Povežite se s nama

Kultura

Ivica Šiško i Zlata Cundeković otkrili su nam priču o raritetnoj mapi ‘Zapisi iz Turopolja’

Ova grafička mapa naći će se među eksponatima na velikoj izložbi tog doajena hrvatske grafike, ‘Hodočašće-40 godina kontinuiteta’, čije je svečano otvorenje večeras u 19 sati u Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću, a možete ju razgledati sve do kraja godine.

Objavljeno

na

Doajen suvremene hrvatske grafike i dugogodišnji profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, Ivica Šiško, večeras će publici u Zaprešiću predstaviti svoju samostalnu izložbu pod nazivom ‘Hodočašće-40 godina kontinuitet’. Među većinski recentnim, ali i izabranim antologijskim radovima ovog značajnog umjetnika, naći će se i jedna doista jedinstvena grafička mapa – ‘Zapisi iz Turopolja’ iz 1985.godine.  Naime, umjetnik koji je rođen u Livnu, a danas živi u Mariji Gorici, osamdesetih i devedesetih godina živio je i djelovao i u našoj Velikoj Gorici.

Foto: Zlata Cundeković, predsjednica FA Turopolje i autorica pjesama u grafičkoj mapi Ivice Šiška ‘Zapisi iz Turopolja’/G.Kiš, Cityportal.hr

Mapa je napravljena u suradnji sa Zlatom Cundeković, koja osim što već gotovo pet desetljeća vodi FA Turopolje, ima izuzetno bogatu umjetničku karijeru, a kao dugogodišnja djelatnica kulturnih institucija ostavila je neizbrisiv trag, kako u našem gradu tako i u Zagrebu.

– To vrijeme provedeno u Gorici pamtim kao jedno jako lijepo vrijeme. Bili smo mladi i veseli, a Gorica jedan mali i lijepi grad za život. Postojao je taj naš jedan krug umjetnika, i jako aktivno smo djelovali na području Gorice. Zlata i ja smo jako puno surađivali, a ‘Zapisi iz Turopolja’ sadrže 12 grafičkih listova u tehnici bakropis akvatinta sa Zlatinim pjesmama. Izlagali smo po cijelom svijetu. Stoga će se i ta mapa naći kao eksponat u sklopu ove izložbe. Tu je još i šest mapa u izdanju Bože Biškupića, velikog izdavača grafika i kolekcionara – ispričao nam je Ivica Šiško, uoči večerašnjeg svečanog otvorenja njegove samostalne izložbe u zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija.

Foto: Foto: Grafička mapa ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Mi smo imali jedinstvenu čast i prije same izložbe prolistati ‘Zapise iz Turopolja’ zahvaljujući susretljivosti koautorice, Zlate Cundeković.

– Kako smo Šiško i ja prilično surađivali, zajednički smo došli i na ideju stvaranja grafičke mape s pjesmama, koja je objavljena 1985.godine, a tiskana je u svega 13 primjeraka, pa je svakako raritet. Išli smo za tim da predstavimo turopoljska obilježja, pa sam ja napisala 12 pjesama, a Šiško 12 grafičkih listova inspiriranih Turopoljem. Mapa je izuzetno cijenjena, imali smo izložbu i u Muzeju Turopolja 1986.godine, i lijepo se prisjetiti i sad kroz ovu izložbu kako je u to vrijeme u Gorici bio veliki broj umjetnika i sjetiti se tih vremena – rekla nam je Cundeković.

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Publika će imati prilike vidjeti 40 Šiškovih radova, srednjih i većih formata, većinom recentnih, ali i antologijskih kojima je počeo svoju veliku karijeru.

– Na izložbi je predstavljen izbor iz njegovih sedam umjetničkih ciklusa, a posebno emotivno je zanimljiva ona posvećena ravnatelju Strossmayerove galerije, Nikoli  Albanežeu, koji je prerano preminuo 2022. godine, a upravo on je pisao predgovor izložbenom katalogu. Izložba je ujedno posvećena i uspomeni na dugogodišnjeg prijatelja profesora Šiška, Vladimira Malekovića, povjesničara umjetnosti, muzealca, pjesnika i jednog od najvećih likovnih kritičara koje je Hrvatska imala, tako da se ovom izložbom obilježava i 20. godišnjica njegove smrti – rekao nam je Ante Žaja, ravnatelja Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću.

Izložba je sufinancirana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a Šiškovo ‘Hodočašće – 40 godina kontinuiteta’ možete razgledati sve do 31. prosinca.

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafika iz mape ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g./G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Pjesma Zlate Cundeković u grafičkoj mapi ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Grafička mapa ‘Zapisi iz Turopolja’, 1985.g, autori Ivica Šiško i Zlata Cundeković/G.Kiš, Cityportal.hr

Kultura

U prodaji ulaznice za predstavu ‘Mali raj’ družine Histrion

Predstava u Velikoj Gorici igra 13. ožujka.

Objavljeno

na

Glumačka družina Histrion stiže u Veliku Goricu sa svojom obiteljskom komedijom ‘Mali raj’. Ulaznice su jučer puštene u prodaju, a predstava je na rasporedu u srijedu 13. ožujka.

Smijeh i zabavu na kazališne daske Dvorane Gorica donijet će nam Ana-Marija Pecarić, Hrvoje Klobučar, Ivica Pucar i Borna Galinović. Čut ćemo velike priče o malim ljudima kroz nespretne ljubavnike, vinske obrate i osebujne karaktere.

Stavljajući na svoj program obiteljsku komediju, Glumačka družina Histrion odaje počast znamenitom piscu, komediografu, libretistu i scenaristu Milanu Grgiću. U veseloj igri susreću se spisateljska vještina i histrionsko glumačko nadahnuće i stvaraju predstavu koja slijedi bogatu tradiciju histrionskih izvedbi.

Početak predstave je u 20 sati.

 

Nastavite čitati

Kultura

FOTO PK Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju mažoretkinja u Sisku

Objavljeno

na

Objavio/la

29.02.2024. Velika Gorica. Plesni klub Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju u Sisku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.02.2024. Velika Gorica. Plesni klub Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju u Sisku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvatsko udruženje mažoret timova (HUMT) organizira 8.regionalno natjecanje mažoretkinja u Sisku, u nedjelju, 03. ožujka 2024. godine. Natjecanje je kvalifikacijski turnir za 11. Državno prvenstvo HUMT-a u kategorijama solo, duo-trio i mini formacije.

29.02.2024. Velika Gorica. Plesni klub Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju u Sisku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.02.2024. Velika Gorica. Plesni klub Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju u Sisku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.02.2024. Velika Gorica. Plesni klub Barbara sudjeluje na regionalnom natjecanju u Sisku. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka) sudjelovat će na kvalifikacijama s 32 koreografije u tri dobna razreda (kadetkinje, juniorke, seniorke) te sa 6 mini formacija: 3 kadetske, 2 juniorske i jedna seniorska.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Dječja smotra folklora: Gradom će ove nedjelje zavladati pjesma, ples i šarenilo nošnji najmlađih čuvara baštine

Svu raskoš folklornih običaja pokazat će čak 700 najmlađih folkloraša, a za tjedan dana, 10.ožujka, u POU Velika Gorica stižu i odrasle folklorne skupine.

Objavljeno

na

Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Velika Gorica najavljuje Smotru folklora 2024.godine, koja će se održati u dva dijela. Tako nam već ove nedjelje, 3. ožujka, stiže Dječja smotru folklora na kojoj ćete imati prilike vidjeti koreografije iz cijele Hrvatske.

– Ponovno će se gradom i Pučkim otvorenim učilištem oriti pjesma, ples, šarenilo nošnji, cika i smijeh naših najmlađih izvođača. Ove godine na Dječjoj smotri folklora nastupa oko 700 djece, 25  grupa djece, a na Smotri odraslih folklornih sekcija koja će biti 10. ožujka sudjelovat će oko 430 izvođača u 13 grupa. Na odrasloj smotri  KUD-ovi  mogu prijaviti dvije kategorije, koreografirani i izvorni folklor. Nastupaju: KUD“Mičevec“, KUD Čiče- Novo Čiče, KUD Velika Mlaka,  KUD Stari grad Lukavec,  KUD Nova zora-  Donja Lomnica, KUD Dučec- Mraclin , KUD Gradići, FA Šiljakovina, OSS Buševec, KUD Šćitarjevo , FA Turopolje,  KUD Veleševec,  KUD Slavuj- Bukevje , KUD Kravarsko. Sva društva i ansambli posebno spremaju svoje članove za ovu gradsku smotru, kako bi se pokazali u najboljem svjetlu – poručuju iz Zajednice.

Smotru dječjeg folklora pogledajte ove nedjelje u POU Velika Gorica s početkom u 17 sati, a na istom mjestu vas tjedan kasnije, 10. ožujka, očekuje i smotra koreografiranog i izvornog folklora.

 

 

 

 

 

Naslovna fotografija: Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Velika Gorica

 

 

Nastavite čitati

Kultura

Prva samostalna izložba Marije Luter u Knjižnici Galženica

Umjetnicu najviše nadahnjuju motivi Turopolja, Zagreb, more, portreti i mrtva priroda…

Objavljeno

na

Naredna dva tjedna u izlogu Knjižnice Galženica možete vidjeti likovne radove umjetnice Marije Luter koja je veliki dio svog djetinjstva provela u Plesu, a danas živi i radi u Odri.

Talent ove učiteljice razredne nastave, otkrila je njena učiteljica Likovne kulture još u osnovnoj školi. Kako i sama kaže umjetnost ju je privlačila od malih nogu, ali životni su je putevi odveli na drugu stranu. No, poriv za slikanjem stalno joj se vraćao stoga je završila tečaj crtanja i slikanja koji joj je pomogao u stvaranju vlastitog slikarskog stila.

Foto: Knjižnica Galženica

– Najviše me nadahnjuju motivi moga zavičaja Turopolje, grad Zagreb, more, portreti i mrtva priroda. Portrete crtam olovkom i ugljenom, a ostale motive slikam akrilom, pastelom i akvarelom. Uživam i u slikanju apstraktnih slika – ističe Luter te dodaje kako je ponosna što je njena prva izložba baš u Velikoj Gorici i knjižnici u kojoj već godinama često posuđuje knjige te joj je prirasla srcu.

Foto: Knjižnica Galženica

Nastavite čitati

Kultura

Napišite poeziju, osvojite nagradu i okušajte se u javnom nastupu

Svoj rad možete poslati do 15. ožujka.

Objavljeno

na

Gradska knjižnica Velika Gorica i ove godine u suradnji s Katarinom Drvodelić organizira Natječaj u pisanju poezije i večer poezije. Nakon uspješne prve edicije prošle godine, ponovno imate priliku da pokažete svoj poetski talent.

Natječaj će biti otvoren za sve koji vole pisati poeziju, bez obzira jeste li amateri ili već etablirani pjesnici. Uvjet je da je djelo u formi poezije te da do sada nije nigdje objavljeno. Prijaviti se mogu svi iznad 13 godina, a tema je slobodna.

– Znamo da volite pisati i sigurno imate mnogo odličnih radova, no prijavitelje ipak molimo da pošalju samo jedan rad kako bismo omogućili pravednu procjenu svih pristiglih pjesama – kažu organizatori te ističu kako je važno da autori trebaju biti spremni pročitati svoja djela pred publikom na Večeri poezije.

Tročlani žiri će pažljivo pregledati sve pristigle radove i odabrati tri najbolje pjesme koje će biti nagrađene. Nagrade će biti dodijeljene na večeri poezije koja će se održati 20.ožujka u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Osim nagrađenih radova, imat ćete priliku čuti i ostale pjesme koje su sudjelovale na natječaju.

– Dakle, čak i ako niste osvojili nagradu, moći ćete podijeliti svoju poeziju s publikom uz ostatak zanimljivog programa koji će se održati tijekom večeri. Radujemo se vašim poetskim kreacijama i zajedničkoj večeri posvećenoj poeziji – dodaju organizatori.

Uvjete natječaja koji traje do 15. ožujka pronađite ovdje.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 433 - 21.12.2023.

Facebook

Izdvojeno