Poveži se s nama

Vijesti

FOTO: Hrvati humanitarci iz Mađarske obišli srušenu crkvu u Kravarskom

Objavljeno

07.01.2021. Kravarsko. Hrvati humanitarci iz Mađarske obišli srušenu Crkvu Uzvišenja Svetog Križa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Hrvati koji žive u mjestima Narda i Hrvatske Sice (sveukupno 700 Hrvata), mađarskom dijelu Gradišća, za stanovnike potresom pogođenih područja dovezli su humanitarnu pomoć s četiri kombija jučer (četvrtak, 7. siječnja) prijepodne u Veliku Goricu odnosno Bapče. Akcija je realizirana posredstvom vlč. Stjepana Tenšeka, župnika crkve Sv.Martina u Šćitarjevu i Branke Tretinjak, predsjednice KUD-a Šćitarjevo.

07.01.2021. Kravarsko. Hrvati humanitarci iz Mađarske obišli srušenu Crkvu Uzvišenja Svetog Križa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pomoć u odjeći, posteljini, živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, isti dan je zaslugom volontera velikim dijelom dopremljena u Majur kod Hrvatske Kostajnice i Kravarsko. Danas je preostali dio pomoći isporučen obiteljima na drugim područjima pogođenim potresima.

07.01.2021. Kravarsko. Hrvati humanitarci iz Mađarske obišli srušenu Crkvu Uzvišenja Svetog Križa. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon kratkog zadržavanja u Bapču (pretovar donacija u društveni dom, ručak), humanitarci iz Mađarske, s načelnicom Narde Kristinom Galović (Krisztina Galovics) i župnikom Stjepanom Tenšekom, uputili su se u Kravarsko da bi obišli u potresu teško oštećenu crkvu Uzvišenja Svetog Križa (bit će srušena do temelja i iznova građena). Susreli su se nakratko s Vladom Kolarcem, načelnikom Kravarskog, koji ih je prigodno ugostio. Prije povratka u Mađarsku ponovili su da će do kraja ovog mjeseca još jednom doći u Hrvatsku s novim donacijama.

Galerija fotografija

Vijesti

DIP objavio nove rezultate o izlaznosti: Do 16.30 sati glasovalo 30,7 posto građana

Pokupsko ima najveću izlaznost u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti građana na lokalnim izborima. Do 16.30 sati na biralištima u Velikoj Gorici glasovalo je 30,70 posto građana, odnosno 17.058 birača. Usporedbe radi, 2017. godine na lokalnim izborima do 16.3o sati na biralištima je glasovalo 29,52 posto Velikogoričana. Sličan postotak izlaznosti je i na razini cijele županije. Naime, u Zagrebačkoj županiji do 16.30 sati glasovalo je 33,58 posto birača, odnosno 90.686 građana. Radi se o nešto malo manjoj izlaznosti nego na prošlim lokalnim izborima, kada je do 16.30 sati izlaznost bila 34,10 posto.

U općini Orle izlaznost je 32,30 posto, u općini Kravarsko 46,87, a u općini Pokupsko 66,08 posto. Pokupsko ima najveću izlaznost u Zagrebačkoj županiji.

Dodajmo i kako je izlaznost na razini cijele države 35,54 posto.

16.5.2021. Petrovina – Lokalni izbori 2021. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

Vijesti

Do 11.30 sati na izbore u Velikoj Gorici izašlo 13,80 posto birača

Izbori traju do 19 sati

Objavljeno

on

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta na lokalnim izborima u Velikoj Gorici. 55.556 građana s pravom glasa biraju gradske četvrti i mjesne odbore, gradonačelnika i župana te gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Do 11.30 sati na 68 birališta na goričkom području izašlo je 13,80 posto birača, odnosno 7.665 Velikogoričana, javlja Državno izborno povjerenstvo. Što se tiče Zagrebačke županije, do sada je glasovalo 15,12 posto stanovnika. Odazvi je isti kao i prije četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i kandidati za gradonačelnike Velike Gorice, svatko na svom izbornom mjestu.

 

Na svom biračkom mjestu glasovao je i kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Velikogoričanin Domagoj Lovrić.

Što se pak goričkih općina tiče, najmanja je izlaznost u općini Orle gdje je izašlo 13,24 posto birača. No, takav slabiji odaziv ne čudi budući da je pobjedu za mjesto načelnika već odnio Ervin Vujica kao jedini kandidat. U općini Kravarsko do 11.30 sati na birališta je izašlo 19,34 posto birača, a u općini Pokupsko čak 27,64 posto.

Nastavi čitati

Vijesti

Povelja Republike Hrvatske stigla u Turopolje

Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske

Objavljeno

on

Na prijedlog Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, još u vrijeme prije pandemije, Plemenitoj općini turopoljskoj i njenoj postrojbi Turopoljskom banderiju dodjeljelo je Predsjedničko priznanje Povelja Republike Hrvatske – za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske.

– Nadali smo se i čekali svečano uručenje, no Predsjednik je odlučio da neće biti prijma povijesnih postrojbi te nam je s Pantovčaka, preko ureda Saveza u Karlovcu, stigla u Turopolje. Priznanje je to svim članovima Plemenite općine turopoljske na neumornom radu na očuvanju turopoljske baštine, naročito banderijalcima koji su proteklih 30 godina ponosito nosili odoru Turopoljskog banderijalca! – kazali su iz Plemenite općine turopoljske Juraj.

 

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno