Povežite se s nama

Kultura

Evo tko su pobjednici Dječje smotre folklora

Donosimo osvrt selektora Gorana Kneževića

Objavljeno

na

Dvanaest kulturno-umjetničkih udruga predstavilo se prošle subote na Dječjoj smotri folklora. Nakon detaljne analize stručni žiri objavio je rezultate najboljih skupina i koreografija s kojom su nastupili:

1. KUD „VELIKA MLAKA“, Velika Mlaka, djeca 7 – 12 godina
Misečino zajdi za oblake (pjesme i plesovi Ogulinskog kraja)

2. KUD „ČIČE“, Novo Čiče, djeca 7 – 13 godina
Alaj ću se naigrati (Vinkovački kraj)

3. KUD „MIČEVEC“, Mičevec, djeca 11 – 14 godina
Djevojčica kolo vodi (Turopolje)

4. FA „ŠILJAKOVINA“, Šiljakovina, djeca 4 – 9 godina
Komar z muhom pleše (Hrvatsko Zagorje)

5. KUD „Veleševec“, Veleševec, djeca 8 – 14 godina
Ide maca oko tebe (izvorni folklor Veleševca)

 

Donosimo detaljan osvrt selektora Gorana Kneževića:

Činjenica jest, sudeći prema broju djece izvođača na ovogodišnjoj smotri, da  u velikogoričkom kraju neće biti problema oko čuvanja i prijenosa tradicije sa starijih na mlađe. Evidentna je njihova velika radost u izvođenju folklorne građe što osim očito urođenih sklonosti i pozitivnog stava okružja treba pripisati i velikom angažmanu voditelja i njihovom pravilnom pedagoškom radu.

Vidjeli smo podosta koreografija temeljenih na turopoljskom folkloru što je svakako vrlo vrijedno ali skoro sve su sadržavale nekoliko istih plesova (Judica, Lepa cura, Polka, Drmeš (Stric je Jura) i Vukomerički drmeš, tu je bilo prostora za prikazati i plesove Tri koraka, Milica, Seljančica i sl. Po zastupljenosti slijedi slavonski folklor iz kojeg je prikazano više plesne građe koja je u rijetkim slučajevima stilski dobro prikazana. Nisam zapazio neka originalna koreografska postignuća ili detalje i na tom području bi se svakako trebalo više poraditi.

Sva djeca su bila dobro pripremljena za scensko izvođenje što se vidjelo po manje-više sigurnom kretanju na sceni ali u izvedbenom dijelu uspješniji su mi bili mlađi uzrasti koji su izvodili dječji folklor od starijih koji su nastojali prikazati narodne plesove. Još uvijek iznenađuje činjenica da voditelji svjesno puštaju djecu na nastup na Smotri, a da djeca nisu usvojila primjerice zadane plesne predloške. Tu ponajprije mislim na turopoljski drmeš i slavonske inačice drmeša. Ako je razvidno da djeca ne mogu nešto u određenom roku savladati onda treba ples prilagoditi ili promijeniti ili ga ne izvoditi. Za razliku od dječje igre koja može

„podnijeti“ improvizacije, ples je jasno određen sa stilom i korakom – pokretom. Isto tako postavlja se pitanje koliko su i sami voditelji upoznati s plesnom tradicijom određenog kraja, podosta ih je to radilo vrlo površno. Teren, kontakt s izvornom skupinom jedini je pravi put.

Tamburaško sastavi su vrlo korektno pratili djecu izvođače i tu se nema što komentirati. Nije bilo promašenih glazbenih tema i neprilagođenih tempa. Jedino što valja naglasiti da vrlo  važan i bogat segment dječjeg folklora, dječji tradicijski instrumenti uopće nisu korišteni što je na neki način umanjilo vjerodostojnost i samih izvedbi. Dječja igra, instrumenti i dječja nošnja čine jednu etnološku i scensku cjelinu. U podosta slučajeva sam se uvjerio da je svirka na tradicijskim glazbalima primjerenija od ustaljene tamburaške pratnje.

Djeca su pjevala po dječji, manje više točnim jednoglasjem, a i pokoji zalutali glasić nije smetao. Intonacije su dobro postavljene i vidi se da se o tome vodilo računa. U rijetkim slučajevima je to zanemareno. Vidna je bila, poželjna, praksa da se djeci prvo odsvira uvod kako bi započela s točnim pjevanjem. U pojedinim slavonsko, baranjskim, a i turopoljskim pjesmama možda se moglo pokušati s dvoglasjem jer to naprosto sam pjesma zahtjeva. No, bolje točno jednoglasje nego ….. Prilikom izvođenja govorkalica, brojalica rugalica i sl. djeca ih trebaju glasnije i jasnije izgovarati da bismo lakše pratili i shvatili što su nam htjeli poručiti  i prikazati.

Narodna nošnja, rekonstruirana ili originalna na većini djece je lijepo stajala. Bitno je da je pristup oblačenju na visokoj razini, a potom svaki prema mogućnostima – obično koliko para toliko muzike. Poglavito kad se radi o materijalnim tradicijskim vrednotama. Frizure uredne i obuća ispravna. Ove godine nismo vidjeli niti jedan par tenisica na sceni.

Program je definitivno bio predugačak i ova forma nikako neće pridonijeti većem interesu za folklor i njegovoj popularnosti među mladima. Jedino to mogu odgledati ustrajni roditelji i rodbina, a i oni su izlazili nakon nastupa svojih najmilijih. To treba izvesti u dva dana ili termina, mlađe pa starije tako bismo ipak mogli zadržati publiku i ostvariti gledljiviji koncertni okvir. Makar, moram naglasiti da je organizacija ulaska i izlaska izvođača na i sa scene bilo izvrsno (brzo) provedena.

Kako se na smotri treba odrediti pet najuspješnijih izvedbi, to je određuje kao natjecateljsku,   a organizator je poslao kriteriji za sudjelovanje, između ostalog i dozvoljenu duljina trajanja scenskog prikaza do 5 minuta. Iznenađuje činjenica da se podosta sudionika nije pridržavalo navedenog vremena.

Gospodarstvo

FOTO VG Foto – svečano obilježena 40. obljetnica

Objavljeno

na

Objavio/la

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Fešta povodom 40.obljetnice foto obrta VG Foto, vlasnik Vlado Kolarec, održana je sinoć na Trgu Stjepana Radića na prostoru ispred studija. Obilježavanju obljetnice odazvali su se mnoge osobe iz foto branše iz Zagreba, Vrbovca i Velike Gorice. Svečanost je otvorio Igor Kolarec, koji je u ležernom tonu prvo kazao nešto o povijesti fotografije te o počecima VG Foto.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenut je podatak da je u Obrtu kroz stručnu praksu prošlo 60 učenika, a neki od njih su svoje prvo zaposlenje dobili u VG Foto. Profesionalni fotograf Vlado Kolarec je paralelno izgrađivao svoj obrt i stručno se usavršavao. Osim organiziranja više samostalnih izložbi odlazio je i na europske izložbe najsuvremenije foto tehnike u Njemačkoj (Köln). Imao je deset godina ugovor s Europskim uredom prije ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Bio im je na dispoziciji 24 sata. Fotomaterijale i videozapise slao je u Bruxelles.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

VG Foto surađivao je s crkvama u tri dekanata (krstitke, vjenčanja, krizme). Vladina djeca, sin i kćer, stekli su visoku naobrazbu vezanu za fotografsku odnosno video djelatnost. Kćer je dio školovanja završila u Italiji (Padova). Igor ima vlastiti foto studio.

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

27.09.2023. Velika Gorica. VG Foto – 40. obljetnica foto obrta. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ako se na ovih 40 godina VG Foto obrta doda i 13 godina koje je odradio prije nego li je utemeljio vlastiti obrt, znači, Vlado Kolarec je profesionalni fotograf 53 godine! Iako je svoj dječački san i hobi pretvorio u životno zanimanje, kaže da mu je fotografija još uvijek i hobi i posao!

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Dani europske baštine u Novom Čiču: Razgledavanje, edukacija i radionica veza i tkanja

Mladi će imati priliku naučiti i pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći.

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojnim kulturnim događanjima u našem gradu obilježit će se Dan europske baštine. Po prvi puta, manifestaciji su se priključili i u Novom Čiču, a u subotu 30. rujna od 9 sati u Turističko-edukativnom centru i Etno-naselju svi zainteresirani moći će saznati nešto više o vještini veza i tkanja.

– Kako bi smo bismo podržali manifestaciju i sačuvali živu baštinu koju čuvamo u Novom Čiču pripremljen je program koji uključuje razgledavanje, edukaciju i radionicu na temu tradicije i vještine veza i tkanja. Paralelno će se održati i edukacija mladih u svrhu razvoja poduzetničkih vještina prilikom koje će mladi naučiti pripremati turopoljsku kotlovinu, domaću gibanicu, štrukle, zamijesiti i ispeći kruh u krušnoj peći te naučiti ponešto o gradnji krušne peći – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ‘Čiče’ Novo Čiče.

U listopadu u Novom Čiču bit će još i zanimljiva radionica ‘Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju’.

Na poziv predsjednice Društva žena Velika Mlaka Ivane Andrić Penave, koja je podrijetlom iz Vojvodine, vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje gdje će prezentirati ovu zahtjevnu, ali nesvakidašnju lijepu tehniku izrade narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, a koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata.

Inače, ove je godine u fokusu manifestacije ‘Živa baština’ koja podrazumijeva razne forme nematerijalne kulturne baštine poput običaja, rukotvorina, znanja i vještina koji čine važan dio identiteta zajednice. Njezini je nositelji, članovi lokalne zajednice, s posebnom ljubavlju i predanošću čuvaju od zaborava i prenose s generacije na generaciju.

 

Nastavite čitati

Kultura

Upoznajte slavensku mitologiju i božanstva kroz objektiv Dinka Neskusila i izložbu ‘Priče, pjesme, tajne’

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada. 

Objavljeno

na

U Galeriji Trumbetaš sutra se otvara nova izložba. Riječ je o izložbi ‘The Mith – Priče, pjesme, tajne’, a u kojoj izlažu Dinko Neskusil i Danijela Jurac, koja će ujedno i otvoriti samu izložbu.

Dinko Neskusil ovim fotografskim ciklusom dočarava promjene u prirodi prema priči profesra Vitomira Belaja, u koju su vjerovali stari Slaveni, dok poznata glazbenica Danijela Jurac – Tica, članica vokalnog ansambla Singrlice, kroz Neskusilov objektiv postaje protagonistica priče o razvoju i mijenama žene kroz život, priče omeđene životnim događanjima dvaju staroslavenskih božanstava – Mare i Juraja / Ivana.

Budući da je mitologija Slavena nepravedno zapostavljena i nedovoljno poznata, želja je izložbom približiti lik Mare i njene emocionalne promjene uvjetovane događajima i izborima u suodnosu sa svojim suprugom Jurajem.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada.

Naslovna fotografija: FB Dinko Kafotka Neskusil

Nastavite čitati

Kultura

Zvuci tradicijske glazbe i ove godine u Buševcu

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala.

Objavljeno

na

Objavio/la

Glazbenici iz Švicarske, Kostarike, Sjeverne Makedonije, Senegala, ali iz Hrvatske stižu na 21. Međunarodni festival tradicijskih glazbala u Buševcu.

Iako sam festival traje četiri dana, svečani koncert je u subotu u Domu kulture od 19 sati.

– I ove godine smo pripremili niz iznenađenja, a ljubitelji tradicijske glazbe moći će čuti i upoznati instrumente popu marimbe, alpohorna, švicarske harmonike, okarina, gajdi, rababa, tara, tarabuka i mnoge druge. Moći će uživo čuti i dva načina švicarskog jodlanja i vjerujem da će svima cijeli program biti vrlo interesantan – govori Nenad Rožić, predsjednik Ogranka Seljačke sloge Buševec organizator ove već tradicionalne manifestacije.

Za početak festivala, glazbenici iz Švicarske i Kostarike sutra će od 20 sati održati prezentaciju glazbala u Područnoj školi Buševec. U petak, će uz svirače iz Sjeverne Makedonije zasvirati Velikogoričanima kod Tržnog centra u 11 sati. Bit će to svojevrsna najava velikog subotnjeg koncerta.

– Prije samog svečanog koncerta od 16 sati u šatoru iz Doma kulture pripremat će se tradicionalna internacionalna jela. Jela koja ćete moći degustirati skuhat će predstavnici Kostarike, Švicarske, Afrike, bit će tu i albanskih specijaliteta – ističe predsjednik Rožić.

Oni koji neće stići do Buševca, grupe iz Kostarike i Švicarske nastupit će u nedjelju u Dugom Selu na županijskoj smotri tamburaških sastava i orkestara. Koncert je u 17 sati u dvorani KUD-a Preporod.

Nastavite čitati

Kultura

Što je zajedničko književnosti i farmaciji, ispričat će Nada Mihoković-Kumrić na Matičinom četvrtku

U četvrtak u Područnoj knjižnici Galženica od 19:30 sati.

Objavljeno

na

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici nastavlja obogaćivati gradska događanja s kulturno-edukativnim programom Matičin četvrtak.

Na 289. izdanju ovog događanja gostovat će poznata književnica i magistra farmacije Nada Mihoković-Kumrić, a koja će vam između ostalog reči što je zajedničko farmaciji i književnosti. O njenom radu govoriti će, poznati književnik, Božidar Prosenjak.

Inače, ova književnica piše od rane mladosti, a objavljuje od 1984. god. Uslijedile su nagrade za priče i igrokaze. Njena prva knjiga „Lastin rep“ je najbolji dječji roman u 1995. god., nagrađen nagradom „Mato Lovrak“. Napisala je 19 knjiga, romana, zbirki priča za djecu i odrasle, osvrta i zapisa.

Ovo kulturno događanje je u četvrtak u prostoru velikogoričke Područne knjižnice Galženica u 19,30.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno