Poveži se s nama

Vijesti

Aktualac započeo pitanjem o dovršetku Miošićeve i uskrsnicama, a nastavio se pitanjem o pročistaču

Objavljeno

Današnja 25. sjednica Gradskog vijeća započela je minutom šutnje za preminulog tajnika Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice Davora Štubana te gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Aktualni sat započeo je pitanjima MOST-ovca Damira Slojšeka o dovršetku Ulice Andrije Kačića Miošića.

– Radovi su započeli krajem srpnja, od Kolareve do Kurilovečke, a očekivano trajanje radova je bilo 70 dana. Trebalo je biti gotovo u studenom, a i sad smo imali desetak i više lijepih dana, a radovi stoje i ulica nije asfaltirana. Zanima me i kad će biti gotovo asfaltiranje od Kurilovečke do Fabijančićeve? – upitao je Slojšek i dodao kako mu stanari već neko vrijeme prilaze s prijedlogom da organiziraju prosvjed.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

– Slažem se, rok je usistinu bio 70 dana. Međutim zimska služba traje do 15. travnja i nakon toga je moguće pristupiti asfaltiranju. Uz dopuštenje komunalnog odjela i ako vrijeme dopusti, može biti i ranije, ali se ovdje javio ‘problem’ da se u toj ulici pojavio investitor koji gradi zgradu i ovih dana treba izvesti sve priključke ispod zemlje jer ukoliko se asfaltira ulica, po zakonu ne smijemo tri godine dirati. Nažalost, pojavila se ta sitiuacija koja će dodatno odužiti asfaltiranje – objasnio je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

HDZ-ov vijećnik Josip Jerleković postavio je pitanje o završetku vatrogasnih domova u Novom Čiču i Buševcu, na što mu je odgovor dao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Stari dom u Čiču zaista više ne možemo koristiti i mogu reći da su radovi  na izgradnji DVD-a Novo Čiče u drugoj fazi. Dakle, temelji su u zemlji i armirano-betonska ploča je riješena. Postupak javne nabave je pokrenut prije nekoliko dana, krajem ožujka možemo očekivati sklapanje ugovora, a vrijednost ugovorenih radova 1,875.000 kuna s PDV-om. Završetak radova planiran je u siječnju 2022. godine. Što se tiče Vatrogasnog doma u Buševcu, radovi su u punom jeku. Vrijednost ugovorenih radova je 2,382.000 kuna s PDV-om. Planiramo da će radovi biti krajem svibnja do početka lipnja i gotovi – kazao je Kolarec.

Uskrsnice od 400 do 800 kuna

U ime vijećnika Hrvatske stranke umrovljenika Stjepana Raka, Jerleković je na aktualcu upitao i hoće li se goričkim umirovljenicima ove godine isplatiti uskrsnice.

– Pravo na uskrsnice ostvaruju umirovljenici s mirovinama do 2.000 kuna. Novčana pomoć onima koji imaju mirovinu do 1.000 kuna bit će 800 kuna, a uskrsnice onima koji primaju od 1.000 do 2.000 kuna mirovine bi iznosila 400 kuna – objasnio je Kolarec.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Mile Šola/Cityportal.hr

Kada će se urediti željeznička stanica?

Darko Bekić iz HDZ-a upitao je detalje o uređenju željezničke stanice u Velikoj Gorici, a v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar kazao je kako bi ovi prvi radovi trebali biti gotovi početkom svibnja te dodao kako je cijeli teret uređenja pristao preuzeti HŽ Infrastruktura.

– Troškovnici su već spremni za prvu fazu realizacije koja se odnosi na postavljanje rasvjete i za asfaltranje parkinga koji je danas uistinu, kao i cijela ta stanica, neprimjeren za jedan grad kao što je Velika Gorica. Rasvjetom i parkingom smo riješili tek dio problema, a drugi dio problema pokušavamo riješiti. Pročelnica Gordana Mikulčić je već naručila studiju s kojom ćemo participirati na natječaj za Zero emission autobus koji bi prvenstveno bio usmjeren na prijevoz naših sugrađana koji putuju vlakom – objasnio je Ačkar te objasnio kako Grad čeka raspisivanje natječaja.

2.3.2021. Velika Gorica – 25. sjednica Gradskog vijeća. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Spajanje na zagrebački pročistač umjesto gradnje novog?

Nezavisni vijećnik Alan Šembera postavio je pitanje o pročistaču otpadnih voda te projektu Aglomeracije.

– Aglomeracija, iako je bila zima, ide svojim ritmom, no za pročistač se savjetujemo i na zadnjem sastanku u Hrvatskim vodama bio sam stava da bi trebali ići sa spajanjem na zagrebački pročistač umjesto gradnjom novoga. Zbog ekoloških razloga i jezera Čiče. Skloniji sam da taj mulj i fekalije završe negdje drugdje, a ne u našem gradu. Međutim, tu smo uvjetovani jer je projekt sufinanciran od Europske unije i od samoga starta je plan bio gradnja i tu je niz problema koji nas je zadesio, kao što su obiteljske kuće koje nisu u projektu jer su izgrađene nakon 2009., pa sad moramo dodatna sredstva ishoditi kako bi i oni bili priključeni. Ukoliko uspijemo dobiti suglasnost Hrvatskih voda da idemo na zagrebački pročistač, koji sad koristi trećinu svojih kapaciteta, i ako matematika kaže da je to isplativije i jeftinije od izgradnje novoga pročistača, a i cijene su znatno otišle gore od vremena projektiranja, mišljenja sam da bi išli prema Zagrebu i mislim da bi to bilo dobro za građane – odgovorio je Ačkar, a Šembera je dao svoju podršku ideji da se pročistač izmjesti s postojeće lokacije.

Mrtvačnica u Kušancu i radovi na groblju u Šiljakovini tema su koju je na aktualizirala MOST-ova vijećnica Karmen Rak. Osim toga, zanimalo ju je ima li novosti oko uređenja autobusnog kolodvora u Gorici.

– Kada govorimo o mrtvačnici razvuklo se, no nizom sastanaka smo pokrenuli stvar i očekujemo završetak radova do lipnja kada bi sve trebalo biti gotovo i sa prometnicama. Bilo je problema zbog neusuglašavanja s arhitektom, međutim to smo riješili – kazao je Ačkar, dok će o problemu groblja u Šiljakovini Rak odgovor dobiti pisanim putem.

U planu je novi autobusni kolodvor

No, Krešimir Ačkar kazao je kako postoji glavni projekt izgradnje autobusnog kolodvora.

– Glede kolodvora idejno rješenje je gotovo već davnih dana, no sada smo imamo glavni projekt i tamo su također problemi imovinsko-pravni. Vrijednost radova bi bila oko 24 milijuna kuna i kolodvor bi sadržavao sve ono što jedan autobusni kolodvor treba, pa i sanitarni čvor, čekaonice, prodaju karata i sve ostalo. U Ministarstvu prometa smo saznali da imamo opcije da veliki dio sredstava možemo povući iz fondova, za što bi imali pravo je zapravo mi kao grad niti nemamo autobusni kolodvor – odgovorio je Ačkar.

Vladajuće je zbog neodgovaranja na pitanja prozvao SDP-ov Mario Zdelar, pa je na ovom aktualcu ponovio pitanja na koja čeka odgovor. Spomenuo je Zdelar pitanje o kreditnom zaduženju Grada, pročistaču otpadnih voda i Aglomeraciji te kome je Grad u 2020. i 2021. izdao poslovne i stambene protore u vlasništvu Grada. Pitanja za ovaj aktualac su mu pak bila radovi na asfaltiranju u Kurilovcu te rješavanje opasnog otpada u Vukovinskom polju.

– Tamo ima na desetke tisuća tona opasnog otpada, azbesta, otrovnih ulja… Izađite vidjeti ili pošaljite te komunalne redare. Počnite to rješavati. Također, zašto ne komunicirate s ljudima i objasnite im sve oko novog reciklažnog dvorišta u Kurilovcu – kazao je Zdelar, a Ačkar mu je obeća kako će na to i ostala svoja pitanja zasigurno uskoro dobiti odgovor, dok je za Jelačićevu odgovor dao odmah.

– Kada govorimo o Jelačićevoj ulici postavljate legitimno pitanje, ona iziskuje oborinsku odvodnju. Ove godine nije u proračunu, i trebali bi biti fer za sljedeću godinu staviti to u proračun jer Kurilovec to zaslužuje – rekao je Ačkar.

Pješačke staze

Milivoj Dijanežević na aktualcu je upitao kada će se izgraditi pješačka staza između Donje Lomnice i Gradića, kao i ona od Gradića do Petrovine. Odgovorom v.d. gradonačelnika završio je Aktualni sat.

– Puno upita je bilo oko te opasne ceste koja je opterećena, znamo koliko pješaka i biciklista njome prolazi. Natječaj za kompletnu rekonstrukciju Odranske od Vukovarske ulice u Gradićima do Vojka Miklaužića u Lomnici u dužini od 700 metara je završen i početak radova je u travnju, a završetak do šestoga mjeseca. Radim ćemo s dvije strane pješačke staze i time rješavamo pitanje sigurnosti djece. I u Rakarju smo umjesto planiranih 140 metara krenuli u kompletnu izradu pješačke staze preko 320 metara do Ilovnjaka spoj gdje već ima pješačka staza. I naselje Lukavec će uz Tratinsku ulicu dobiti pješačku stazu, a znamo kakva je cesta, jer njome prolaze svi koji putuju prema bregima, i roditelji zaslužuju mir i tu sigurnost ćemo omogućiti radovima u travnju. A u Petrovini smo imali pitanje oteretnog kanala koji je u vlasništvu Hrvatskih voda i dobili smo odobrenje po kojemu će radovi krenuti nakon natječaja, a do lipnja i završetak radova. Pješačke staze će mi biti prioritet dok god budem vršitelj gradonačelničke dužnosti – odgovorio je Ačkar.

Vijesti

HEP: Završila je ogrjevna sezona

Korisnici HEP Toplinarstva u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna, imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim prostorima

Objavljeno

on

U skladu s vremenskim uvjetima HEP-Toplinarstvo je jučer, 10. svibnja, započelo s podešavanjem automatske regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime je završila ogrjevna sezona 2020./2021. za približno 130 tisuća ljudi u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje automatske regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je određeno vrijeme, a nakon toga HEP-Toplinarstvo započinje s radovima na toplinskim sustavima. S ciljem povećanja sigurnosti i pouzdanosti isporuke toplinske energije, HEP-TOPLINARSTVO u razdoblju izvan ogrjevne sezone planira provesti revitalizaciju približno 29,5 kilometara postojeće vrelovodne trase te izgradnju oko 3,5 kilometra nove trase.

– Tijekom 2021. godine provest ćemo izgradnju dijela toplovodne mreže u Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru – izjavio je Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva.

Korisnici HEP Toplinarstva u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna, imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade. Nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama, predstavnik suvlasnika treba dostaviti HEP-Toplinarstvu pisanu potvrdu da je sustav spreman za prihvat toplinske energije. Ogrjevna sezona 2021./2022. započet će u skladu s vremenskim uvjetima, a najranije 15. rujna 2021. godine.

Nastavi čitati

Vijesti

Počeli radovi na pješačkoj stazi od Gradića do Petrovine

Radovi će trajati 35 dana

Objavljeno

on

Započeli su radovi na nogostupu između Gradića i Petrovine, kroz oteretni kanal Sava – Odra, koji će trajati 35 dana. Prema planu gradnje radi se o stazi dužine 360 metara od Gradićke ulice do ulaza u Petrovinu. Staza će biti široka dva metra, plus zaštitni pojas od 0,5 metara. Specifičnost projekta je što staza prolazi kroz oteretni kanal te je potrebna dodatna zaštita kako se ne bi uništila u slučaju puštanja vode u kanal.

– Prije nešto više od dva mjeseca osigurali smo prijevoz školaraca od prvog do četvrtog razreda koji iz Petrovine Turopoljske idu u Područnu školu Nikole Hribara u Gradićima, tako da više ne moraju nesigurno prelaziti taj kanal koji uistinu nije zadovoljavao sigurnosne uvjete. Nakon izgradnje ovog nogostupa, školarci će moći sigurno doći do svoje osnovne škole, kao i oni koji idu na vjeronauk za prvu pričest i krizmu ili u sportski klub – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je danas i obišao početak radova.

Također, Ačkar je kazao kako je ovaj nogostup tek prva faza, dok će u drugoj fazi uređenja ovog dijela Velike Gorice nogostup proći i kroz cijelo naselje Petrovinu.

10.5.2021. Petrovina – Započela izgradnja nogostupa od Gradića do Petrovine. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Dječje igralište na Tuđmancu od sada ima i igrala za djecu s invaliditetom

Projektom Jednaki u igri cilj Grada Velike Gorice je u dječja igrališta postaviti igrala posebno namijenjena za djecu s invaliditetom

Objavljeno

on

Dječje igralište u Parku dr. Franje Tuđmana od danas je bogatije za igrala za djecu s invaliditetom. Dio je to programa “Jednaki u igri” koji je pokrenuo Grad Velika Gorica, u sklopu koje će dječja igrališta dobiti igrala za djecu s indvaliditetom. Nakon igrališta u najvećem goričkom parku, igrala te vrste Grad će postaviti i u Cvjetnom naselju, a onda i po drugim dječjim igralištima u gradu i okolnim naseljima.

10.5.2021. Velika Gorica – Postavljanje novih igrala na dječjem igralištu u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

– Grad Velika je doista grad jednakih mogućnosti za sve osobe. Osobito vodimo računa o našim najmlađima i zato smo pokrenuli akciju Jednaki u igri. Ovdje će biti tri sprave, a sprave ćemo postaviti u svakom dječjem igralištu. Velika Gorica mora biti grad jednakih mogućnosti i radit ćemo na tome, među ostalim i kroz projekte vezane za sigurnost kao što su nogostupi, koje ćemo izgraditi u svim naseljima, što smo već započeli – kazao je v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.

10.5.2021. Velika Gorica – Postavljanje novih igrala na dječjem igralištu u Parku dr. Franje Tuđmana. Foto: Suzana Majstorović/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno