Povežite se s nama

Udruge

Daruj krv, spasi život – trodnevna akcija goričkog Crvenog križa

Akciji se možete pridružiti u ponedjeljak, utorak i srijedu u prostorijama Crvenog križa na adresi Cvjetno naselje 16.

Objavljeno

na

dobrovoljno darivanje krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi koje će se održati u ponedjeljak, utorak i srijedu u njihovim prostorijama na adresi Cvjetno naselje 16.

Provjerite raspored, a u dobar odaziv ne sumnjamo!

– 25. srpanj ( ponedjeljak ) od 09,00 do 13,50 sati,

– 26. srpanj ( utorak ) , od 12,00 do 17,50 sati, ( pauza od 13,45 – 14,30)

– 27. srpanj ( srijeda ) , od 13,00 – 18,50 sati, ( pauza od 14,45 – 15,30 )

 

Obrazovanje

Vatrogasci na usavršavanju koje im doslovno – život znači!

U organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice do kraja godine je planirano usavršavanje za sveukupno 70  vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s našeg područja.

Objavljeno

na

Objavio/la

DVD usavrsavanje vjezba

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice od početka godine provodi usavršavanje članova dobrovoljnih vatrogasnih društava za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’. Cilj je unaprijediti dosadašnja znanja i sposobnosti, te usavršiti vatrogasce za teže oblike požara. Do kraja godine planirano je usavršavanje za sveukupno 70  vatrogasaca.

– Sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja grada i okolice unutar naše Vatrogasne zajednice poslalisu svoje predstavnike na usavršavanje za  dišne sprave. Započeli smo u siječnju, specijalizaciju je do sada prošlo 30 ljudi, kroz dvije grupe, a do kraja godine planiramo još dvije grupe po 20 vatrogasaca. Po potrebi ćemo organizirati i petu grupu – rekao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Velike Gorice, Ivica Maceković.

DVD Mraclin usavrsavanje s maskama

Foto: vatrogasci DVD-a Mraclin na usavršavanju za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’/JVP GZ

Obzirom kako su brojni DVD-ovi putem natječaja i donacija nabavili zaštitnu opremu, logičan slijed je i dodatna obuka.

– Potrebno je učestalo vježbanje, da se naviknu i na sprave i maske. Usavršavanje se provodi kroz teroijski i praktični dio. Dva dana teorije se održava kod nas u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, a dva dana su u JVP Grada Zagreba, gdje postoji specijalno vježbalište.

DVD N.Cice usavrsavanje dvojica e1664879695915

Foto: DVD Novo Čiče, specijalizacija ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’

Neki od DVD-ova su se i putem društvenih mreža pohvalili uspjehom svojih članova, te otkrili detalje obuke.

– Danas su dvojica naših vatrogasaca, Božidar Božo Zetković i Luka Čučuković, uspješno položila usavršavanje za specijalnost aparati za zaštititu dišnih organa. Teorijski i praktični dio, koji je, između ostalog, uključivao vježbe fizičke spremnosti s izolacijskim aparatima, kao i pronalaženje, te iznošenje plinske boce iz zamračenog i zadimljenog prostora. Čestitke kolegama! Zahvaljujemo Vatrogasnoj zajednici grada Velike Gorice što su nam omogućili predmetno usavršavanje, te instruktorima Javne vatrogasne postrojbe Zagreb na profesionalnom i kvalitetnom pristupu kod obuke – objavili su iz DVD-a Novo Čiče.

Rezultatima se pohvalio i DVD Mraclin.

– Dvojica naših članova, Nikola Galeković i Jurica Kodrnja, položili su zahtjevni ispit za baratanje aparatima za zaštitu dišnih organa. Osposobljavanje u JVP-u Velika Gorica i JVP-Grada Zagreba završio je teorijskim i praktičnim dijelom, a naši su se vatrogasci pokazali doraslima tom izazovu.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ne propustite BUŠ-KUŠ! Čekaju vas kokteli, tortilje, tekila i latino ritmovi

Večeras od 18 sati u Buševcu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gin i hamburger party u sklopu manifestacije Kino u Stalici u Busevcu 2

Glazbenici iz Meksika, Kostarike i Češke, jutros su razveselili Velikogoričane nastupajući na platou kod Tržnog centra, sa svojom tradicionalnom glazbom i instrumentima. No, ako ste propustili ovu glazbenu poslasticu ne brinite. Prvu priliku imate već večeras.

Zbog odličnog odaziva na ljetni Buš-Kuš, Ogranak Seljačke sloge Buševec organizira završno, jesensko izdanje ovog zabavnog programa s temom “Tequila i tortilja party”. Ujedno je to i uvertira u 20. izdanje Međunarodnog festivala tradicijskih glazbala čiji će svečani koncert biti održan sutra u 19 sati u Domu kulture Buševec.

20.Medunarodni festival tradicijskih glazbala Busevec

30.09.2022. – Velika Gorica – Sudionici 20.Međunarodnog festivala tradicijskih glazbala u Buševcu – foto: Goga Kiš/Cityportal.hr

A večeras od 18 sati u šatoru iz Doma kulture čeka vas druženje i zabava uz živu glazbu iz Meksika i Kostarike. Organizatori su se pobrinuli upotpuniti ugođaj gastro ponudom.

– Ako se bojite da će vam biti hladno, ne brinite, mi ćemo vas zagrijati sa koktelima, meksičkom pivom, vrućim čili umacima te plesnim ritmovima Meksika i Kostarike. Ne propustite ovaj jedinstveni događaj jer jedino kod nas možete vidjeti i čuti originalne svirače iz Srednje Amerike – poručili su iz Ogranka.

Tekila party

Nastavite čitati

Obrazovanje

Udruga Lomnica: Priključite se i olakšajmo zajedno djeci učenje

Udruga Lomnica organizira instrukcije za djecu, a u potrazi su i za instruktorima.

Objavljeno

na

Objavio/la

Instrukcije Udruga Lomnica

Kako bi svojim malim sumještanima olakšali školovanje i uljepšali đačko doba, Udruga Lomnica organizira instrukcije za osnovnoškolce.

Instrukcije kreću od utorka 4.listopada (okvirni termin 18-20h) u prostorijama Društvenog doma u Donjoj Lomnici, pa pozivaju roditelje da prijave svoje dijete na e-mail: lomnicausrcu@gmail.com s podacima djeteta, predmet, razred i gradivo oko kojeg dijete treba pomoć.

– Gradimo individualni pristup djetetu pa ohrabrujemo roditelje na dolazak s djetetom barem prvi put, kako bi nam dali dodatne informacije o djetetu. Što im se čini da ga/ju najviše muči, i da dogovorimo zajednički pristup radu i napredovanja djeteta kroz godinu. Škola ne bi trebala biti bauk te nam je želja vratiti osmijeh na zabrinuta dječja lica – ističu iz Udruge.

A kako bi to sve mogli odraditi, u potrazi su i za dodatnim snagama. Traže matematičare, jezičare, kemičare, fizičare, povjesničare, studente i umirovljenike, koji imaju volje i vremena pomoći djeci i olakšati im učenje.

– Nisu potrebne nikakve posebne pripreme, a maksimalno bi se odrađivao jedan sat tjedno. Znamo da to traži određenu vremensku žrtvu, ali svaka uložena minuta u budućnost, vraća se desetorostruko. Gradivo je većinom osnovnoškolsko, nudimo rad na (ne)određeno, a plaća je dječji smijeh i veselje dok su dodatni benefiti ovog rada promijeniti nečiji život na bolje – stoji u simpatičnom pozivu i opisu posla za instruktora koji je Udruga „raspisala“.

Ako smo vas potaknuli da se prijavite i priključite, može to učiniti na mail: lomnicausrcu@gmail.com.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ove subote nosi se ružičasto!

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježit će se šetnjom i informiranjem građana, a sve u organizaciji udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Objavio/la

dan ruzicaste vrpce foto stuban e1664371057941

Više od dva desetljeća udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije podiže svjesnost o ovoj bolesti, putem brojnih edukativnih programa, preventivnih pregleda i prigodnih akcija. Jedna od njih je i tradicionalna humanitarna akcija, Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. U Hrvatskoj se taj dan uvijek obilježava prve subote u listopadu, koji je i Mjesec borbe protiv raka dojke, kada se javnost upozorava na važnost ranog otkrivanja raka dojke, prevencije te bolesti, pravovremenog liječenja, te skrbi za oboljele.

Kako bi sve te poruke, koje su, doslovno životno važne, prenijele javnosti, vrijedne članice Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije pozivaju sve da im se pridruže ove subote, 1. listopada na Danu ružičaste vrpce u Velikoj Gorici.

– Okupljanje će biti u 10 sati ispred sjedišta naše udruge u Zagrebačkoj 6, kako bi ljudi i vidjeli gdje se nalazimo i da se malo upoznamo. Svi zajedno ćemo se proštetati do Pučkog otvorenog učilišta, tamo će biti organizirano i fotografiranje svih sudionika, a druženje se nastavlja uz kavu. Nošenjem ružičastih vrpci i šetnjom kroz grad želimo skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih može izliječiti, ako se bolest otkrije u početnom stadiju. U Hrvatskoj je 2020. godine zabilježeno 2894 novooboljelih žena i bitno je reći kako se broj oboljelih žena, nažalost povećava, ali smrtnost ipak s tendencijom prema dolje, zahvaljujući prevenciji – kaže predsjednica udruge, Đurđa Dehin.

IMG 20211002 WA0018

02102021 Velika Gorica, Dan ružičaste vrpce i 20 godina Udruge edukacijom protiv raka dojke Foto: cityportal.hr/Petra Škrinjarić

Od osnutka do danas kroz provedbu projekata, programa i aktivnosti udruge prošlo je gotovo 70.000 žena sa područja Zagrebačke županije. Moglo bi se reći da u Zagrebačkoj županiji gotovo  i nema žene koja nije prošla ili na neki drugi način bila u kontaktu s aktivnostima koje provodi Udruga. U prosjeku je godišnje obuhvaćeno različitim aktivnostima Udruge oko tri tisuće osoba.

Projekt koji udruga provodi ove godine zove se ‘Snažne i zdrave – zajedno’, a  sufinanciran je od strane Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica.

– Osvješćivanje i senzibilizacija javnosti za brigu o vlastitom zdravlju je cilj u svrhu kojeg će se provoditi mnogobrojne intervencije u okviru projekta. Prva intervencija odnosi se na edukaciju žena o važnosti pravilnog provođenja samopregleda dojki. Samopregled je jedna od najvažnijih metoda prevencije karcinoma dojke, koja uz klinički pregled, te ultrazvučnu i mamografsku dijagnostiku direktno utječe na otkrivanje karcinoma u ranom stadiju bolesti. Inicijalne aktivnosti uključuju usavršavanje i dodatno educiranje osoba koje  provode terensku edukaciju – kaže Dehin.

Naslovna fotografija: Dan ružičaste vrpce u V. Gorici, 2021./V.Štuban, cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Kultura

Matičin četvrtak donosi predstavljanje knjige “Po dragomu kraju”

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije.

Objavljeno

na

Objavio/la

Podrucna knjiznica Galzenica

U sklopu 273.Matičina četvrtka biti će predstavljena poetska fotomonografija “Po dragom kraju”, autora Marijana Grakalića i Zorana Osrečaka. Naslov knjige preuzet je iz istoimene zbirke pjesama Dragutina Domjanića „Po dragomu kraju“ koja je tiskana davne 1933. godine. I upravo to jest posveta kulturi i baštini zelinskog kraja.

Renomirani pisac Grakalić i uspješni profesionalni fotograf Osrečak, svojim su zajedničkim radom osmislili posebnu formu poetske monografije. Naime, Grakalić je u sažetim formama sublimirao doživljaj kraja, prolaznosti, memento mori, sve sutone i bljeskove zelinskog kraja, dok je Osrečak svojim objektivom pružio nimalo tipičnu sliku kraja. Umjesto raskošnih fotografija koje bi nudile ornamente i prikazivale kićenost svagdana, Osrečak se odlučio za crno bijele fotografije koje bilježe slike polja, napuštene kuće, kurije, crkve, mlinove, jezera, vinograde. Zanimljivo je da na fotografijama nema ljudi, već je sve posvećeno prirodi, te povijesnosti prirode i kraja, jer se protok vremena vidi i osjeća i u poeziji i na fotografijama.

Ako niste u prilici pogledati predstavljanje uživo koje će biti u Knjižnici Galženica u četvrtak u 19:30 sati, snimka će biti dostupna putem mrežne stranice Ogranka www.matica-gorica.hr.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno