Poveži se s nama

Moja županija

FOTO Ovako izgleda energetska obnova goričkih srednjih škola

Završetak obnove planiran za veljaču 2021. godine, ovisit će o trajanju pandemije koronavirusa, koja već sada negativno utječe na dinamiku izvođenja radova

Objavljeno

Više od 30 milijuna kuna vrijedna je energetska obnova zgrade velikogoričkih srednjih škola – Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica. Obnova je započela početkom godine, a radovi su trebali završiti do kraja ove godine, dok bi kompletna provedba projekta energetske obnove bila gotova do veljače 2021. godine. Međutim, zbog trenutne situacije u cijeloj državi, završetak obnove ovisit će o trajanju pandemije koronavirusa, koja već sada negativno utječe na dinamiku izvođenja radova na ovom, najznačajnijem projektu energetske obnove javnih zgrada u vlasništvu Zagrebačke županije.

Obnova podrazumijeva kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova. Naime, zgrada je sagrađena materijalima koji ne zadovoljavaju današnje standarde i norme energetske učinkovitosti, pa je bila nužna njezina obnova kako bi se smanjili troškovi grijanja i hlađenja, troškovi električne energije, ali isto tako i značajno smanjila emisija štetnih stakleničkih plinova.

Građevinski radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova, odnosno izradu toplinske fasade, i na zgradi škole i na sportskoj dvorani.

– Zamijenit će se i vanjska stolarija, sada drvena, energetski učinkovitijom PVC stolarijom, a rekonstruirat će se i krov – pojašnjava Velimir Kokot, pročelnik za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, ujedno i voditelj projekta.

Foto: Zagrebačka županija

Dodaje da je već počelo uklanjanje postojećega kosog limenog krova, nakon čega slijedi postavljanje odgovarajuće toplinske zaštite ravnoga krova na granicama grijanoga i negrijanoga prostora. Naglašava da će se na južnim pročeljima zgrade škole postavit i brisoleji koji će zasjeniti staklene površine.

Strojarski radovi obuhvaćaju pripremu sustava grijanja za izvedbu nove toplinske podstanice. Projektiran je novi sustav pripreme potrošne tople vode, na način da on bude optimalan i potpuno funkcionalan neovisno o izvedbi nove toplinske podstanice. Rekonstruirat će se sustav grijanja i na njega ugraditi termostatski setovi, a u prostorijama gdje se odvija nastava ugradit će se ventilacija za izmjenu zraka.

– Valja istaknuti i da će se u sportskoj dvorani instalirati dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava – dodaje pročelnik Kokot. Također, postojeća rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom LED rasvjetom, a obnovit će se i eventualno dotrajale instalacije. Uvest će se i daljinsko automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode s unosom podataka u informacijski sustav za gospodarenje energijom.

Foto: Zagrebačka županija

– Realizacijom svih planiranih mjera, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će nešto više od 80 posto, a godišnja ušteda primarne energije 75 posto. Očekuje se i godišnje smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova za 81 posto – kaže pročelnik.

Ukupna vrijednost projekta je 30,8 milijuna kuna. Nositelj projekta je Zagrebačka županija koja je iz proračuna za to osigurala 15,6 milijuna kuna, a radove s 15, milijun kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj.

– Kako bi ulaganje Zagrebačke županije dodatno umanjili očekujemo i sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Time bismo ubrzali povrat našega ulaganja, koje je itekako značajno. Međutim, značajna je i ušteda! Naime, očekujemo da će se realizacijom projekta godišnje na energentima štedjeti čak 325.000 kuna – kaže Kokot.

Foto: Zagrebačka županija

 

Moja županija

Počela gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom

Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju…

Objavljeno

on

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom Udruge „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u stopostotnom iznosu – s 14,09 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta „Okruženje za samoostvarenje“, u sklopu kojega se objekt gradi, je Udruga „Srce“, a partneri Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija.

– Iako se naše društvo sporo razvija, današnje polaganje kamena temeljca je dokaz da ono ipak postaje inkluzivno i da u njemu vidimo budućnost. U proteklih 16 godina Udruga ‘Srce’ je uvijek oko sebe imala dobre ljude, a njihova pomoć nije izostala ni ovoga puta- rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, dodavši da je projekt „Okruženje za samoostvarenje“ prepun emocija.

Župan Stjepan Kožić rekao je da bi društvo bilo puno osjetljivije prema osobama kojima je potrebna pomoć kada bio bilo više udruga poput „Srca“.

– Svega ovoga ne bi bilo bez marljivih članova Udruge, prije svega roditelja, asistenata i volontera, koji su znali na koji način uspješno osmisliti i prijaviti ovaj projekt za bespovratna europska sredstva. Zagrebačka županija je dosad podržala niz vaših aktivnosti, a bit će uz vas i u budućem vremenu. Pomoći će realizaciju projekata koje ćete iznjedriti s ciljem podizanja kvalitete života vaših štićenika –  rekao je župan.

 

Nastavi čitati

Moja županija

Traminac obitelji Šimanović, ledena berba, šampion je županijskoga ocjenjivanja vina

Iz podruma obitelji Šimanović u zadnjih devet godina “izašla” su čak tri županijska šampiona…

Objavljeno

on

Traminac, ledeno vino, berba 2016., Vinarije Šimanović u Kostelu Pribićkome, šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, održanog u sklopu 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ovo vino dobilo je i zlatnu diplomu kao najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera Zagrebačke županije, ali i sjeverozapadne Hrvatske.

Iz podruma obitelji Šimanović u zadnjih devet godina “izašla” su čak tri županijska šampiona – 2013. graševina, ledeno vino (berba 2012.), 2015. izborna berba graševine (berba 2013.) i ove godine traminac, ledeno vino (berba 2016.). No ipak, Željko Šimanović najviše je ponosan na frankovku, najbolje ocijenjeno crno vino kontinentalne Hrvatske.

– Frankovka je tipična kontinentalna sorta, nažalost podcijenjena. Bilo bi dobro da joj se da više prostora, komentirao je Šimanović, rekavši da njegova i obitelj njegova brata obrađuje 5,5 hektara vlastitih i 1,5 hektara vinograda u najmu. Proizvode graševinu, rajnski rizling, sauvignon, traminac, frankovku i crni pinot.

– Najviše vina plasiramo u Dalmaciju, u Zagrebu smo još uvijek premalo prisutni. Uglavnom, radi se o direktnoj prodaji u restorane, rekao je Šimanović, dodavši da kontinuitet dobivenih nagrada govori da se radi o ozbiljnoj vinarskoj kući.

Šampionsko priznanje Šimanoviću je uručio župan Stjepan Kožić, na izložbi i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Zadovoljan sam i sretan što u proizvodnji vina ima sve više mladih i školovanih ljudi. To znači da naše vinarije imaju nasljednike, da se razvijaju i dalje šire. Zagrebačka županija je uvijek imala sluha za vinare, uvijek im je bila u pomoći, i stručnoj i financijskoj, a bit će tako i ubuduće, rekao je župan Kožić.

foto: Zagrebačka županija

Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije i sjeverozapadne Hrvatske je zeleni silvanac OPG-a Crnić iz Marije Gorice, a najbolje ocijenjeno crno mirno vino Zagrebačke županije, ujedno i najbolje crno vino kontinentalne Hrvatske, frankovka, berba 2018., Vinarije Šimanović.

Izborna berba prosušenih bobica sauvignona iz podruma Josipa Rajakovića iz Krašića najbolje je ocijenjeno vino Zagrebačke županije iz posljednje godine berbe, a najbolje ocijenjeno pjenušavo vino je pjenušac “Rose Bella”, berba 2019., Vinarije Kezele iz Šumećana. Pjenušac “Rose bella” ujedno je i najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Vinarija Kezele za njega je primila i nagradu “Dragutin Stražimir” za najbolji vizualni identitet boce. Nagradu “Ljerka Habuzin” za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobila je “Kraljevina Zelina” OPG-a Stjepana Puheleka Pureka iz Gornjeg Psarjeva.

Inače, šampion 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je graševina Kutjevo, ledeno vino iz 2018. godine.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Dodijeljeno prvih milijun kuna za razvoj poduzetništva i to poduzetnicima početnicima

Temeljem javnog natječaja sredstva u iznosu do 15.000 kuna dobio je 71 poduzetnik početnik s područja Zagrebačke županije…

Objavljeno

on

Zagrebačka županija krenula je s dodjelom bespovratnih sredstva za razvoj poduzetništva. Tako su danas dodijeljeni ugovori ukupne vrijednosti milijun kuna za poduzetnike početnike. Temeljem javnog natječaja sredstva u iznosu do 15.000 kuna dobio je 71 poduzetnik početnik s područja Zagrebačke županije, a ugovore im je u Zaprešiću uručio župan Stjepan Kožić. Uskoro slijedi i dodjela 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima.

– Samo u ovoj godini Zagrebačka županija osigurala je ukupno 9,1 milijuna kuna bespovratnih potpora za svoje poduzetnike. Kada je riječ o regionalnoj razini, mislim da neću pogriješit ako kažem da se s ovakvim iznosom može pohvaliti rijetko koja županija. Danas smo dodijelili ukupno milijun kuna poduzetnicima početnicima, ali ovakva druženja čekaju nas i s poduzetnicima koji su ostvarili potpore za proizvodne i neproizvodne djelatnosti u ukupnom iznosu od 6 milijuna kuna, a tu je 2,1 milijun kuna covid potpora“ – rekao je župan Kožić.

Mnogo uspjeha u poslovanju poduzetnicima poželio je i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk koji je istaknuo kako je jedna od odlika Zagrebačke županije da znatno ulaže u gospodarstvo i mlade.

Mlada poduzetnica iz Vrbovca Martina Dubravec rekla je prilikom preuzimanja ugovora o potpori kako je u 2020. godini ostvarila svoj san i otvorila foto studio, a već u planu ima zapošljavanje novih ljudi. Potporu koju je dobila od Zagrebačke županije iskoristi će za kupnju prijenosnog printera za fotografije čim će dodatno unaprijediti usluge koje nudi.

– Moram priznati da se nije bilo lako odlučiti na otvaranje vlastitog foto studija, ali sam danas sretna i ispunjena zbog svega što sam postigla – zaključila je Dubravec.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno