Povežite se s nama

Vijesti

Gorički antifašisti iznijeli razloge zašto preimenovanje Trga maršala Tita nije pogodno

Kako ističu iz Udruge antifašista, njihov stav su predali još prošle godine službenim putem u Gradsku upravu s pečatom i potpisima članova Udruge…..

Objavljeno

na

Gradsko vijeće Grada Velika Gorica na svojoj sjednici zakazanoj u utorak 30.studenog, glasat će o promjeni naziva Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara. Tim povodom, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice, općina Orle, Pokupsko i Kravarsko uputila je izjavu gradonačelniku Krešimiru Ačkaru te članovima vijeća.

U cijelosti prenosimo priopćenje u čijem potpisu stoji predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice, prof. Marija Ajša Peuc:

“U nekim javnim glasilima obaviješteni smo o namjeri preimenovanja velikogoričkog Trga maršala Tita. Pri tome se ukazuje na iste primjere u gradu Zagrebu i drugdje u RH, ali se ne poziva na sve više članaka u novinama gdje se o Titu piše u pozitivnom smislu, kao npr. „Tito je brend hrvatske budućnosti“.

Ova Udruga izražava svoje neslaganje s (očito zakašnjelom) reakcijom naše gradske vlasti i manipulacijom s imenom grada Vukovara.

Mi smo uvjereni da vrijeme za brisanje imena Maršala Tita nije nikad bilo niti će biti podesno iz više razloga koje ćemo navesti čim kraće možemo.

1. Samo apsolutistička i nedemokratska vlast sebi dopušta brisanje povijesti i nepoćudnih osoba´prema trenutnim vladajućim potrebama i ideologijama. To nisu učinili ni komunisti 1945.g u Zagrebu , gdje su ostale ulice i trgovi među najvažnijima u gradu : Ulica grofa Draškovića, Trg kralja Tomislava, Zrinjevac, Branimirova itd

2. Razumijemo potrebu da se u novoj državi s promijenjenim društveno-političkim okolnostima drugačije vrednuju događaji i osobe iz povijesti. Ali se ne možemo pomiriti s time da se Josipu Brozu Titu daje isključivo NEGATIVNA ocjena za razdoblje od 1941. do njegove smrti. S time se ne slažu mnogi iz starije generacije koji su živjeli u Titovo doba, niti mnogi strani državljani izvan Hrvatske gdje se još zadržalo sjećanje na Tita, pa u nekim državama postoje ulice i trgovi s njegovim imenom. . Nama je poznato da je u vrijeme poraća napravljeno niz grešaka i zla ali o tome je već SVIMA SVE poznato jer se te događaje , od Bleiburga do Golog otoka, temeljito pretresa već 30 godina. Nasuprot tome se o zaslugama Tita i tadašnjeg državnog vodstva namjerno ne govori te se ne daje mogućnost čak ni stanovnicima navedenog trga u Velikoj Gorici da izraze svoju želju da se zadrži ime trga prema Titu, za vrijeme kojega je i izgrađen i omogućeno brojnim građanima stambeno zbrinjavanje.

3. Ono što bismo izdvojili kao nedvojbene Titove zasluge je:

A) Bio je vođa partizanskog pokreta i borbe protiv fašista , njemačkih i domaćih. Zahvaljujući tome Saveznici su prihvatili njegov cilj- novu Jugoslaviju, čime je, što nije manje važno, izbjegnuto održavanje na životu velikosrpske tvorevine Kraljevine Jugoslavije. On je skupa s komunistima razvijao neke oblike demokracije koje Zapad ne pozna, primjerice samoupravljanje. Konkretni su rezultati te demokracije : 1947.g je Hrvatska je po prvi put u povijesti postala Republika, od 1945.g žene prvi puta imaju pravo glasa, a 1974.g je u Ustavu SFRJ pravo naroda na samoodcjepljenju,niz zakona prvenstveno iz domene radničkih prava…

B) U stvaranju samostalne Republike Hrvatske i u obrani od agresije značajne su doprinose dali Titovi partizani, generali, suborci iz NOBa: Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Josip Boljkovac, Joža Manolić, Martin Špegelj, Antun Tus, Petar Stipetić i drugi.

C) Tito je bio među najuvažavanijim političkim ličnostima svijeta u vrijeme Pokreta nesvrstanih koji je obuhvaćao polovicu svjetskog stanovništva, borio se protiv kolonizacije i ublažio efekte „hladnog rata „. I sam predsjednik Tuđman je rekao da je Tito najznačajniji Hrvat u povijesti.

D) Tito je primljen 1971.g s najvišim počastima kod pape Pavla VI, a jednako tako i kod svih značajnijih svjetskih vladara i predsjednika tijekom svoje 35-god „vladavine.“ Njegov je pogreb to pokazao jer se na njemu okupila gotovo sva svjetska politička elita.

E) Surađivao je ekonomski, vojno i politički s Istočnim i Zapadnim blokom vodeći samostalnu politiku kojoj nije bilo uzora u svijetu

F) U socijalizmu i u njegovo doba se radilo intenzivno na industrijalizaciji države, a što je dovelo do prosperiteta i praćenja civilizacijskih tijekova druge polovice 20.stoljeća. U vrijeme socijalizma Hrvatska je (uz Sloveniju ) najviše napredovala u smislu standarda, osobito društvenog. U to vrijeme su u samoj Velikoj Gorici i okolnim općinama izgrađena stambena naselja, sve školske zgrade ( osim Novo Čiče) , ambulanta, dispanzeri, dom kulture tj narodno sveučilište itd itd . U nekoliko privrednih, trgovačkih, ugostiteljskih objekata odvijala se poslovna aktivnost i zaposlio veći broj Velikogoričana. Također su društvenom izgradnjom stanova zbrinute mnogobrojne obitelji iz Zagreba , nakon poplave 1974.g kao što su i mnogi građani Velike Gorice dobili stanove.

Mi antifašisti Velike Gorice se brinemo o očuvanju antifašističke baštine i nasljeđa , osobito spomenika, drugih trajnih obilježja i vrijednosti, prije svega istine . Zato itekako podržavamo da se neku ulicu ili trg u Velikoj Gorici nazove po gradu Vukovaru. Sada se međutim brinemo da se ukidanjem Trga maršala Tita otvara mogućnost ukidanja svih preostalih ulica nazvanih po partizanima i jedinica NOVe u Vel.Gorici: Ulica Seljine brigade i Cvetkovićeva ulica . Mislimo da bi se također slijedom toga moglo očekivati rušenje ili oštećivanje preostalih grobnica na širem području Velike Gorice, a pod kojima leže kosti oko 700 žrtava fašizma ili veći broj spomenika na kojima je upisano na 31 spomen- ploči 443 imena isključivo domaćeg puka s područja Posavine, Pokuplja, Turopolja,a o kojima ipak brinemo svi skupa, pa i nadležni organi uprave našeg grada, iako nedovoljno. Pitamo se međutim ako je Tito kao njihov vođa nepoželjan u Velikoj Gorici, što je onda na redu dalje?”

 

Kultura

FOTO ”Svibanj u Andautoniji” u Šćitarjevu u izvedbi Plesnog kluba Barbara

Objavljeno

na

Objavio/la

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Svibanj u Andautoniji” u organizaciji Mjesnog odbora Šćitarjevo (predsjednica Marijana Peher), Arheološkog parka Andautonija, Osnovne škole Šćitarjevo (ravnatelj Mario Ivić), Turističke zajednice Velika Gorica i Plesnog kluba Barbara održana je jučer na školskom igralištu OŠ Šćitarjevo. Voditelj kompletnog projekta bio je Vlado Palac, predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT). Svoj doprinos dalo je i Društvo žena Šćitarjevo.

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionici programa bili su: Plesni klub Barbara (predsjednica Štefica Krilčić), KUD Velika Mlaka – mlađa folklorna skupina (voditeljica Ana Marija Žugaj), Plesna udruga Ritmokracija Brdovec (trenerica Larisa Bertović), Plesni studio Tena Zagreb (predsjednica Tena Šarić), Veterani Folklornog ansambla Zagreb-Markovac (voditelj Eduard Ban). Voditeljica programa bila je Andrea Škrlec Janković. Glazbenom tehnikom upravljao je Leon Stanković Mehinović.

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

15.05.2022. Šćitarjevo. ”Svibanj u Šćitarjevu”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izvedena je ukupno 21 plesno-pjevačka-tamburaška točka u trajanju od 90 minuta. Nakon toga uz postavljene stolove s pićem, narescima i kolačima nastavljeno je ugodno druženje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Sutra će bez vode biti dio mještana Donje Lomnice

Cisterna sa vodom za piće biti će postavljena u blizini škole…

Objavljeno

na

Iz VG Vodoopskrbe obavještavaju mještane Donje Lomnice da sutra od 8 sati neće biti vode.

– Zbog radova na cjevovodu vodoopskrbnog sustava dana 17.svibnja  od 08 sati vode neće imati mještani u Školskoj ulica od kućnog broja 1-53 i kućnog broja 2-12, kao i u Stepanskoj ulici kućni broj 2. Opskrba vodom biti će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova, a cisterna s vodom za piće bit će postavljena u blizini škole – istaknuli su iz Vodoopskrbe te dodali kako se u slučaju lošeg vremena radovi odgađaju.

 

Nastavite čitati

Sport

Darko Mišerić novi je trener Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica, a evo i vikend rezultata

Na međunarodnom atletskom mitingu Nina Vuković u ukupnom poretku završila druga…

Objavljeno

na

Članovi Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica nastupili su na dva različita klupska natjecanja.

U subotu su Tena Martinec i Nina Vuković sudjelovale na međunarodnom atletskom mitingu u organizaciji AK „Dinamo-Zrinjevac” iz Zagreba gdje je sudjelovalo 48 domaćih i atletskih timova iz inozemstva.

Na miting nastupu Nina je nastupila u dvije discipline, 100 metara gdje je u cilj ušla četvrta i 400 metara gdje u konačnom plasmanu s vremenom 55,25 s. dolazi do odličja s ostvarenim drugim rezultatom trke. U istoj jakosnoj skupini trčala je i Tena, no ona je kroz cilj prošla kao ukupno četvrta.

Drugi dan, u nedjelju, u organizaciji AK „Dinamo Zrinjevac ” i HAAK „Mladost” – Zagreb održano je 2. kolo Hrvatske atletske lige sjever za starije kategorije.

– U ovom rangu natjecanja najbolji rezultat napravila je Tena Martinec koja je za prvo mjesto stotinu metara trčala 13,26 s., zatim slijedi drugoplasirani na 1500 m (4:36,23 min) Martin Marčec, kao i drugoplasirana seniorka Anja Petračić na 600 m (1:51,47 min) potom se pridružuje Tena Petračić s trećim mjestom na trci od 600 m (1:41,71 min) za kadetkinje i na istoj dužini kao mlađa juniorka četvrto mjesto zauzima Ema Vuković – istaknuli su iz Maraton kluba.

Ovo natjecanje bio je ujedno i debi novog klupskog trenera Darka Mišerića. Više infomacija i rezultata koje su ostvarili gorički atletičari pogledajte ovdje. 

 

Nastavite čitati

Vijesti

Na ovogodišnji VG FEST stižu Ivana Kindl i LET 3

Zabava i sport, koncerti i radionice, rekreacija, umjetnost i kreativnost, ples i pjesma, sunce i druženje…

Objavljeno

na

Zabava i sport, koncerti i radionice, rekreacija, umjetnost i kreativnost, ples i pjesma, sunce i druženje…sve će to objediniti ovogodišnji VG FEST – festival urbane kulture i kreativnog nereda koji će u tri dana, od 3. do 5. lipnja, ponuditi mnoštvo sadržaja na otvorenom za sve uzraste.

Za sada cijeli program događanja još nije poznat, ali ono što je poznato da će Velikogoričani imati prilike uživati na koncertu Ivane Kindl i to u petak 3.lipnja dok će u subotu 04.lipnja na pozornici u Parku dr. Fanje Tuđmana stati popularni riječki rock band Let 3.

Turistička zajednica Velika Gorica detaljan će raspored objaviti uskoro.

 

Nastavite čitati

Sport

Luda priča iz Mraclina: ‘Dobili smo lidera s ozlijeđenima i igračima koji nisu igrali po tri godine!’

Turopoljski niželigaši imali su solidan vikend, a u ukupnom dojmu iskaču uspjesi Gradića i Mraclina, koji su srušili vodeće momčadi lige. Meštrica nastavlja svoj put prema titulu, Vatrogasac puše za vratom…

Objavljeno

na

Objavio/la

Zanimljiv je i sadržajan bio niželigaški vikenda diljem Turopolja, u sve četiri lige u kojima sudjeluju naši predstavnici. Trećeligaši su se tako bodovno poravnali, budući da je Kurilovec doživio poraz na gostovanju kod posljednjih Ponikvi, koje ovog proljeća definitivno ne izgledaju kao momčad koja zaslužuje biti na dnu. Kurilovčani se muče s realizacijom, ali barem na sigurnom odstojanju od protivnika od kojeg su ovog puta izgubili…

Lukavec je novi bod osvojio u domaćem sudaru s Vrapčem, ali može žaliti i za sva tri, budući da su gosti do izjednačenja došli u 88. minuti. Lukavčani su vodili od 21. minute, ponovno je strijelac bio raspucani Luka Sedlaček, ali nije bilo dovoljno za pobjedu.

3. HNL Središte, 31. kolo:
Lukavec – Vrapče 1-1 (Sedlaček)
Ponikve – Kurilovec 1-0
1. Zagorec 74…, 13. Kurilovec 32, 14. Lukavec 32…, 18. Ponikve 22

Nevjerojatan je vikend iza naših četvrtoligaša, jedan od onih koji će se nešto duže pamtiti. U ligi u kojoj se za titulu prvaka bori samoborski dvojac, Sava iz Strmca i nekadašnji prvoligaš Samobor, ovog su vikenda i jedni i drugi imali nesreću da moraju u Turopolje. I jedni i drugi “ostavili su kosti” u gostima kod naših klubova, iako ranjenih i izmučenih ozljedama. Vodeća Sava doživjela je drugi poraz u sezoni kod Mraclina, a drugi Samobor nastradao je u Gradićima…

I oba puta – jedan gol, tri boda!

U Gradićima je potez odluke povukao Stjepan Pralas, i to u 93. minuti utakmice. Iako bez šestorice prvotimaca, Gradići su igrali sjajnu utakmicu protiv favoriziranih gostiju, ali bez golova sve do same završnice. Tek nakon što je iz Mraclina stigla vijest da Sava gubi, pokušali su Samoborci nešto aktivnije doći do gola Gradića, ali dogodio im se kontraefekt. Pralasova egzekucija u posljednjih sekundama donijela je Gradićima novu pobjedu u ovoj sjajnom proljeću, a gostima je poraz nešto lakše pao s obzirom na ono što se dogodilo na mraclinskoj Grabi.

A dogodila se jedna prilično nevjerojatna utakmica.

– Imali smo ogromne probleme s ozljedama i izostancima, bili smo bez Hajduka, Golubića, Klarića, Cvetnića, Debijađija, Petravića… Jurića je mučilo koljeno, Milatovića prepona, Skrbina sve živo, ali njih trojica su morala stisnuti zube. Kad sam vidio kakva je situacija, tri dana prije utakmice napravili smo liječničke za dvojicu trenera iz omladinske škole, da nam i oni pomognu. Tomislav Škrinjarić nije igrao nogomet tri godine, a na kraju je počeo utakmicu, a Marko Novaković nije igrao još i duže, a nama je odradio zadnjih pola sata… Prijavili smo i ozlijeđenog Roberta Petravića u zapisnik, tek toliko da nas ima više, iako dečko nije ni trebao doći na utakmicu – opisao je dane uoči utakmice trener Mraclina Damir Milanović.

I takav Mraclin dočekao je ponajbolju momčad lige, pa se stacionirao na svoju polovicu. I čekao šansu. I, usput, zbrajao nove probleme.

– Čvrsto smo stajali otraga, nisu nam mogli ni pošteno zaprijetiti, ali svi su se nešto žalili. Skrbin je izdržao do poluvremena, Škrinjarić je osjetio kvadriceps i nisam znao što ću… I u tom trenutku vidim Petravića. Pitam ga što radi ovdje i kaže mi da je došao pogledati utakmicu. Rekoh: ‘Jel te boli i dalje taj zglob?’ Kaže mi da je OK i nije bilo druge: ‘Ajde, skidaj se, ulaziš!’ I odigrao je cijelo drugo poluvrijeme… – prepričava nevjerojatan slijed događaja trener Milanović.

Žalbe su prema klupi stizale i dalje, između ostaloga i ona od Josipa Jurića, autora poteza odluke iz 76. minute.

– Tamo negdje oko 65. minute ide on prema golu, ja vičem ‘pucaj, pucaj’, a on se okreće prema meni i kaže: ‘Boli me koljeno, ako je puknem, morat ću izaći!’. Desetak minuta poslije opet slična situacija, ide prema golu, puca i zabije! Dvije minute poslije dolazi prema meni šepajući, i govori: ‘Eto vidiš, jesam ti rekao…’ I što ću, morao sam ga izvaditi – kroz smiješak priča Milka.

Nakon svega, gosti su u nevjerici napuštali igralište, poraženi i razočarani. Jedina utjeha, naravno, stigla je iz Gradića, u kojima su pali i konkurenti.

4. HNL Središte – skupina B, 26. kolo:
Gradići – Samobor 1-0 (Pralas)
Mraclin – Sava 1-0 (Jurić)
1. Sava 58, 2. Samobor 57…, 7. Mraclin 38…, 10. Gradići 31…, 16. Banovac.

U petom rangu natjecanja, u JŽNL-u, Klas je u Mičevcu pokušao napraviti sve da zaustavi vodeći Naftaš iz Ivanića, no gosti su ipak odnijeli bodove. Drugoplasirani Jelačić doma je bio siguran protiv Rakova Potoka, a nova tri boda uzela je i Mladost, koja je u Obrezini bila bolja od Vatrogasca iz Zdenaca.

Turopoljac je minimalno pao u Jakovlju i ostao na sedmome mjestu, a posljednja Kupa doživjela je novi poraz kod Sloge u Križu. Jedini remi naših klubova u ovom rangu je onaj Poletov, koji je u Buševcu odigrao bez golova s Jaskom Vinogradar.

Jedinstvena županijska liga, 26. kolo
Klas – Naftaš Ivanić 1-2 (Kolundžić)
Jelačić – Rakov Potok 4-1 (Maslač, Memić, Prizmić, Matić)
Mladost O. – Vatrogasac 2-1 (Kos, Matić)
Dinamo J. – Turopoljac 1-0
Polet – Jaska Vinogradar 0-0
Sloga Križ – Kupa 3-2 (Klasnić x2)
Bregana – Lomnica (18. svibnja)
1. Naftaš Ivanić 61, 2. Jelačić 50, 3…, 5. Polet 43, 6. Lomnica 41 (-1), 7. Turopoljac 40…, 14. Mladost O. 29, 15. Klas 15, 16. Kupa 14

Meštrica je na svom terenu bila uvjerljiva protiv Gaja… Foto: David Jolić/cityportal.hr

U šestom rangu natjecanja Meštrica je nastavila svoj lov na titulu, sigurnom pobjedom protiv Gaja na svom terenu, ali ne popušta ni za milimetar ni Vatrogasac iz Kobilića. Iznenađujuće je visoka pobjeda Vatrogasca u Turopolju, koje je primilo šest komada na svom terenu, pri čemu je zabijalo šest različitih strijelaca.

Sedam golova palo je i u porazu Dinamo Hidrela u Dubravi Vrbovečkoj, bez golova odigrala je Buna na gostovanju u Banovu, a do nova tri boda došao je Posavec na svom igralištu, za pobjedu su zabijali Breščaković i Lucin.

1. ŽNL, 22. kolo:
Meštrica – Gaj 3-0 (Galović, Bartolović, Britvec)
Turopolje – Vatrogasac 1-6 (Šejić / Štefner, Ivkić, Čavar, Antunović, Randolph, Šošić)
Dubrava – Dinamo Hidrel 4-3 (Horvat, Fulir x3 / Kadoić, Musolli, Topalović)
Ban Jelačić – Buna 0-0
Posavec – Kloštar 2-0 (Breščaković, Lucin)
1. Meštrica 52, 2. Vatrogasac 49, 3. Kloštar 46…, 6. Turopolje 30…, 8. Posavec 26…, 11. Dinamo Hidrel 24…, 13. Buna 19, 14. Ostrna 14

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno