Povežite se s nama

CityLIGHTS

FOTO U Teslinoj postoji kućica u cvijeću – tamo bilje raste i iz pločnika, a cvjetaju i stupovi

Cvijet je preuzeo i stari drveni stup, a stablo iz drvoreda ispred njezine kuće okruženo je šarenim cvijećem i mirisnim biljem

Objavljeno

na

Prolazite li često Teslinom ulicom u Velikoj Gorici niste mogli ne primijetiti kako pred kućom na broju 66 cvijeće, grmlje i mirisno bilje rastu iz svake zelene površine. Posebno je šareno i veselo u proljeće kada se osjeća miris cvijeća i aromatičnog bilja, a sve vrvi od bumbara i pčela. Za to što je cvijeće zauzelo mjesto trave i okružilo stablo zaslužna je jedna stanovnica Tesline. Nada Klasnić velika je ljubiteljica cvijeća, a osim što ga godinama sadi u svom dvorištu, odlučila je ukrasiti i pločnik i tako uljepšati svoju ulicu i za druge ljude koji njome prolaze ili se voze. No, ova ljubiteljica cvijeća nije se zadržala samo na tlu. Zaštićenu biljku tekomu posadila je uz stup od struje, pa tako pored njene kuće povremeno “cvjeta” i drveni stup.

– Uživam u cvijeću i to je moja velika ljubav. Ujutro rano ustanem i pomalo plijevim, obrezujem i zalijevam svoje cvijeće. Imam sigurno više od 1.000 komada trajnica. Jedno ocvjeta, drugo procvjeta i nikada mi nije prazno. Kada se renovirala moja ulica razmišljala sam što će meni trava i zelena površina. I tako sam došla na ideju i posadila ružmarin, lavandu, smilje i kadulju – kaže Nada Glasnić i dodaje kako joj susjedi često u prolazu zahvale što je uljepšala ulicu kojom prolaze.

Nekada i po dva sata na dan Nada vrijedno njeguje svoje cvjetnjake i kaže kako će za to uvijek pronaći vremena.

– Ovo što ovdje vidite imam od 2012., ali inače imam cvijeće već 30 godina. Zadnja kuna nekada mora biti za cvijeće. Ponosna sam na sve svoje cvijeće. Digitalisi su mi prekrasni jer tu bumbari dolaze, ruže imam cijele godine. Svaki cvijet obožavam na svoj način. Cvijeće morate stalno njegovati, plijeviti, kopati, treba staviti i malo humusa jer neće u ilovači rasti. Na zalijevanje potrošim i oko 1.000 litara vode – priča Nada kojoj sve vrste cvijeća uspijevaju, ali ipak najviše voli trajnice iz čijeg korijena ili lista poslije opet nikne cvijet.

Galerija fotografija

 

CityLIGHTS

FOTO/VIDEO Ansambl Jane: Naših prvih 20 godina!

Uoči večerašnjeg slavljeničkog koncerta, predsjednica tog, po mnogočemu, jedinstvenog ansambla, Alina Haraminčić otkrila nam je puno dosad nepoznatih stvari i najveću želju čitavog tima – donijeti u svoju Veliku Goricu prvi Grand Prix s Olimpijade zborova na Novom Zelandu! Podržimo ih u tome!

Objavljeno

na

Objavio/la

Jedna od brojnih zanimljiva činjenica o ansamblu JANE, jedinstvenom ansamblu iz Velike Gorice, koji je gotovo od samog starta poznat i puno dalje od granica Turopolja, vezana je za sam njihov početak. Naime, kao službeni datum njihovog osnutka ubilježen je baš Svjetski dan šale, 1. aprila 2004. godine. No, punih 20 godina kasnije, kristalno je jasno kako je njihova priča sve samo ne – šala!

Iza njih su turneje diljem Europe i svijeta, stotine rasprodanih koncerata, možda još i više onih besplatnih, čitav niz nagrada, kao i umjetničkih suradnji. Počele su kao vokalno-instrumentalni sastav, a od nedavno su i ansambl. Pred njima je ‘čitav kufer’ pun planova, a iz njega će već ovog ljeta izvaditi jedan kojemu se posebno vesele – odlazak na Olimpijadu zborova koja će se ove godine održati na Novom Zelandu. Prije svega, tu je veliki slavljenički koncert za njihov 20.rođendan, koji će tradicionalno održati u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta.

O uzbudljivim počecima i planovima za budućnost, ali ponajviše o svima onima koji su zaslužni za ovu prekrasne umjetničke priče iz naše Velike Gorice, kao i brojnim uzbudljivim trenucima koje su zajedno prošli zadnja dva desetljeća, popričali smo s Alinom Haraminčić, predsjednicom Ansambla Jane.

– Malo je smiješan datum našeg početka, ali bilo je proljeće i zato smo nekako izabrale taj datum. Spontano se našlo nas sedam cura, koje smo dugo plesale zajedno u Folklornom ansamblu Turopolje, pa kako je došlo do ‘smjene generacija’, prestale smo plesati, još smo imale nešto sitno nastupa na kojima smo pjevale. Tako se rodila ideja da nastavimo samo s pjevanjem i tako je sve krenulo, tako su počele Jane! Od nedavno smo i ansambl, jer imamo tamburaše s kojima nastupamo, to nam je puno primjereniji naziv – otkriva nam Alina.

Kroz priču i zafrkanciju došlo se i do naziva, jer trebalo je biti nešto kratko, pamtljivo, a opet vezano za turopoljski kraj.

– Neću ni reći kakvi su se tu sve prijedlozi vrtjeli, bilo je zbilja puno smijeha. Pa, evo otkrit ću kako smo se mogle zvati i Turopoljske ševe, hahaha, ali to je bila više zafrkancija. Jana je jedno zvučno turopoljsko ime i to smo jednoglasno prihvatile – priča nam predsjednica ansambla.

Ujedno ističe kako su imale istinsku sreću što su njihovi najbliži suradnici vrhunski znalci i profesionalci.

– Neizostavno je ovdje spomenuti i veliku inicijalnu podršku koju nam je na početku pružila voditeljice FA Turopolje, Zlatica Žerjav, koja je potaknula našu tadašnju predsjednicu Marinu (Bjeloš) Keleković i mene kao tadašnju tajnicu, da čitavu priču formaliziramo i osnujemo  udrugu i sve to pokrenemo kak’ se spada. Zahvalne smo i na našem glazbenom mentor Ivanu Potočniku, i svakako našem glavnom producentu, organizatoru, koji brine o milijun stvari, našoj ‘Katici za sve’, Danijelu Skrbinu – ističe.

Ono što ih čini dodatno posebnima i možemo reći jedinstvenim ansamblom na ovim prostorima je i činjenica da vokalni sastav ima i instrumentalnu pratnju, a to su njihovi tamburaši Jankići.

Na tragu stečenih folklornih temelja i ne podilazeći mnogobrojnim ‘modernim’ stilovima, u duhu tradicijske glazbe i jedinstvenog vizualnog identiteta, Jane su se ostvarile kroz mnogobrojne koncerte i velika natjecanja, uz zavidan broj nagrada i priznanja, kako u domovini tako i u inozemstvu. Njihova kvaliteta prepoznata je I diljem svijeta, a ta je globalna ljubav krenula prije gotovo deset godina.

Već 2005.godine su Jane išle na prvu turneju, bio je to festival u Engleskoj, gdje smo osvojile srebro. Na prvi baš veliki i vrlo značajan festival zborskog natjecanja, a to je Olimpijada zborova, krenule smo još 2008.godine. I od tada redovito sudjelujemo, održava se svake dvije godine. Olimpijada nam je izuzetno značajna, jer je potvrda naše kvalitete, tamo ne može svatko tamo nastupiti, jer postoje  prednatjecanja, do sada smo uvijek prolazile sve selekcije – priča nam predsjednica ansambla.

Kako su Jane rasle, što brojem koncerata, što brojem osvojenih nagrada i priznanja, ali i brojem članica, čiji se broj od početnih sedam doslovno poduplao, posebno su zadovoljne i time što je i Grad Velika Gorica prepoznao u kojoj mjeri te vrhunske vokalistice i njihov tim promoviraju naš grad i čitavo Turopolje, te im je dodijeljen stalni prostor za vježbu.

– U samim počecima, prvo smo se družile, pjevale i vježbale u kući kod članice Silvane, pa smo dugo vremena bile ‘podstanarke’ u jednoj od prostorija Centra za odgoj i obrazovanje djece u Zagrebačkoj, a zadnjih nekoliko godina od Grada smo dobile prostorije iznad NK Udarnika, gdje održavamo redovite probe – ispričala nam je Alina.

Proputovale su Jane sa svojim timom već priličan broj kilometara, jer nastupale su i natjecale se i u Austriji, Kini, Americi, Južnoafričkoj republici, Gruziji, pjevale su i u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, a ovog ljeta ih čeka najveća kilometraža – put na Novi Zeland!

– Jako se veselimo tome, jer je ovog srpnja Olimpijada zborova u Aucklandu, pa smo već dugo u planiranju i pripremama. Olakotna je okolnost što se taj festival uvijek održava ljeti, jer dosta naših članica radi u prosvjeti, i ja sam učiteljica u školi, pa nam taj termin puno toga olakšava u organizacijskom smislu. Puno se pripremamo i iako smo na natjecanju već osvojile puno zlatnih medalja još uvijek nam nedostaje ta vrhunska nagrada, Grand Prix Olimpijade zborova. No, tamo dolaze profesionalni zborovi, čije države pokrivaju sve troškove, one se samo s time bave. Tako da smo sa ovime što smo postignule do sada izuzetno ponosne – ističe.

Osim sjajnih i trajnih stručnih suradnika, Jane imaju i izuzetno vjernu publiku, pa se baš za svaki njihov nastup traži -karta više!

– Zbilja imamo jako vjernu publiku, ljudi nas vole, jer zapravo smo jedini vokalni ansambl s područja Turopolja i bili smo nešto sasvim novo. Iako nam je repertoar primarno folklorni, i ne mijenjamo ga previše tijekom godina, izašle smo i u neke etno vode, pa i klapske izvedbe, naučile smo i neke suvremene pjesme. Svakako bih spomenula predivnu kreativnu suradnju s poznatim umjetnikom Zdenkom Bašićem, koja postoji još od prvog Perunfesta, a nastavila se i kroz video ‘Dragi dragoj’ – kaže.

Oduševljenje njihovim nastupima ne treba ni čuditi, jer osim vrhunske izvedbe, te posebnog vizualnog doživljaja, pjesme koje JANE izvode na svojim koncertima obuhvaćaju područje cijele Hrvatske. Ovaj je ansambl rado viđen gost i u Hrvatskom glazbenom zavodu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, jer one jednostavno plijene pažnju svojim glazbenim izvedbama.

Slavljenički koncert koji će Jane pokloniti svom gradu i publici očekuje nas večeras, u subotu, 13.travnja, s početkom u 19 sati.

-Koncert je naš uobičajeni cjelovečernji concert, malo proširenog programa s malo više gostiju. To su naši suradnici tijekom proteklih 20 godina, tako da se veselimo koncertu, veselimo se našoj publici i potrudit ćemo se da sve bude baš onako kako treba – kaže Alina uoči večerašnjeg koncerta.

Ono što svakako želi naglasiti jest i velika zahvalnost koju sve članice upućuju svojim najbližima.

-Iako nam je to hobi, jer ne možemo od toga živjeti, dapače često budemo i u ‘minusu’, a tu su i zahtjevna planiranja vremena. Oduzima nam dosta vremena, gotovo sve smo majke, to je svojevrsna žrtva, ali i jedna velika ljubav i nešto ‘samo naše’. Večernje probe, turneje, tu stvarno treba veliko razumijevanje obitelji. Bez podrške uže i šire obitelji puno toga nam ne bi bilo moguće. Zato im na tome u svakoj prigodi javno zahvaljujemo što su uz nas, svaka im čast, znamo da oni to znaju, no doista im velika hvala i ovim putem -poručuje Alina Haraminčić u ime svih članica i tima ansambla.

Svoj 20.rođendan ansambl Jane obilježit će još i izložbom u Muzeju Turopolja ovog listopada, gdje će prikazati kronologiju događanja uz niz fotografija, izloženih priznanja, dokumentarnih filmova, a publika će uživati u još jednom njihovom nastupu. Do kraja godine održat će još nekoliko slavljeničkih nastupa, pa i koncerata, od kojih će neki biti i na području Turopolja, a neki i nešto dalje, no planovi se još slažu.

Još uvijek je u izradi i financijski plan za, dosad, najveću avanturu ansambla Jane, jer trošak putovanja na Olimpijadu zborova na Novi Zeland je izuzetno visok. Stoga vjerujemo kako će Grad, ali i Zagrebačka županija, Ministarstvo kulture, pa i brojni poduzetnici s turopoljskog područja prepoznati koliko su Jane svojim dosadašnjim radom i postignutim uspjesima zapravo zadužile sve nas. Vrijeme je da im dio toga vratimo i pošaljemo ih po taj Grand Prix u daleki Auckland!

 

Naslovna i fotografije u članku: Ansambl Jane

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Zagrebački gradonačelnik: Sada su prioritet stranački štandovi, Antunovski hod mladih može pričekati, ima vremena

Fra Stjepan Brčina, iz župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, glavni organizator tradicionalnog Hoda mladih, odlučio se zbog svega obratiti svim sudionicima i putem društvenih mreža.

Objavljeno

na

Fra Stjepan Brčina iz župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, prije nešto više od dva mjeseca, 8. veljače, podnio je zahtjev Gradu Zagrebu za postavljanje pozornice i razglasa na Trgu Bana Jelačića zbog potreba programa i događanja vezanih za tradicionalni Antunovski hod mladih.

No, njegova je objava od 8.travnja mnoge je rastužila, pa i razljutila, a ponajviše neugodno iznenadila.

– Sutra (9.travnja, op.au) će biti 60 dana od kad sam predao zahtjev Gradu Zagreb za postavljanje pozornice i razglasa na Trgu Bana Jelačića. Zašto toliko treba da odgovore pozitivno ili negativno, ne znam. Što vi mislite kakav će biti ishod ove priče? Hoće li grad imati sluha i odobrit pozornicu i razglas jer ipak vas dolazi nekoliko tisuća ili ćemo dobit odbijenicu? Eto dragi mladi, dragi hodočasnici, nemam konkretan odgovor ni nakon šezdeset dana.

Screenshot

S našim zahtjevom osobno je upoznat i gradonačelnik, ali još se ništa nije dogodilo. Nadam se da na kraju neće biti neka proceduralna pogreška, kako se to dogodi inače našoj gradskoj upravi kad je riječ o pozornicama na trgu, sjećate se one priče s dočekom naših sportaša…Sv. Antune, moli za nas! – poručio je fra Brčina na svom Instagram profilu.

Zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, na konferenciji za medije je rekao kako su sad prioritetni događaji vezani uz izbornu kampanju, te rješavanje svakodnevnih zahtjeva političkih stranaka za postavljanje štandova i bina. Antunovski hod, reče Tomašević, je ‘tek za dva mjeseca’.

Foto: Trg bana Josipa Jelačića. Antunovski hod mladih započinje svetom misom u Svetištu sv. Antuna u Sesvetskim Selima, završna proslava održavala se na zagrebačkom Sv.Duhu nakon 16 kilometara hoda

 

Naslovna i fotografija u članku: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Sezona jagoda je otvorena! Pola kile 3,5 eura, a evo gdje ćete naći štandove

Po svoju mjericu mirisnih, finih i zdravih jagoda možete doći svakoga dana od 6 do 17 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nešto ranije nego li prijašnjih godina u grad su nam stigle prve domaće jagode, pa je i službeno otvorena ovogodišnja sezona tog brojnima najdražeg i najslađeg voća. Mirisne, ukusne, ali i zdrave jagode sorte mjesečarka Morano, stižu iz Petrovine, a naći ćete ih na štandovima kod Gradske uprave i na Radićevom trgu, dok se jedan štand nalazi i uz cestu između Gradića i Lomnice. Po cijeni od 3,5 eura za mjericu od pola kile možete ih kupiti svakoga dana od ranih jutarnjih sati, pa sve do poslijepodnevnih 17 sati. I tako sve do 20.lipnja do kada traje sezona.

Foto: Nove friške jagode stižu u 11 sati, a štand na Radićevom radi od 6 do 17 sati

Foto: Prve domaće jagode stigle u Goricu iz Petrovine

Foto: Sezona jagoda počela je ranije ove godine

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Kurilovčanki je dosta! Nikolina Dianežević kratko i jasno ‘mužu’ Antonu: ‘Ajmo ća!’

Nikolini je bilo žao što napušta ovaj sociološki eksperiment, ali je ponosna na sebe zbog toga kako se u njemu ponijela.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon gotovo tri mjeseca sudjelovanja u RTL showu, ‘Brak na prvu’, naša sugrađanka, Nikolina Dianežević, odlučila je reći ‘zbogom’ svom suprugu iz ovog sociološkog eksperimenta, Antonu Glavasu iz Barcelone

Za Kurilovčanku je bio ključan razgovor sa Sanelom Kovačević Nelly, koja je jedna od stručnjakinja u RTL-ovo showu, čija je uloga pomoći potpunim strancima koji se prvi put upoznaju na TV vjenčanju. Sanelini savjeti su pomogli svestranoj 34-godišnjakinji da sabere misli i proživi stvari koje je potisnula, poput toga da je razočarana Antonom. Nakon što je 42-godišnji profesor tijekom ceremonije odluka Nikolini poželio da pronađe muškarca koji će vidjeti kako je super žena, stručnjaci su primijetili kako se on zapravo oprašta od ‘supruge’.

Screenshot RTL

Nikolinu je zanimalo i zašto je uopće došao u ‘Brak na prvu’, pa joj je objasnio kako je došao vidjeti ‘što se može dogoditi’, a ujedno joj se i ispričao što od samog početka nije bio uz nju sto posto.

Odlazim, jer te želim tjerati da budeš negdje – rekla je Nikolina, dodala da ga poštuje, ali da joj je žao što nije dobila nekoga tko je iskreno ušao u eksperiment kao ona. Oboje su napisali da odlaze. Nikolini je bilo žao što napušta eksperiment, ali je ponosna na sebe zbog toga kako se u njemu ponijela.

– Mislim da nisam bio spreman za ovo – iskren je bio Anton, a Nikolina se složila s njim.

Drugi par, koji je od samog početka imao problema, Ana i Alen također su se oprostili s ekipom i gledateljima. Alen gleda na ovaj eksperiment kao jako dobro iskustvo u kojem je stekao brojna poznanstva, dok je Ana zadovoljna jer je puno toga naučila, ali joj je žao jer nije dobila osobu s kojom je mogla imati normalan odnos.

Screenshot RTL

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Goričanka iz Amerike o totalnoj pomrčini Sunca, a nama uskoro stiže ‘Vražji komet’!

Sasha Milanović odrasla je u Školskoj ulici, a otkrila nam je kakav je to bio spektakl na nebu, dok nam je astrofotograf, Božan Štambuk, pokazao kako izgleda periodični komet koji nam navrati svakih 71 godinu, a zna i sve tajne dobrog snimanja ovog događaja, koji stiže iz kategorije – ‘jednom u životu’!

Objavljeno

na

Objavio/la

Foto: Sasha Milanović, Cleveland, Ohio, SAD

– Bilo je vrlo čudno i nestvarno! U samo nekoliko sekundi sve se potpuno zamračilo, morala se upaliti ulična rasvjeta i sve je bilo vrlo, vrlo tiho. Čak se ni ptice nisu čule. Bilo je sve to skupa i pomalo sablasno, a i temperature su se smanjile za nekih deset stupnjeva. I onda kao što je nestalo, sunce se opet pojavilo, ptice su zapjevale..U svakom slučaju, neponovljivo iskustvo! – rekla je u jutarnjem programu City radija 53-godišnja Sasha Milanović, Velikogoričanka koja je odrasla u Školskoj ulici, a voditeljici Gianni Kotroman javila se iz Clevlenda, gdje živi već više od 30 godina.

Potpuna pomrčina sunca mogla se najbolje vidjeti na tzv. stazi totaliteta, od Meksika, preko SAD-a i sve do Kanade, a samo zbog tog atraktivnog astronomskog događaja na ta je područja pristiglo pet milijuna turista.

Screenshot OBX Live

Totalna pomrčina sunca 8.travnja 2024./Screenshot NASA

Nebeskim spektaklima tu nije kraj, jer već nam stiže periodični komet 12P/Pons-Brooks, poznat i pod nazivima ‘vražji’ ili ‘đavolji komet’, i to zato, jer ima rogove! 

Foto: 12P/Pons-Brooks i galaksija Andromeda, 13. 03.2024., fotografija je snimljena na 300 metara nadmorske visine, iznad suhozida na brdu kraj Dračevice, na otoku Braču./ Božan Štambuk

Što se tiče nadimka ‘đavolji’ ili ‘vražji’ radi se o slijedećem. 12P/Pons-Brooks je komet tipa hladnog vulkanskog kometa, a jezgra mu je ispunjena mješavinom leda, prašine i plinova. Zbog utjecaja Sunčevog zračenja jezgra povremeno euruptira kroz pukotine u površini kometa, pa plinoviti oblak koji se širi nalikuje na đavolje rogiće. Najsjajniji će biti 21. travnja, pa astronomski znalci kažu kako će se moći vidjeti i golim okom, no nisu ni pomagala poput teleskopa ili dalekozora na odmet. Najbliže Zemlji će biti 2. lipnja, a udaljenost će iznositi ‘tek’ 232 milijuna kilometara.

Foto: Tomislav Loparić – Totalna pomrčina sunca –  Astrološko društvo Beskraj

Komet 12P/Pons-Brooks navrati nam svakih 71 godinu, pa je ovo događaj u kategoriji ‘jednom u životu’! U nekim kineskim i europskim povijesnim izvorima zabilježen još 1385. i 1457. godine, no službeno ga je otkrio francuski astronom Jean-Louis Pons 1812. godine. 

Za sve koji to nikako ne žele propustiti, pa i stvoriti trajne uspomene, preporučujemo blog  astrofotografa Božana Štambuka, gdje ćete naći detaljna uputstva za promatranje i fotografiranje.

I dodajmo ovom tekstu o nesvakidašnjim pojavama na nebu i dašak starih vjerovanja, po pitanju kometa. Prema drevnim predajama, prolazak kometa uzrokuju velike vrućine, ali i donose neku pošast, bolest, ljudima ili životinjama. Najavljuje ratna događanja, a u nekim dijelovima planete Zemlje, moguće su i jake poplave, te potresi.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno