Povežite se s nama

Vijesti

Baš ono što je trebalo Gorici! Po novome, na Plesu se najbolje papa

Potraga za dobrom klopom u Velikoj Gorici odvela nas je na Pleso, nedaleko od aerodroma, na terasu novoga restorana “PapaMò”, koji je ispao – otkriće

Objavljeno

na

Vi ovdje u Gorici imate sve, grad je super za život, ali jedno vam fali… Malo je tu pravih, vrhunskih restorana, mjesta gdje možeš dovesti nekoga na poslovni sastanak, ali i na opušteno druženje…

Tako mi govorio prijatelj, već godinama s adresom u inozemstvu, deklarirani ljubitelj ića i pića, prije nekoliko godina. Često je i kasnije vrtio tu mantru, teoriju o “gradu s premalo vrhunske gastronomije”, pa sam ga jedva čekao na aerodromu kad je ovoga puta dolazio. Avion je, naravno, ponovno kasnio, ali stigao je baš na vrijeme za ručak.

– Idemo, vodim te na ručak na jedno mjesto – izgovorio sam odmah nakon pozdrava.

Ništa mu drugo nisam želio otkriti, no sve je vrlo brzo bilo jasno. Minutu, dvije poslije parkirao sam nedaleko od aerodroma, na adresi Pleška 105, a prijatelj je gledao…

– Izlazi, tu smo! – požurivao sam ga.

– Opa, ovo je nešto novo… – odvratio je dok je odvezivao pojas i gledao u natpis.

Oči su se raširile već na prvom koraku, nakon što odmjerio prve naznake interijera. Znao sam da ni takav “šmeker” poput njega neće odoljeti ovoj kombinaciji stakla i drva uz dodatke poput dizajnerskih lustera i stalaža ispunjenih bocama vrhunskih vina.

– Dobro nam došli, izvolite menije – prišla nam je nasmiješena konobarica, prijatelju se i taj dio svidio, a nakon što je otvorio meni, krenula je već i lagana euforija.

– Carpaccio od juneće pisanice za predjelo, teleća koljenica s rižotom alla milanese za glavno jelo i za kraj malo salate od hobotnice – izgovarao je narudžbu već nekoliko minuta poslije, očito želeći pred ljupkom konobaricom ispasti još malo važniji i pompozniji nego što doista jest.

– Pizzu s pršutom – dobacio sam puno manje pompozno, a on me u čudu pogledao.

– Čekaj, uz sve ovo ti ćeš jesti pizzu?!

– Ništa ne brini, nisam poludio… Nije ovo obična pizza – objasnio sam ukratko.

Sa svakim zalogajem sve je više uživao, a kad je konačno odložio pribor, duboko je udahnuo i okrenuo se prema konobarici.

– Oprostite, molio bih vas da mi pozovete šefa! Želim razgovarati s njim!

Zbunjena djevojka ponudila je pomoć, pokušala doznati što nije u redu, pretpostavljajući da postoji neki problem, ali ovaj je baš inzistirao. Želi šefa. I baš nam u tim trenucima prilazi čovjek…

– Ja sam vlasnik restorana, u čemu je problem – upitao je, a prijatelj je ustao.

– Majstore, svaka čast! – povikao je srdačno, a konobarica je odahnula…

I sjeo nama je za stol, a priča je krenula od jednog temeljnog, ali logičnog pitanja:

– U čemu je tajna?

Svašta je taj moj prijatelj prošao, brojne restorane, ali ovo je bilo nešto drukčije. Hrana naprosto ima drukčiji okus.

– Naša jela pripremaju se ‘sous vide’ tehnikom kuhanja, na niskoj temperaturi, u vakuumu, što jelo čini bogatijim baznim, odnosnim aromama i punijim okusom. Sva hranjiva svojstva ostaju u namirnici i zato je ona takva – odgovorio je gazda na pitanje koje je glasilo otprilike “kako je moguće da je meso meko kao putar”.

– Imamo u kuhinji i grill smoker, koji omogućuje ravnomjerno pečenje, veću sočnost i bolje arome dima, i kad se sve spoji…

Ok, sve to skupa djelovalo je kao dovoljno dobro objašnjenje, ali prijatelj je išao dalje.

– Probao sam i njegovu pizzu, takvo nešto nisam još probao. U čemu je tu stvar?

Odgovor je bio spreman.

– Na to smo posebno ponosni. Kreirali smo Delikates pizzu, od premium namirnica, baš za prave gurmane poput vas, s originalnom talijanskom mozzarellom i svim drugim visoko kvalitetnim sastojcima, a tijesto je naše, posebno, autorski rađeno od četiri vrste brašna. Miješa se posebnom miješalicom tehnikom velike hidratacije s umješavanjem velike količine zraka zbog čega je u konačnici ono vrlo prozračno. Na kraju se pizza stavlja u pećnicu koja u 60 sekundi odradi posao kako bi tijesto bilo lagano, prozračno, izvana hrskavo, a u sredini mekano – objašnjavao je gazda.

 

I krenula je šetnja, razgledavanje.

– Vidite, imamo i izdvojeni VIP dio s 20-ak mjesta, idealan za poslovne ručkove, domjenke i proslave, tu je i malo dječje igralište za klince, a imamo i sobe za opuštanje, s privatnim jacuzzijem i saunom – nabrajao je gazda i impresionirani prijatelj mogao je samo zaključiti:

– E, to je baš ono što je Gorici trebalo!

 

Savršen desert – Amelie kolači

A kad je sve gotovo, kad je želudac pun, vrijeme je za desert… Uz slatke deserte s potpisom chefa Deana, kao što su ukusni semifreddo ili panakota, koji se svakodnevno pripremaju u kuhinji, ljubitelje slatkoga svakako će zanimati i informacija da u ponudi PapaMó restorana su i kolači izravno iz kuhinje Slastica Amelie, omiljenog zagrebačkog odredišta za sladokusce koje je sada stiglo i na Pleso!

Vijesti

Izbjegnite stres u božićnoj kupovini, ne čekajte zadnji čas!

Evo kako će raditi goričke trgovine za blagdane.

Objavljeno

na

Objavio/la

Iako Blagdani obilježavaju zajednicu i veselje, za mnoge donose stres. Navala, gužve i pronalazak savršenog poklona za bližnje često ljudima stvara pritisak u ovo doba godine.

Izrada popisa za sve osobe kojima želite darovati poklone i okvirni budžet za svakog, smanjuje pritisak i omogućuje planiranu kupovinu. Blagdani također često donose mnoge popuste i, iako je Black Friday iza nas, mnogi dućani nastavljaju sa sniženjima sve do Nove godine.

Ako želite izbjeći klasične poklone koje su svake godine isti, preporučujemo posjet lokalnim sajmovima. Osim što potičete domaće gospodarstvo, osigurati će vam unikatne darove, pronaći će te ručno rađene proizvode i domaće delicije koje će obradovati vašu obitelj. No, ako sve ostalo propadne, okrenite se kreativnijim poklonima kao što su ulaznice za kazalište, tečajeve koje možete posjetiti sa svojima ili tretmani s kojima ih možete počastiti.

Ako ipak želite u potpunosti izbjeći stres trgovačkih centara, pođite u online kupovinu, no ne zaboravite naručiti na vrijeme kako biste izbjegli kašnjenje paketa.

Radno vrijeme trgovina za vrijeme blagdana biti će prilagođeno, pa tako na Božić 25., i Štefanje 26. prosinca, većina trgovina bit će zatvorena.

U nadolazećim danima, gorički Kaufland na Badnjak, 24. prosinca, biti će otvoren od 7 do 16:00 sati, dok će Lidl biti otvoren do 14 sati.

Super Konzum na Badnjak će raditi od 7 do 17 sati slično kao i Plodine koje će biti otvorene od 7 do 18 sati.

Interspar u Gorici će na Badnjak biti otvoren od 7 do 17 sati. Na Božić će trgovina će biti zatvorena, a na blagdan Svetog Stjepana otvorena od 8 do 14 sati.

Spar će na Badnjak raditi od 7 do 16 sati, a na Štefanje također od 8 do 14 sati.

Eurospin će na Badnjak biti otvoren od 7 do 18 sati, dok će na Božić i blagdan Svetog Stjepana trgovina biti zatvorena.

Što se tiče trgovačkih centara, trgovine Arene Centra raditi će od 9 do 17 sati, a velikogorički Stop Shop i Supernova u Buzinu bit će otvoreni do 18 sati.

Za blagdansku kupovinu ipak predlažemo da ne čekate zadnji čas te da obavite što prije uz lagani tempo i bez stresa. Sretne blagdane i ugodnu kupovinu!

Nastavite čitati

HOTNEWS

Što se krije u malim glavama? Popričajte sa svojom djecom

Razgovor s djecom doprinosi njhovom mentalnom zdravlju.

Objavljeno

na

Objavio/la

Tragični događaji podsjećaju nas na važnost mentalnog zdravlja svih ljudi, a osobito djece. Ljudi su izloženi konstatnom stresu života, dok se djeca često nađu među pritiskom obitelji, vršnjačkih odnosa i društvenih mreža. Zanemarivanje njihovog mentalnog zdravlja može imati ozbiljne posljedice na odrastanje.

Mentalni problemi kod djece, poput anksioznosti, depresije ili problema s agresijom, često budu zanemarivani od strane roditelja I profesora, ili ne budu ni prepoznati.

Roditelji imaju najvažniju ulogu kod mentalnog zdravlja svoje djece te njihov odnos s djetetom može značajno utjecati na to kako se ono nosi s izazovima i emocijama. Razgovor s djecom, pokazivanje interesa za njihove misli i osjećaje, čak i kad se možda čine nevažnima, te podrška djeci može učiniti veliki napredak u njihovom mentalnom razvoju.

Djeca ne traže uvijek rješenja, često samo žele biti saslušana, a ako primijetimo da dijete postaje povučeno, nesmiju se ignorirati te promjene, jer baš to može biti znak da mu je potrebna podrška.

Ako dijete daje naznake da se bori s ozbiljnijim problemima, potrebno je obratiti se stručnjacima. Važno je imati u na umu da posjet psihologu ili savjetniku nije znak neuspjeha, nego pokazivanje odgovornosti i ljubavi prema djetetu.

A kad smo kod ponašanja djece, oni često uče iz ponašanja upravo onih ljudi kojima su okruženi. Ako sami rješavamo konflikte mirno i otvoreno pričamo o problemima, pokazujemo primjer djeci.

Nastavite čitati

Sport

FOTO “Pevec Boysi” osvojili Turopoljsko srce!

Na ovogodišnjem malonogometnom humanitarnom turniru “Turopoljsko srce” trofej namijenjen pobjedniku otišao je u ruke Caffe bar VAR-a, koji je u finalu bio bolji od VG Sport Caffea

Objavljeno

na

Objavio/la

Kad se u petak dogodilo ono što se nažalost dogodilo, na sve predviđene događaje tijekom vikenda nalijepili su se upitnici. Bilo je tako i s malonogometnim turnirom u sklopu humanitarnog projekta “Turopoljsko srce”, no na kraju je odluka zapravo bila laka.

“Turopoljsko srca izražava duboku sućut obitelji djeteta čiji je život danas tragično ugašen te je u ovom teškom trenutku i boli uz sve koji su pogođeni ogromnom tragedijom.

Ovim putem vas sve želimo obavijestiti da je Udruga Turopoljsko srce odlučila održati sutrašnji turnir s obzirom da se radi o humanitarnom događaju koji nam omogućava da nastavimo pružati pomoć obiteljima u potrebi.
Uzimajući u obzir iznimno tešku situaciju, turnir ćemo započeti minutom šutnje, a cijeli dan proteći će u mirnom tonu i bez planiranog zabavnog sadržaja”, objavili su iz udruge Turopoljsko srce u petak.

I doista, glazbe nije bilo, nije bilo ni planiranog Djeda Božićnjaka ni bilo kojeg sadržaja mimo nogometa, a minutu šutnje imali smo i uoči prve utakmice i uoči finala turnira koji se u dobre svrhe igrali dečki iz cijeloga kraja, pod okriljem velikogoričkih kafića. Uz humanitarnu notu, tu je već stvoren i ozbiljan prestiž, pa je slavlje pobjednika na kraju bilo burno…

A pobjednici su dečki iz Caffe bar VAR-a! Pevecova družina lani je završila turnir porazom u finalu, a ovoga puta uspjeli su otići do kraja. U finalu su bili bolji od VG Sport Caffea, čije su boje branili uglavnom momci iz NK Kurilovca. Golovi Sedlačeka i Darija Banića nisu bili dovoljni jer su na drugoj strani je dvaput zabijao Grdenić, a jedanput jedan od Kovačića. Igrala su, naime, sva tri Franjina sina – i Marko, i Jurica i i Luka.

Igrao je za CB VAR i uzdanica Mraclina Ivan Rajić, i fizioterapuet Gorice Domagoj Prnjak… U polufinalu je ta ekipa bila bolja od CB Mario-CB Bobi rezultatom 3-0, dok je u drugom polufinalu VG Sport Caffe bio uvjerljiv (8-1) protiv Oziris bara. U sudaru za treće mjesto CB Mario-CB Bobi je bio bolji od Ozirisa 6-4 (Iličić x3, Paradžik, Budimir, Ferina ag/Kaurin x3, Radočaj), da bi na kraju red došao na finale.

Najboljim igračem turnira proglašen je Đuka iz VAR-a, punim imenom Jurica Kovačić, koji će vam u istom tom VAR-u, uz pomoćno igralište Gradskog stadiona, rado skuhati kavicu… Najbolji strijelac turnira je Vito Ferina iz Oziris bara, inače igrač Kurilovca, baš kao i najbolji golman turnira Leon Išek, koji je nastupao za VG Sport Caffe.

Još je preostalo samo zbrojiti prihode od turnira, spojiti ih s onih 26.000 eura prikupljenih na humanitarnoj aukciji dresova, a onda utabanim putem krenuti pomagati potrebitim obiteljima iz našega kraja…

Drugim riječima, Turopoljsko srce još jedanput je uspjelo!

Nastavite čitati

Kultura

Knjiga kao dar: Pronađite zanimljive naslove na Božićnom sajmu u predvorju Učilišta

Sajam traje do 3. siječnja.

Objavljeno

na

Kako bi popularizirali knjige i čitanje, gorička Biblioteka Albatros i ove je godine u predbožićno vrijeme pripremila svoj tradicionalni ‘Božićni sajam knjiga’ gdje Velikogoričani zanimljive naslove mogu kupiti po promotivnim cijenama.

– Knjige možete razgledati i kupiti u predvorju Pučkog otvorenog učilišta. Ne propustite priliku da nabavite naslove koji vam nedostaju i obogatite kućnu biblioteku, a ne zaboravite da je knjiga i vrijedan poklon dragim osobama. Uživajmo u pisanoj riječi – poručili su iz Pučkog učilišta.

Čeka vas popust od čak 50 posto i više, a Sajam traje do 3. siječnja iduće godine.

Nastavite čitati

Kultura

Ogrankaši pozivaju na koncert, izvest će najljepše božićne pjesme

Večeras u 18 sati.

Objavljeno

na

Tradicionalno, članovi vokalne i tamburaške A grupe Ogranka Seljačke sloge Buševec, pjesmom i svirkom unijet će dašak blagdanskog ozračja.

Na glazbeno putovanje provest će vas cijelom Lijepom našom, a da bi u tome uspjeli pomogli su im vrhunski hrvatski vokalni i tamburaški voditelji, Joško Čaleta, Tomislav Habulin, Andor Vegh, Valentina Šepak Molnar i Zoran Jakunić koji su cijeli koncert osmislili i uvježbali.

– Nakon kaj vam okrijepimo dušu, okrijepit ćemo vam i tijelo kuhanim vinom i domaćim kolačima koje spremaju naše članice, a koje ćemo poslužiti nakon koncerta uz Etno zadrugu Buševec – pozivaju iz Ogranka.

Koncert u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu počinje u 18 sati.

Nastavite čitati

Reporter 444 - 19.12.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.