Poveži se s nama

Vijesti

Gorički antifašisti iznijeli razloge zašto preimenovanje Trga maršala Tita nije pogodno

Kako ističu iz Udruge antifašista, njihov stav su predali još prošle godine službenim putem u Gradsku upravu s pečatom i potpisima članova Udruge…..

Objavljeno

Gradsko vijeće Grada Velika Gorica na svojoj sjednici zakazanoj u utorak 30.studenog, glasat će o promjeni naziva Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara. Tim povodom, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice, općina Orle, Pokupsko i Kravarsko uputila je izjavu gradonačelniku Krešimiru Ačkaru te članovima vijeća.

U cijelosti prenosimo priopćenje u čijem potpisu stoji predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Velike Gorice, prof. Marija Ajša Peuc:

“U nekim javnim glasilima obaviješteni smo o namjeri preimenovanja velikogoričkog Trga maršala Tita. Pri tome se ukazuje na iste primjere u gradu Zagrebu i drugdje u RH, ali se ne poziva na sve više članaka u novinama gdje se o Titu piše u pozitivnom smislu, kao npr. „Tito je brend hrvatske budućnosti“.

Ova Udruga izražava svoje neslaganje s (očito zakašnjelom) reakcijom naše gradske vlasti i manipulacijom s imenom grada Vukovara.

Mi smo uvjereni da vrijeme za brisanje imena Maršala Tita nije nikad bilo niti će biti podesno iz više razloga koje ćemo navesti čim kraće možemo.

1. Samo apsolutistička i nedemokratska vlast sebi dopušta brisanje povijesti i nepoćudnih osoba´prema trenutnim vladajućim potrebama i ideologijama. To nisu učinili ni komunisti 1945.g u Zagrebu , gdje su ostale ulice i trgovi među najvažnijima u gradu : Ulica grofa Draškovića, Trg kralja Tomislava, Zrinjevac, Branimirova itd

2. Razumijemo potrebu da se u novoj državi s promijenjenim društveno-političkim okolnostima drugačije vrednuju događaji i osobe iz povijesti. Ali se ne možemo pomiriti s time da se Josipu Brozu Titu daje isključivo NEGATIVNA ocjena za razdoblje od 1941. do njegove smrti. S time se ne slažu mnogi iz starije generacije koji su živjeli u Titovo doba, niti mnogi strani državljani izvan Hrvatske gdje se još zadržalo sjećanje na Tita, pa u nekim državama postoje ulice i trgovi s njegovim imenom. . Nama je poznato da je u vrijeme poraća napravljeno niz grešaka i zla ali o tome je već SVIMA SVE poznato jer se te događaje , od Bleiburga do Golog otoka, temeljito pretresa već 30 godina. Nasuprot tome se o zaslugama Tita i tadašnjeg državnog vodstva namjerno ne govori te se ne daje mogućnost čak ni stanovnicima navedenog trga u Velikoj Gorici da izraze svoju želju da se zadrži ime trga prema Titu, za vrijeme kojega je i izgrađen i omogućeno brojnim građanima stambeno zbrinjavanje.

3. Ono što bismo izdvojili kao nedvojbene Titove zasluge je:

A) Bio je vođa partizanskog pokreta i borbe protiv fašista , njemačkih i domaćih. Zahvaljujući tome Saveznici su prihvatili njegov cilj- novu Jugoslaviju, čime je, što nije manje važno, izbjegnuto održavanje na životu velikosrpske tvorevine Kraljevine Jugoslavije. On je skupa s komunistima razvijao neke oblike demokracije koje Zapad ne pozna, primjerice samoupravljanje. Konkretni su rezultati te demokracije : 1947.g je Hrvatska je po prvi put u povijesti postala Republika, od 1945.g žene prvi puta imaju pravo glasa, a 1974.g je u Ustavu SFRJ pravo naroda na samoodcjepljenju,niz zakona prvenstveno iz domene radničkih prava…

B) U stvaranju samostalne Republike Hrvatske i u obrani od agresije značajne su doprinose dali Titovi partizani, generali, suborci iz NOBa: Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Zvonimir Červenko, Josip Boljkovac, Joža Manolić, Martin Špegelj, Antun Tus, Petar Stipetić i drugi.

C) Tito je bio među najuvažavanijim političkim ličnostima svijeta u vrijeme Pokreta nesvrstanih koji je obuhvaćao polovicu svjetskog stanovništva, borio se protiv kolonizacije i ublažio efekte „hladnog rata „. I sam predsjednik Tuđman je rekao da je Tito najznačajniji Hrvat u povijesti.

D) Tito je primljen 1971.g s najvišim počastima kod pape Pavla VI, a jednako tako i kod svih značajnijih svjetskih vladara i predsjednika tijekom svoje 35-god „vladavine.“ Njegov je pogreb to pokazao jer se na njemu okupila gotovo sva svjetska politička elita.

E) Surađivao je ekonomski, vojno i politički s Istočnim i Zapadnim blokom vodeći samostalnu politiku kojoj nije bilo uzora u svijetu

F) U socijalizmu i u njegovo doba se radilo intenzivno na industrijalizaciji države, a što je dovelo do prosperiteta i praćenja civilizacijskih tijekova druge polovice 20.stoljeća. U vrijeme socijalizma Hrvatska je (uz Sloveniju ) najviše napredovala u smislu standarda, osobito društvenog. U to vrijeme su u samoj Velikoj Gorici i okolnim općinama izgrađena stambena naselja, sve školske zgrade ( osim Novo Čiče) , ambulanta, dispanzeri, dom kulture tj narodno sveučilište itd itd . U nekoliko privrednih, trgovačkih, ugostiteljskih objekata odvijala se poslovna aktivnost i zaposlio veći broj Velikogoričana. Također su društvenom izgradnjom stanova zbrinute mnogobrojne obitelji iz Zagreba , nakon poplave 1974.g kao što su i mnogi građani Velike Gorice dobili stanove.

Mi antifašisti Velike Gorice se brinemo o očuvanju antifašističke baštine i nasljeđa , osobito spomenika, drugih trajnih obilježja i vrijednosti, prije svega istine . Zato itekako podržavamo da se neku ulicu ili trg u Velikoj Gorici nazove po gradu Vukovaru. Sada se međutim brinemo da se ukidanjem Trga maršala Tita otvara mogućnost ukidanja svih preostalih ulica nazvanih po partizanima i jedinica NOVe u Vel.Gorici: Ulica Seljine brigade i Cvetkovićeva ulica . Mislimo da bi se također slijedom toga moglo očekivati rušenje ili oštećivanje preostalih grobnica na širem području Velike Gorice, a pod kojima leže kosti oko 700 žrtava fašizma ili veći broj spomenika na kojima je upisano na 31 spomen- ploči 443 imena isključivo domaćeg puka s područja Posavine, Pokuplja, Turopolja,a o kojima ipak brinemo svi skupa, pa i nadležni organi uprave našeg grada, iako nedovoljno. Pitamo se međutim ako je Tito kao njihov vođa nepoželjan u Velikoj Gorici, što je onda na redu dalje?”

 

Vijesti

Buševec i Ogulinec sutra bez vode

Cisterna s vodom za piće biti će postavljena kod mjesnog odbora/trgovine na Trgu Seljačke sloge u Buševcu te na križanju Ogulinečke i Zagrebačke ulice u Ogulincu…

Objavljeno

on

Mještani Buševca i Ogulinca sutra od 9 sati ujutro biti će bez vode.

Kako su obavijestili iz VG Vodoopskrbe vode neće biti zbog radova na cjevovodu vodoopskrbnog sustava.

– Opskrba vodom biti će omogućena u najkraćem mogućem roku nakon završetka radova. Cisterna s vodom za piće biti će postavljena kod mjesnog odbora/trgovine na Trgu Seljačke sloge u Buševcu te na križanju Ogulinečke i Zagrebačke ulice u Ogulincu. U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju – istaknuli su iz Vodoopskrbe.

Nastavi čitati

Crna kronika

Dvoje Velikogoričana poginulo na autocesti Zagreb – Rijeka?!

Prema neslužbenim informacijama, u sudaru osobnog automobila i kamiona nastradao je bračni par iz Velike Gorice… Službena potvrda tek se očekuje

Objavljeno

on

Dvije su osobe poginule u prometnoj nesreći koja se dogodila na autocesti Rijeka – Zagreb, na vijaduktu Zečeve drage, nedaleko od čvora Vrbovsko, izvjestila je primorsko-goranska policija.

Prema neslužbenim informacijama, poginuli su Velikogoričani, muškarac i žena, odnosno bračni par, no službene informacije tek se očekuju…

Do nesreće je došlo točno u 9.17 sati, kad su se izravno sudarili osobni automobil i kamion, i to na dijelu autoceste na kojem se zbog radova promet odvija dvosmjerno po jednom vijaduktu. Istragom, koja još uvijek traje, utvrdit će se točni uzroci ove strašne nesreće.

– Sudionici nesreće su hrvatski državljani. Nažalost, imamo u prometnoj nesreći dvije poginule osobe. Zasada se radi o utvrđenju da se prometna nesreća dogodila izravno, dakle došlo je do izravnog sudara – kazala je Miroslava Preuc, zamjenica državne odvjetnice ODO Rijeka, za Novu TV.

Nastavi čitati

Priča iz kvarta

Stoti rođendan bake Olge: ‘Recept za dugovječnost? Nemojte se živcirati…’

Olga Jančić rodila se 7. prosinca 1921. godine u Zagrebu, u kojem je i proživjela većinu životu. Umirovljena profesorica hrvatskog jezika stoti je rođendan proslavila u goričkom Domu za starije i nemoćne “Ljubav”, uz gomilu optimizma…

Objavljeno

on

U mirnom, spokojnom i idiličnom okruženju velikogoričkog Doma za starije i nemoćne “Ljubav” ovog je utorka bilo svečano i veselo. Najstarija stanovnica Doma, iznimno simpatična i vrlo vitalna Olga Jančić, slavila je svoj stoti rođendan! Iza nje je cijelo jedno stoljeće života, puno je toga proživjela od 7. prosinca 1921. godine do danas, ali sve o čemu nakon svega govori je – zadovoljstvo. Lijepo joj je bilo kroz svih tih stotinu godinu, lijepo joj je i danas.

– Oh, pa ovdje su tri torte! Tome se stvarno nisam nadala… – sa smiješkom nam govori baka Olga na svojoj rođendanskoj proslavi.

– Stvarno vam mogu reći da sam sretna i zadovoljna. Imala sam lijep život, ni na što se ne mogu žaliti, a i sad mi je lijepo, u starosti. Uživam i ovdje u Domu, čak i puno više nego što sam očekivala. Uvijek sam mislila da su domovi za starije neka vrsta ‘kulturnog zatvora’, ali zaista nije tako. Imamo sve što nam je potrebno, ni o čemu se ne moramo brinuti, hrana je jako dobra, svi zaposlenici također, a mi se družimo između sebe, razgovaramo… – priča nam Olga u jednom dahu.

Malo slabije čuje, nešto teže se i kreće, ali s obzirom na godine koje su joj na leđima, zapravo se drži fantastično. Elokventna, optimistična, ni u jednom trenutku neće se požaliti, ali svako toliko će pogledati prema tri torte na stolu. Na jednoj je brojka 100, na drugoj posveta od nećaka, jedinog i dalje živog člana obitelji, a treću su joj donijeli njezini učenici!

Olga je, naime, radni vijek provela u prosvjeti, kao profesorica hrvatskog jezika, a “djeca” koja su joj ovog utorka došla čestitati stoti rođendan maturirala su prije punih 60 godina.

– Uživala sam u svom poslu, imala sam predivne učenike, djecu koja su željela učiti i napredovati, a kad je tako, naravno da je i meni kao profesorici bilo lakše. Nikad u životu nisam podigla glas na bilo kojeg učenika, ali za to nisam ni imala razloga. Dugo sam radila u provinciji, sa seljačkom djecom, i međusobna ljubav i poštovanje uvijek je bilo prisutno. Evo, i danas kad su mi došli u posjet rekli su mi da su bili dobri zato što sam im uvijek lijepo i zanimljivo pričala – zadovoljno se smješka baka Olga.

Proživjela je dva rata, tijekom Drugog svjetskog završila je fakultet, a upravo zbog rata nikad se nije udavala.

– Malo mi je danas možda i žao što nisam imala svoju obitelj, ali to nije bilo ni moguće. U to vrijeme dečki su svi išli u rat, a iz njega ih se malo vratilo. Poznavala sam jednog mladića, ali on je nakon rata rekao da se ne želi vraćati u Zagreb, otišao je u Slavoniju baviti se obiteljskim imanjem… – priča nam Olga.

Morali smo je, naravno, prije rastanka pitati i koja je njezina tajna dugovječnosti, postoji li takvo što, ali konkretnog odgovora u njezinu slučaju nema.

– Ma ne, nema tu recepta. Uvijek sam živjela dan po dan, nikad se nisam opterećivala onim što me čeka, nikad nisam mislila da je nešto teško ili nemoguće, pokušavala sam se što manje nervirati. I to je vjerojatno tajna. Nikad nisam ni pušila, alkohola u našoj kući nikad nije bilo, a ono što me uvijek vodilo su dobri odnosi s ljudima. Nikad se ni s kim nisam svađala, ulazila u bilo kakve sukobe, vodila sam svoju brigu i bila prilično tiha, povučena – otkriva nam slavljenica.

Društvo iz Doma za starije i nemoćne “Ljubav” nestrpljivo je čekalo da završimo ovaj razgovor, da krene degustacija svake od tri pripremljene torte, a baka Olga za kraj je još jednom zadovoljno uzdahnula. I za kraj dodala, ponovno sa smiješkom:

– Mislila sam da više ni ne mogu ovoliko pričati, ali čini se da ipak mogu…

Poželjeli smo joj još jedanput sretan rođendan i još puno sretnih dana, mjeseci i godina, a ona se i dalje samo smješkala. I sa svog mjesta, na čelu stolu, pozvala društvo da se priključi proslavi.

A nas je, usput rečeno, pošteno napunila optimizmom. Sretno vam bilo, bako!

Nastavi čitati

Vijesti

Općina Orle isplaćuje umirovljenicima božićnice

Objavljeno

on

Posvećujući posebnu pažnju najpotrebitijoj skupini građana, povodom nadolazećih blagdana načelnik Općine Orle donio je Odluku o isplati božićnice u 2021. godini, umirovljenicima koji primaju mirovinu u ukupnom iznosu do 2 tisuće kuna.

Tako će umirovljenicima koji primaju mirovinu do tisuću kuna biti će isplaćena božićnica od 300 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1.000,01 kune do 2.000,00 bit će isplaćena božićnica u iznosu od 200 kuna. U ukupan iznos mirovinskih primanja ulaze domaća i strana primanja.

– Kako bi ostvarili pravo na dodjelu božićnice, umirovljenici koji ispunjavaju uvjete za isplatu dužni su prilikom osobnog preuzimanja Božićnice priložiti određenu dokumentaciju. Osobnu iskaznicu, odrezak od mirovine ili potvrdu banke ili HZMO o isplati mirovine za prethodni mjesec (ukoliko umirovljenik ima i inozemnu mirovinu treba priložiti i dokaz o visini inozemne mirovine) – ističu iz Općine.

Božićnice će se isplaćivati od 13. do 17. prosinca u Jedinstvenom upravnom odjelu općine Orle od 09 do 14 sati.

Nastavi čitati

Kultura

Udruge Plartforma i Vukovina u srcu pripremaju kazališnu predstavu

Projekt, koji će svoju premijeru doživjeti iduće godine provodi se posljednjih mjeseci, a polaznice kroz dramske vježbe osvještavanja glasa, tijela, pokreta, tijela na sceni, te kroz razne improvizacije stvaraju izvedbeni materijal…

Objavljeno

on

Članice udruge „Vukovina u srcu“ koje ovih dana pripremaju već poznati božićni sajam „Nešto za bor, nešto za pod bor“ ne miruju. Ove kreativke paralelno marljivo rade i na novom projektu, kazališnoj predstavi u koju su krenule u suradnji s obrtom Plartforma i pod mentorstvom velikogoričke izvođačice Ane Katulić. Devet je budućih glumica i izvođačica: Vesna Rogan, Sandra Maršić, Slavica Orešković, Tatjana Mikulin, Suzana Čondrić, Antonija Bačić Dražetić, Ljerka Kovačević, Ljiljana Čunčić i Iva Divjak.

Projekt, koji će svoju premijeru doživjeti iduće godine provodi se posljednjih mjeseci, a polaznice kroz dramske vježbe osvještavanja glasa, tijela, pokreta, tijela na sceni, te kroz razne improvizacije stvaraju izvedbeni materijal. Probe su jednom tjedno u Vukovini, a projekt je sufinanciran sredstvima Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije kroz program poticanja stvaralaštva u kulturi.

– Mi smo i ranije već razmišljale o kazališnoj predstavi. Na Fašniku smo bile Crvenkapice, naša Vesna glumila je coprnicu u filmu o Turopoljskom dijalektu, iskustva i volje imamo. Zadovoljne smo ovim radom, svašta novo naučimo i uvijek dobivamo zadaću pa se pripremamo za sljedeći sat. Zabavno je – govori nam Sandra Maršić, predsjednica udruge Vukovina u srcu.

Tekst s kojim su krenule u proces je tekst francuskog filozofa Michaela Foucaulta „Utopijsko tijelo“ koji je bio baza za početak rada i stvaranja.

– Njegove rečenice i promišljanja o tijelu izrodile su predivne pokrete koje dalje njegujemo i širimo, paralelno radeći i na glasu, na govoru, pokušavajući odvojiti govor od tijela. Važno mi je da prvo upoznamo tijelo i pokret kao osnovne izvođačke alate, a tek tada prijeđemo na tekst – ističe Ana Katulić, velikogorička izvođačica koja trenutno završava MA studij Neverbalnog teatra na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu.

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno