Poveži se s nama

Politika

Gorički SDP: Vrijeme je da se počne raditi ono što se obećavalo!

Velikogorički SDP održao je konferenciju za novinare na kojoj su teme bile konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, pročistač, ZET…

Objavljeno

Dva dana nakon što je konstituirano Gradsko vijeće, iz velikogoričkog SDP-a odlučili su se obratiti javnosti na konferenciji za novinare. Upravo je sjednica Vijeća bila i tema njihova obraćanja.

Jedan od dva potpredsjednika Gradskog vijeća u ovom će mandatu biti predsjednik gradske organizacije SDP-a Ozren Robić.

– Zahvalan sam i počašćen ukazanom prilikom da budem potpredsjednik Gradskog vijeća, i mogu reći samo da ću biti glas svih građana, kako bi nam svima bilo bolje nego do sad. Cijeli život živim u Velikoj Gorici ovo je zaista velika čast, ali s druge strane osjećam i veliku obavezu, budući da se radi o mandatu u kojem će se donositi vrlo značajne odluke, koje će imati utjecaj na život Velikogoričana na puno duži period – rekao je Robić.

Ivo Jelušić, drugoplasirani u utrci za gradonačelnika, upozorio je kako je vrijeme da se počne raditi.

– Nadam se i vjerujem da će novi gradonačelnik raditi ono što je obećavao tijekom kampanje, da će realizirati sve o čemu je govorio tijekom kampanje. Ja ću sigurno raditi ono što sam govorio kao kandidat u kampanji, nadam se da će i on – kazao je Ivo Jelušić, drugoplasirani u prvom krugu izbora za gradonačelnika, koji je i ovoga puta otvorio temu pročistača, o kojoj je često govorio u kampanji.

– Postojeći pročistač je zastario, potkapacitiran i ekološki zaostao, zato se mora napraviti novi. Pročistač je bio najveća afera prošle godine u Hrvatskoj. Vladajući su upropastili natječaj i financijski značajnu investiciju, te ukoliko ga ne završe, postoji realna opasnost da ti novci propadnu. Nadalje, petnaest tisuća priključaka postat će bespredmetni, ukoliko se priključe, a otpadna voda nema kuda. Rješenje nije spajanje na zagrebački pročistač! Ovaj problem mora se riješiti, kao i cijeli projekt Aglomeracije. Tražimo od gradonačelnika da najkasnije do sljedeće sjednice Vijeća dostavi javnosti i vijećnicima informaciju o stanju ovog problema, ali i načinu rješenja. Zato je i biran, da riješava probleme. Ako ne zna kako, spremni smo mu i pomoći – poručio je Jelušić.

Dotaknuli su se SDP-ovci i ovih dana “vruće” teme ZET-a, koji ima nerealne i neprihvatljive zahtjeve za Grad.

– Do sada su vlast u Zagrebu i našem gradu obnašale sestrinske stranke, a sporni ugovor istekao je prije nešto više od godinu i pol dana. Problem se opet pojavljuje kao bumerang, jer nije riješen prije izbora. Prijedlog ove ponude nije uputila Tomaševićeva vlast, već prethodna, vlast s kojom su surađivali. Sami su sebi uputili loš prijedlog, eto kako vladaju HDZ i MB 365! Molimo gradonačelnika da se očituje na ovo što smo rekli i neka pobije ove tvrdnje koje smo izrekli – istaknuo je Jelušić.

Politika

‘Ne ode li cijelo vodstvo stranke, SDP će na izborima doživjeti potop!’

INTERVJU U SDP sam ušao 1996. zbog Ivice Račana, a iz SDP-a sam izašao zbog Peđe Grbina…, kaže Damir Šimunić, godinama jedno od zaštitnih lica velikogoričkog SDP-a

Objavljeno

on

Bio je predsjednik velikogoričkog SDP-a, već dva i pol desetljeća na važnim funkcijama u goričkom ogranku stranke, bio je i kandidat za dogradonačelnika… A kako je bio sve to, Damir Šimunić je postao jedno od zaštitnih lica velikogoričkog SDP-a. Stranke koja se nije nauživala pobjeda na lokalnim izborima u našem gradu u posljednjih 25 godina, koliko je prošlo od trenutka kad se Šimunić učlanio u SDP.

A sad je odlučio – iz nje izaći. Nezadovoljan stanjem u stranci na nacionalnom, ali i lokalnom nivou, izašao je s priopćenjem.

“Već duže vrijeme nezadovoljan sam stanjem u stranci, kako na nacionalnoj, tako i gradskoj razini i zato sam podnio ostavku na sve dužnosti u stranci! (…) Punih 25 godina nastojao sam biti politički produktivan, promicati i živjeti socijaldemokraciju, ali ako unazad nekoliko godina, a posebno posljednjih godinu dana, vodstvo moje stranke čini nešto glupo, nešto što stvara dojam diktature, tiranije i samovolje, to znači da ta stranka ima ozbiljan problem u smislu demokratičnosti. (…) To više nije stranka u koju sam ušao 1996. godine a za koju me je motivirao Ivica Račan! Iako se špekuliralo što će se dogoditi na Predsjedništvu SDPH, nadao sam se da će prevladati razum, demokracija, uključivost, ali nije. Nakon toga sam osjetio bol, razočarenje, šok i nevjericu! Jednostavno je, ne mogu biti dio nečega što mi izaziva bijes, nervozu i grč u želucu. Stoga, od danas više nisam član SDPH!”, stoji, između ostaloga, u priopćenju.

O svemu tome, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, popričali smo s odsad nezavisnim gradskim vijećnikom Šimunićem…

Puno toga ste već rekli u priopćenju kojim ste javnost obavijestili o odluci da napustite SDP, no koji je trenutak ili događaj konkretno bio okidač za takvu odluku? I jeste li u danima nakon te objave preispitivali svoju odluku?

Bio sam član SDP-a 25 godina i naravno da odluka nije bila jednostavna niti laka. Već sam duže vremena nezadovoljan načinom na koji Grbin vodi stranku. Uostalom, on nije niti bio moj izbor, ali pobijedio je voljom članstva i ja sam to prihvatio i poštivao. Ako je isključenje nekoliko tisuća članova iz stranke bio pokušaj nametanja autoriteta, kojeg on definitivno nema, onda je to potpuno promašeni pristup. Okidač je bio nakon što je raskolio saborski klub zastupnika SDP-a, te isključenje članova koji su u najtežim trenutcima stvarali SDP, članova koji su voljom građana izabrani u Sabor na listi SDP-a, članova koji su cijenjeni i prepoznatljivi na nacionalnoj razini. Zatim, njegov jalov pokušaj da ih razjedini na način da isključi njih sedam bez ikakvih kriterija i objašnjenja. Zašto sedam da, a sedam ne? U nedostatku liderskih sposobnosti, tiranskim potezom, učinio je nešto što nezabilježeno u politici, a na štetu stranke koju vodi.
Kad sam podnio zahtjev za isključenje, nisam niti jednog trenutka preispitivao svoju odluku, jer smatram da bih svojim ostankom davao podršku za ovaj neshvatljiv potez.

Što očekujete od SDP-a u budućnosti? Vjerujete li da postoji šansa da se vrati tamo gdje je bio, u ulogu prve snage hrvatske političke ljestvice, ili očekujete nastavak pada?

Teško će se SDP oporaviti nakon ovog potresa. Svakako, nema budućnost s ovim vodstvom i da, očekujem nastavak pada. Jedino rješenje bila bi ostavka cijelog vodstva stranke i to što prije, u protivnom, na sljedećim izborima doživjeti će potop!

Da ste u poziciji odlučivanja, kako biste Vi postavili SDP, na kojim temeljima?

SDP mora biti uključiva i demokratska stranka, koja će promovirati i promicati svoje politike i programe, a ne odavati dojam foteljaške stranke u kojoj se već sada vodi borba za nove saborske mandate. Građani Hrvatske su u velikim problemima, počevši od obnove nakon potresa, neimaštine i siromaštva, iseljavanja, ali SDP ne odaje dojam da im je zaštita i interes građana prioritet, a to pokazuje i rejting stranke.

Kako je sve to izgledalo u drugoj polovici devedesetih, u trenucima kad ste ušli u stranku? I kako to da ste se te 1996. uopće odlučili na ulazak u stranku?

To je bio početak stvaranja stranačke infrastrukture na terenu pod vodstvom Ivice Račana, koji me je i motivirao da se učlanim u SDP. Prije svega, meni kao branitelju, bilo je impresivno kada je Račan i delegacija SKH zajedno sa Slovencima, napustio 14. kongres SKJ, čime je započeo proces izlaska Hrvatske iz ralja Jugoslavije. Njegova pragmatičnost i mudrost spriječila je potencijalni sukob među hrvatskim građanima, već je svjestan političkog trenutka i raspoloženja u društvu, mirno predao vlast dr. Franji Tuđmanu.

Kad pogledate dva i pol desetljeća unatrag, koje biste trenutke u svom “SDP-ovskom” životu biste ocijenili najljepšima, a koje, ne računajući ovaj nedavni razlaz, najružnijima ili najlošijima?

Nakon iznenadne smrti Ivice Račana 2007. godine, predsjednik SDPH postaje Zoran Milanović, koji tu dužnost obnaša do 2016. U tom periodu, imali smo veliki broj članova, organizacija i ogranaka kao i veliki broj simpatizera. Milanović se pokazao kao lider s velikim autoritetom. Sjetimo se saborskog kluba SDP-a u to vrijeme, svi zastupnici su bili aktivni i obvezni prisustvovanju na svim sjednicama Sabora. Danas kad pogledamo lijevu stranu sabornice, najmanje je SDP-ovaca! Po mojem mišljenju, jedino gdje je Milanović pogriješio je reevidencija članstva zbog članarine. Mislim da je tu bilo prostora da se to provede spretnije i sretnije.

Od nacionalne tematike puno Vam je bliža ona lokalna, pa kako onda gledate na posljednjih 25 godina velikogoričkog SDP-a? Koliko ste zadovoljni učinjenim, koliko je to moglo biti bolje ili lošije?

GO SDP Velika Gorica je bila najbrojnija i najjača dok je predsjednica bila Vesna Fabijančić Križanić. Imali smo formirane forume, ogranke u većini mjesta Velike Gorice. Bili smo aktivni na terenu, vrlo jaki klub u Gradskom vijeću, promicali smo naš program, provodili puno vremena među građanima. Naravno, to su bile i drugačije okolnosti jer smo na nacionalnoj razini imali kompetentno vodstvo i to se itekako reflektiralo na lokalne organizacije. Uvijek može bolje, jer nakon svakih izbora slijedi analiza i vjerujem da se većina nas pita jesmo li se dali dovoljno u kampanji, iako je važan rad kroz sve godine. Isto tako, uvijek može i lošije, iako za zadnje lokalne izbore ne smatram da je sadašnje vodstvo GO isključivo odgovorno. Pristup pozornici i medijima ima vodstvo na nacionalnoj razini i ako oni rade loše, to se odražava na niže razine.

Kako gledate na činjenicu da se u velikogoričkom SDP-u kroz sve ove godine nije isprofiliralo niti jedno “jako ime” koje bi na izborima moglo ozbiljno konkurirati za mjesto gradonačelnika? Jedini koji je u tome uspio bio je Tonino Picula, koji je ipak “uvozni” lokalni političar…

Što se tiče profiliranja kandidata za Gradonačelnika Velike Gorice, imali smo Vesnu Fabijančić Križanić, rođenu Velikogoričanku, dugi niz godina politički i društveno aktivna. Zašto nismo uspjeli? Bila je to vrlo prljava kampanja, neviđena na ovim prostorima. Toliko laži i objeda, uvreda i na osobnoj razini, provlačenja kroz blato, pa čak i opstrukcijama nekih koalicijskih partnera. Iako smo imali odličnu kampanju, građani su povjerovali svim tim lažima i to je bilo moje najveće razočarenje od kada sam u politici. Jesmo li kasnije mogli još nekoga isprofilirati? Teško, u zapuštenoj stranačkoj infrastrukturi. HDZ je dugo na vlasti u Velikoj Gorici, dobro su posloženi i organizirani, da im niti afera Barišić nije naštetila.

Zašto Vi nikad niste bili kandidat za gradonačelnika? Je li o toj mogućnosti ikad bilo govora u SDP-u?

Obnašao sam dužnost predsjednika Gradskog oodbora SDP-a Velika Gorica i naravno da sam uoči izbora bio prvi izbor i prijedlog za kandidata za gradonačelnika. Međutim, ja sam imao drugačiju viziju i mišljenje te sam predložio kandidata koji nije dobio jednoglasnu podršku na Gradskom odboru, ali većinom glasova prijedlog je prošao. Nakon provedenih izbora, često me mučilo pitanje, bi li postigao bolji rezultat da sam se kandidirao. Ali to nikad nećemo saznati. Nakon toga sam preuzeo odgovornost isključivo na sebe i više nisam razmišljao o kandidaturi za novi mandat. Bilo mi je jako drago da je Ozren Robić odlučio objaviti svoju kandidaturu i da je dobio veliku podršku naših članova. Doista se radi o izrazito poštenom, sposobnom i istinskom SDP-ovcu i žao mi je da nije bio naš kandidat za gradonačelnika, ali imao je objektivne i opravdane razloge.

Damir Šimunić

Kako ocjenjujete aktualni trenutak u kojem je naš grad?

Teško je dati ocjenu rada nove izvršne vlasti za ovo kratko vrijeme od izbora. Neki projekti su realizirani a iz medija vidimo da je povučeno dosta sredstava s nacionalne razine i fondova, ali ono što nam je svima u fokusu je provedba projekta Aglomeracije koja ne ide zadanom i planiranom dinamikom. Mnoge ugovore je sadašnji Gradonačelnik nasljedio od svojeg predhodnika i ne možemo znati bi li on nešto drugačije napravio. Tek ćemo u prijedlogu Proračuna za iduću godinu vidjeti u kojem smjeru će Velika Gorica ići u narednom razdoblju, ali ponavljam, problem je Aglomeracija, zatim javni prijevoz, prometnice, smještaj osoba starije životne dobi, investicijske aktivnosti. Vidjet ćemo šta će se od ovih projekata naći u Proračunu za iduću godinu.

U Gradskom vijeću ste sad kao nezavisni vijećnik, kako ćete funkcionirati?

Kao nezavisni vijećnik podržavati ću one prijedloge koji će biti u interesu građana, bez obzira s koje strane ti prijedlozi dolazili. Volio bih vidjeti da gradonačelnik prihvaća prijedloge i amandmane koji dolaze iz oporbe, kao i to da oporba prihvaća kvalitetne prijedloge gradonačelnika.

Za kraj, pogledajmo još malo u budućnost… Kako vidite Veliku Goricu, primjerice, 2030. godine?

Velika Gorica je grad velikog potencijala obzirom na svoj položaj, veličinu i broj stanovništva. Nadam se da će biti dovoljno snage, znanja, ambicije i mudrosti da učinimo sve kako bi kompletnu infrastrukturu i investicijske potencijale podigli na višu razinu, kako bi osigurali što više radnih mjesta i zaustavili daljnje iseljavanje naših mladih sugrađana.

Nastavi čitati

Politika

Gorička oporba nezadovoljna tretmanom vijećnika u Gradskom vijeću

Ivo Jelušić: Predložili smo da se sjednica podjeli i održi u dva dana ili da se sazovu dvije sjednice kako bi se kvalitetno mogle donijeti odluke…

Objavljeno

on

Uoči 3. sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice zakazane za 26. listopada 2021. oporbene stranke u Gradskom vijeću Velike Gorice održale su konferenciju za medije na temu “Je li demokracija i poštivanje zakona, statuta i poslovnika teret goričkom HDZ-u i vladajućoj većini u Gradu Velika Gorica”.

SDP-ov Ivo Jelušić istaknuo je kako su još u rujnu uputili prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća s točno određenim točkama dnevnog reda. Sjednica, međutim nije sazvana kazao je Jelušić, a koju je predsjednik ili gradonačelnik nakon 15 dana, prema zakonu trebao sazvati.

– Sazvana je sjednica Predsjedništva na kojoj je predloženo da se vijeće održi kasnije po završetku Javne rasprave o odluci pružanja usluge sakupljanja komunalnog otpada. Tada smo bili korektni i pružili ruku suradnje te smo prihvatili tu opciju. Ponovno smo se sastali na Predsjedništvu gdje smo trebali utvrditi datum i dnevni red, ali bili smo iznenađeni kada smo vidjeli da je predloženo 30 točaka dnevnog reda. Mislili smo da nema dovoljno točaka, ali zapravo je itekako bilo dovoljno materijala da se sjednica održi ranije tako da se nije morala samo zbog naših točaka sazivati sjednica. Predložili smo da se sjednica podjeli i održi u dva dana ili da se sazovu dvije sjednice kako bi se kvalitetno mogle donijeti odluke. Predsjednik GV nije mogao tu odluku donijeti sam bez konzultacije s gradonačelnikom. Predložili smo da pozove gradonačelnika na sjednicu Predsjedništva i da se tada konzultira s njim, ali to se nije dogodilo već je sjednicu sazvao sam predsjednik vijeća bez da je o tome dogovoreno na sjednici Predsjedništva što je zapravo i obveza prema Poslovniku – naglasio je Jelušić.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

S njim se složio i MOST-ov Ivan Bekavac.

– Predsjednik gradskog vijeća sazvao je sjednicu koja će se održati u utorak protivno poslovniku, statutu i zakonu. Mi smo tražili da se u prijedlog dnevnog reda uvrste one točke koje smatramo važnima za razvoj i boljitak grada, no te točke nisu uvrštene na dnevni red već neke varijante koje je predložio predsjednik vijeća, što je također protivno poslovniku i zakonu. 30 točaka dnevnog reda potpuno je neprimjereno s obzirom na značaj većine točaka da bi se to na brzinu bez kvalitetne i dobre rasprave donijelo. Stava smo da će to štetiti svima nama – smatra Bekavac.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Nezadovoljan načinom komunikacije prema vijećnicima je i predjednik kluba Mosta, Damir Slojšek.

– Nakon što je od predsjednika Gradskog vijeća pristigao poziv za Sjednicu u kojoj se navodi samo datum i vrijeme, putem e-maila iskazali smo svoje nezadovoljstvo u kojem smo naveli da se ne slažemo s tom metodologijom načina i rada te da želimo u duhu demokracije da nam se obrati i surađujemo na taj način. Ovakvo vođenje Gradskog vijeća je nedopustivo i razmislit ćemo hoćemo li se idući put konstruktivno ponašati u duhu demokracije.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

A svoje nezadovoljstvo tretiranjem vijećnika u velikogoričkom vijeću iskazao je i predsjednik velikogoričkog SDP-a Ozren Robić.

– Na izborima se ne bira smo gradonačelnik već i gradski vijećnici kojima je zadatak da propitkuju, analiziraju i da na kvalitetan način vode rasprave o svim problemima koje tište naš grad, a njih je puno. Sastavni dio te priče je i rad stručnih tijela gradskog vijeća, a to su odbori. Nekoliko navrata smo pokušali konstruktivno predložiti da konačno počnemo sa sastajanjem tih odbora, kako bi se svi kvalitetno mogli pripremiti za plenarnu sjednicu gradskog vijeća. No, međutim to se uporno odbija pod izgovorom covida-19 i da nemamo uvjete sazivati odbore – rekao je Robić i požalio se što je projekt Aglomeracije zadnja točka dnevnog reda.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Predsjednica velikogoričkog GLAS-a, Stela Svračak, izrazila je nezadovoljstvo projekta Aglomeracije.

– Projekt Aglomeracije ima niz problema i zastoja. Vijećnici mjesnih odbora i gradskih četvrti pišu dopise nadležnima, no odgovora nema. Ljudi su nezadovoljni i načinom i tempom rada provođenja projekta. Pojedine ulice u nekim mjestima još uvijek nisu došle na red, a to nije dobro za sve stanovnike koji tamo žive. Svi žele imati vodu i kanalizaciju i živjeti jedan normalan ljudski život u 21.stoljeću. Rješenje je sjesti zajedno i donijeti neku odluku. Upravo na ovoj predstojećoj sjednici odlučili smo kao oporba podići svoj glas i reći ljudima da ovaj način vođenja politike nije dobar. Trebamo ići u sasvim nekom drugom smjeru u zajedništvu, a sva rješenja koja trenutno imamo na stolu i nisu neka rješenja za budućnost ovog grada – kazala je Svračak.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Priliku je iskoristio i vijećnik Zoran Lovrić (MOST), ujedno i predsjednik GČ Hrvatski velikani, te se požalio kako njegov mjesni odbor nema uvjete za rad.

– Ja kao predsjednik gradske četvrti koja je najaktivnija u gradu – ne govorim ja nego to govore građani – nažalost mi nemamo uvjeta za rad i evo već mjesec dana nas gradonačelnik blokira sa sredstvima koja smo mu napisali i potrebama koje nam trebaju za naše vijeće još uvijek nismo dobili njegov potpis, dok drugi mjesni odbori i druge gradske četvrti u kojima je, naravno, njegova stranka na vlasti, je to dobila u roku tjedan dana- rekao je Lovrić.

22.10.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije goričke oporbe uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Velika Gorica – foto: Cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Nastavi čitati

HOTNEWS

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“..

Objavljeno

on

Gorički gradski vijećnici, sjest će po treći puta u vijećničke klupe 26.listopada, kada će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda. Među njima će biti izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice za 2021.godinu, ali i brojna druga izvješća o radu goričkih gradskih ustanova poput Muzeja Turopolja, Pučkog otvorenog učilišta, dječjih vrtića, Razvojne agencije VE-GO-RA, Javne vatrogasne postrojbe i drugih…

Vijećnici će odlučivati i o lokalnim porezima grada, obnovi zgrade Područne škole Dubranec, imenovanju ulice u Velikoj Mlaki, kao i odavanju suglasnosti gradonačelniku za sklapanje Ugovora o izgradnji komunalne infrastrukture s tvrtkom iz Velikog Polja.

Također, na dnevnom redu nalazi se i prezentacija Studije o javnom lokalnom prijevozu, a vijećnici će doznati i status projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za 26.listopada s početkom u 9 sati, a dnevni red možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno