Poveži se s nama

Vijesti

DVD KUČE: Veliko vatrogasno srce

Dobrovoljni vatrogasci iz Kuča saniraju štete od potresa i prikupljaju humanitarnu pomoć potrebitima

Objavljeno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuče jedno je od najstarijih vatrogasnih društava na području Vatrogasne zajednice Velika Gorica, osnovano još tamo daleke 1897. godine. Tijekom te duge povijesti bilo je svakakvih nesreća, požara, poplava i tko zna čega sve, ali potresa kakav je pogodio područje Petrinje, Gline i Siska, pa dijelom i područje Grada Velike Gorice, nema zabilježeno u arhivi društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo kojem je na čelu predsjednik Krunoslav Milatović, broji oko 50-ero djece i mladeži i 70 aktivnih članova, od čega 16 operativnih vatrogasaca. Prošle godine (2020., op. a.), radovi na novom Vatrogasnom domu DVD-a Kuče privedeni su samom kraju i pandemija Covida-19 je razlog što radovi nisu dovršeni. Naravno, i u uvjetima kad je u proljeće 2020., većina aktivnosti u državi zamrla, vatrogasci su i tu imali zadaću brige oko starije populacije mještana Kuča i Gornjeg Podotočja.
Nakon potresa 29. prosinca 2020. godine, a u skladu s njihovom opremljenošću, članovi DVD-a Kuče sanirali su oštećene dimnjake kuća i mijenjali polomljene crjepove, a imali su desetak intervencija, na zahtjev mještana, ali uz odobrenje i znanje Javne vatrogasne postrojbe u Velikoj Gorici. Najveći zahtjev pred vatrogascima Kuča bio je saniranje krova na Društvenom domu u Kučama, koji je također oštećen u potresu.

 

Predsjednik i Upravni odbor sastajali su se skoro svakodnevno, s ciljem donošenja kvalitetnih i pravodobnih odluka. Već drugi dan nakon potresa, organizirali su akciju prikupljanja humanitarne pomoći stradalom stanovništvu u okolici Petrinje, Gline i Siska, a prikupljenu hranu, vodu, deke, grijalice i sanitarne potrepštine vozili su 31. prosinca 2020. godine principom „od vrata do vrata“ u naselja Majske Poljane, Viduševac, Šatornju, Gređane, Brkiševinu, Šišinec, Vratečko, Stari Farkašić, kao i u sam grad Glinu.

Drugu akciju prikupljanja humanitarne pomoći organizirali su 7. siječnja 2021. godine, a u subotu, 9. siječnja dostavili su prikupljene namirnice i opremu na sabirno mjesto u Marinbrod. Vaš reporter pridružio se ekipi koja se uputila na tu zadaću.

Količine prikupljene pomoći premašivale su kapacitete službenog kombija DVD-a, pa je u pomoć priskočio sumještanin Dubravko Črnko sa svojim kombijem, isto kao i u prvoj akciji dostave pomoći. Uz aktivne i operativne članove društva, golemi doprinos akcijama prikupljanja humanitarne pomoći dala je mladež DVD-a.

U Zavičajnom klubu Marinbrod u Marinbrodu dočekala nas je gospođa Štefica Ponder i desetak volontera, uglavnom iz Međimurja. Prostor Zavičajnog kluba pretvoren je u priručno privremeno skladište, a iz njega se hrana i ostale potrepštine distribuiraju dalje prema potrebi i zahtjevima s terena.

Gospođa Ponder glavna je koordinatorica prijema, sortiranja i daljnje distribucije pomoći koja stiže u Marinbrod. Naravno, zahvalila se na donaciji i rekla nam je da su količine pomoći dovoljne za narednih 2-3 tjedna, da im ničega ne nedostaje, ali da su im sada najpotrebnije – gumene čizme, prašak za rublje i ocat! Posebno naglašava veliku humanost i solidarnost pokazanu od prvog dana potresa, dopremu pomoći iz cijele Hrvatske i velikog dijela Europe (Austrija, Njemačka, Nizozemska, Mađarska…). Također je ponosna i na volontere kojih zna biti i do 50 u Marinbrodu, a dolaze iz cijele Hrvatske, sortiraju i razvoze pomoć gdje je god potrebno, po cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji. Kazala je da je sad već situacija malo ležernija i da je posao dobro organiziran.

U kratkom vremenu koliko smo se zadržali u Marinbrodu, došla je i donacija iz Delnica, te iz Tirola iz Austrije. Iz Austrije su braća Tomić dovezla puni kamion pomoći, a kako su rekli, i prošli su vikend bili na potresom pogođenom području.

Ponos na licima gospođe Ponder, ali i vatrogasaca iz Kuča bio je sveprisutan i pokazatelj je da je vatrogasno srce veliko i solidarno i uvijek spremno pomoći ljudima u nevolji.

Pripadnice i pripadnici DVD-a Kuče mogu zbilja biti ponosni na svoj rad i doprinos u pružanju pomoći nakon katastrofalnog potresa, ali i u bilo kakvoj nevolji koja nas može pogoditi. Vrijedni su članovi jedne goleme organizacije vatrogasaca Grada Velike Gorice i cijele Hrvatske!

DVD Kuče može biti na ponos i diku svim mještanima Kuča i Turopolja. Hvala im za sve što su napravili i što će još napraviti!

Tekst: Zlatan Sever

Slike:  Zlatan Sever i arhiva DVD Kuče

Galerija fotografija

Vijesti

Do 11.30 sati na izbore u Velikoj Gorici izašlo 13,80 posto birača

Izbori traju do 19 sati

Objavljeno

on

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta na lokalnim izborima u Velikoj Gorici. 55.556 građana s pravom glasa biraju gradske četvrti i mjesne odbore, gradonačelnika i župana te gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Do 11.30 sati na 68 birališta na goričkom području izašlo je 13,80 posto birača, odnosno 7.665 Velikogoričana, javlja Državno izborno povjerenstvo. Što se tiče Zagrebačke županije, do sada je glasovalo 15,12 posto stanovnika. Odazvi je isti kao i prije četiri godine.

Svoju građansku dužnost obavili su i kandidati za gradonačelnike Velike Gorice, svatko na svom izbornom mjestu.

 

Na svom biračkom mjestu glasovao je i kandidat Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Velikogoričanin Domagoj Lovrić.

Što se pak goričkih općina tiče, najmanja je izlaznost u općini Orle gdje je izašlo 13,24 posto birača. No, takav slabiji odaziv ne čudi budući da je pobjedu za mjesto načelnika već odnio Ervin Vujica kao jedini kandidat. U općini Kravarsko do 11.30 sati na birališta je izašlo 19,34 posto birača, a u općini Pokupsko čak 27,64 posto.

Nastavi čitati

Vijesti

Povelja Republike Hrvatske stigla u Turopolje

Za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske

Objavljeno

on

Na prijedlog Saveza povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, još u vrijeme prije pandemije, Plemenitoj općini turopoljskoj i njenoj postrojbi Turopoljskom banderiju dodjeljelo je Predsjedničko priznanje Povelja Republike Hrvatske – za izniman doprinos u očuvanju i njegovanju tradicije te promicanju povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske.

– Nadali smo se i čekali svečano uručenje, no Predsjednik je odlučio da neće biti prijma povijesnih postrojbi te nam je s Pantovčaka, preko ureda Saveza u Karlovcu, stigla u Turopolje. Priznanje je to svim članovima Plemenite općine turopoljske na neumornom radu na očuvanju turopoljske baštine, naročito banderijalcima koji su proteklih 30 godina ponosito nosili odoru Turopoljskog banderijalca! – kazali su iz Plemenite općine turopoljske Juraj.

 

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO: Masovno cijepljenje bez zastoja i redova

Objavljeno

on

Autor

15.05.2021. Velika Gorica. Masovno cijepljenje u Srednjoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Četvrti krug masovnog cijepljenja protiv COVID-19 u devet gradova Zagrebačke županije proveden je jučer, a bilo je planirano procijepiti 11.000 osoba cjepivom Pfizer. Cijepljenje u Velikoj Gorici opet je bilo u holu Srednjih škola na deset stolova, a na prijemnim stolovima radilo je 15 zdravstvenih djelatnica.

15.05.2021. Velika Gorica. Masovno cijepljenje u Srednjoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Cijepljenje se odvijalo bez zastoja i dugih redova. Samo su na početku bili formirani redovi, primjerice, tri kolone u 8:20 sati, pola sata kasnije svi su već bili u holu. Prema neslužbenoj informaciji, cijepljeno je 1.900 osoba, utrošene su sve doze cjepiva. Treba spomenuti da su neki jučer dobili i drugu dozu.

15.05.2021. Velika Gorica. Masovno cijepljenje u Srednjoj školi. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sve je bilo završeno do 14:30 sati, tako da su domari Srednje strukovne škole mogli početi pospremanje stolova i stolica.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 404 - 13.05.2021.

Facebook

Izdvojeno