Poveži se s nama

Priroda

FOTO: Snijeg u gradu i okolici

Objavljeno

10.01.2021. Velika Gorica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Snijeg u Velikoj Gorici pada danas od podne, bijeli pokrivač je pokrio grad i okolicu. Ako bi se oslonili na prognoze meteorologa onda sutra neće padati, a vjerojatno snježne padavine se ne očekuju ni narednih dana. Temperatura će se kretati oko nule.

Galerija fotografija

HOTNEWS

FOTO: Gorički učenici u Turopoljskom lugu zasadili tisuću sadnica hrasta lužnjaka

Još jedna akcija pošumljavanja biti će 4.prosinca, a kojoj će se moći pridružiti svi zainteresirani Velikogoričani…

Objavljeno

on

Turopoljska udruga skauta “Tur” započela je s projektom „Prijatelj šume“ u sklopu kojeg planira provesti akciju pošumljavanja u Turopoljskom lugu. Upravo takva jedna akcija, održana je danas, a u kojoj su učenici Osnovne škole Ščitarjevo, Kumičić i Habdelić posadili tisuću sadnica hrasta lužnjaka.

– Kroz ovaj projekt provest ćemo dvije aktivnosti, jedna je edukacija učenika osnovnih škola s područja naše županije, konkretno iz Velike Gorice i Svetog Martina pod Okićem, o klimatskim promjenama, uzrocima i posljedicama i o tome što mi kao ljudi možemo učiniti kako bi zadržali biološku ravnotežu u prirodi u kojoj boravimo. Druga faza projekta upravo je ovo pošumljavanje – ispričao nam je Alen Konjević, iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

17.11.2021. – Turopoljski lug – Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „Prijatelj šume“ – foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

Cilj im je obnoviti dio šume koji je oštećen dijelom zbog klimatskih promjena i štetnika koji uništavaju hrast, ali i zbog toga što su mnoga stabla doživjela svoj životni vijek.

– Radnici Hrvatskih šuma očistili su šumu kako bi dobili nova stabla koja će kroz godine upijati ugljični dioksid, a nama davati dovoljne količine čistog zraka kako bi ovdje na području Turopolja i dalje zdravo živjeli – kazao je Konjević.

17.11.2021. – Turopoljski lug – Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „Prijatelj šume“ – foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

A što je sve naučio o hrastu lužnjaku, ispričao nam je učenik Ivan Agreš iz Osnovne škole Ščitarjevo.

– Hrast lužnjak, ovdje je u Turopolju od davnina. Samo je jedna od vrsta hrastova koje postoje. On je listopadno drvo koje je najrasprostranjeniji u ovom djelu Hrvatske i u Slavoniji – kaže Ivan.

17.11.2021. – Turopoljski lug – Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „Prijatelj šume“ – foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

Ovaj projekt prepoznala je i Zagrebačka županija, koja ga je financijski podržala s oko 17 tisuća kuna. Učenicima se u sadnji pridružio i sam zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt i drago mi je što danas mogu biti s našim malim sugrađanima. Turopoljska udruga skauta ima sjajne projekte, a jedan od njih je i pošumljavanje Turopoljskog luga domicilnim drvom – hrastom lužnjakom, rekao je Kolarec.

17.11.2021. – Turopoljski lug – Akcija pošumljavanja u sklopu projekta „Prijatelj šume“ – foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

Nakon edukacije goričkih učenika, slijedi edukacija učenika OŠ Martina Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem.

– Ušli smo u partnerstvo s tamošnjom Udrugom izviđača „Okić“ koji će zajedno s nama sudjelovati u još jednoj akciji pošumljavanja koja će biti 4.prosinca. Biti će pozvani svi zainteresirani građani, Plemenita općina turopoljska, Rotary klub VG i svi Velikogoričani koji žele pripomoći da ovdje u Turopoljskom lugu obnovimo šumski fond i na taj način damo svoj doprinos obnovi šume – zaključuje Konjević.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Nakon Gradića i Petrovine, kante za biootpad i kompostere dobit će mještani Donje i Gornje Lomnice

Korisnici u kućanstvima koji preuzmu komposter umjesto smeđe posude te neće predavati biootpad na odvoz, imat će umanjenu cijenu usluge odvoza otpada, mjesečno za 7 kuna…

Objavljeno

on

Djelatnici VG Čistoće ovoga su tjedna podijelili smeđe posude za biootpad i kompostere korisnicima u naselju Velika Mlaka, a već danas su krenuli u Gradićima. Nakon što se završi podjela u naselju Gradići i susjednoj Petrovini, podjelu nastavljaju u Donjoj i Gornjoj Lomnici te Lukavcu nakon čega se kreće prema Vukomeričkim goricama. Redoslijed podjele bit će Gudci i Peršinovec, Dubranec, Vukomerić, Bukovčak, Gustelnica, Prvonožina, Petravec, Cerovski vrh, Cvetković brdo i Jerebić.

Podsjetimo, korisnici imaju mogućnost odabrati komposter, ako žele svoj kućni biootpad pretvarati u kompost, ili smeđu posudu za biootpad čiji sadržaj će preuzimati na odvoz VG Čistoća (korisnici u stambenim zgradama posude će dobiti prije početka odvoza u 2022. godini).

Sukladno usvojenoj Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Velike Gorice oni korisnici u kućanstvima koji preuzmu komposter umjesto smeđe posude te neće predavati biootpad na odvoz imat će umanjenu cijenu usluge odvoza otpada, mjesečno za 7 kuna.

-Molimo korisnike da preuzetu smeđu posudu za biootpad ne koriste do pune uspostave novog sustava gospodarenja otpadom početkom sljedeće godine, o čemu ćete biti obaviješteni – ističu iz VG Čistoće.

Nastavi čitati

Priroda

Za vikend se u Vukovini sadi 30 stabala lipe u Bedekovoj ulici, pridružite se

Akcija je to kojom su se ujedno priključili nacionalnoj kolektivnoj kampanji sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budi panj“…

Objavljeno

on

Mještani Vukovine odlučni u namjeri uređivanja svog mjesta, u subotu 13.studenog održat će akciju sadnje stabala u Bedekovoj ulici. Tom akcijom ujedno su se priključili nacionalnoj kolektivnoj kampanji sadnje drveća „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Uputili su poziv svim zainteresiranima i ljudima dobre volje da im se pridruže i izaberu jedan od ponuđenih poslova od nosača sadnica, vozača tački, rada s ručnim alatom, učvrščivanje sadnica, zalijevanje, priprema hrane za volontere i posluživanje, fotografiranje i izrada foto uspomene te čišćenje površine nakon sadnje.

– Iako živimo na selu, primijetili smo da imamo jako malo zasađenih stabala pa se trudimo svake godine da zasadimo barem desetak, a ove godine će biti to 30 stabala srebrno lisne lipe – istaknula je Sandra Maršić iz udruge Vukovina u srcu.

– Sadimo na javnoj površini na lokaciji koja je u skladu s urbanističkim planom i odobrena od strane nadležnog ureda. Idejno rješenje izradila je Irena Šapić, krajobrazna arhitektica. Savjete vezano uz provedbu projekta kojeg u potpunosti financira grad Velika Gorica dala je stručna savjetnica Meri Barišić iz Ureda za zaštitu okoliša i Kristina Vučak, krajobrazna arhitektica – ističu organizatori te upozoravaju kako prve tri godine sadnice nisu samoodržive pa pozivaju sve da se pridruže i post-kampanjskoj aktivnosti zalijevanja.

Početak akcije je u 10 sati, a svi koji će se pridružiti neka ponesu svoje volonterske knjižnice.

 

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO Mještani Gradića uspješno posadili 38 sadnica stabala i time uljepšali svoje mjesto

Uz roditelje, akciji su se pridružili i oni najmlađi mještani, učenici i vrtićanci…

Objavljeno

on

Velik broj mještana, okupio se u subotu u Gradićima, kako bi se pridružili velikoj akciji sadnje stabala i grmova na zelenim površinama u mjestu. Kako ističu, posadili su svašta, od crvenog javora, hrasta lužnjaka, breze, jorgovana, hortenzija…ukupno je bilo 38 sadnica. Posebno se ističe impresivan drvored jablana uz korito potoka Lomnica.

– Ima još puno posla, treba orezati stara stabla, puno je smeća po zelenim površinama, ali to će biti neka nova proljetna akcija – ističu iz DVD-a Gradići, koji su ujedn i glavni pokretači i snaga projekta “Krajobraz Gradića”.

Foto: DVD Gradići

Uz roditelje, akciji su se pridružili i oni najmlađi mještani, učenici i vrtićanci, koji su ovom prilikom pomogli svim snagama posaditi stabla u školskom dvorištu i okolici.

– Za njih i ostale klince ovo sve radimo i sadimo, kako bi bili spremni na sve klimatske izazove koji dolaze. Hvala i roditeljima koji su s klincima došli podržati akciju sadnje. Hvala Gradu Velika Gorica koji nam je omogućio sredstva preko natječaja za udruge za sadnice, kolce, gurtne i humus! Vatrogasci nastavljaju dalje, i nadaju se da će sljedeće godine biti još veća podrška mještana jer to sve radimo da nam bude bolje i ljepše živjeti u našem selu – zaključili su iz DVD-a Gradići.

Foto i video: DVD Gradići

Nastavi čitati

Obrazovanje

U OŠ Vukovina osnovana je Učenička zadruga “Dar-mar”, osma takva na goričkom području

Mogu se već pohvaliti i prvim rezultatima. Imaju zasađen mali školski voćnjak, a od plodova dunje napravili su pekmez…

Objavljeno

on

Osnovna škola Vukovina, 23.rujna održala je svoju Osnivačku skupštinu Učeničke zadruge čime se priključila velikoj obitelji od 36 učeničke zadruge koje djeluju na prostoru Zagrebačke županije. Ujedno su i 8 zadruga, koja djeluje na velikogoričkom području.

U odabir imena zadruge, uključili su se i učenici i učitelji i tako su između 9 ponuđenih imena na kraju izabrali ime “Dar – mar” što zapravo znači daroviti i marljivi.

– Interes učenika je poprilično velik. Tijekom prethodnih godina, učenici su već uključeni kroz izvannastavne aktivnosti, ovisno koji su razred, ali i učenici koji završe osnovnu školu mogu ostati članovi zadruge kao i njihovi roditelji. Svi zainteresirani mogu biti naši redovni ili podupirući članovi promičući ciljeve i namjenu školske zadruge – ispričala nam je Ljiljana Lozančić, stručna voditeljica Učeničke zdruge.

Foto: OŠ Vukovina -Učenička zadruga “Dar-mar”

– Ciljevi zadruge su kreativno, zanimljivo i korisno provedeno slobodno vrijeme učenika čime razvijamo njihov kulturni i društveni angažman. U planu nam je očuvanje kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti te bi smo se htjeli povezati s udrugama koje djeluju na području lokalne zajednice. Učenici će, osim toga, stjecati poduzetničke vještine i razvijati ekološku svijest i koncept održivog razvoja – rekla je Lozančić.

Učenici će sada kroz listopad i studeni pripremati svoje kreativne uratke, a koje će, ako bude moguće, imati priliku ponuditi na božićnom sajmu.

– Ali možemo se sada već pohvaliti svojim prvim rezultatima. Unazad nekoliko godina, naš učitelj Vjeronauka, Antun Greganić, zasadio je s učenicima jedan mali školski voćnjak. I ove godine, jedno malo stabalce dunje, doslovno kao da nam je simbolično htjelo pozdraviti naše osnivanje školske zadruge, pa je urodilo plodom. Ujedno se time nametnulo kao svojevrsni zaštitni znak, a marljivi učenici uživali su u berbi dunja i pripremi pekmeza – zadovoljno je istaknula Lozančić te dodala kako će učenici u narednom razdoblju imati zadatak osmisliti vizualni identitet svoje školske zadruge. Spomenimo i kako će predsjednica Učeničke zadruge “Dar-mar” biti učiteljica Vildana Vogrinc.

Foto: OŠ Vukovina -Učenička zadruga “Dar-mar”

Nastavi čitati

Reporter 410 - 17.11.2021.

Facebook

Izdvojeno