Povežite se s nama

Vijesti

Covid potvrda o preboljenju od danas i temeljem brzog antigenskog testa

Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Objavljeno

na

U Hrvatskoj je od danas omogućeno izdavanje EU digitalnih covid potvrda o preboljenju temeljem brzoga antigenskog testa, izvijestila je u četvrtak Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Testiranje mora biti obavljeno u ovlaštenim laboratorijima, testom koji se nalazi na EU listi pouzdanih brzih antigenskih testova. Potvrdu je moguće zatražiti i preuzeti 11. dan od prvog pozitivnog testa, a ona će biti valjanja 180 dana od dana testiranja.

Za ranije evidentirane rezultate nalaza moguće je retrogradno preuzeti potvrdu o preboljenju ukoliko pozitivan nalaz brzog antigenskog testiranja nije stariji od 1. listopada 2021. godine, navodi se u priopćenju.

AKD podsjeća da je Europska komisija 22. veljače donijela odluku koja omogućuje državama članicama da izdaju digitalne COVID potvrde o preboljenju na temelju brzih antigenskih testova. Do sada su se potvrde o preboljenju mogle izdavati samo na temelju PCR testa.

Vijesti

Bolestan i bez obitelji, Mato treba vašu pomoć

VG Legacy prikuplja uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac. 

Objavljeno

na

Kroz svoje humanitarne akcije VG Legacy susreće i pomaže mnogim ljudima. A jedan od njih je i Mato, kojeg su upoznali i pomogli mu nakon velikog razornog petrinjskog potresa. Ovih dana primili su vijest kako je njihov štićenik i prijatelj Mato bolestan te mu je potrebna pomoć. Mato je već čovjek u godinama i živi sam, a iz udruge ističu kako će se boriti do kraja kako bi u njima imao barem tračak obitelji.

– Kada smo pomogli dedi Mati, doživjeli smo i najveću moguću zahvalnost. On je jedva dočekao nama ponuditi pomoć gdje je trebalo, donirao je i svoje domaće proizvode za svadbu štićenika Doma za nezbrinutu djecu u čijoj smo organizaciji sudjelovali.  To prijateljstvo i međusobno pomaganje se nastavilo i dan danas – navode iz Legacyja i pozivaju sve koji mogu pomoći ovom usamljenom starcu.

S obzirom na to da je jedna od posljedica bolesti koju Mato ima, inkontinencija, prikupljaju uloške za inkontinenciju te vodonepropusne plahte i zaštite za madrac.

Pomoći možete i uplatom na račun HR9124840081135191457 – “Za dedu Matu”, a iz Legacyja ističu kako će kupiti sve što je potrebno i što prije dostaviti prijatelju Mati.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Poskupljuje gorivo: Vlada objavila nove cijene

Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro

Objavljeno

na

U ponoć poskupljuje gorivo. Odluka je to koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici. Cijena litre benzina bit će viša za sedam centi i iznositi 1,41 euro, dok će litra dizela poskupjeti za pet centi, na 1,51 euro. Jednako toliko raste i cijena plavog dizela koji će se prodavati za 1,01 euro.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će:
1,41 EUR/l (10,62 kn/l) za benzinsko gorivo (povećanje 0,07 EUR/l)
1,51 EUR/l (11,38 kn/l) za dizelsko gorivo (povećanje 0,05 EUR/l)
1,01 EUR/l (7,61 kn/l) za plavi dizel (povećanje 0,05 EUR/l)
1,38 EUR/kg (10,40 kn/kg) UNP za spremnike (povećanje 0,08 EUR/kg)
1,95 EUR/kg (14,69 kn/kg) UNP za boce (povećanje 0,08 EUR/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

1,63 EUR/l (12,32 kn/l) za benzinsko gorivo
1,76 EUR/l (13,29 kn/l) za dizelsko gorivo
1,13 EUR/l (8,52 kn/l) za plavi dizel
1,63 EUR/kg (12,28 kn/kg) UNP za spremnike
2,26 EUR/kg (17,02 kn/kg) UNP za boce.

Nastavite čitati

Vijesti

Iz prve ruke doznajte iskustva i izazove školovanja u inozemstvu

Na predavanju u POU VG poslušajte sve o programima mobilnosti za mlade.

Objavljeno

na

U Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u četvrtak 02. vejače, bit će održano predavanje za mlade koje zanimaju programi mobilnosti za u inozemstvu. Iz prve ruke moći ćete čuti osobna iskustva mladih koji su studirali u inozemstvu.

Program je namijenjen za učenike srednjih škola od 1. do 4. razreda, a program razmjene ima mnogo izazova, ali svakako ima i svoje prednosti. Učenici se kroz proces integracije upoznaju s kulturom, tradicijom i jezikom druge zemlje. Svi učenici koji idu na razmjenu također će redovito pohađati srednju školu u stranoj zemlji kojoj su dodijeljeni – to je obavezan dio kulturne integracije.

Dugoročni program razmjene u pravilu traje jednu akademsku godinu, tijekom koje pohađate školu i živite s jednom ili nekoliko obitelji u zemlji domaćinu. Kako biste stekli bolje razumijevanje kulture, tijekom svog boravka živjet ćete u Rotary obitelji zemlji domaćina.

Predavanje će biti u vijećnici, a počinje u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Foto: Pixabay/StockSnap

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Sara Slade osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju barmena

Objavljeno

na

Objavio/la

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Sara Slade učenica 2. razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica osvojila je 3. mjesto na 3. državnom natjecanju barmena ”Badel barmen Junior cup” u organizaciji Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu (27.01.2023.).

27.01.2023. Zagreb. Sara Slade 3. mjesto na natjecanju ”Badel Barmen Junior cup”. Foto: SSŠVG

Na natjecanju je sudjelovalo 53 natjecatelja iz 27 škola. Natjecali su se u tri discipline: 1. priprema kratke barske mješavine, 2. priprema duge barske mješavine i 3. flair tehnika. Iz Srednje strukovne škole Velika Gorica sudjelovale su: Sara Slade, Matea Štimac, Laura Kos (sve 2.h razred) i Aleksandra Kos (3.h razred). Njihova mentorica je Sanja Gršetić, stručna učiteljica.

Sara je osvojila 3. mjesto u disciplini najbolja kratka barska mješavina.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Troje vozilo pod utjecajem alkohola, najviše imao 50-godišnjak zaustavljen na obilaznici

Najveći broj prekršaja ovog vikenda odnosi se na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje

Objavljeno

na

Prometna policija objavila je rezultate svoje posljednje vikend-akcije “Pojačan nadzor vozila i vozača u dane vikenda. U vremenu od 27. do 30. siječnja policajci su zabilježili 21 prometna prekršaja. Najviše se prekršaja odnosi na nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, a policija je zbog tog prekršaja opomenula 10 vozača. Još šest kazni policija je ispisala zbog prebrze vožnje, tri zbog vožnje pod utjecajem alkohola, jednu zbog nekorištenja pojasa i jednu zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Najveću koncentraciju alkohola kod vozača ovog vikenda policija je zabilježila u petak u 23.05 sati u Aveniji pape Ivana Pavla II. Nadzorom prometa kod raskrižja s D-30 zaustavili su 50-godišnjaka kojem su alkotestiranjem izmjerili 1,84 promila alkohola u organizmu.

– Muškarac je smješten u prostorije za zadržavanje ove policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva do 12 sati i protiv istog je podignut Optužni prijedlog – kažu iz policije i dodali kako su se u vrijeme provođenja akcije dogodile četiri prometne nesreće s materijalnom štetom.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno