Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Kultura

Mladi Vukovarac u Veliku Mlaku dovodi film Enzolart

Baran je na filmu radio sam 16 sati dnevno kroz 5 mjeseci. Koristio je fizičke rekvizite, umjetnu inteligenciju, zvučne efekte, glazbu i naraciju iz knjige.

Objavljeno

na

U organizaciji Društva žena Velika Mlaka i DVD-a, ove subote u Velikoj Mlaki održat će se projekcija animirane filmske epske fantastike “Enzolart”, mladog književnika iz Vukovara Ivana Barana.

Naime, “Enzolart” je knjiga koju je autor sam počeo pisati s 12 godina, dio je serijala „Ciklus Crnih Knjiga“, a dobila je i filmsku inačicu, za čije je prikazivanje po školama dobio i dozvolu Ministarstva.

–Na filmu sam radio sam, najbolje što je mogao, uz pomoć 11 programa, 16 sati dnevno kroz 5 mjeseci prošle godine. Koristio sam fizičke rekvizite, umjetnu inteligenciju, zvučne efekte, glazbu i naraciju iz knjige. Usput je u nastajanju i video igrica čime ću povezati cijelu priču u jednu cjelinu – ispričao je Baran.

Projekcija filma “Enzolart” počinje u 18 sati u Vatrogasnom domu u Velikoj Mlaki. Uz film, bit će predstavljeni i istoimena knjiga te video igrica.

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Održani Dani kriznog upravljanja u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica u Opatiji

Objavljeno

na

Objavio/la

Dani kriznog upravljanja – 18. međunarodna konferencija u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica održani su u Kongresnoj dvorani Hotela Ambasador u Opatiji od 03. do 04. lipnja 2025. godine. Na svečanom otvorenju dvodnevne konferencije nazočni su bili potpredsjednik Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, gradonačelnik Grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, njegov zamjenik Neven Karas, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, Bruno Cvetković iz Svjetske organizacije za okoliš i zdravlje, dekanica Veleučilišta Velika Gorica Tamara Čendo Metzinger i prof.dr.sc Sanja Kalambura. Voditeljica programa: Ana Mirenić.

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prvi dan (utorak, 03. lipnja) obilježili su prof. Vlatko Cvrtila izlaganjem na temu Kako ‘čitati’ suvremenu sigurnost? i Sigurnosne kulture i prakse u 21. stoljeću te dva panela: The European Union’s security and defence policy (prof. Vlatko Cvrtila, Damir Trut i prof. Rade Rajkovchevski, panel moderator Igor Milić) i Crisis in real time (Deniz Aygun Bayram, prof. Martina Mihalinčić i mag.ing Josip Granić, panel moderator prof. Domagoj Babić).

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Druženjem svih sudionika (studenti, profesori, panelisti) uz prigodni domjenak i ‘tortu iznenađenja’ završen je prvi dan 18.međunarodne konferencije.

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Centralni događaj drugog dana (srijeda, 04. lipnja) bilo je sučeljavanje dva tima studenata: Panel BIP – Climate and Water – Are We Reaching the Point of No Return? (panel moderatorica Ana Mirenić).

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Opatija, 03.-04.06.2025. Dani kriznog upravljanja-18.meðunarodna konferencija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predavanja su paralelno održavana u Kongresnoj dvorani i manjoj dvorani Magnolia. Službeni završetak 18. međunarodne konferencije odnosno Dana kriznog upravljanja bio je jučer (srijeda, 04. lipnja) u 16 sati.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Vijesti

Edukacija za velikogoričke obrtnike otkrila što donosi Zakon o fiskalizaciji 2.0

Na edukaciji stručnjaci su pojasnili nove zakonske obveze, uvođenje e-Računa i digitalizaciju poslovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Udruženje obrtnika Velika Gorica organiziralo je edukaciju pod nazivom „Pripremimo se za fiskalizaciju“. Edukacija se održala s ciljem informiranja lokalnih obrtnika o nadolazećim promjenama koje donosi primjena Zakona o fiskalizaciji 2.0.

Edukaciju su vodili Marina Kršek, bacc. oec., vlasnica knjigovodstvenog servisa „Next grupa“ iz Velike Gorice, te predstavnici tvrtke Elektronički račun.

Tijekom predavanja, sudionicima su pojašnjeni ključni aspekti zakonskih novosti. Poseban naglasak stavljen je na obavezno uvođenje e-Računa za poslovanje između poduzetnika (B2B), pravilno fakturiranje, ispravljanje i zaprimanje računa, kao i prilagodbu poslovanja digitalnim zahtjevima. Također su predstavljeni novi zakonski rokovi za izvješćivanje Porezne uprave te važnost točne komunikacije s državnom upravom u kontekstu poreznog praćenja.

Jedan od praktičnih dijelova edukacije bila je prezentacija besplatne aplikacije MIKROeRAČUN. Predavači su objasnili načine korištenja aplikacije za slanje e-Računa, mogućnosti čuvanja i arhiviranja knjigovodstvenih evidencija, kao i tehničke aspekte njezine primjene u svakodnevnom poslovanju.

Ovom edukacijom, velikogorički obrtnici su kroz konkretne informacije i alate dobili podršku u pripremi za nadolazeće promjene. Organizatori ističu važnost pravodobne prilagodbe kako bi prijelaz na fiskalizaciju 2.0 bio što jednostavniji i učinkovitiji.

Nastavite čitati

Sport

Martina u uglednom društvu: Trenerica iz Udarnika ide u kamp HRS-a!

Martina Vugrinović, koja je ove sezone vodila dvije selekcije u omladinskom pogonu ŽRK Udarnika, pozvana je da bude dio trenerskog tima na Janaf Kampu HRS-a u Umagu od 22. do 28. lipnja

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatski rukomet već godinama je doma u Istri, kako kroz državne završnice u Poreču, tako i kroz kamp za mlađe kategorije u Umagu. Točnije, riječ je o Janaf HRS Kampu, koji okuplja najbolje mlade rukometaše i rukometašice, a s njima rade najbolji i najuspješniji treneri i trenerice iz klubova iz cijele Hrvatske. Najčešće su to stručnjaci iz najvećih hrvatskih klubova, ali dogodi se da poziv u to društvo zasluži i poneko iz manjih klubova…

Kao što ga je ove godine zaslužila i trenerica iz našeg Udarnika – Martina Vugrinović! Ukupno se tu radi o 18 trenerica i trenera, ima na tom popisu i nekih dobro poznatih imena, a u tim je krugovima dobro poznato i Martinino ime. Riječ je o trenerici koja je ove sezone vodila dvije selekcije Udarnika, koja se sa svojim ekipama već udomaćila na državnim završnicama, koja je prošle sezone vodila i prvu ekipu.

“Riječ je o stručnjacima koji nesebično dijele svoje znanje, iskustvo i ljubav prema rukometu s mladim nadama iz cijele Hrvatske. Njihova predanost i entuzijazam ono su što Kamp čini mjestom inspiracije, razvoja i stvaranja budućih generacija hrvatskog rukometa. Sve trenerice i treneri dijele naš zajednički cilj, a to je pružiti mladim generacijama ne samo kvalitetan trening, već i potporu, motivaciju i prave sportske vrijednosti”, objašnjeno je u objavi HRS-a.

Uz trenere, bit će tu i ozbiljan liječnički tim, kao i dobro posložen logistički dio, a taj će turnus Kampa trajati od 22. do 28. lipnja. Našoj Martini bit će to prilika da pokaže što zna, ali i da skupi nova znanja i iskustva, pa se još bolja vrati kući, u svoju Veliku Goricu, u svoj Udarnik.

Nastavite čitati

Sport

Nekad Napredak, danas napredak: Veliki županijski finale u Velikoj Mlaki!

U petak u 18 sati igra se finale Kupa Nogometnog saveza Zagrebačke županije, naš Kurilovec i Dugo Selo, trenutačno jedini županijski klub u trećem rangu, odmjerit će snage u Velikoj Mlaki, u domu nekadašnjeg NK Napretka…

Objavljeno

na

Objavio/la

Iz Velike Mlake, u ovom ili onom obliku, nogomet nikad nije otišao. Radilo se s djecom,ili u sklopu nogometne škole HNK Gorica, ili akademije Kreše Marušića, ili na neki treći način, no pravi, istinski povratak nogometa u ovaj dio našega kraja dogodio se prošloga ljeta. NK Velika Mlaka 1947, naime, krenula je u natjecanje sa seniorima, na taj način nadograđena je priča koja je krenula kroz rad s mlađim kategorijama, ljudi su se opet počeli okupljati na jednom od kultnih mjesta turopoljskog nogometa…

– Ljudi u ovom našem kraju vole nogomet, tu postoji bogata nogometna tradicija, moja generacija odrastala je uz nekadašnji NK Napredak, koji je igrao i drugi rang hrvatskog nogometa, a i danas ljudi vole pratiti nogomet, željni su nogometa, pogotovo dobrog nogometa – kaže predsjednik kluba Dubravko Flegar, prvi među jednakima u ekipi koja se prihvatila projekta povratka nogometa u Veliku Mlaku.

Prva sezona seniora došla je do same završnice, ostalo je odigrati još jednu utakmicu, nakon čega će  Velika Mlaka završiti na drugome mejstu.

– Jako smo zadovoljni. Iza nas je prva sezona seniora, u najnižem, osmom rangu, a završili smo je na drugome mjestu, s velikim šansama da napredujemo u viši rang. Budući da smo krenuli prije godinu dana doslovno od nule, svi smatramo da je to velik uspjeh – kaže predsjednik Flegar.

Obećavajuće je sve skupa izgledalo još od prvoga dana, spojila se velika količina želje i energije, a to se vidjelo i na terenima diljem 2. ŽNL.

– Bilo nas je 25 na treningu u sedmome mjesecu, a to nas je sve oduševilo. Bitno je tu reći da su to sve domaći dečki, iz Velike Mlake, Velikog Polja i okolice, da je to čisti amaterizam, svi igraju isključivo iz ljubavi. Krenuli smo jako, udarnički, s velikom energijom, ali naravno da je u nekom trenutku došlo i do malog pada u tom smislu. Ipak tu ima odrastanja, nedostajalo je možda i iskustva, ali stabilizirali smo se i na kraju je završilo dobro. Nadamo se da će završiti i još malo bolje, odnosno da ćemo uspjeti otići u viši rang – poželio je Flegar.

Posebno su u Velikoj Mlaki ponosni na rad s mlađim kategorijama.

– Imamo blizu 200 djece, ponosni smo što jedini osim Gorice i Kurilovca imamo sve selekcije, a uspjeli smo ih i podići, pa će sljedeće sezone svi igrati najviši županijski rang. Na to smo ponosni, jer mlađi i stariji pioniri su nam prvi, limači također, dižemo se, osigurali smo dobar trenerski kadar, tako da i taj dio priče lijepo napreduje. Naravno, mi imamo i ogroman potencijal, naša sredina raste, kako Velika Mlaka, tako i Veliko Polje, tu već sad živi 6500 ljudi, a na nama je da osiguramo infrastrukturu i trenerski kadar koji će nam stalno osiguravati napredak – ističe predsjednik kluba.

Nekad je tu stanovao Napredak, danas je u fokusu napredak, a tome će pomoći i ono što će se dogoditi u petak. U finalu županijskoga kupa sučelit će se naš Kurilovec i jedini županijski “trećeligaš” Dugo Selo, dva trenutačno najbolja i najuspješnija niželigaša iz Zagrebačke županije, a organizacija te utakmice pripala je upravo Velikoj Mlaki.

– Dodjeljivanje domaćinstva finala pokazuje da smo popravili infrastrukturu, da je teren u prihvatljivom stanju, da su i svlačionice takve da su prikladne za natjecanje i u višem rangu. Hvala ljudima iz vodstva županijskog saveza koji su nam pružili ovakvu priliku, što smo uspjeli dovesti po rangu bolji nogomet u Veliku Mlaku. Održavamo sastanke, dogovaramo sve detalje, od šanka, preko VIP lože, koridora za kretanje, ušminkavanja terena, do osiguravanja prostora za navijače… Ukratko, sve što je potrebno da posao odradimo kako treba. I da svima kod nas bude ugodno, i igračima, i trenerima, i sucima, i navijačima – kaže Flegar.

Očekuju se navijači oba finalista, a neće taj događaj propustiti ni susjedi Mlake i Polja.

– Doći će i domaći ljudi, nema dvojbe. Pa mi imamo do stotinjak ljudi na utakmicama i u zadnjem rangu, što jasno govori da su ljudi željni praćenja nogometa. Samo ga treba dovesti, odnosno vratiti u Veliku Mlaku, a na tome mi i radimo – zaključio je Dudo Flegar.

Da skratimo priču, vidimo se u petak u Velikoj Mlaki! Finale kreće u 18 sati…

Nastavite čitati

Reporter 448 - 14.05.2025.

Facebook

Izdvojeno