Povežite se s nama

Vijesti

FOTO Neobična gorička veza između kanala Sava-Odra, Univerzijade i zvijezda Novog vala

Brojne ne toliko poznate, a počesto i zaboravljene detalje iz vremena kad je ići na radnu akciju među mladima ‘bilo IN, k’o što je danas IN biti na Zrću’, otkriva nam uz brojne arhivske fotografije, Dragomir Bokan, koji je kao 20-godišnjak sudjelovao u tada najpopularnijoj radnoj akciji, koja se najvećim dijelom provodila upravo u Gorici!

Objavljeno

na

Dobar, ali itekako spreman za nadogradnju, sustav obrane od poplava na zagrebačkom i goričkom području, i zadnjih dana toliko spominjani spasonosni oteretni kanal, Sava-Odra, kod brojnih je naših starijih ili bolje reći onih u najboljim godinama, probudilo sjećanja na dane njihove mladosti. Kada su u velikom broju kao dobrovoljci na radnim akcijama sudjelovali u njegovoj izgradnji, ali i na svim drugim kapitalnim projektima diljem bivše države.

Ne toliko poznate, a počesto i zaboravljene detalje iz vremena kad je ići na omladinsku radnu akciju ‘bilo IN, k’o što je danas IN biti na Zrću’, otkriva nam Dragomir Bokan, koji je kao 20-godišnjak koordinirao brigadire, danas bi se reklo volontere, na tada najpopularnijoj omladinskoj radnoj akciji Sava, poznatijoj pod skraćenicom ORA SAVA, koja se najvećim dijelom provodila upravo u Gorici, a trajala je od 1960. do 1979.godine.

– Ta je akcija zapravo započela izgradnjom aerodroma Pleso, to je izvodila Hidroelektra, mi smo radili pomoćne poslove, trasiranje i slično, kao i na svim kapitalnim projektima koje su radile državne firme. Nakon poplave u Zagrebu krenulo se u gradnju kanala Sava-Odra, pa se radilo najviše na goričkom području. Tako je i najveće brigadirsko naselje bilo ono u Kosnici, gdje se tijekom tih ljetnih mjeseci smjestilo oko tri tisuće mladih dobrovoljaca. Po smjeni je radilo tisuću mladih, radilo se volonterski, sa 4 obroka na dan, smještajem, odjećom, opremom i besplatnim kulturnim aktivnostima- priča Bokan.

Ilustracija iz knjige ‘Omladinska radna akcija Sava’

Foto: Mladi dobrovoljci kao pomoć pri gradnji ot.kanala Sava-Odra/privatna arhiva, D. Bokan

Ističe kako je za našu Veliku Goricu ta radna akcija bila itekako značajna, ali osim gradnje tog za Zagreb spasonosnog oteretnog kanala, tadašnja gradnja na našem području pokazala se značajnom i za stanovnike Zagreba.

– Mnogi ne znaju da je kompleks Jarun, započeo upravo gradnjom aerodroma Pleso, jer se iz jezera vadio potreban šljunak. To je inače stari tok rijeke Save, koja je prije izgradnje kanala plavila sve do Studentskog centra. Radili smo i sve pokose, ravnanje i navoženje zemlje za goričku obilaznicu. A među zadnjim akcijama je bila za Univerzijadu, koju su izgurali volonteri, brigadiri. Pred kraj rada organizacije, kad je bilo već više strojeva, radili smo na pošumljavanju, čišćenju okoliša. Bile su česte lokalne akcije, poput zalijevanja nasipa, jer za vrijeme suhog razdoblja oni pucaju, to je ozbiljan sustav o kojemu treba stalno brinuti – otkriva.

Foto: ORA-SAVA, 1963.g./Muzej grada Zagreba, autor fotografije nepoznat

Ispričao nam je i koja je to neobična veza između akcija koje su okupljale na tisuće mladih, koji su volonterski obavljali ne baš lake fizičke poslove i nekih od, i dan danas, najvećih zvijezda glazbene scene.

– Te akcije su bile jedna velika i moderna priča, cijeli Novi val je nastao na tome, jer mi smo u naseljima imali pozornice, oko 120 pozornica, pa bi bendovi imali priliku na tim turnejama među mladim dobrovoljcima svirati godišnje i po stotinu koncerata, to im je donijelo veliku popularnost. Tko je sve svirao? Parni valjak, Prljavo kazalište, Bijelo dugme, Bajaga i Instruktori, Film, Rundek i Haustor, ma gotovo svi. Nastupali su i glumci, pjesnici, naši svjetski poznati dizajner Mirko Ilić, pa Sanja Bachrach Krištofić, grafička dizajnerica i povjesničarka umjetnosti, koja je autorica izložbe na temu omladinskih radnih akcija – ispričao nam je.

Foto: Dragomir Bokan u omladinskom naselju u Kosnici tijekom gradnje ot.kanala Sava-Odra/priv.arhiva, D.Bokan

Bokan je na svojoj FB stranici ovih dana, kada je nakon 13 godina goričkim krajem ponovo prošla nabujala Sava, objavom u kojoj opisuje jedan dan u radnoj akciji na izgradnji kanala Sava-Odra izazvao veliku pozornost, a u komentarima nije manjkalo sličnih sjećanja.

‘Traserska služba se dizala u 3:30, brigade su u 5 sati bile na trasi. Nepregledna turopoljska ravnica i korito rijeke u kojoj nema rijeke. Jedva se možeš popeti na nasip. Ljeto, sunce prži, na pustoj ravnici nigdje hlada, nepregledni ogromni nasipi i suho korito. Pjesma se ori s 13 lokacija, 13 brigada sa po 70 ljudi. Najmlađi raznose vodu, pije se i polijeva po glavi. Pola sata pauza za marendu. Mesni doručak, pecivo, Zdenka sir, Fruktal sok. Opet pjesma i oko 13 sati polako se skuplja alat, paliri i traseri. Ručak, tuširanje,tečajevi, koncert i tako 25 dana. Tako se gradio kanal Sava-Odra i zato Zagreb sad ne pliva. U suprotnom Banu Jelačiću bi samo vrh sablje virio iz vode. Zato, molim Vas kad čujete riječ brigadir duboko se naklonite, oni su vrijedni poštovanja. Budite nacionalist,lijevi desni,mislite šta hoćete, ali poštujete rad ljudi koji su vam osigurali spokoj u ovim trenucima. Triput hura za Savske brigadire!’

Screenshot razglednica ORA-SAVA

Foto: Mladi dobrovoljci kao pomoć pri gradnji ot.kanala Sava-Odra/privatna arhiva, D. Bokan

Naš sugovornik, koji je odrastao na zagrebačkoj Knežiji, pola je radnog vijeka proveo u Končaru, a pola kao privatni poduzetnik. Danas umirovljeničke dane provodi vrlo aktivno, kao osnivač i predsjednik međ. udruge Dunavska mreža, kojoj je u fokusu upravo očuvanje naših rijeka, te provođenje i promoviranje volonterskih akcija. Jer, kaže, i u ono doba je mladež bila raskalašena, ali na akcijama se nitko nije isticao, nije bilo bahaćenja, bilo je mladih i iz grada i sa sela, te smatra kako su bile zapravo pravi društveni fenomen tog doba.

– Mislim da nikome ne bi štetilo da se više ulaže u prevenciju, nego li u saniranje posljedica. Koliko se ulaže u udruge za liječenje od raznih ovisnosti, moglo bi se i u volonterske akcije, gdje bi mladi obavljali nešto korisno za zajednicu – zaključuje Dragomir Bokan.

Foto: Dragomir Bokan na Savi 1978.g, s tadašnjom djevojkom, a danas suprugom, Helenom Urek Bokan/priv.arhiva D.B.

Sport

Strava i užas u Ulici Pjesnika: Rudeš ipak može nekoga pobijediti…

Nogometaši Gorice izgubili su 2-1 na gostovanju kod Rudeša, koji je tako u 25. kolu došao do prve pobjede ove sezone. Goričani, s druge strane, nastavljaju svoj očajan niz, a sve govori da će to dobiti i svoje konkretne posljedice…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nekakvih dvadesetak minuta prije nego što će lopta krenuti sa centra, na zaslonu mobitela zasvjetlila je poruka.

“Što misliš, je li došlo vrijeme da Rudeš nekoga pobjedi?”

Dobar prijatelj, ujedno i prijatelj HNK Gorice, često i na svome mjestu na tribinama Gradskog stadiona, prepoznao je priliku.

“Koeficijent je pet, sve nešto razmišljam da stavim soma eura…”, glasio je nastavak, ali odgovor s druge strane, subjektivan i navijački, odgovorio ga je od toga nauma.

Nije stavio “soma eura” na jedinicu u Kranjčevićevoj. Stavio je nešto malo manje od toga. I požalio. Jer, nažalost po Goricu i nasreću po njega, osjećaj ga nije prevario. Rudeš, momčad koja u prethodna 24 pokušaja nije uspjela baš nikoga pobijediti u najvišem rangu hrvatskog nogometa, momčad koja je izgubila 20 od te 24 utakmice, ipak može nekoga i pobijediti…

– Bila je ovo jako bitna utakmica za nas. Nažalost, završila je kako je završila i… To je tako. Nogomet jako često piše takve priče – govorio je trener Gorice Dinko Jeličić, s izrazom lica koji je odavao dojam izgubljenog čovjeka.

Gorica je imala problema od samog početka, tražila se u tom otvaranju utakmice, pa u 26. minuti primila i gol. Rudešu se to ne događa često, ali zabili su domaćini s bijele točke, precizan je bio Ante Ćorić. Vratili su se Goričani u 39. minuti preko Tima Matavža, jedinog igrača Gorice koji zabija golove u 2024. godini, jer sva tri postignuta do sad njegovo su djelo, pa se nakon svega na odmor otišlo s remijem.

Silno su Goričani željeli to promijeniti već od prve sekunde nastavka, napadali su, prijetili, pokušavali na sve moguće načine, ali nije bilo ključa za bravu koja je otvarala obranu posljednje momčadi lige. Kako je ponestajalo vremena, ponestajalo je i nade da će Gorica uspjeti doći do drugoga gola, a onda se, u jednom trenutku, sve potpuno preokrenulo.

Igrala se 94. minuta kad je Rudeš, do tog trenutak napadački potpuno bezopasan u drugom dijelu, izašao u protunapad. Na pravome mjestu, s pravom reakcijom, našao se 19-godišnji Rijad Mašala i odmah je bilo jasno da će se dogoditi nešto što se ove sezone još nije dogodilo. Igrači Rudeša burno su proslavili ovu pobjedu, a igrači Gorice… Taj govor tijela teško je dočarati. Možda bi najbliži opis bio “beznađe”…

– Imali smo malo slabiji ulazak u utakmicu, adaptacija na teren trajala je negdje do 30. minute. Nakon toga smo se malo stabilizirali, brzo i izjednačili, a nakon toga je slijedila naša dominacija. Rudeš se tu orijentirao na kontre, jedna od njih im je prošla u 94. minuti i dogodio se poraz koji još više produbljuje ovu našu situaciju – pokušavao je trener Jeličić analizirati događaje u što manje riječi.

Gorica je imala 18 udaraca, Rudeš osam, ali domaćin je zabio jedan gol više i došao do prve pobjede… Foto: Josip Regović/PIXSELL

A onda je rekao i ovo…

–  Borimo se s puno stvari koje nas ne opterećuju, da sad ne ulazim u detalje, i nikako da se stabiliziramo. Posljedica svega toga su i rezultati, koji su, nažalost po nas, takvi kakvi jesu.

Bez ulaženja u detalje, čini se da bi ovo lako mogla biti i posljednja press konferencija Dinka Jeličića u ulozi trener Gorice. Dugo je imao potpuno povjerenje, apsolutno podršku, ali sad je bilanca stigla do već devetog poraza u posljednjih 11 utakmica, a to je ipak previše. Pogotovo u situaciji kad je deveti poraz stigao od Rudeša, pogotovo u situaciji kad je sljedeći na redu ogled s Hajdukom na svom terenu.

Teško je i zamisliti što bi se to trebalo dogoditi da se Gorica odjedanput trgne iz ove nogometne strave i užasa, a sve govori da je to teško zamisliti i samom Dinku Jeličiću.

– Treba prespavati, sutra sjesti, vidjeti gdje smo i što smo, pa nakon toga razmišljati o Hajduku… – odgovorio je Jeličić na pitanje o sljedećem protivniku.

I, zapravo, puno toga rekao.

Nastavite čitati

Vijesti

Za dva dana snimanja TV reklame zaradi više od tisuću eura, evo detalja!

Prijave su do srijede, 6.ožujka.

Objavljeno

na

U najboljim si godinama, fit i lijepih crta lica? Možda si baš ti osoba koja će biti izabrana za jednu od glavnih ili sporednih uloga u jednoj TV reklami, a pritom možeš zaraditi i više nego li pristojan honorar, i to za dva dana posla! Produkcija i casting agencija Serena Pro u potrazi je za statistima za potrebe snimanja TV reklame, a rok je srijeda, 6.ožujka.

Za glavnu mušku ulogu traže ‘vrhunski građenu osobu, koja mora imati lijepe ili zanimljive crte lica i karizmu’, u dobi između 27 i 35 godina. Za glavnu žensku ulogu, traže ‘karizmatičnu i lijepu osobu, manekenski tip obavezno. Osoba mora biti prirodna, bez filera ili bilo kakvih dodataka na licu. U dobi između 27 i 35 godina’, navode iz ove casting agencije. Tu je i sporedna uloga djevojke glavnog lika, koja bi trebala biti u dobi od 24 do 30 godina, te ‘iznimno zgodna djevojka za kojom bi se svatko okrenuo’, uz napomenu kako će u reklami morati grliti glavnog glumca i s njim ležati u krevetu. Za svaku od ove tri uloge nudi se honorar od 1176 eura neto.

Za sporedne uloge ‘muškaraca iz SPA centra’, traže se mladići od 22 do 30 godina, uz opis ‘ovdje tražimo muškarce koji izgledaju kao da su izašli iz reklame za parfeme, odlično građeni (teretana), crte lica ne moraju nužno biti klasično lijepe, ali moraju biti markantni’, a oni koji budu odabrani zaradit će honorar od 500 eura neto.

Reklama se snima u Zagrebu, između 10. i 15. ožujka, glavne uloge snimanju dva dana, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail: [email protected], uz ove podatke: ime i prezime, grad iz kojeg dolazite, koliko imate godina, navesti za koju ulogu se prijavljujete, broj telefona, te dvije fotografije (lice i stas).

– Molimo vas da nam ne šaljete fotografije sa sunčanim naočalama, šeširima, one na kojima ste sa cijelim razredom i slične – preporučuju iz agencije.

Sretno svima!

Naslovnica i fotografije u članku: Ilustrativne/ Produkcija i casting agencija Serena Pro, FB

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Štefica Dušić iz Vukovine majstorica je izrade pisanica ‘po starinski’

Zajedno s drugim članicama udruge Vukovina u srcu priprema i specifične ukrase koji će za desetak dana osvanuti na zelenim površinama u mjestu, a predsjednica Sandra Maršić otkrila nam je i što će novoga predstaviti.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na prvom ovogodišnjem Peteku na Gorice, među brojnim štandovima koji su većinom nudili domaće delicije i rukotvorine, za oko nam je zapeo štand udruge Vukovina u srcu. Osim što su nudili najfinije sarmice, koje su vrijedne žene spremale noć uoči sajma, nismo mogli ne primijetiti sasvim posebne pisanice!

– To je stara tehnika veza križićima, radi se na posebnom platnu koje smo na selu zvali panama, a za izradu jedne treba više od dva sata. Prvo si skrojite materijal, pa po nacrtanom uzroku to izvezete, podijeliti jaje koje je od stiropora, treba onda taj komadić izvezenog platna pažljivo u sve to uvući. Napravila sam pisanice koje se mogu objesiti negdje, zapiknuti u vazu kao ukras i slično – ispričala nam je majstorica zanata i članica udruge, Štefica Dušić.

 

Foto: Štefica Dušić iz udruge Vukovina u srcu izradila je prekrasne pisanice na starinski način/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Foto: Štefica izrađuje i pisanice od cica mace/G.Kiš, Cityportal.hr

Ono što se doista rijetko može vidjeti je i pisanica od jedne vrste vrbe, vjesnice proljeća.

– Radim i pisanice od cica mace i moram vam reći da to traje jako dugo, neke i godinama. Imam doma u vazi kaj sam stavila prošle godine i još uvijek su danas takve kak’ sam ih stavila – otkriva. Iz udruge su nam rekli kako su uvijek otvoreni podučiti one koje zanima neka tradicijska vještina, pa ako će biti zainteresiranih, u dogovoru s majstoricom Šteficom, organizirati neku radionicu, a možete se javiti na e-mail: [email protected], rekla nam je Sandra Maršić, predsjednica udruge Vukovina u srcu. Ujedno nam je otkrila kako će ove godine ukrasiti mjesto uoči Uskrsa.

– Sad obnavljamo naše već postojeće i prepoznatljive ukrase za Uskrs, od kojih je većina prilično velika. Ove godine ćemo napraviti i nešto novo, a to je veliki uskršnji zec od bala slame – rekla nam je predsjednica udruge Maršić.

Uskršnji ukrasi bit će tradicionalno postavljeni na vidljivim i frekventnijim zelenim površinama u Vukovini.

Foto: Udruga Vukovina u srcu izradila je posebne ukrase za Uskrs/Vukovina u srcu

Nastavite čitati

Sport

Ozljeda i pobjeda u Kaštelima: ‘Znali smo da će biti teško, na malo koševa…’

Košarkaši Gorice došli su do nove pobjede u Prvoj ligi, slavili su 67-61 u gostima kod Ribola Kaštele i napravili još jedan korak prema plasmanu na Final Four. Sljedeći izazov, u subotu od 15 sati, nosi i dodatni motiv

Objavljeno

na

Objavio/la

Cijeli pola sata trebalo je košarkašima Gorice da slome otpor žilavog domaćina na još jednom gostovanju u sklopu svog pohoda na Final Four drugog ranga hrvatske košarke. Mirona Češkića i njegove dečke put je ovoga puta odveo u Dalmaciju, u goste Kaštelima, gdje je čekala neugodna Ribola Kaštela. Tek krajem treće četvrtine Gorica se uspjela odvojiti i tu prednost sačuvati do kraja za 15. pobjedu ove sezone.

Krenula je utakmica u neobičnom ritmu, u kojem su se obje momčadi izmijenjivale u vodstvu. Serije koševa padale su na jednoj, a zatim i na drugoj strani, a to se nastavilo i nakon prvih deset minuta. Početkom druge dionice Kaštelani su imali i sedam koševa viška, da bi Gorica nanizala 13 koševa i došla do plus šest, a poluvrijeme je završilo samo jednim košem prednosti za goste iz Turopolja.

Tek sredinom treće četvrtine stvari su počele dolaziti na svoje mjesto, budući da su u završnici ovog dijela igre Goričani kreirali seriju 10-0, a Ante Mašić u zadnjem napadu postavio rekordnih devet koševa razlike. Uspjeli su domaći košarkaši prići na dva koša zaostatka, i to tricom bivšeg reprezentativca Ante Delaša, ali sve je riješila trica na drugoj strani. Martin Klepo je 80 sekundi prije kraja pogodio za 67-59, nakon čega je sve bilo gotovo.

Goricu je do nove pobjede predvodio Kristijan Šutalo, koji je nakrcao domaći s 23 poena, a usput i “orobio” Kaštelane, jer na kraju je skupio i pet ukradenih lopti. Na dvoznamenkastom učinku završili su i Klepo (13), Gunjin (11) i Porobić (10), ali svi su morali dobro potegnuti da bi se došlo do ove, teško izborene pobjede.

– I očekivali smo tešku i neizvjesnu utakmicu, s malim brojem poena. U prvom dijelu imali smo problem sa skokom u obrani i ekipa Ribole nam je iz drugog ili trećeg napada postizala poene. U drugom dijelu popravili smo skok i smanjili pogreške u napadu. Ozljeda Jure Gunjine nam je dodatno skratila rotaciju, ali unatoč tome uspjeli smo doći do vrijedne pobjede. Čestitam mojim dečkima na trudu i zalaganju, a ekipi Ribole čestitam na odličnoj utakmici i želim im sreću u nastavku prvenstva – rekao je trener Češkić, a razigrani Kristijan Šutalo je dodao:

– Uspjeli smo uzeti dva boda na jako teškom gostovanju. Iznimno teška i tvrda utakmica, u kojoj smo u prvom poluvremenu protivniku dopustili previše skokova u napadu i imali smo previše izgubljenih lopti. Trener nas je uvjerio da ćemo, ako se popravimo ta dva segmenta igre, odvući utakmicu u našu korist. Unatoč ozljedi Gunjine, uspjeli smo s osmjehom na licu izaći s terena. Čestitke Kaštelima na dobrom otporu i sretno im u borbi za playoff, a mi se okrećemo utakmici sa Stojom, da im uzvratimo za poraz u Puli.

Gorica tako i dalje čvrsto drži treće mjesto na tablici, s omjerom od 15 pobjeda i šest poraza, a put do 16. pobjede tražit će u subotu od 15 sati u Gradskoj sportskoj dvorani.

Nastavite čitati

Vijesti

FOTO Djelatnici goričke šumarije obnovili putokaze i table poučne staze ‘Šumarica’

Staza je duga devet kilometara počinje u Krušaku kod lugarnice, a završava na Lakovici u Kozjači te većim djelom prolazi kroz šumu.

Objavljeno

na

Djelatnici i djelatnice goričke šumarije, proteklih su nekoliko dana marljivo radili na obnovi poučne pješačke staze ‘Šumarica’ u Vukomeričkim goricama, a obnavljali su se dotrajali panoi i putokazi. Riječ je o stazi koja je napravljena prije 11 godina u suradnji s Turistička Zajednica Velike Gorice, PD Velika Gorica i šumarije Velika Gorica.

Staza je duga devet kilometara počinje u Krušaku kod lugarnice, a završava na Lakovici u Kozjači te većim djelom prolazi kroz šumu. Spomenimo i kako se duž staze nalaze informativni panoi koji govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu te biljnom i životinjskom svijetu.

– Jednostavna je za korištenje i izrazito dobro označena bijelim cvjetićima koji predstavljaju našu proljetnicu – šumaricu (Anemone nemorosa) koju u proljeće možemo vidjeti kako cvate u šumskom dijelu staze, a na putokazima i na stablima možemo je pratiti cijele godine – istaknuli su iz šumarije Velika Gorica.

Foto: Hrvatske šume

Nastavite čitati

Reporter 434 - 29.02.2024.

Facebook

Izdvojeno