za početak festivala, glazbenici iz Švicarske i Kostarike sutra će od 20 sati održati prezentaciju glazbala u Područnoj školi Buševec. U petak, će uz svirače iz Sjeverne Makedonije zasvirati Velikogoričanima kod Tržnog centra u 11 sati. Bit će to svojevrsna najava velikog subotnjeg koncerta.

– Prije samog svečanog koncerta od 16 sati u šatoru iz Doma kulture pripremat će se tradicionalna internacionalna jela. Jela koja ćete moći degustirati skuhat će predstavnici Kostarike, Švicarske, Afrike, bit će tu i albanskih specijaliteta – ističe predsjednik Rožić.

Oni koji neće stići do Buševca, grupe iz Kostarike i Švicarske nastupit će u nedjelju u Dugom Selu na županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara. Koncert je u 17 sati u dvorani KUD-a Preporod.

Nastavite čitati

Kultura

Što je zajedničko književnosti i farmaciji, ispričat će Nada Mihoković-Kumrić na Matičinom četvrtku

U četvrtak u Područnoj knjižnici Galženica od 19:30 sati.

Objavljeno

na

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici nastavlja obogaćivati gradska događanja s kulturno-edukativnim programom Matičin četvrtak.

Na 289. izdanju ovog događanja gostovat će poznata književnica i magistra farmacije Nada Mihoković-Kumrić, a koja će vam između ostalog reči što je zajedničko farmaciji i književnosti. O njenom radu govoriti će, poznati književnik, Božidar Prosenjak.

Inače, ova književnica piše od rane mladosti, a objavljuje od 1984. god. Uslijedile su nagrade za priče i igrokaze. Njena prva knjiga „Lastin rep“ je najbolji dječji roman u 1995. god., nagrađen nagradom „Mato Lovrak“. Napisala je 19 knjiga, romana, zbirki priča za djecu i odrasle, osvrta i zapisa.

Ovo kulturno događanje je u četvrtak u prostoru velikogoričke Područne knjižnice Galženica u 19,30.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno