Povežite se s nama

HOTNEWS

Gorički MOST o iskorištavanju europskih sredstava za uređenje i opremanje gradskih vrtića

Iz MOST-a ističu kako bi se poboljšanje i unaprijeđenje goričkih vrtića moglo financirati iz brojnih drugih izvora…

Objavljeno

na

Most Velika Gorica konferencija za medije 1

Članovi velikogoričkog MOST-a danas su održali konferenciju za novinare na temu iskorištavanja europskih sredstava za uređenje i opremanje gradskih vrtića. Uvodno se obratio Ivan Bekavac koji je istaknuo kako Velika Gorica zadnjih godina naočigled raste te kako mnogo mladih obitelji s djecom vrtićke dobi pronalaze dom upravo u Velikoj Gorici.

– Potrebno je unaprijediti dostupnost i uvjete boravka i razvoja djece predškolske dobi u velikogoričkim vrtićima, jer mnoga djeca nisu našla mjesta u vrtiću niti lani – naglasio je Bekavac te riječ predao vijećnici Mosta u goričkom Gradskom vijeću, Karmen Rak koja je napomenula kako su više od sto vrtića i njihovi osnivači gradovi i općine ugovorili više od 300 milijuna kuna iz okvira EU ESI fonda po Otvorenom trajnom pozivu na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva), iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u trajanju sad već treću godinu, a u svrhu modernizacije i projekata unaprjeđenja kvalitete boravka djece predškolske dobi te dodala kako na žalost niti jedan iz Velike Gorice.

Most Velika Gorica konferencija za medije 2

– Nevjerojatno mi je da niti ove godine, baš kao niti lani, Grad Velika Gorica nije našao interesa sudjelovati u natječaju koji je mogao znatno pridonijeti dodatnom poboljšanju vrtićke predškolske skrbi našim klincima. Premda sam zadovoljna ljubavlju, pažnjom i podukom koju naša djeca primaju uvjerena sam kako bi bilo potrebno valjano sustavno procijeniti potrebu aplikacije na natječaj jer ne bi li uvođenjem druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, npr. Montessori programa, senzorne integracije, nabavkom nove opreme, uređenjem igrališta, u konačnici naša djeca, kao i svi mi roditelji i građani u cjelini time baštinili nešto vrijedno što je moglo značajno unaprijediti skrb o djeci – rekla je Rak i istaknula kako je postojala mogućnost i financiranja brojnih edukacija.

Prisutnima se obratila i Velikogoričanka Marija Zubec.

– Sve ovo potrebno je bilo istaknuti kako bi javnost postala svjesna propuštenih mogućnosti. Aktivnosti izgradnje novih vrtića na području našeg grada koje se planiraju financirati iz sredstava programa Oporavka i konkurentnosti Vlade RH su dobrodošle i potrebne. Pričala se već godinama o izgradnji vrtića u Kurilovcu, ali po tom pitanju se do sad nije napravilo ništa stoga pozivam gradsku vlast da razmisli malo o tome. Međutim vrtić u Podbrežnici, kao i drugi diljem grada vape za obnovom i novitetima koji se mogu financirati upravo iz predmetnog EU fonda Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike – rekla je Zubec  te je zahvalila ovom prilikom svim odgojateljima i odgajateljicama koji ulažu svoje vrijeme i trud u izradi didaktičkih i drugih materijala kako bi našoj djeci olakšali proces prilagodbe u vrtiću i odvajanja od roditelja.

Most Velika Gorica konferencija za medije 3

Bekavac je na kraju pozvao gradsku upravu, gradonačelnika Ačkara, pročelnika nadležnog upravnog odjela Grada, Nevena Topolnjaka da prate i uključe  i naše gradske vrtiće u program Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a prije donošenja moguće pete Odluke o financiranju novih projekata, a kako bi i velikogorički vrtići do ljeta mogli participirati u sredstvima ovog Fonda.

Na kraju podsjetimo kako je još 2018.godine napravljena energetska obnova DV Ciciban, zahvaljujući sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u sklopu natječaja “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja” objavljenog unutar Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020”. Objekt u Vidrićevoj energetski je obnovljen 2018. g. – 2.224.875,89 kn iz izvora EU fondova, državnog i županijskog proračuna dok je iz gradskog proračuna osigurano 2 milijuna kuna.

Upitali smo vijećnika Bekavca je li tražio informacije vezane uz natječaje i aktivnosti koje provodi Grad, a na što je odgovorio:

– O svemu ovome govorio sam još prije godinu dana, a na spomenutom natječaju sudjelovali su vrtići Grada Zagreba i brojne male općine. Natječaj je pogodan za sve osim za Veliku Goricu – rekao je Bekavac.

Da Grad ulaže u predškolski odgoj govore i podaci o projektima sufinanciranim iz europskih i nacionalnih sredstava. Kao naprimjer s ciljem poboljšanja materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, 2018. g., Grad Velika Gorica na Natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prijavio je 5 projekta, a koja su i odobrena. To su: uređenje i opremanje dječjeg igrališta u Vidrićevoj, sanacija zgrade stare škole u Velikoj Mlaki Dječjeg vrtića Lojtrica, zamjena ograda u Dječjem vrtiću Žirek u Tomaševićevoj i Koprivničkoj te izrada projektne dokumentacije za obnovu Dječjeg vrtića Žirek u Koprivničkoj ulici. Iz sredstava ministarstva financirano je oko 25% vrijednosti radova, a preostala sredstva bila su osigurana u gradskom Proračunu. Odobrena sredstva su 272.089,00 kn od ukupno: 1.310.788,10 kuna.

Osim toga, 2021.godine dovršena je izgradnja i započeo je s radom vrtić u Selnici Šćitarjevskoj, a koji je financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Vrijednost objekta bila je oko 9 miljuna kuna od čega je oko 50 posto iz  EU fonda.

Iz Grada su nam rekli kako se na neke javne pozive nisu prijavljivali zbog neispunjavanja uvjeta poput niskog postotka sufinanciranja, nedovoljnog interesa roditelja za smjenskim radom ili visokog indeksa razvijenosti.

– Do kraja veljače bit će objavljen Natječaj MZO-a za korištenje sredstava iz EU Fonda oporavka i otpornosti, a za prijavu su pripremljeni projekt izgradnje novog objekta u Kolarevoj za 200 djece, zatim objekta u Kučama za 40 djece te izgradnja novog objekta u Pokupskoj za također 200 djece. Osnovni preduvjeti za prijavu na Natječaj/javni poziv bit će vlasništvo zemljišta i prostorno-planski uvjeti – dodali su iz Grada.

 

HOTNEWS

Prometni kaos u metropoli! Gradonačelnik Tomašević:’Mijenjajte regulaciju!’

Od idućeg tjedna trebale bi biti otvorene po dvije trake u oba smjera na Jadranskom mostu, a zabranit će se i promet za teretna vozila.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jadranski most Zagreb radovi

Velike gužve i povremeni zastoji nisu nikakva novost za one koji svakodnevno prometuju Zagrebom. No, kad krenu radovi na bilo kojem od mostova ili glavnih prometnih poveznica u metropoli dolazi do – prometnog kolapsa! Upravo jednom takvom svjedočimo od proteklog vikenda, jer u subotu, 24. rujna, su započeli radovi sanacije prijelaznih naprava i izvanrednog održavanja južnog prilaznog vijadukta Jadranskog mosta. I tako bi trebalo biti sve do do lipnja iduće godine, što je planirani rok dovršetka sanacije..

Jadranski most Zagreb radovi3

Foto: Gužve zbog radova na na Jadranskom mostu/Igor Kralj/PIXSELL

Promet se zbog radova na Jadranskom mostu iz smjera Novog Zagreba prema centru usmjerava u jedan trak. To bi se ipak trebalo promijeniti i to od idućeg tjedna, moglo se čuti na redovitoj konferenciji za medije zagrebačkog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića.

Komentirajući prometni kolaps zbog radova, najavio je i kraći rok trajanja radova, te hitne izmjene po pitanju privremene prometne regulacije.

– Ni ja nisam zadovoljan što su izveli. Naložio sam da to mijenjaju. Kad sam jučer vidio elaborat  dao sam nalog da se izmijeni, da se poveća protočnost na samom mostu. Iako je ona danas bila bolja, jer se dio prometa prebacio na Most slobode. Očekujem do sljedećeg tjedna da se popravi protočnost na način da budu dvije trake na Jadranskom mostu u svakom smjeru otvorene. Bit će zabranjen promet za teretna vozila. Napravit ćemo sve moguće napore da radovi ne traju devet mjeseci nego kraće – najavio je na redovnoj konferenciju za medije, prenosi HRT.

Jadranski most Zagreb radovi2

Foto: Foto: Gužve zbog radova na na Jadranskom mostu/Igor Kralj/PIXSELL

Također je istaknuo kako se radovi nisu mogli izvoditi tijekom ljeta, jer se radio vijadukt u Buzinu.

– Moram reći i to da Jadranski most nije saniran otkad je otvoren, 40 godina nije saniran, oštećen je u potresu. Mi u sljedećih godinu dana namjeravamo obnoviti sve mostove u Zagrebu, na to ćemo potrošiti oko 300 milijuna kuna. Dio tog novca ćemo povući iz EU fondova. Nužno je da svi mostovi budu otporni na, ne daj Bože, potrese i da budu sanirani, da budu sigurni. Zato su nužni ovi radovi – rekao je gradonačelnik Zagreba.

 

Naslovna fotografija: Zračna fotografija rotora u Remetincu,gdje se stvaraju gužve zbog radova na Jadranskom mostu/Igor Kralj/PIXSELL

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Krenuo biciklistički spektakl CRO Race! Biciklisti u nedjelju voze kroz Veliku Goricu

Utrka se održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem, a tako će biti i u našem gradu.

Objavljeno

na

Objavio/la

IMG 20211003 121025

Krenula je spektakularna biciklistička utrka CRO Race koja će se ove godine voziti do 2. listopada te će Hrvatsku po sedmi put pretvoriti u sportsku arenu čiji će kadrovi obići čitav svijet.

Na dosadašnjim izdanjima utrke nastupale su najveće biciklističke zvijezde poput Marka Cavendisha, Vincenza Nibalija, Giacoma Nizzola, Adama Yatesa i drugih, a ove nas godine očekuje čak šest WorldTeam timova od ukupno dvadeset koji će nastupiti na CRO Raceu.

Ljubitelji biciklizma moći će uživo ili putem televizijskog prijenosa uživati u nastupu vrhunskih biciklista koji će voziti trasu dugu više od 1.000 kilometara u šest etapa diljem Hrvatske.

Vozit će se lokalnim, županijskim i državnim cestama, a u šestoj, završnoj etapi, oko 150 biciklista će proći i Velikom Goricom u nedjelju 02.listopada. U našem gradu vozit će sljedećom trasom: Ulica Kneza Ljudevita Posavskog – Ulica Matice Hrvatske – Trg kralja Petra Krešimira IV – Trg kralja Tomislava – Šetalište Franje Lučića –Rakarska – Avenija Ivana Pavla II – 153. brigade  i dalje prema Domovinskom most.

– Na prometnicama kojima se kreće utrka bit će na snazi privremena regulacija prometa na dijelu javnih cesta te će se ograničenje prometa na navedenim dionicama vršiti uz nazočnost djelatnika MUP-a i predstavnika organizacije. Iako se biciklistička utrka održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, moguća su zaostajanja biciklista koja sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na bicikliste u prometu – ističu organizatori.

Trasu kojom će u nedjelju prolaziti biciklisti možete vidjeti ovdje. 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mladić iz Velike Gorice u dvorištu kuće uzgajao marihuanu

Policija je pronašla 12 stabljika marihuane visine od 275 do 360 centimetara.

Objavljeno

na

marihuana

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“.

Sumnja se da je unazad nekoliko mjeseci u dvorištu iza kuće na području Velike Gorice, zasadio i uzgojio 12 stabljika marihuane visine od 275 do 360 centimetara. Također, policijski službenici su pronašli i 55 grana marihuane koje je osumnjičeni 28-godišnjak sušio u podrumu kuće – istaknuli su iz policije.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.

Foto: Ilustracija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Troškove početkom jeseni lakše je „izgurati“ uz otkup zlata

Tisuće zadovoljnih klijenata prepoznalo je otkup zlata kao pametan način dolaska do potrebne gotovine

Objavljeno

na

Objavio/la

Ljeto je došlo i prošlo, a jesen je pred vratima. Mnogi su ovog ljeta potrošili i više od realnih mogućnosti pobjegavši na more, na odmor od svakodnevnih briga. No sada su se, povratkom u realnost našli pred financijskim izazovima koje donosi jesen. To osobito osjećaju oni koji imaju djecu školske dobi. Trebalo je kupiti novu školsku torbu, pribor i bilježnice, tenisice, odjeću. Vanškolske aktivnosti također opterećuju obiteljske budžete, a tu su i povećani troškovi ogrjeva, struje, plina…

Kako sve to podmiriti ako su novci isparili u ljetnim radostima? Postoji više načina dolaska do gotovine, a nerijetko ljudi zaborave  na korist koju mogu imati od svog starog zlata. Neki čak zaboravljaju i da posjeduju vrijedne zlatne predmete koji negdje u zakutcima njihovih domova skupljaju prašinu…

Često se radi o starom nakitu koji se ne koristi odnosno zlatnim predmetima koji nemaju uporabnu funkciju. Demodirano prstenje koje nitko ne želi nositi, naslijeđene ogrlice, naušnice bez svog para.. Na tavanima i u podrumima često se nalaze i zlatnici, davno dobiveni dukati, čak i zubno zlato. Takvi predmeti imaju značajnu vrijednost jer je cijena zlata visoka.

auro domus poslovnica velika gorica 1

Ukoliko vam je potrebna gotovina, tu visoku vrijednost zlata najbolje je iskoristiti uz uslugu otkupa zlata. Ovaj brz i  jednostavan način dolaska do gotovine u Hrvatskoj omogućuje Auro Domus –  najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima. Ova tvrtka s poslovnicama u Velikoj Gorici ali i diljem zemlje zlato otkupljuje na diskretan način uz profesionalnu uslugu. Proces otkupa je jednostavan – dovoljno je svoje staro ili „lom” zlato donijeti u jednu od poslovnica gdje mu se odredi kvaliteta i masa te procijeni vrijednost. Kada se klijenti slože s ponuđenom cijenom, novac im se isplaćuje odmah, na licu mjesta. Stoga i Goričani iz poslovnice Auro Domusa izlaze poprilično podebljanog novčanika.

Tisuće zadovoljnih klijenata prepoznalo je otkup zlata kao pametan način dolaska do potrebne gotovine. To može biti prilika i vama da u jesen zakoračite bez financijskih problema.

Dođite na besplatnu procjenu u poslovnicu Auro Domusa u Velikoj Gorici, na adresu Zagrebačka 15. Radno vrijeme poslovnice provjerite na web stranicama Auro Domusa, a dodatne informacije možete doznati i na besplatnom broju telefona 0800 73 72.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Muke po pročistaču: Komisija prihvatila žalbu Elektrocentra Petek, Strabag AG odbijen

O svemu su se očitovali iz VG Vodoopskrbe.

Objavljeno

na

pročistač1

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila je žalbu društva Elektrocentar Petek d.o.o., te je poništen odabir društva Strabag AG kao izvođača radova na izgradnji pročistača. Iako je poduzetnik Krešo Petek jedan od glavnih okrivljenika u slučaju Janaf, upravo zbog namještanja natječaja za rekonstrukciju pročistača otpadnih voda, tvrtka Elektrocentar Petek, koju posljednjih godina formalno vodi njegov sin Miroslav, može se i dalje bez problema prijavljivati na natječaje javne nabave, sve dok vlasnik nije pravomoćnom presudom osuđen  za kazneno djelo, još ranije je pojasnilo Ministarstvo gospodarstva.

Tročlano Vijeće pod predsjedanjem Maje Kuhar, donijelo je odluku o poništenju Odluke o odabiru u postupku javne nabave, čiji je predmet bio sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica – Projektiranje i rekonstrukcija UPOV Velika Gorica i izgradnja nadzorno upravljačkog sustava, naručitelja VG Vodoopskrba d.o.o., Velika Gorica. Postupak ocjene ponuda za društvo VG Vodoopskrba vodilo je odvjetničko društvo Šunić i partneri.

– Dana 05.07.2021. objavljena je obavijest o nadmetanju za otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za projektiranje i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnju nadzorno upravljačkog sustava u Elektroničkom oglasniku javne nabave (EOJN RH), a ista je ujedno i objavljena po službenoj dužnosti u Glasniku Europske unije dana 06.07.2021. godine.

Objavi postupka prethodilo je prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u periodu od 17.06.2021. do 27.06.2021., te je nakon više uloženih žalbi i traženih pojašnjenja potencijalnih ponuditelja, otvaranje ponuda održano dana 12.01.2022 u 08:00 sati, te su zaprimljene 3 ponude. Nije bilo primjedbi prisutnih ovlaštenih predstavnika naručitelja i ponuditelja na postupak otvaranja ponuda.

Nakon završenog postupka pregleda i ocjene ponuda t.d. VG Vodoopskrba d.o.o. na temelju Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, dana 30.06.2022. godine donosi Odluku o odabiru ponuditelja STRABAG AG, Ortenburgerstrasse 27, 9800 Spittal an der Drau, Austrija, čija ponuda iznosi 163.195.795,70 HRK bez PDV-a. Dana 11.07.2022. u 23,15 sati putem EOJN RH zaprimljena je žalba na odluku o odabiru od zajednice ponuditelja ELEKTROCENTAR PETEK, d.o.o. i MAGNUM SUPRA d.o.o.

Dana 25.07.2022. Naručitelj VG Vodoopskrba d.o.o. dostavlja odgovor na žalbu elektroničkim putem Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM-u). Dana 22.09.2022. Državna komisija javno je objavila odluku o Rješenju po žalbenom predmetu, KLASA: UP/II034-02/22-01/470, URBROJ: 354-02/7-22-18 kojom se poništava Odluka o odabiru t.d. VG Vodoopskrba d.o.o., smatra se kako je Žalba osnovana – piše u priopćenju VG Vodoopskrbe.

Nadalje navode kako je njima kao Naručitelju naloženo da se cjelokupni predmet vraća na ponovno postupanje, odnosno postupak pregleda i ocjene ponuda.

Iz obrazloženja predmetnog Rješenja DKOM-a može se iščitati kako ponuda ponuditelja STRABAG AG ne ispunjava uvjete tehničke i stručne sposobnosti iz točke 29.3. te je istu potrebno odbiti. S druge strane, sporne točke ponudbenog projekta ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o., prema stavu DKOM-a, potrebno je dodatno pojasniti i nedvojbeno zaključiti da li je ponudbeni projekt u skladu sa zahtjevima iz Knjige 3.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno