Poveži se s nama

Moja županija

Ervin Kolarec: Bit ću snaga Velike Gorice u Zagrebačkoj županiji!

INTERVJU: Nakon 12 godina na mjestu zamjenika gradonačelnika Velike Gorice, Ervin Kolarec sa svojim političkim djelovanjem ima namjeru nastaviti u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

Zašto nakon tri mandata na poziciji zamjenika gradonačelnika Velike Gorice želite u Županiju?

To je jedan logičan slijed i želja da svoje iskustvo, koje sam stekao na mjestu zamjenika gradonačelnika kroz posljednja tri mandata, prenesem na cijelu našu županiju. Jednostavno rečeno, bit ću snaga Gorice u Zagrebačkoj županiji. U Velikoj Gorici smo napravili dobar posao, ostvarili brojne projekte i postavili čvrste temelje za daljnji razvoj. Vođen tom mišlju, zacrtani put želim nastaviti i na širem području. Zahvaljujući strateškom pomišljanju župana Kožića i njegovog tima, Zagrebačka županija posljednjih se godina snažno razvijala i danas je jedna od najrazvijenijih, a vjerujem kako svojim iskustvom mogu pridonijeti njenom daljnjem razvoju.

Gdje konkretno vidite najsnažniji doprinos županiji s vaše strane?

Iako sam kao dogradonačelnik bio uključen u funkcioniranju grada na svim razinama, moji afiniteti ponajviše su usmjereni na civilni sektor i društveni razvoj. Na dugogodišnjoj poziciji zamjenika gradonačelnika najvećeg grada naše županije te kao vršitelj dužnosti prvog čovjeka Velike Gorice, imao sam priliku pobliže upoznati naše građane i što je njima važno. Nema sportskog kolektiva, kulturnog ili vatrogasnog društva kojeg ne poznajem i s kojim nisam surađivao. Naravno, tu su i udruge, poput onih koje se bave pitanjima osoba s invaliditetom, braniteljskih udruga i slično. Znam njihove potrebe i ciljeve i svakom njihovom uspjehu sam se i osobno veselio, nastojeći pridonijeti daljnjem razvoju. Ne treba zaboraviti da je upravo društveni segment pokretač svake sredine – grada, županije, države. Svi ti ljudi, okupljeni u razne udruge i inicijative, pokretači su aktivnosti koje, uz adekvatnu gospodarsku podlogu, život u nekoj sredini čine boljim.

Znači li to da ćete biti usmjereni isključivo na taj segment?

Nikako. To je jedan jako važan segment, ali ne i jedini. Veliki značaj predstavlja predškolski i školski odgoj. U Velikoj Gorici smo postavili visoke standarde po tom pitanju. U životu je najvažnije postaviti dobre temelje, a osim u obitelji, kod djece se to postiže i u vrtiću i školi. Nisu to samo ustanove u kojima se čuvaju djeca ili uči školsko gradivo. To su ustanove u kojima naši vrijedni odgajatelji, učitelji, profesori i stručni timovi djecu odgajaju, obrazuju i pripremaju za daljnji život. U taj segment i lokalne i regionalne uprave treba uložiti puno truda i omogućiti najbolje uvjete. Primarno je osigurati mjesto za svako dijete u vrtiću na području naše županije. Iako je to primarno zadaća lokalne samouprave, županija može i treba biti podrška svojim gradovima i općinama da to i ostvare. Moramo težiti da jednosmjenska nastavi u osnovnim školama, kojima je županija osnivač, bude pravilo, a ne izuzetak. Nadalje, treba nastaviti financijski poticati daljnji razvoj gospodarskih i poljoprivrednih aktivnosti na području Zagrebačke županije. Nastavit ćemo podupirati naše poljoprivrednike i osiguravati uvjete našim gospodarstvenicima na provjereno učinkovit način, koji Zagrebačka županija prakticira već godinama.

Zagrebačka županija i do sada je radila puno na izgradnji školskih objekata i sportskih dvorana, ali je bila i poticaj gospodarstvu i poljoprivredi. Smatrate li da je potrebno i više od toga?

Uvijek treba težiti ka boljem. Nikada nije toliko dobro da bismo mogli reći – sad je dosta, već treba ići dalje i nastojati pružiti više – to je moj životni moto. Zagrebačka županija već niz godina ulaže u razvoj gospodarstva, što doprinosi konstantnom otvaranju novih radnih mjesta, po kojima u Hrvatskoj imamo jedinstvene brojke. Nastavit ćemo poticati male i srednje poduzetnike i težiti da osiguramo što više sredstava, jer ipak su oni stup naše ekonomije. Poljoprivrednici Zagrebačke županije već sada uživaju najveće bespovratne potpore u cijeloj Hrvatskoj, a to je trend koji također želimo nastaviti. Jeste li znali da se najveći broj OPG-ova nalazi upravo u našoj županiji? To je dokaz da se u županiji rade dobre stvari, a dobro uhodane prakse nastojat ćemo dodatno poboljšati i oplemeniti.

Što biste izdvojili kao najveće uspjehe u svojih 12 godina na poziciji dogradonačelnika?

Ne bih o tome govorio kao o uspjesima, riječ je o projektima koji su građanima Velike Gorice osigurali potrebnu infrastrukturu i uvjete za kvalitetan život. Od novih vrtića u Mlaki i Velikoj Gorici, škole u Novom Čiču, sportske dvorane, bazena, brojnih sportskih i vatrogasnih domova…građani je to bilo potrebno, a na ljudima koji vode grad je da im to i omoguće. Bio sam usmjeren na potrebe građana i radio na njihovom ostvarenju.

Što mislite učiniti za naš grad iz pozicije zamjenika župana?

Vjerujem da će građani prepoznati naš tim kao onaj koji zna i može i da ću imati priliku pridonijeti daljnjem razvoju Zagrebačke županije, ali i učiniti pomake u segmentima grada koji su u nadležnosti Zagrebačke županije. Ovakve projekte sigurno ćemo raditi u sinergiji s vodstvom Velike Gorice i vjerujem kako u tom dijelu mogu značajno doprinijeti. Mislim da su me Velikogoričani u ovih 12 godina imali prilike dobro upoznati, a što je još važnije, ja sam upoznao njih. Kao i sam Velikogoričan, upoznat sam s potrebama najvećeg grada naše županije, a znam i koja rješenja ponuditi. Na razini županije ću se i dalje zalagati za omogućavanje uvjeta za dobar život u našem gradu, a dobre projekte ostvarivat ćemo na području cijele Zagrebačke županije.

Moja županija

Postanite na tri godine član Savjeta mladih Zagrebačke županije

Kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem na području županije, u dobi od 15 do navršenih 30 godina života…

Objavljeno

on

Županijska skupština Zagrebačke županije objavila je javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Zagrebačke županije.

– Savjet mladih Zagrebačke županije osniva se kao savjetodavno tijelo Zagrebačke županije s ciljem aktivnog sudjelovanja mladih u razvoju javne politike za mlade na području županije. Trinaest članova Savjeta mladih te trinaest zamjenskih članova, bira Županijska skupština Zagrebačke županije na mandat od tri godine – ističu iz Zagrebačke županije.

Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta imaju udruge koje su sukladno statutu ciljno i prema djelatnostima opredijeljene za rad s mladima i za mlade, učenička vijeća, studentski zborovi, pomladci političkih stranaka, sindikalnih ili strukovnih organizacija u Republici Hrvatskoj i neformalne skupine mladih od najmanje 50 mladih, a svi sa sjedištem na području županije. Prilikom isticanja kandidature za člana predlagatelji mogu predložiti samo jednog kandidata za člana te jednog kandidata za njegovog zamjenika. Kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske s prebivalištem ili boravištem na području županije, u dobi od 15 do navršenih 30 godina života.

Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zagrebačke županije do 3. studenoga 2021. godine.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Plaketa “Zlatna kuna” otišla u ruke malog goričkog trgovačkog društva FILIPMETAL&PARTNER d.o.o.

Kriteriji za dodjelu plakete su pokazatelji likvidnosti, zaduženosti, profitabilnosti, povećanje zaposlenosti, poslovni prihodi, snaga poduzeća, materijalna i nematerijalna imovina..

Objavljeno

on

KLIMAOPREMA d.d. iz Samobora u konkurenciji velikih trgovačkih društva, Axilis d.o.o. iz Bregane u konkurenciji srednjih trgovačkih društava te FILIPMETAL&PARTNER d.o.o. iz Velike Gorice u konkurenciji malih trgovačkih društava dobitnici su plaketa „Zlatna kuna“ koje im je za postignute poslovne rezultate u 2020. godini dodijelila Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb.

– Trebalo se preko noći prilagoditi novim uvjetima i ostati na nogama, proizvoditi i plasirati te pobrinuti se za sigurnost radnika. Za to su trebale vrhunske sposobnosti upravljanja poslovnim procesima i usmjeravanja razvoja, stoga su današnje nagrade tim vrjednije – rekao je Predsjednik HGK – Komore Zagreb Vitomir Klasić.

Kriteriji za dodjelu plakete su pokazatelji likvidnosti, zaduženosti, profitabilnosti, povećanje zaposlenosti, poslovni prihodi, snaga poduzeća, materijalna i nematerijalna imovina…

Dodjeljene plakete Zlatna kuna – foto:Zagrebačka županija

U ime Županije svečanosti dodjele plaketa prisustvovao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

– U okolnostima pandemije i dvaju potresa, Županija je snažno stala uz svoje poduzetnike dodijelivši im u ove dvije prethodne godine gotovo 24 milijuna kuna bespovratnih potpora što se zasigurno pozitivno odrazilo i na zaposlenost i poslovanje poduzetnika –  naglasio je Kolarec dodavši da su županijski poduzetnici „vitalna žila kucavica“ županijskog gospodarstva.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Zagrebačka županija domaćin sastanka hrvatske Vlade sa predstavnicima lokalne i regionalne vlasti

Plenković: “Vjerujem da je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada.”

Objavljeno

on

Zagrebačka županija danas je bila domaćin sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, koji je održan u Zaprešiću. Među ostalim, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora. – Vjerujem da je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada, a od našeg zadnjeg susreta mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta. – istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

15.10.2021. – Zaprešić – Sastanak Vlade RH sa županima – Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Zamjenik župana Ervin Kolarec zahvalio je Vladi na podršci Zagrebačkoj županiji na svim dosadašnjim projektima a posebno je istaknuo projekt Rimac. – Milijarda i pol kuna iz Nacionalnog plana oporavka odobrena je za investiciju upravo u našoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila, nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Uz to, tvrtka Rimac automobili ove godine započeo je izgradnju 200 milijuna eura vrijednog kampusa, čime ne samo Zagrebačku županiju, već i Republiku Hrvatsku pozicioniraju na automobilsku kartu svijeta. – kazao je Kolarec.

15.10.2021. – Zaprešić – Sastanak Vlade RH sa županima – Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić pohvalio je strategijski pristup Vlade koji utječe na kvalitetu života u lokalnoj zajednici. – Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj. – ustvrdio je. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako iz radne atmosfere u suradnji s Vladom proizlaze mnogi projekti. – Kako na lokalnim nivoima, tako i preko regionalne razine a i u kontekstu Vlade, slijedimo zajednički cilj a to je bolji i kvalitetniji razvoj općina i gradova, te zajednice u cjelini. – zaključio je Turk.

15.10.2021. – Zaprešić – Sastanak Vlade RH sa županima – Foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno