Povežite se s nama

Kultura

FOTO Koncert ansambala Ogranak Seljačke sloge Buševec i Tanac iz Mađarske

Objavljeno

na

DSC 0783
DSC 0898

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0788

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Koncertom ansambala Ogranak Seljačke sloge iz Buševca i Tanac iz Mađarske održanom sinoć (subota, 21. svibnja 2022., početak u 19:30 sati) u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta završena je trodnevna manifestacija Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici.

DSC 0837 1

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0848

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0882 1

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program koncerta imao je 10 točaka: 1. Kreni kolo – pjesme i plesovi Posavine, 2. Dušnok, 3. Pozvale su dekle dečke – pjesme i plesovi Turopolja, 4. Tamburaški intermezzo – Tamburaši pokraj Dunava, 5. Kermez, 6. Ajde cure u kolo – Draganićko polje, 7. Glazbeni intermezzo – Orkestar Vigad, 8. Pavlovečke coprije (Gradečki Pavlovec), 9. Lepi Ivo krešu kreše – pjesme i plesovi Hrvata u mađarskoj Podravini, 10. Lepu laku noć.

DSC 0926 1

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0890

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0929

21.05.2022. Velika Gorica. Koncert ansambala OSS Buševec i Tanac (Mađarska). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Program je vodila Mirjana Ćorić.

Galerija fotografija

Moja županija

Gorička vina, tartufi i burger od turopoljske svinje na finalu projekta Via Vino

U lugarnici Čardak u Turopoljskom lugu posjetitelji su uživali u kinu na otvorenom, čaši ili dvije dobrog vina, ali i u zanimljivoj gastronomskoj ponudi

Objavljeno

na

via vino 2022

Foto: Josip Škof/Turistička zajednica Zagrebačke županije

Hvala vam na velikom odazivu! Sva mjesta za posljednju večer našeg festivala su popunjena, stajalo je na stranicama Turističke zajednice Zagrebačke županije danima prije okupljanja u bajkovitom Turopoljskom lugu, na velikom finalu ovog projekta.

Tradicija i suvremenost spajali su se u impresivnom okruženju šume smještene na nekih pola sata vožnje od Velike Gorice. Već po običaju, bila je to večer za druženje, za kino na otvorenom, ali i za gastronomske specijalitete. Ukratko, za uživanje.

via vino 2022 turopoljski lug

Ovoga puta na meniju su bili tartufi, ali i burgeri od turopoljske svinje, koje ima i na području samog Luga. Nazdravljalo se vinima domaćih vinara, iz udruge Grozd, ali i pojačanjem iz županije u vinima Kolarić i Jagodić. Bio je tu, naravno, i gorički gin, iz destilerija Gavran i Brigljević, bilo je tu i suvenira…

U cijeloj priči ne smijemo zaboraviti ni ulogu POT-a, koji je bio aktivno uključen u organizaciju, ali ni potporu Grada, koja je ove subote stigla u liku zamjenika gradonačelnika Nevena Karasa. Svima je, očito, stalo da Turopoljski lug živi punim sjajem.

via vino 2022 2

Nastavite čitati

Kultura

Poznat dobitnik ovogodišnjeg Albatrosa: ‘Kao aure lebde katarzične poante…’

Tročlano povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da nagrada “Albatros” ode u ruke Zagrepčanina Vedrana Bokora, autora zbirke pjesama “Ništa osobito”

Objavljeno

na

Objavio/la

vedran bokor

Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Književne nagrade Albatros donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku – to je Vedran Bokor iz Zagreba. Njegovu zbirku pjesama “Ništa osobito” tročlano povjerenstvo u sastavu Maja Kušenić Gjerek, Ratko Cvetnić i Vedran Kukavica jednoglasno je ocijenilo najboljim od svih rukopisa pristiglih iz cijele Hrvatske.

Je li ova zbirka doista ‘ništa osobito’ ili pak nešto vrijedno i novo na književnoj sceni, u svojoj recenziji pojašnjava članica Povjerenstva Maja Kušenić Gjerek:

“Pjesnik Vedran Bokor iznenađuje nas ponajviše, na prvi pogled, lucidnim, ali i ludičkim pretapanjem rimovanih stihova i suvremenih doživljaja i promišljanja, možda najbliskiji u tome, po senzibilitetu pjeva i nerijetkim humorističnim notama, velikom hrvatskom bardu Ivanu Slamnigu. Ali ono što nas zbilja obara s nogu u njegovoj poeziji, to su stihovani zapisi iskonskog nadahnuća u kojima njegov talent, u bljesku, iskriljuje snažne emotivne i misaone slike, nad kojima, poput aura od svjetla i zvuka, još dugo lebde katarzične poante.”

Vedran Bokor rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje živi i radi. U svoje slobodno vrijeme piše pjesme, priče i putopise. Neke pjesme su mu objavljene u zbirkama pjesama Ljubica (Samobor) i Erato (Zagreb).

Inače, Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine te daje priliku neafirmiranim književnicima da objave knjigu i uplove u književne vode, što je mnogima bio značajan poticaj za nove radove. Dosad objavljene knjige predstavljaju pravo književno bogatstvo. Kao i prijašnjih godina, nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena uoči blagdana Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.

Nastavite čitati

Kultura

Djeca slušaju turopoljsku riječ, pa to prebacuju na papir…

Likovnom kolonijom za djecu i mlade pod nazivom “Nariši turopolsku reč” započeli su ovogodišnji Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

likovna kolonija

Drugu godinu zaredom organizirana je Likovna kolonija za djecu i mlade u sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici. Domaćini su ovom prilikom bili Gradići, pa su se klinci s posebnim zadatkom okupili u tamošnjem Društvenom domu. Članovi udruge Spark čitali su turopoljsku poeziju, a djeca su potom ono što su čula prenosila na papir.

I tako gotovo cijeli dan, jer završetak programa predviđen je za poslijepodnevne sate, kad će najbolji mali umjetnici dobiti nagrade za svoje radove. Djeca sama biraju tehniku kojom će crtati, odnosno slikati, sve u skladu s uzrastom pojedinog djeteta… Pomoć je bila tu u vidu nešto starije ekipe, okupljene u Društvu likovnih umjetnika Velike Gorice.

Likovnu koloniju organizirao je KUD Gradići, uz podršku Grada i u suradnji s turističkim zajednicama Grada, ali i Županije. I svi su oni morali biti zadovoljni viđenim, jer okupio se rekordan broj djece, njih više od 60…

– Još prije sedam godina pokušali smo napraviti iskorak s organizacijom Likovne kolonije i to se odmah pokazalo kao dobar način da se okupe djeca i mladi, koji imaju priliku pokazati svoje vještine i talent. Uvijek je, naravno, zanimljivo i vidjeti kako svijet izgleda kroz dječje oči – rekla je predsjednica KUD-a Gradići Gordana Kovačić.

Još pozitivniju notu cijeloj priči donijela je činjenica da su drugu godinu zaredom sudjelovali i štićenici Centra za odgoj i obrazovanje.

– Prekrasna organizacija KUD-a Gradići, uistinu smo ponosni da upravo iz Gradića počinje manifestacija Dana europske baštine. Iza svake manifestacije stoji trud i rad koji se očituje sada u ovoj Likovnoj koloniji. Veliki broj djece najbolje pokazuje koliko je dobro pogođena tematika, a i koliko je bitno čuvanje turopoljske nematerijalne baštine, pobuđivanje kreativnosti i da ova djeca danas odu odavde zabavljena i obogaćena – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

likovna kolonija ackar

Nastavite čitati

Kultura

Gorički pijanist Krešimir Starčević svirao za Hrvate u Ateni

Koncert je bio povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

Objavljeno

na

Velikogoricki pijanist Kresimir Starcevic u Ateni

Violinist Marco Graziani i velikogorički pijanist Krešimir Starčević održali su koncert u Ateni, povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

U srijedu, 21. rujna 2022. nastupili su u dvorani Atenskog konzervatorija, a na repertoaru su se našle skladbe hrvatskih skladatelja Franje Krežme, Dore Pejačević, Blagoja Berse, Borisa Papandopula i Dubravka Detonija.

Pozdravni govor održao je veleposlanik Republike Hrvatske u Grčkoj, Aleksandar Sunko, a na koncertu su bili veleposlanici brojni zemalja kao i Hrvati koji žive u Ateni. Mnogi od njih izrazili su svoje oduševljenje skladateljima i djelima koja su im do tada bila potpuno nepoznata.

Koncert je organiziralo Hrvatsko veleposlanstvo u Grčkoj, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Likovnom kolonijom počinju Dani europske baštine u Velikoj Gorici

Uz likovnu koloniju tu su izložbe i znanstveno-stručni skup, a ovogodišnja tema je “Održivost kulturne baštine”

Objavljeno

na

Objavio/la

Likovna radionica Gradici

Pred nama su još jedni Dani europske baštine u Velikoj Gorici, koji će se održati od 29. rujna do 14.listopada. Međunarodna je to manifestacija koja ima za cilj širiti svijest o jednakoj vrijednosti i pripadnosti svekolikih identitetskih obilježja zajednica zajedničkoj europskoj baštini. Svake godine manifestacija ima određenu temu kojom se promovira i problematizira stanje, uloga i zaštita baštine, a ove godine je to „Održivost kulturne baštine“.

Otvorenje ovogodišnjih Dana europske baštine bit će 24.rujna u Gradićima gdje će se održati Likovna kolonija za djecu i mlade „Nariši turopolsku reč“.

Tijekom cijelog dana lokalni pisci će čitati svoje tekstove na turopoljskom dijalektu, a djeca i likovni umjetnici će slikati pojmove i riječi. Sve će se odvijati u Društvenom domu u Gradićima, a početak je u 10 sati. Do sutra u podne traju prijave za likovnu koloniju, a javit se možete na e-mail: gkovacic67@gmail.com. Početak je u subotu u 10 sati.

Četiri dana nakon, točnije 28.rujna u Muzeju Turopolja biti će otvorenje izložbe „Umjetnički vremeplov Muzeja Turopolja“. Još jedna izložba čeka nas 7.listopada u Galeriji Galženica pod nazivom „1.Velikogorički salon: Mapiranje lokalne scene“.

Vrhunac ove manifestacije bit će od 13. do 15.listopada kada će se u našem gradu održat znanstveni i stručni skup na temu “Održivosti kulturne baštine”, a u sklopu kojeg će biti organizirana stručna ekskurzija po Turopolju.

Dani europske bastine VG

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno