Povežite se s nama

Priroda

FOTO Osnovne škole Pokupsko i Kravarsko imaju najljepši školski okoliš u Hrvatskoj

Škola iz Pokupskog prvi puta se prijavila i odmah osvojila nagradu, dok je školi iz Kravarskog ovo četvrta nagrada u kontinuitetu.

Objavljeno

na

Osnovna škola Pokupsko i Osnovna škola Slavka Kolara iz Kravarskog jedine su dvije škole iz Zagrebačke županije koje su osvojile nagrade i priznanja u sklopu projekta „Najljepši školski vrtovi“.

Nedavno je održana i svečana završnica projekta, a na kojem su dodijeljene nagrade najboljima. Iako već godinama brinu o školskom okolišu, škola iz Pokupskog na ovaj se natječaj prijavila po prvi puta i osvojila 3. mjesto u kategoriji Najljepša učionica na otvorenom.

Foto: OŠ Pokupsko

– S obzirom na to da se nalazimo u ruralnoj sredini, naš okoliš škole je uvijek uređen s puno cvijeća, sadnica i drveća. Bili smo malo samozatajni i odlučili smo se prošle godine prijaviti na natječaj u kategoriji učionice na otvorenom. U našem školskom dvorištu, ona je pronašla svoje mjesto u sjeni naših borova i zelenom okruženju – ispričala nam je ravnateljica OŠ Pokupsko, Štefica Facko Vrban.

Dobivenu nagradu, 3 tisuće kuna, iskoristit će za kupnju sjemena, cvijeća i drugih potrebnih materijala kako bi svoj okoliš i dalje održavali čistim, lijepim i urednim. U uređenju učionice i okoliša svoju ulogu su pronašla i djeca i djelatnici.

Foto: OŠ Pokupsko

– Djeca su sadila cvijeće, ali i u drugim osmišljenim ekološkim aktivnostima imali su svoju ulogu. Veći dio posla odradilo je i tehničko osoblje škole. Kroz ljetno razdoblje dok nema nastave, o školskom okolišu brinule su se čistačice, a domar je prema našim željama izrađivao različite oblike koji krase naš školski park. Kroz izvannastavne aktivnosti i satove tehničke kulture djeca su izrađivala kućice za ptice, tegle za cvijeće… – istaknula je ravnateljica.

Inače, škola u pokupskom provodi i brojne druge projekte, a bave se i osvješćivanjem potrebe očuvanja okoliša.

A o svom okolišu već dugi niz godina brinu se i u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom. Sve je krenulo još 2013.s uređenjem vrta, a po prvi puta na spomenuti natječaj prijavili su se 2017.godine kada su i dobili prvu nagradu u kategoriji Početnika. Od tada, nagrade su pristizale svaku godinu i motivirale ih za daljnji rad. Ove godine, osvojili su 3. mjesto u kategoriji Zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

– Ovo nam je četvrta nagrada u kontinuitetu i mislim da to puno govori o nama. Vrt je i dalje ovdje i njegujemo ga iako to iziskuje mnogo vremena, a utrošeno je dosta i našeg slobodnog vremena. Kada smo god u prilici svake izvannastavne aktivnosti provodimo vani kako bi to uredili. Od samog početka vrt je bio namjenjen djeci. Oni su to odlično prihvatili i marljivo radili u njemu. Radili su sve poslove od tačkanja zemlje, kopanja, štihanja, sađenja..a sada ga dodatno uređujemo, zalijevamo i brinemo o njemu. Posebno su u svemu uživala i djeca s poteškoćama u razvoju – ispričala nam je voditeljica Škoslkog vrta “Janica”, Ivančica Strgar te dodala kako će dobivena sredstva od nagrade utrošiti u uređenje školskog okoliša. Tako su već krenuli sa sadnjom ukrasnog drveća i grmova, a posadili su i ruže.

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

Vrt koriste i mali zadrugari ove škole. Koristi se u proizvodnji proizvoda i materijala kojeg potom koriste učenici članovi Učeničke zadruge “Brežan”.

– Osim proizvodne djelatnosti vrt ima nekoliko funkcija. U središtu vrta smještena je učionica na otvorenom gdje se često održava nastava, pa je to njegova obrazovna fukcija. Kada je u pitanju kulturna funkcija, čitanjem na otvorenom u našem vrtu priključili smo se manifestaciji Godina čitanja. Naš vrt je, rekli bi smo, multifunkcionalan. U proljetnim i ljetnim mjesecima, velika je navala. Postoji i tablica upisivanja kada će tko koristiti vrt – rekla je Anastazija Komljenović, voditeljica zadruge.

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

No, s obzirom da Kravarsko nema svoj park u ovom vrtu u lijepom i prirodnom okruženju, vole boraviti i sami mještani, od onih najvećih do najmanjih.

– Kravarsko od nedavno ima i svoj vrtić pa dolaze vrtićanci u obilazak. Mještani pristižu kako bi se družili i to nam pokazuje kako je vrt sv više u funkciji te je na neki način postao zaštitni znak mjesta – zaključila je Komljenović.

Na kraju spomenimo kako je otvoren natječaj za tekuću godinu, a prijave se mogu slati do Dana planeta Zemlje 22. travnja, na mailnajljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

Udruge

U nedjelju na goričkom moru završnica velike eko – akcije, svi ste pozvani!

Projekt Od izvora do mora završava se akcijom čišćenja jezera Čiče, na lokaciji malog jezera Ježevo, a početak je u 10 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

U nedjelju, 26. lipnja, s početkom u 10 sati, kreće još jedna akcija čišćenja oko jezera Novo Čiče / Malo jezero (jezero Ježevo), čime se završava ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora.

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, svojim će dolaskom podržati Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, Aleksandra Todorović, rukovoditeljica odnosa sa zajednicom i kupcima za poslovnu jedinicu Adria u Coca-Coli HBC Adria, Denis Validžić, direktor Regije Zagreb za Super Konzume i Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Akcije čišćenja se organiziraju u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, a domaćini u nedjelju su Športsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo Čiče Novo Čiče i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče.

Coca-Cola HBC Hrvatska je 2018. godine pokrenula projekt Od izvora do mora kojim promiče akcije čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora – od ambalažnoga otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.

Nastavite čitati

Najave

Danas i sutra: DHMZ izdao upozorenja zbog očekivanog grmljavinskog nevremena

Za danas je izdano žuto upozorenje, a za sutra i narančasto koje označuje – opasno vrijeme, doznajemo iz DHMZ-a.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zbog izraženih pljuskova i grmljavinskog nevremena koje se očekuje na zagrebačkom i osječkom području, Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas žuto, a za sutra narančasto upozorenje.

Za danas, 5. svibnja izdano je žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme) za zagrebačko područje, zbog mjestimice mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima. Na području Osječko – baranjske županije također su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima regije (Podravina, Baranja).

Loše vremenske prilike očekuju se i sutra, u ponedjeljak 6.lipnja, pa je DHMZ izdao narančasto upozorenje (opasno vrijeme)  za obje regije. Mogući su lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme.

– Zbog najave jačih grmljavinskih nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, budite na oprezu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću, kao i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Također su mogući prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

Na ‘Tuđmancu’ osvanule nesvakidašnje skulpture

Objavljeno

na

Objavio/la

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, danas su u parku dr. Franje Tuđmana postavljene skulpture izrađene od otpada, a na temu ‘Zaštićene životinje Hrvatske’.

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

Projekt je rezultat suradnje Grada Velike Gorice, VG Komunalca i obrazovnih ustanova, a skulpture su izradili mladi umjetnici iz goričkih osnovnih škola, vrtića i gimnazije.

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

Nastavite čitati

Vijesti

U 7 goričkih višestambenih zgrada pratit će se potrošnja energije, toplinska ugodnost i kvaliteta zraka

Projektom će se pratiti potrošnja energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine…

Objavljeno

na

Građevinski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt „Consumer engagement in building renovation and renewable energy cooperatives for grassroot climate action (CONGREGATE)“ koji se financira iz programa European Climate Initiative (“EUKI”) 2020, od strane German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU).

U Hrvatskoj projekt prati i analizira kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanovnika, kao i na njihovo ponašanje i stavove.

Projektom CONGREGATE obuhvatit će se praćenje potrošnje energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine. Uz praćenje potrošnje energije u svakoj zgradi na primjeru jednog stana pratit će se i toplinska ugodnost, kao i kvaliteta zraka. Preduvjet je da je potencijalna zgrada spojena na sustav daljinskog grijanja, tj. da ima toplinsku podstanicu u kojoj se nalazi mjerenje potrošnje energije.

U Velikoj Gorici projekt se provodi u 7 višestambenih zgrada u suradnji s predstavnicima suvlasnika predmetnih stambenih zgrada, upraviteljem zgrade – Gradskim stambenim gospodarstvo Velika Gorica te Gradom Velikom Goricom.

Mjerenja toplinske ugodnosti i kvalitete zraka u stambenom prostoru mogu se razlikovati zbog različitih dobnih skupina i broja ukućana, različitih navika u dijelu provjetravanja prostora te različitog vremena boravka ukućana u prostoru (primjerice: zaposleni ili umirovljeni).

Rezultati studije informirati će buduće nacionalne kampanje za građanski angažman u programima energetske obnove zgrada.

Trajanje projekta je do 31. ožujka 2023. godine, a rezultati istraživanja će po završetku projekta biti dostupni svim zainteresiranim predstavnicima suvlasnika kao i upravitelja zgrada.

Nastavite čitati

Vijesti

Vukovinski učenici i djelatnici Ministarstva poljoprivrede obogatili školski voćnjak novim stablima

Cilj nam je potaknuti djecu da njeguju prirodu, da više sade i na taj način održavaju okoliš…

Objavljeno

na

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede jutros su posjetili učenike Osnovne škole Vukovina kako bi obogatili školski voćnjak novim stablima, ali i učili o ekološkoj osviještenosti.

– Jako nam je drago što ćemo proširiti već postojeći voćnjak s desetak novih voćaka. Drago nam je da je nakon par godina on urodio plodom, a učenici koji su članovi Učeničke zadruge prošle su godine napravili prvi pekmez. Želja nam je proširiti to i na naše područne škole pa smo tako lani zasadili nekoliko stabala u Područnoj školi Buševec. Cilj nam je potaknuti djecu da njeguju prirodu, da više sade i na taj način održavaju okoliš – rekao nam je ravnatelj škole Damir Bedić.

Foto: OŠ Vukovina

Profesori i učenici zajednički rade na projektima uređivanja okoliša škole, sadnje eko voćnjaka, a od 2018.godine surađuju sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG).

– S obzirom da sam sudjelovao na tim njihovim seminarima, a prva tema je bila uređivanje okoliša škole. Tu smo mapirali okoliš škole i tražili smo pogodna mjesta za sadnju drveća i voćaka. Upravo s prvim dobivenim sredstvima posadili smo voćnjak – prepričava nam vjeroučitelj Antun Greganić, inače eko povjerenik za OŠ Vukovina.

Foto: OŠ Vukovina

Drugi dio seminara bio je usmjeren na osposobljavanje učenika za ekoaktivizam , odnosno uočavanje ekoloških problema u svojoj zajednici i njihovo rješavanje uz grupni rad. Povjerenik Greganić, nada se kako će se uskoro kao škola uključiti i u projekt REGREEN.

Spomenimo i kako je u školi nedavno osnovana Učenička zadruga „Daroviti i marljivi“ koja ubire plodove svog voćnjaka i pretvara ih u proizvode.

– Naša školska dunja urodila je plodom pa smo od toga zajedno kuhali pekmez. Uspjeli smo napraviti deset teglica i to je bilo neopisivo slatko, a jeli smo ga na našim izvannastavnim aktivnostima. Uključili smo se u brojne aktivnosti i surađujemo s lokalnom udrugom „Vukovina u srcu“ – istaknula je Ljiljana Lozančić, učiteljica tehničke kulture koja je inače i voditeljica sekcije „Vukovinski kreativci“.

Foto: OŠ Vukovina

No, ovi vrijedni i marljivi učenici imaju i svoju humanitarnu stranu, a prihode od prodaje svojih proizvoda na sajmovima usmjerili su na liječenje za malu Kiaru, kao i obiteljima izbjeglim iz Ukrajine.

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno