Povežite se s nama

Udruge

Golubovi, kunići, kokice i brbljave papige na izložbi malih životinja

Organizatori iz Udruge uzgajatelja malih životinja Turopolje najavljuju posebna iznenađenja za najmlađe posjetitelje

Objavljeno

na

Udruga za uzgoj malih životinja Turopolje godinu će završiti izložbom malih životinja i to od 28. do 30. prosinca u sportskoj dvorani OŠ Nikole Hribara. U tom ćete periodu moći pogledati više od 300 različitih golubova, oko 30 kunića, 80 kokica svih boja i veličina, 15 ptica pjevica, a posebna atrakcija bit će brbljave papige uzgajatelja Zvjezdana Kovača.

– Izložba će se zasigurno najviše svidjeti onima najmlađima za koje će vrijedni članovi Udruge uzgajatelja malih životinja Turopolje predvođeni predsjednikom udruge, Miroslavom Svekrićem, prirediti dodatna iznenađenja – kazali su organizatori.

Izložba je otvorena za posjetitelje 28. prosinca od 15 do 20 sati, 29. prosinca od 8 do 20 sati, a u petak 30.prosinca do 13 sati.

Udruge

Ingeborg Matečić docentica na ekonomiji gošća predavanja “Iz prve ruke”

Boravila je u Meksiku u samoj blizini svjetski poznatih turističkih destinacija – Cancuna i Tuluma, istražujući i pišući disertaciju.

Objavljeno

na

O poslu u znanosti i visokom školstvu u području turizma, sutra će u sklopu predavanja “Iz prve ruke” govoriti Ingeborg Matečić, inače docentica na Katedri za turizam, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Inače, Ingeborg ima dva doktorata, a boravila je i sedam mjeseci u Meksiku u samoj blizini svjetski poznatih turističkih destinacija na Mayanskoj Rivieri, Cancuna i Tuluma istražujući i i pišući disertaciju. Uže područje istraživanja upravo joj se nalazi na sjecištu dviju disciplina i to u području kulturnih identiteta i turizma.

Također, govorit će i o svom dugogodišnjem iskustvu rada na Ekonomskom fakultetu te o istraživanjima u području kulturnog turizma kao i o predrasudama koje se vežu uz turizam u znanosti. Također će objasniti zašto je zaista zanimljivo studirati turizam na EFZG-u i koja su najrecentnija istraživanja u području kreiranja kulturno turističkog doživljaja.

Predavanje je sutra u 19 sati u Goričkom klubu mladih.

Nastavite čitati

Udruge

Tradicionalne i moderne tehnike na Uskrsnoj radionici u Dubrancu

Dio ukrasa će se iskoristiti i za tradicionalno uređenje dvorišta ispred Društvenog doma u središtu mjesta za Uskrs.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uskrs je sve bliže, pa je Udruga žena Dubranec okupila i velike i male na prigodnoj radionici.

– Održali smo Uskrsnu radionicu kako bismo djeci pokazali stare tehnike izrade pisanica i ukrasa, a oni nama modernije. Tako smo pisali pisanice na stari način voskom, bojali u lukovici, s kurkumom, u riži, a  ukrase smo izrađivali od prirodnih materijala. Mlađi su nam pokazali dekupaž, radili smo i s lakom za nokte, izrađivali smo ukrase od limenki i toaletnog papira, a od starih staklenki smo radili svjećnjake – rekla nam je Ivana Kanić, predsjednica udruge žena Dubranec.

Pisanice su nakon radionice poklonjene djeci, a dio ukrasa će se iskoristiti za tradicionalno uređenje  dvorište ispred Društvenog doma u centru mjesta za Uskrs.

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Nastavite čitati

Udruge

Kroz “Živu knjižnicu” upoznajte ljude s nesvakidašnjim pričama i životnim iskustvima

Druženje je u prostoru goričke Turističke zajednice u utorak 28. ožujka.

Objavljeno

na

Gorički klub mladih organizira novo izdanje „Žive knjižnice“. Ovoga puta tema će biti život ljudi s nesvakidašnjim pričama i životnim iskustvima pripadnicima manjinskih ili društvenih skupina koje su vrlo često diskriminirane ili stigmatizirane.

– Na taj način, živa knjižnica pomaže u uklanjanju stereotipa i predrasuda, a u ovom izdanju događaja imat ćete priliku upoznati pripadnicu zajednice transrodnih osoba, Alisu Kušter, zatim Marijanu Ibriks iz Udruge osoba oštećena sluha Centar Zagrebačke županije, Milu Mrvalja, suosnivača udruge bivših beskućnika ”Fajter” te dodatne goste – ističu iz kluba mladih.

Živa knjižnica će se održati u dvorani Turističke zajednice Velike Gorice u utorak 28. ožujak. Početak je u 18:30 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Folkloraši iz Buševca i Donje Lomnice najbolji na gradskoj smotri

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora. 

Objavljeno

na

Objavio/la

“Šokačka kola Sonte” u izvedbi članova Ogranka Seljačke sloge Buševec pobjednička je koreografija Gradske smotre koreografiranog i izvornog folklora održanoj jučer u dvorani Gorica, a u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Prema odluci stručnog žirija, pobjednička koreografija u izvornom folkloru je “Doželnica – zahvala za ovogodišnju žetvu” u izvedbi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 12 goričkih folklornih društava, a koji su izveli ukupno 15 točaka u izvornom i koreografiranom folkloru. Plesnu izvedbu i koreografsku obradu izričaja, glazbenu izvedbu i obradu kao i likovnu sastavnicu izvedbi, ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Tomislav Habulin i Katarina Bušić.

– Bilo je impresivno kao i svake godine, a čini mi se kako je ovaj put bilo sve s još više energije i dobrog raspoloženja. Vidjeli smo neke nove koreografije, ali i neke stare, no  vidi se kako su svi zajedno u to uložili jako puno truda. I zato je uvijek je teško odabrati najbolje – komentirao je nakon programa Tvrtko Zebec.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Katarina Bušić istaknula je kako su na ovogodišnjoj smotri grupe prikazale svoju iznimnu kvalitetu.

– Bila je to večer u kojoj smo ipak vidjeli nešto više koreografiranih izvedbi što je pomalo čudno za Turopolje. Osobno bi ipak voljela vidjeti malo više koreografija izvornih društava. Izvorne točke bile su uglavnom zavičajne, to se nekako uvijek dobro izvodi, a nošnje standardno dobro odjevene. Sitnice su presudile u izboru najboljih – rekla je Bušić.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Drugo mjesto u koreografiranom folkloru pripalo je FA Šiljakovini s koreografijom “Prelijepo je u našeme kraju” pjesmama i plesovima Korduna dok su treći folkloraši iz Velike Mlake s pjesmama i plesovima Baranje “Tako, tako Adame”. Na četvrtom mjestu je KUD Nova zora s pjesmama i plesovima Međimurja “Komu majka beli kolač pečeš”, a peto mjesto pripalo je Folklornom ansamblu Turopolje s pjesmama i plesovima Vukomeričkih gorica.

Kada je u pitaju izvorni folklor, na drugom mjestu su folkoraši iz Veleševca s koreografijom “I ja jesam posavačko dete”, a za treće mjesto otplesali su folkloraši iz Šiljakovine s prikazima žetve u Vukomeričkim goricama “Zlatno nam pole široko”. S crticama iz života mještana, prema odluci prosudbenog povjerenstva, KUD Gradići su na četvrtom mjestu.

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

Reporter 424 - 30.03.2023.

Facebook

Izdvojeno