turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Moja županija

EU projektom do novih vozila hitne pomoći

Više od tisuću osoba proći će edukaciju o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija.

Objavljeno

na

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije dobio je dva nova vozila hitne medicinske pomoći, dva defibrilatora i dva vježbovna defibrilatora koje je omogućio EU projekt prekogranične suradnje „Utrka za život – RACE“. Primopredaja novih vozila i opreme održana je ispred ispostave u Velikoj Gorici. Jedno vozilo ostaje u Velikoj Gorici, dok će drugo s pripadajućom opremom dobiti Ispostava Zaprešić.

– Ja sam izuzetno sretan što se okupljamo oko jednog europskog projekta u kojem sudjeluje vodeći partner Dom zdravlja Mostar, a uz naš Zavod, partner je i Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši kako vrijednost dijela koji pripada Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije iznosi 2.100.000 kuna. – Naš Zavod je u tom iznosu nabavio dva vozila hitne medicine i opremu, a slijedi i edukacija medicinskog i nemedicinskog osoblja o reanimaciji osnovnih vitalnih funkcija. Time ćemo biti spremniji na kvalitetan odgovor u slučaju većih nesreća. – naglasio je Kožić.

– Liječnik ili educirana osoba koja nije iz medicinske struke a prošla je edukaciju, nekome može spasiti život. Zato ćemo prema ovom projektu obučiti 970 osoba nemedicinske struke, a napredniju obuku proći će 250 zdravstvenih djelatnika. I tada ćemo moći reći da imamo kvalitetnu opremu i kvalitetan tim. – objasnio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Cilj projekta „Utrka za život – RACE“ je uskladiti i povećati dostupnost i kvalitetu usluge hitne medicinske pomoći u prekograničnom području te pružiti zajednički odgovor u slučaju većih nesreća. Njegova vrijednost je 940.443,33 eura od čega su bespovratna sredstva 799.376,78 eura.

Moja županija

FOTO/VIDEO 15 stabala za 15 godina rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten upravlja sa 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara, te čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija ’15 stabala za naših 15 godina’, kojom se želi pridonijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta. Posađene su one vrste koje su na tom mjestu bile prije nevremena, a to su hrast lužnjak, divlji i pitomi kesten te tulipanovac. Uz svakog stablo postavljena je pločica s QR oznakom koja vodi na mrežne stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, gdje se može saznati više informacija o pojedinoj vrsti.

Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove, govoreći o prvih 15 godina posebni je naglasak stavila na projekte financirane sredstvima EU i ciljana istraživanja vrsta i staništa važnih za zaštitu prirode čime su dobiveni vrijedni podaci koji su polazna točka za prijavu i dobivanje budućih projekata financiranih iz EU fondova.

– Pojačana unutar sektorska i međusektorska suradnja, kako domaća, tako i međunarodna, te intenzivna promocija zaštićenih područja kroz brojne aktivnosti, omogućili  su nam da se nametnemo kao jedna od boljih ustanova u Hrvatskoj po brizi za zaštitu i promociju zaštićenih područja. Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi – rekla je ravnateljica.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer, osvrnuo se na period prije 15 godina kad je većina županijskih ustanova započela s radom naglasivši kako je nekadašnji romantičarski posao bavljenja zaštitom prirode prerastao u zahtjevan i predan rad u očuvanju prirodnih resursa. Naglasio je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati rad svih ustanova pa tako i Zelenog prsten te im je uputio pohvale u želji da tako nastave i ubuduće. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova Javna ustanova sa samo šest djelatnika izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, je naglasio da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove, jer sve što se ulaže u Zeleni prsten se deseterostruko vraća.

– Brojna zaštićena područja kojima upravlja Javna ustanova Zeleni prsten, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara, koji čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije – istaknuo je Kolarec i pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, mreže zaštićenih područja koja okuplja preko 100 zaštićenih područja iz osam zemalja, istaknuo je kako je od svih javnih ustanova u Hrvatskoj, ona Zagrebačke županije najaktivnija.

– Upravljaju s različitim kategorija zaštite i puno zaštićenih područja što je izazovnije nego kad upravljate s jednim područjem. Zeleni prsten ima najveću energiju u suradnji s Dinaridima i sve nove ustanove koje se osnivaju upućujem na Zeleni prsten kako bi im prenijeli svoja znanja i iskustva koja su uz dobro rukovođenje ustanovom preduvjet kvalitetne zaštite prirode – rekao je.

Foto: Ravnateljica Tatjana Masten Milek i Ervin Kolarec, zamj.župana Zg.županije

U sklopu središnje proslave predstavljen je prvi promotivni video o Zaštićenim područjima Zagrebačke županije, te su podijeljene zahvalnice Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama d.o.o., Ivanu Prepolcu, Turističkoj zajednici Općine Pisarovina, Općini Dubravica, Parkovima Dinarida, Zoološkom vrtu grada Zagreba i tvrtki Camp Zagreb.

Obilježavanje 15 godina Zelenog prstena nastavlja se brojnim događanjima. Tako je danas na rasporedu međunarodni okrugli stol na temu ’14 000 razloga za uzbunu’, koji9 se održava u Samoboru, a u 19 sati u zagrebačkom ZOO vrtu otvara se izložba fotografije leptira ‘Najljepši stanovnici planeta’. Do 4.prosinca u područnoj školi Strmec kraj Svete Nedelje možete razgledati edukativnu multimedijalnu izložbu ‘Divertera’, a idućeg tjedna, u srijedu, 6.prosinca ispred osnovne škole Božjakovina bit će postavljen hotel za kukce.

Foto: Djelatnivi JU Zeleni prstne s ravnateljicom Masten Milek i zamj.župana Zg.županije Ervinom Kolarcem

Foto: Dobitnici zahvalnica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Specijalizirani sajam Regionalnog centra kompetentnosti u Velikoj Gorici

Objavljeno

na

Objavio/la

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Specijalizirani sajam Regionalnog centra kompetentnosti  u okviru promotivnih aktivnosti održan je danas (srijeda, 29. studenog 2023.) u holu Srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici. Svoja najnovija dostignuća prezentirale su srednje (strukovne) škole Zagrebačke županije: Srednja strukovna škola Samobor, Srednja škola Dragutina Stražimira Sveti Ivan Zelina, Srednja škola Dugo Selo, Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad, Srednja škola Ban Jelačić Zaprešić i Srednja strukovna škola Velika Gorica (SSŠVG).

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima prezentirali novitete, oni najuspješniji ukrasili su svoje štandove raznim plaketama, priznanjima i medaljama osvojenim na natjecanjima noviteta, najuspjelijih projekata iz svoje struke u inozemstvu i Republici Hrvatskoj. Sajam je otvorio Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠVG-e, u društvu Antuna Trojnara, podpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

 

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ove i slične manifestacije koriste za svoju promidžbu i tvrtke koje su vezane za specijalne odnosno suvremene struke. Nazočne na ovom sajmu bile su, između ostalih, tvrtke: Topomatika (Industrijsko 3D mjeriteljestvo), BelmeT97, TexImp, TEH-CUT, Daikin.

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

29.11.2023. Specijalizirani sajam Reionalnog centra kompetentnosti (RCK). Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenicima najzanimljiviji eksponat bila je Interaktivna strunjača za aktivno senzorno vježbanje, rad učenika Srednje škole Samobor. Autori vjeruju da je ovo strunjača budućnosti.

Galerija fotografija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

U 10 mjeseci obnovljeno 70 mostova, 36 klizišta i više od 300 kilometara cesta na području Zagrebačke županije

Detalje zasad najveće obnove prometne infrastrukture Zagrebačke županije predstavljeni su prigodom svečanog otvorenja obnovljenog mosta u Pribiću u općini Krašić, poznatoj i kao Dolina kardinala.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije ove je godine sredstvima Fonda solidarnosti EU značajno obnovila prometnu infrastrukturu, a prigodom današnjeg svečanog otvorenja obnovljenog mosta u Pribiću preko rijeke Kupčine u Općini Krašić javnosti su predstavljeni i detalji svih obavljenih radova ukupne vrijednosti 91 milijun eura.

– U periodu od veljače do mjeseca studenog obnovljeno je 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta, 129 dionica županijskih i lokalnih cesta u ukupnoj duljini više od 300 kilometara. Svi ti projekti ne predstavljaju samo tehničko unapređenje naše prometne infrastrukture već ulaganje u našu zajednicu i kvalitetu života naših građana, u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije – rekao je Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije.

Tonči Glavinić, ovlaštenik za obavljanje poslova ravnatelja Uprave obnove od potresa pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ovom se prilikom zahvalio na dobroj suradnji Županijskoj upravi za ceste i Općini Krašić, te dodao.

– Ministarstvo graditeljstva s današnjim danom ima više od 10 800 obnovljenih javnih i privatnih zgrada, a trenutno je u izvođenju radova aktivno više od 1300 gradilišta – rekao je Glavinić.

Foto: Svečano otvorenje mosta u Pribiću, općina Krašić/G.Kiš, Cityportal.hr

Zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović, naglasio je kako bi bez pomoći Vlade i Fonda solidarnosti EU obnovu prometne infrastrukture u ovakvom obimu zasigurno još čekali godinama.

– Jedna vrlo loša stvar koja nas je zadesila, potres, donio nam je zapravo najveću obnovu do sada. Za prikupiti sredstva u iznosu ovih 91 milijun eura trebale bi nam godine, samo obnova ovog mosta u Pribiću vrijedna je oko 600 tisuća eura. Sigurno bi sve išlo puno sporije, stoga dodatno zahvaljujem ministarstvu i Vladi i čestitke ravnatelju Županijske uprave za ceste – istaknuo je Tomljenović.

Foto: Svečano otvorenje mosta u Pribiću, općina Krašić/G.Kiš, Cityportal.hr

Načelnik općine Krašić, Josip Petković Fajnik, istaknuo je kako je ovaj obnovljeni most i od posebnog značaja za gospodarstvo i građane dvaju najvećih naselja Pribića i Krašića u Dolini kardinala.

– Ovo je doista poseban i povijesni dan naše općine, jer most povezuje dva mjesta u kojima su rođena dva velikana – u Krašiću je živio i preminuo kardinal Alojzije Stepinac, a u Pribiću kardinal i nadbiskup zagrebački, Franjo Kuharić – istaknuo je Fajnik.

Most je simboličnim rezanjem vrpce pušten u promet, a program su uveličale i Krašićke mažoretkinje.

Foto: Svečano otvorenje mosta u Pribiću, općina Krašić/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Svečano otvorenje mosta u Pribiću, općina Krašić/G.Kiš, Cityportal.hr

Foto: Svečano otvorenje mosta u Pribiću, općina Krašić/G.Kiš, Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

Županija u Proračunu osigurala 1,5 milijun eura za izgradnju Centra za starije osobe u Velikoj Gorici

Osigurati će i sredstva za rad Regionalnog centra kompetentnosti koji iduće godine kreće s radom.

Objavljeno

na

Županijska skupština Zagrebačke županije s 29 glasova ‘ZA’, sedam protiv i četiri suzdržana, donijela je Proračun za 2024. godinu koji iznosi 256.017.703 eura i veći je u odnosu na Rebalans I. za 5,17 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2024. godinu iznosi 132.158.125 eura i veći je za 7,28 posto u odnosu na Rebalans I. proračuna iz 2023. godine.

– Značajno je to povećanje koje će biti usmjereno na izgradnju škola i sportskih dvorana, a koje ćemo financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a drugim dijelom iz Proračuna. Kao i prethodnih godina, najveći iznos od 45,8 milijuna eura, namijenjen je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje u kojem je za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurano 31,5 milijuna eura, od čega se gotovo 22 milijuna eura odnosi na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nove projekte, novim proračunom nastavljamo financirati i već započete projekte – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

U planu je energetska obnova pojedinih škola i domova zdravlja. Tako će najveći dio iz Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove EU u iznosu od oko 13 milijuna eura biti osiguran za obnovu OŠ Đure Deželića u Ivanić-Gradu, zelinskih SŠ Dragutina Stražimira i OŠ Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom, ispostave Doma zdravlja u Samoboru i Upravne zgrade Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu.

Jedan dio investicije koja će se financirati iz županijskog proračuna je i izgradnja Centra za starije osobe u Velikoj Gorici.

– Planiramo potpomoći tu izgradnju u iznosu 1,5 milijuna eura u 2024. godini te još dodatnih 1,5 milijuna eura u 2025. godini. Značajni je to iskorak za poboljšanje kvalitete života naših umirovljenika koji će koristiti taj prostora – istaknuo je župan Kožić.

Foto: Zagrebačka županija

Kada je u pitanju Velika Gorica, Zagrebačka županija će osigurati i sredstva za rad Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4. 0, koji iduće godine kreće s radom. Kako bi se osigurala sredstva za obavljanje djelatnosti u razdoblju od 2024. do 2028. godine županija će potpisati ugovor sa Srednjom strukovnom školom Velika Gorica te se pobrinuti za osiguravanje sredstava.

No, neće biti zaboravljeni niti županijski poduzetnici koji i u idućoj godini mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od milijun eura, a gradovima i općinama na raspolaganju će biti 400 tisuća eura za opremanje poduzetničkih zona i inkubatora te 500 tisuća eura za pripremu i provedbu EU projekata.

– I naši poljoprivrednici imat će priliku iskoristiti bespovratne potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a za tu namjenu predviđeno je 2,3 milijuna eura. Uz to u 2024. godini gradovima i općinama namijenjeno je nešto više od milijun eura i to 665 tisuća eura za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima, dok je 390 tisuća eura osigurano za sufinanciranje predškolskog odgoja u ruralnim područjima – dodao je župan.

Foto: Zagrebačka županija

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s gotovo 12 milijuna eura, a jednako toliko na raspolaganju će imati i odjel za promet i komunalnu infrastrukturu.

– Najveći dio odnosi se na županijski linijski prijevoz putnika za što je osigurano 8 milijuna eura od čega je 75 posto pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – naglasio je Kožić.

Značajna stavka u proračunu je i obnova zgrada javne namjene oštećenih potresima.

– Tu je riječ o iznosu od 17,7 milijuna kuna s kojima ćemo i iduće godine obnoviti stradale objekte na području županije – rekao je Kožić i dodao kako je Vlada RH odobrila županiji iznos od 4,5 milijuna eura za sanaciju šteta na stambenim objektima koji su stradali u srpanjskom olujnom nevremenu.

A kako bi pomogla stanovnicima, županija je osigurala dodatnih 250 tisuća eura, a sredstva će se dodijeliti na temelju utvrđenih kriterija gradovima i općinama koje će sredstva proslijediti stanovnicima čija je imovina stradala, bez obzira radi li se o osiguranim ili neosiguranim objektima.

Foto: Zagrebačka županija

Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2023. godinu koji iznosi 246.551.015,00 eura, što je rast od 1,28 posto u odnosu na prvi rebalans. Izvorni proračun na temelju novog rebalansa iznosi 126.284.417,00 eura što je povećanje u odnosu na prvi rebalans za 2,51 posto. Rebalans II. je donesen radi osiguravanja sredstava za sanaciju šteta prouzročenih orkanskim nevremenom te preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata sukladno dosadašnjoj realizaciji.

– Vjerujem da je proračun razvojan, socijalno osjetljiv i ostvariv te će stanovnici Zagrebačke županije osjetiti određeni pomak prema kvaliteti života – kaže Kožić.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Moja županija

Gorički vatrogasci sad su spremni i za akcije spašavanja iz dubina i visina!

Do kraja godine slijedi i osposobljavanje za spašavanje iz ruševina, javljaju iz JVP Velika Gorica.

Objavljeno

na

U Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu, te na lokacijama na Sljemenu, proteklog je tjedna provedeno osposobljavanje vatrogasaca s područja Zagrebačke županije prema Programu osposobljavanja za spašavanje iz dubina i visina, a u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), Državne vatrogasne škole i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

U 45-satnom programu sudjelovali su vatrogasci iz Javnih vatrogasnih postrojbi Ivanić Grad, Samobor i Velika Gorica, te vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Bedenica, Bistra, Dugo Selo, Kerestinec, Klinča Sela, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec i Zaprešić.

Foto: HVZ

Instruktori HVZ-a, koji su provodili Program, pohvalili su angažman polaznika, njihovu motiviranost za usvajanjem novih znanja i vještina te istaknuli da se ovim osposobljavanjem podiže operativna spremnost vatrogasnih postrojbi Zagrebačke županije za spašavanje iz dubina i visina, a plan je i dalje nastaviti s ovim osposobljavanjem. Posljednjeg dana osposobljavanja proveden je ispit završne provjere te su svi vatrogasci koji su uspješno savladali Program stekli osposobljenost za spasioca iz dubina i visina.

– U današnjim vremenima i različitim nepogodama koja nas pogađaju vrlo je važna specijalizacija za određene poslove što nam uvelike pomaže prilikom izvršavanja i najzahtjevnijih intervencija. Tako i mi kontinuirano osposobljavamo naše vatrogasce za različite specijalnosti kao što je ova i taj trend pratimo do kraja godine gdje jedan dio vatrogasaca ide na osposobljavanje za spašavanja iz ruševina. Zahvaljujemo se organizatorima na odlično prenesenom znanju te čestitamo polaznicima na uspješno položenom ispitu – objavili su iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica.

Naslovna fotografija: Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ)

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno