Povežite se s nama

Priroda

FOTO Osnovne škole Pokupsko i Kravarsko imaju najljepši školski okoliš u Hrvatskoj

Škola iz Pokupskog prvi puta se prijavila i odmah osvojila nagradu, dok je školi iz Kravarskog ovo četvrta nagrada u kontinuitetu.

Objavljeno

na

Najljepsi skolski vrtovi OS Pokupsko i OS Slavka Kolara Kravarsko

Osnovna škola Pokupsko i Osnovna škola Slavka Kolara iz Kravarskog jedine su dvije škole iz Zagrebačke županije koje su osvojile nagrade i priznanja u sklopu projekta „Najljepši školski vrtovi“.

Nedavno je održana i svečana završnica projekta, a na kojem su dodijeljene nagrade najboljima. Iako već godinama brinu o školskom okolišu, škola iz Pokupskog na ovaj se natječaj prijavila po prvi puta i osvojila 3. mjesto u kategoriji Najljepša učionica na otvorenom.

Najljepsi skolski vrtovi OS Pokupsko 1

Foto: OŠ Pokupsko

– S obzirom na to da se nalazimo u ruralnoj sredini, naš okoliš škole je uvijek uređen s puno cvijeća, sadnica i drveća. Bili smo malo samozatajni i odlučili smo se prošle godine prijaviti na natječaj u kategoriji učionice na otvorenom. U našem školskom dvorištu, ona je pronašla svoje mjesto u sjeni naših borova i zelenom okruženju – ispričala nam je ravnateljica OŠ Pokupsko, Štefica Facko Vrban.

Dobivenu nagradu, 3 tisuće kuna, iskoristit će za kupnju sjemena, cvijeća i drugih potrebnih materijala kako bi svoj okoliš i dalje održavali čistim, lijepim i urednim. U uređenju učionice i okoliša svoju ulogu su pronašla i djeca i djelatnici.

Okolis OS Pokupsko

Foto: OŠ Pokupsko

– Djeca su sadila cvijeće, ali i u drugim osmišljenim ekološkim aktivnostima imali su svoju ulogu. Veći dio posla odradilo je i tehničko osoblje škole. Kroz ljetno razdoblje dok nema nastave, o školskom okolišu brinule su se čistačice, a domar je prema našim željama izrađivao različite oblike koji krase naš školski park. Kroz izvannastavne aktivnosti i satove tehničke kulture djeca su izrađivala kućice za ptice, tegle za cvijeće… – istaknula je ravnateljica.

Inače, škola u pokupskom provodi i brojne druge projekte, a bave se i osvješćivanjem potrebe očuvanja okoliša.

A o svom okolišu već dugi niz godina brinu se i u Osnovnoj školi Slavka Kolara u Kravarskom. Sve je krenulo još 2013.s uređenjem vrta, a po prvi puta na spomenuti natječaj prijavili su se 2017.godine kada su i dobili prvu nagradu u kategoriji Početnika. Od tada, nagrade su pristizale svaku godinu i motivirale ih za daljnji rad. Ove godine, osvojili su 3. mjesto u kategoriji Zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

– Ovo nam je četvrta nagrada u kontinuitetu i mislim da to puno govori o nama. Vrt je i dalje ovdje i njegujemo ga iako to iziskuje mnogo vremena, a utrošeno je dosta i našeg slobodnog vremena. Kada smo god u prilici svake izvannastavne aktivnosti provodimo vani kako bi to uredili. Od samog početka vrt je bio namjenjen djeci. Oni su to odlično prihvatili i marljivo radili u njemu. Radili su sve poslove od tačkanja zemlje, kopanja, štihanja, sađenja..a sada ga dodatno uređujemo, zalijevamo i brinemo o njemu. Posebno su u svemu uživala i djeca s poteškoćama u razvoju – ispričala nam je voditeljica Škoslkog vrta “Janica”, Ivančica Strgar te dodala kako će dobivena sredstva od nagrade utrošiti u uređenje školskog okoliša. Tako su već krenuli sa sadnjom ukrasnog drveća i grmova, a posadili su i ruže.

Najljepsi skolski vrtovi OS Slavka Kolara Kravarsko 5

Foto: OŠ Slavka Kolara Kravarsko

Vrt koriste i mali zadrugari ove škole. Koristi se u proizvodnji proizvoda i materijala kojeg potom koriste učenici članovi Učeničke zadruge “Brežan”.

– Osim proizvodne djelatnosti vrt ima nekoliko funkcija. U središtu vrta smještena je učionica na otvorenom gdje se često održava nastava, pa je to njegova obrazovna fukcija. Kada je u pitanju kulturna funkcija, čitanjem na otvorenom u našem vrtu priključili smo se manifestaciji Godina čitanja. Naš vrt je, rekli bi smo, multifunkcionalan. U proljetnim i ljetnim mjesecima, velika je navala. Postoji i tablica upisivanja kada će tko koristiti vrt – rekla je Anastazija Komljenović, voditeljica zadruge.

Najljepsi skolski vrtovi OS Slavka Kolara Kravarsko

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

No, s obzirom da Kravarsko nema svoj park u ovom vrtu u lijepom i prirodnom okruženju, vole boraviti i sami mještani, od onih najvećih do najmanjih.

– Kravarsko od nedavno ima i svoj vrtić pa dolaze vrtićanci u obilazak. Mještani pristižu kako bi se družili i to nam pokazuje kako je vrt sv više u funkciji te je na neki način postao zaštitni znak mjesta – zaključila je Komljenović.

Na kraju spomenimo kako je otvoren natječaj za tekuću godinu, a prijave se mogu slati do Dana planeta Zemlje 22. travnja, na mailnajljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Najljepsi skolski vrtovi OS Slavka Kolara Kravarsko 4

Foto: LOŠ Slavka Kolara Kravarsko

Priroda

Kada padne prvi snijeg… Prve pahulje ove zime stižu nam u nedjelju?

Prve snježne pahulje, prema najavama, past će u drugom dijelu nedjelje, a nešto više bi ih trebalo biti u srijedu navečer i četvrtak ujutro…

Objavljeno

na

DSC 0546

Posljednjih nekoliko godina snijeg polako postaje neka vrsta egzotike u našim krajevima, pogotovo ako govorimo o nešto obilnijoj količni bijelog pokrivača, o snjegovima kakve pamtimo iz djetinjstva, dovoljnima za višednevno sanjkanje na goričkim brdašcima… U tom se stilu nastavlja i ove kasne jeseni, jer prošao je već i Sv. Nikola, pošteno smo zagazili u prosinac, a prvom snijegu ni traga ni glasa. No to bi se već ovih dana, kažu prognoze, moglo promijeniti…

Pred nama je, naime, vikend ispunjen kišom, koja će početi padati u petak, pa nastaviti kroz subotu, a onda i nedjelju. A onda će, predviđaju prognostičari, tamo negdje u poslijepodnevnim satima nedjelje, kad temperatura padne prilično blizu nule, konačno doći i prvi ovogodišnji snijeg. Ponovno se tu neće raditi o obilnom snijegu, teško će ga biti skupiti dovoljno za izraditi snjegovića, čak i manjih gabarita, ali barem će se oni najmlađi na trenutak razveseliti.

Prema prognozama, bit će to tanki snježni pokrivač, koji se neće predugo zadržavati na tlu, a u prvom dijelu sljedećeg tjedna takvih pojava više neće biti. Oborine bi trebale prestati, pa prve sljedeće pahuljice na prognostičkim kartama pronalazimo tek u večernjim satima srijede, pa onda i u četvrtak, kad će temperature biti oko nule i u svom dnevnom maksimalcu.

Prava zima definitivno stiže, a koliko će u svemu tome biti snijega, hoće li biti sanjkanja ili ćemo ostati na scenama iz prethodnih godina, ostaje da vidimo…

Nastavite čitati

HOTNEWS

Šumoborci Turovci zasadit će još tisuću sadnica hrasta lužnjaka

U sklopu projekta ‘Prijatelj šume’ tristitinjak goričkih učenika proći će i radionice koje provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta ‘Tur’.

Objavljeno

na

Objavio/la

sumoborci skola

Turopoljska udruga skauta „Tur“ i ove godine provodi projekt Prijatelj šume, kroz koji će uz potporu Zagrebačke županije provesti edukacije, a potom i akcije pošumljavanja za učenike srednjih škola s područja županije. Kroz ovaj projekt turopoljski skauti planiraju sa suradnicima na projektu zasaditi još tisuću sadnica hrasta lužnjaka u šumama na području Zagrebačke županije.

Učenici se kroz edukaciju upoznaju s uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, opasnostima koje čine društvu i ekonomiji, te opće korisnim funkcijama šuma.

– Projekt Šumoborci Turovci ove godine provode uz podršku i potporu Grada Velike Gorice te u partnerstvu s čak osam osnovnih škola na području grada, te s Hrvatskim šumama, Upravom šuma Zagreb. Edukaciju bi kroz interaktivne radionice po školama trebalo proći oko tri stotine učenika – ističe Alen Konjević, predsjednik ‘Tur’-a.

sumoborci skola2

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Šumoborci će postati učenici koji će nakon edukativnog dijela projekta, odnosno radionica koje u školama provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta „Tur“, do kraja godine sudjelovati i u dvije aktivnosti sadnje mladica hrasta lužnjaka na velikogoričkom području.

– Prošle godine su mali Šumoborci kroz projekt Prijatelj šume, uz potporu Zagrebačke županije u Turopoljskom lugu zasadili više od dvije tisuće sadnica. Ove je godine u planu zasaditi isto toliko samo volonterskom aktivnošću osnovnoškolaca. Aktivnosti sadnje u Turopoljskom lugu planiramo provesti 7. prosinca, ukoliko nam to vremenske prilike dozvole – najavljuje Konjević.

sumoborci skola1

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Projekt Šumoborci dio je velike nacionalne kampanje Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom CO2mpensating by planting, a koja za cilj ima nadoknadu proizvedenih emisija ugljičnog dioksida i neutralizaciju vlastitog ugljičnog otiska putem sadnje stabala.

 

 

Nastavite čitati

Vijesti

Lovcima iz Vukovine gradska sredstva za edukaciju članova i uređenje infrastrukture

Lovci svake godine obnavljaju lovište i lovno gospodarski fond kao i objekte kojima se lovci služe da bi lovačko društvo bilo funkcionalno.

Objavljeno

na

Lovacko drustvo Srndac iz Vukovine

Ljudi često smatraju da se lovci bave samo odstrelom divljači, no stvar je ipak malo drugačija. Što to znači biti lovac i tko može postati lovac, upoznao nas je tajnik Lovačkog društva “Srndać” iz Vukovine.

– Ako ste spremni za odlazak u prirodu, imate poštovanje prema životinjama te ako ste spremni izdvojiti znatno vrijeme za održavanje lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata tada bi mogli imati predispozicije da budete lovac – govori nam Gučić te dodaje da svaki pravi lovac prije svega mora poštovati životinje.

Lovacko drustvo Srndac iz Vukovine

Foto: Lovačko društvo “Srndać” Vukovine

– Osim toga, da bi bio pravi lovac morate biti strpljivi i vješti, uživati u povezivanju s prirodom te na taj način doprinijeti održavanju zdrave populacije divljači u lovištu. Ako se mislite baviti lovom samo radi odstrela divljači tada razmislite da se bavite nečim drugim – naglašava Gučić.

Lovci svake godine obnavljaju lovište i lovno gospodarski fond kao i objekte kojima se lovci služe da bi lovačko društvo bilo funkcionalno te ispunjavalo zadane uvjete. U tome im već godinama pomaže Grad Velika Gorica koji financira lovačke udruge koje se prijave na javni natječaj za potpore lovstvu te je i u 2022. godini Grad dodijelio Lovačkom društvu „Srndać“ Vukovina 6 tisuća kn za projekt „Edukacija članova putem stručnog osposobljavanja te povećanje kvalitete infrastrukture u lovištu i lovačkom domu“.

– Zahvaljujemo gradonačelniku Ačkaru na razumijevanju i Gradu što dugi niz godina pomaže Lovačkom društvu „Srndać“ Vukovina te se veselimo i daljnjoj suradnji uz lovački pozdrav „Dobra kob!” – poručio je Grčić.

Nastavite čitati

Vijesti

Broj rodinih gnijezda se smanjuje, a evo koliko ih ima u našem gradu

Isplaćene naknade za gnijezda bijele rode.

Objavljeno

na

Rode Zeljka Sabaric 2 Medium

Vlasnicima objekata koji imaju gnijezdo rode na krovovima svojih kuća ili gospodarskih objekata isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu bijele rode. Već 13 godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” isplaćuju naknadu zbog sanacije šteta na krovovima. A time se ujedno doprinosi očuvanju prostora i biološke raznolikosti. Tako se štite rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima.

Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000, kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700 tisuća kuna za popravak krovišta.

rode na krovu

Gnijezda rode

– Unatoč naknadi koja se isplaćuje, u zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva – ističu iz Javne ustanove Zeleni prsten.

Ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno je 267 gnijezda bijele rode od čega 31 gnijezdo na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 236 na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (56) i Ivanić Grad (28). Kada su u pitanju općine tu prednjači su Dubrava (30), Pisarovina i Klinča Sela s 29 gnijezda. Sela s najvećim brojem gnijezda su Donja Kupčina (23), Donja Zdenčina (19) i Brčevec (16). Velika Gorica spada u zlatnu sredinu, a na području našeg grada ima 12 rodinih gnijezda.

Nastavite čitati

Moja županija

Edukativno rekreativna staza “Upoznajmo šumu” – najljepša učionica na otvorenom

Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

Objavljeno

na

Djeca OS Samobor Large

U park šumi Stažnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ u dužini 350 metara, kružnog oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja. Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Staza predstavlja malu školu u prirodi – poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatstva.

Ervin Kolarec Tatjana Masten Milek

– Ljepota Park šume Stražnik primijećena je davne 1970. godine kada je zaštićena. Park šume Stražnik zajedno s park šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora. Sunčani Stražnik mješovita je šuma koja se sastoji od smreke i pitomoga kestena te u manjoj mjeri bukve, hrasta kitnjaka. Posebnost ovog područja je crni bor, crnogorično stablo iz porodice borovki. Šetnja borovom šumom olakšava disanje osobama koje imaju problema s dišnim organima tako da vjerujemo da će ovo postati novo omiljeno šetalište Samoboraca, a i Zagrepčana koji su oduvijek voljeli dolaziti u samoborski kraj. Ipak su šume „pluća“ našeg planeta! – poručila je Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Stjepan Esih Tatjana Masten Milek Large

Staza uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830 tisuće kuna od čega je 80% financirano sredstvima Europske unije.

– Stanovnici i posjetitelji Zagrebačke županije postali su bogatiji za novo mjesto za uživanje u prirodi i rekreaciji. Nema sumnje da će ovo mjesto, pogotovo u dane vikenda vrvjeti izletnicima. Posebno treba pohvaliti edukativan karakter šetnice, posebno za školarce. Nema sumnje ovdje će biti najljepša učionica na otvorenom – rekao je prilikom otvorenja zamjenik župana Ervin Kolarec.

Djeca OS Samobor Ervin Kolarec Large

Djeca osnovne škole Samobor imala su priliku „otvoriti“ učionicu na otvorenom radionicom „Jesen u mom kraju“, a njihovi osmjesi su najbolja pozivnica da dođete i uživate u edukativnoj stazi „Upoznajmo šumu“.

 

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno