turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Vijesti

FOTO Evo što kažu oni s prve linije obrane Turopolja od poplave, u Sopu Bukevskom vatrogasci na rekordnom dežurstvu, otkrivaju što se dogodilo!

Besana noć vladala je diljem goričkog kraja, jer i oni koji nisu bili direktno ugroženi, strepili su za sve prijatelje i članove obitelji s najugroženijeg područja. Vatrogasci DVD-a Strmec Bukevski pak ‘tuku’ rekordne sate dežurstva, zbog, kako kažu, loše izvedenih šahtova u nasipu. Poručuju – nije fer, mogli smo olakšati kolegama gdje je bila veća ugroza. Onaj tko je to radio, napravio je loš posao!

Objavljeno

na

Posavski dio Turopolja, ali i druge lokacije,uspješno su se obranili od prijetećeg vodostaja Save koji je od nedjelje navečer, pa do 5 sati ujutro ovog ponedjeljka, obarao rekorde u visini mjerenja. Besana noć je vladala diljem goričkog kraja, jer ako i nisu bili direktno ugroženi, strepilo se za sve prijatelje i članove obitelji s tog područja. Posebno je bilo napeto u naseljima Orle, Veleševec, Ruča, Stružec Posavski i Vrbovo Posavsko, te u Sopu Bukevskom, a vatrogasci su bili u akciji i u Čičkoj Poljani, doznajemo s terena.

Foto: Nedjeljna noć protekla je u obrani od poplave u Općini Orle/FB EK

Foto: Zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, na terenu na području Općine Orle, 6.08.2023/FB EK

Gotovo 80 dobrovoljnih vatrogasaca goričke Vatrogasne zajednice, kojima je u ispomoć došao i veći broj dobrovoljaca iz cijele Zagrebačke županije, civilna zaštita, a posebno mještani s područja Orla, dali su sve od sebe kako bi što bolje učvrstili nasipe uz oteretni kanal Sava-Odra. Zadatak su sjajno odradili!

– Cijelu noć je bilo napeto na par mjesta, ali pod kontrolom, imali smo dovoljno ljudstva i materijala, pa smo uspjeli savladati opasnost, praktički na području cijele općine. Sudjelovali su svi! Vatrogasci s goričkog područja i drugih dijelova nađe županije, čak su nam došli iz Kloštar Ivanića. Dobro je da je voda u opadanju, sve je pod kontrolom, sve službe su i dalje na terenu, glavno da se voda povlači – rekao je za City Radio Ervin Vujica, načelnik Općine Orle.

Foto: Nedjeljna noć protekla je u obrani od poplave u Općini Orle/FB EK

Foto: DVD Velika Gorica u akciji na području turopoljske Posavine/DVD V.Gorica

Uz 78 vatrogasaca svih DVD-ova s područja Velike Gorice u pomoć su priskočili i kolege iz ostalih dijelova županije.

– Došli su nam vatrogasci iz cijele županije, deset iz Pisarovine, po osam iz Kravarskog i Kloštar Ivanića, te troje iz Pokupskog, uz sva dobrovoljna vatrogasna društva s goričkog područja. Mi smo kao JVP radili od oko 22 sata radili na ispumpavanju kod sifona u Čičkoj Poljani, ostali smo sve dok se nije počela voda povlačiti, do jutra. Nadalje ćemo interventirati po potrebi, no uz povlačenje vode, sigurno je lakše. No, u dežurstvu su još uvijek na jednoj lokaciji dečki iz DVD-a Strmec Bukevski – rekao nam je Ivica Maceković, zapovjednik JVP Velika Gorica.

Foto: DVD Velika Buna

Foto: DVD Vrbovo Posavsko

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Zapovjednik spomenute ekipe dobrovoljnih vatrogasaca, Milan Đuran, nam otkriva kako je 12 članova DVD-a Strmec Bukevski u stalnom dežurstvu i rotaciji sad već gotovo 30 sati, jer krenuli su na ispumpavanje vode s jedine prometnice u Sopu Bukevskom još u jutarnjim satima u nedjelju. A kako sada stvari stoje, dežurstvo će potrajati sve dok se razina vode o oteretnom kanalu ne spusti ispod razine šahtova u nasipu. O čemu se radi? Naime, Đuran upravo lošu izvedbu radova prilikom postavljanja šahtova na ovoj lokaciji procjenjuje najvećim krivcem za poplavljenu prometnicu.

– Na intervenciji smo ovdje još od jučer od 10,11 ujutro, jer kad se vodostaj krenuo dizati, popustili su šahtovi ovdje na nasipu u Sopu Bukevskom, pa ispumpavamo s četiri pumpe. Situacija nije takva da će se netko utopiti ili slično, ali nije dobro. Voda curi na ovu jedinu prometnicu, vozi se jednim trakom. Ti su se šahtovi išli naknadno raditi, zbog toga su bušili i već izgrađeni nasip, nije dobro to izvedeno. Još će se tijekom dana ispumpavati, jer voda će se cijediti sve dok se nivo vode ne spusti ispod šahtova – rekao nam je zapovjednik DVD-a Strmec Bukevski.

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Problemima tu nije kraj, no na neke su već pripremljeni. Ovog puta riječ je više o ljudskom faktoru.

– Nakon završetka ispumpavanja vode s prometnice, zbog razlika u tlakovima pri povlačenju vode obično dolazi do plavljenja podruma. To nam je već situacija ‘pod normlano’, no većinom je riječ i o loše izgrađenim podrumima  – kaže Đuran.

Susreli su se i s neobičnim izbijanjem vode na više lokacija koje su na priličnoj udaljenosti od nasipa.

– Na zemljištima koja su po 20, 30 metara udaljenosti od nasipa i kanala pojavili su se izvori vode, promjera oko 30, 40 centimetara, iz kojih je voda šikljala u zrak do visine koljena! To smo brzo zatrpavali vrećama s pijeskom – otkriva.

Foto: Sop Bukevski

Situacija je s terena javljena ‘svima kojima se trebalo i moglo javiti’, kaže Đuran, no ništa se više nije moglo učiniti zbog previsokog vodostaja.

– Srećom, nije neka velika šteta, ali nadamo se da ne dolazi novi vodeni val iz Slovenije, prognoze nisu dobre. Treba se nešto poduzeti. No, nije fer. Nismo mogli ići u ispomoć tamo gdje je prijetila veća ugroza, u Stružec i Veleševec, tu kod nas su bili i vatrogasci DVD-a Bukevje i Staro Čiče, svi na pumpama. Stvaraju se i bespotrebni troškovi. Onaj koji je radio taj projekt, napravio je loš posao – zaključuje Milan Đuran, zapovjednik DVD-a Strmec Bukevski.

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Foto: Sop Bukevski/DVD Strmec Bukevski

Foto: DVD Vrbovo Posavsko

 

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Vijesti

Prve pahulje zabijelile grad, a zimska služba posipava prometnice

Vani su trenutno 4 kamiona na području grada i okolnih naselja te na ‘bregima’ tri kamiona.

Objavljeno

na

Prve pahulje snijega zabijelile su naš grad, no mokro tlo ne dozvoljava im da se previše zadržavaju. Iz VG Komunalca ističu kako su dežurne ekipe zimske službe izašle na teren, a prometnice su prohodne.

– Za sada još nema potrebe za raljenjem, međutim aktivno se posipavaju prometnice. Sve glavne prometnice, nadvožnjaci i mostovi posipat će se tokom noći te će se aktivno pratiti situacija na terenu i sukladno tome dodatno reagirati. Vani su trenutno 4 kamiona na području grada i okolnih naselja te na ‘bregima’, tri kamiona – ističu iz Komunalca te dodaju kako na zalihama ima dovoljn soli i sipine.

Mole se vozači da povećaju oprez i prilagode vožnju uvjetima na cesti. Podsjećamo i na dežurni broj 099 6090 060.

Nastavite čitati

Sport

Utakmica koju se isplati – zaboraviti! Gorica prelako pala na Poljudu…

Hajduk je titulu jesenskog prvaka HNL-a osigurao pobjedom 3-0 protiv Gorice, koja se još jedanput ukazala u svom gostujućem izdanju. A kad je tako, pa kad je još i protivnik ligaški lider, poraz se nameće kao logičan rasplet

Objavljeno

na

Objavio/la

Označena je ova utakmica jednim od dva velika derbija kola, na papiru čak i većim nego okršaj druge Rijeke i petog Osijeka, jer ovdje su igrali prvi Hajduka i četvrta Gorica, ali od derbija na kraju nismo vidjeli ni D. Za derbi su, naime, potrebna dva dobra protivnika, a ove subote na Poljudu je dobar bio samo Hajduk… Gorica u gostima kod lidera prvenstva nije bila na svojoj razini i potpuno zasluženo ostala je bez bodova ovog splitskog subotnjeg poslijepodneva.

Iako je u prošlom kolu zabio dva komada Rudešu, Sven Blummel nije se kvalificirao za startnih 11 na Poljudu, trener Dinko Jeličić odlučio je zaigrati s dva desna beka, Raspopovićem i Munksgaardom, dok je u vrhu napada Vujnović dobio prednost ispred Matavža i Jurića. Imao je Jeličić i jasnu ideju kako se postaviti od početka, kako izlaziti u tranziciju, a to se jako lijepo potvrdilo već u drugoj minuti. Prvu priliku na utakmici imala je Gorica preko Vujnovića, njegov pokušaj odbio je golman Lučić, naletio je Mitrović, ali nije uspio poslati loptu u mrežu.

Međutim, tu je negdje i prestala konkretna gorička napadačka aktivnost. Hajduk je preuzeo konce igre u svoje ruke, krenuo dominirati, prijetiti Baniću, a kao posljedica svega toga stigao je i pogodak za vodstvo. Igrala se 20. minuta kad je Marko Livaja primio loptu desno, naizgled u ne osobito opasnoj poziciji, ali već trenutak potom se namjestio na lijevu nogu i naciljao drugu stativu. Tamo je Muksgaarda “preskočio” Leon Dajaku i pogodio za 1-0.

Ništa se, međutim, ni nakon toga nije promijenilo. Nije se dogodilo nikakvo buđenje Gorice, čak štoviše, pogreške u dodavanjima su se dodatno povećale, a Hajdukova dominacija možda čak i pojačala. Gorica je uspjela još svega jedanput doći do Hajdukova šesnaesterca u ostatku prvog poluvremena, pa ukupno gledajući možemo reći da je to bilo jedno vrlo skromno poluvrijeme u izvedbi Jeličićeva orkestra.

Od početka nastavka ušao je Blummel umjesto Munksgaarda, nakon sata vremena nogometa na travnjak je utrčao i Luka Kapulica, ali koju minutu potom Hajduk je potvrdio svoju dominaciju. Leon Dajaku ovoga je puta bio asistent, ubacio je iz slobodnog udarca, a pred golom je najviši bio Mihael Žaper. S obzirom na sve što smo do tad vidjeli od Gorice prema naprijed, već u toj 64. minuti situacija je izgledala izgubljeno, a utakmica počela podsjećati na neke davne i traumatične koje su Goričani znali igrati na Poljudu.

Takav dojam dodatno se pojačao već pet minuta poslije, kad je bivši igrač Gorice Anthony Kalik lijepo asistirao za Emira Sahitija, a on lakoćom prebacio istrčalog Banića za neuhvatljivih 3-0. Točnije, bili su to trenuci u kojima je bilo najlakše poželjeti da netko ugasi svjetla, da utakmica što prije završi… Pogotovo nakon bilo kojeg od neuvjerljivih pokušaja Gorice da krene prema naprijed, koji su najčešće završavali već na prvom ili eventualno drugom dodavanju.

S obzirom na prikazano, nije na kraju uopće loše što je završilo 3-0, čime je nastavljena priča o Gorici s dva potpuno različita lica. Doma sve funkcionira sjajno, u gostima najčešće baš i ne, pa još kad se pogodi da je s druge strane kvalitetniji protivnik, vodeća momčad prvenstva… Za napraviti nešto u takvim okolnostima nije dovoljno biti ni dobar, tu prolazi jedino odlično, a Gorica je ovoga puta bila – slaba.

U tom smislu, dobra je vijest što će Gorica do kraja prvenstvene jeseni odigrati još samo dvije domaće utakmice, prvo protiv Istre 1961, a onda i protiv Varaždina. Ovu u Splitu trebalo bi što prije zaboraviti.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Na Galženici upaljena svijeća nade, a kiša odgodila otvorenje Adventa na nedjelju

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gradonačelnik Krešimir Ačkar uz pomoć malih sugrađana upalio je na Trgu Stjepana Radića prvu adventsku svijeću.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Simboličnom paljenju prethodila je molitva koju je vodio velečasni Dragutin Kujavec iz Župe sv. Petra i Pavla, a pjesmom su nas uveli u adventsko doba članovi zbora istoimene župe pod vodstvom Snježane Špehar. Uz Velikogoričane, paljenju svijeće nade prisustvovali su i članovi Folklornog ansambla Turopolje.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Svijeća je upaljena unatoč kiši, a koja je ujedno organizatore ‘Adventa u Gorici’ primorala da svečano otvorenje prebace na nedjelju 3. prosinca u 17 sati. Uskoro više o samom programu.

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

02.12.2023. – Upaljena prva adventska svijeća u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Crna kronika

Črnkovec: 38-godišnji vozač zbog brojnih prometnih prekršaja završio u zatvoru

Sud mu odredio zatvorsku kaznu, novčanu kaznu i zaštitnu mjeru, ali mu je i trajno oduzeto vozilo kojim je upravljao.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tijekom kontrole vozila i vozača, policija je u četvrtak 30. studenog oko 12:20 sati u Črnkovcu zaustavila 38-godišnjeg vozača koji je vozio kombi osječkih tablica.

Provedenom kontrolom utvrđeno je da je muškarac recidivista, odnosno već ranije je kažnjavan unazad tri godine.

Naime, ispostavilo se da nema položen vozački ispit, također kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim je vozio, a ima i zabranu upravljanja motornim vozilima zbog prikupljenih negativnih bodova.

Policija mu je privremeno oduzela vozilo do donošenje odluke o prekršaju te je isti uhićen. Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici dobio je ukupnu kaznu zatvora od 15 dana te je odveden u Zatvor Zagreb na odsluženje zatvorske kazne.

Ujedno, određena mu je i novčana kazna jer kod sebe nije imao prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja u iznosu od 28 eura. Uz to izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od šest mjeseci, ako u međuvremenu položi vozački ispit dok mu je presudom trajno i bez naknade oduzet teretni automobil osječkih registarskih oznaka.

Nastavite čitati

Vijesti

Mali vijećnici Jan Biškup i Patricija Godinić u Saboru govorili o mentalnom zdravlju i životu u ruralnoj sredini

Sudjelovali su na tradicionalnoj zajedničkoj sjednici predstavnika djece iz Dječjih vijeća, foruma i NEF mreže iz cijele Hrvatske sa zastupnicima u Hrvatskome saboru.

Objavljeno

na

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora bio je domaćin 13. zajedničke sjednice predstavnika djece iz Dječjih vijeća, foruma i NEF mreže iz cijele Hrvatske sa zastupnicima u Hrvatskome saboru, čiji je nacionalni koordinator Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Tradicionalni susret okupio je djecu u dobi od 9 do 15 godina iz 25 gradova i općina diljem Hrvatske, a Veliku Goricu predstavljali su dječji gradski vijećnici Jan Biškup i Patricija Godinić.

Jan je govorio o važnosti mentalnog zdravlja te naglasio kako je djeci i mladima ovo vrlo važna tema. Istaknuo je da se nada da će se snažnije djelovati zapošljavanjem stručnjaka u škole te otvorenjem centra poput Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica u Velikoj Gorici.

S druge strane, Patricija je opisala život djece u svojoj ruralnoj sredini u Buševcu. Naglasila je kako im je lijepo živjeti u maloj sredini u prirodi te da imaju mnoge aktivnosti ali i nedostatke poput prijevoza. Navela je da se nada da svako selo ima barem neko mjesto za djecu; vrtić, udrugu ili društveni centar.

Foto: Savez društava ‘Naša djeca’ Hrvatske

Djeca su predstavila svoje aktivnosti koje provode od lokalne do europske razine, a teme o kojima su govorili i koje smatraju važnima obuhvatile su razna područja, od financijske pismenosti, prava i potreba djece s teškoćama u razvoju, prava na zdravstvenu zaštitu, zaštiti mentalnog zdravlja djece, online okruženju, životu djece u ruralnim područjima, prava djece na zdrav okoliš i na sigurno okruženje u gradu u kojem žive, do prava na slobodno vrijeme i igru.

Iz Saveza ističu kako su dječja prava i dobrobit djece u središtu njihova rada, a posebna se pažnja prosvjećuje poticanju i promicanju aktivne dječje participacije, kreativnih i edukativnih aktivnosti, projekata i programa, a to sve kroz rad dječjih foruma i dječjih općinskih i gradskih vijeća.

–Svojim brojnim aktivnostima, akcijama i projektima dječja vijeća i dječji forumi pridonose stvaranju sigurnih, zdravih, poticajnih okružja za rast i razvoj djece, a i sto tako i tolerantnih, sigurnih i nenasilnih zajednica u kojima se prava djece promiču i ostvaruju, a mišljenja čuju i uvažavaju – zaključila je predsjednica Saveza društava “Naša djeca“ Hrvatske, akademkinja Aida Salihagić Kadić.

Foto: Hrvatski sabor

Susret se održao 29. studenoga 2023., a omogućilo ga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta „Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“.

Foto/izvor: Hrvatski sabor/Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno