Povežite se s nama

HOTNEWS

Evo koje su bile goruće teme na sjednici Gradskog vijeća

Objavljeno

na

Na 21. sjednici Gradskog vijeća usvojen je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Velike Gorice. U prvih šest mjeseci ostvareno je gotovo 137,3 milijuna kuna prihoda ili 44 posto godišnjeg plana i 118,3 milijuna kuna rashoda ili 37,8 posto godišnjeg plana.

 

„Iz navedenog proizlazi da je u obračunskom razdoblju Grad ostvario višak prihoda i primitaka tekućeg razdoblja u iznosu od 18.977.728 kuna, a koji sa manjkom iz 2015. godine od 10.037.000 kuna čini ukupan višak prihoda i primitaka u iznosu 8.940.000 kuna“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić.

 

Gradonačelnik Dražen Barišić podsjetio je na nekoliko važnih kapitalnih objekata u gradu, od škole u Novom Čiču, vrtića u Velikoj Mlaki, izgradnje Komunalnog centra, rotora, energetske obnove zgrada, rekonstrukcije ulica, do onih koji će tek uslijediti, poput mrtvačnice u Kušancu, Centra za posjetitelje, vrtića u Cvjetnom naselju te gradskog bazena čija će izgradnja početi za dva mjeseca.

 

Osvrnuvši se na polugodišnji izvještaj, potpredsjednik Gradskog vijeća, SDP-ov Damir Šimunić zaželio je više samokritičnosti kod gradonačelnika, a upozorio je na most Kuče koji je važan za mještane i čija obnova nikako da krene. Kritičan i slikovit Šimunić je bio vezano uz izgradnju bazena kojeg je usporedio s ‘malo većom kadom‘.

 

„Gradonačelnik je s ovom malo većom kadom zatvorio svaku priču o pravom gradskom bazenu za idućih 30-ak godina. Ona će poslužiti za školu plivanja učenika osnovnih škola koji neće ići u Utrinu nego ovdje“.

 

Vrlo slično o bazenu je govorio i HNS-ov Goran Beus Richembergh, ističući kako je Gorici potrebno javno kupalište s olimpijskim bazenom.

 

„Ako mislite da će tisuću srednjoškolaca koji će doći iz fore koristiti taj bazen i da će to biti isplativo, mislim da se grdno varamo. Ako nemamo otvoreni bazen sa sunčalištima i zaštićenim prostorom i da se to ne tiska uz stambene blokove, onda nismo riješili dugoročno problem“.

 

Gradonačelnik Barišić napominje kako je izgradnja bazena vrlo ozbiljan projekt, a ne kada, te da će se cijeli kompleks nalaziti na 3900 četvornih metara u kojima će biti i unutrašnja i vanjska kupališta.

 

„U zgradi se nalaze dva bazena. Jedan za plivače od 16,5×25 metara te onaj za neplivače i školu plivanja 10×16 metara te prateći sadržaji kao što su trim dvorana, spa centar, caffe bar s vanjskom natkrivenom terasom te parkiralište za 70 vozila, pješački trg i kolne površine. Predviđen je i prostor za vanjske bazene“, pojasnio je Barišić.

 

SDP-ov Darko Stanilović zatražio je da se u proračunu za iduću godinu planira sanacija prometnica na području Dubranca jer zbog nastalih klizišta tamo žive građani drugog reda.

 

„Tamo su već dva mjesna odbora uručila svoje ostavke, međutim, ništa se ne poduzima. Prolazim tamo dugi niz godina i prava je umjetnost ne završiti negdje u grabi. Pred donošenjem smo novog proračuna, molim da se ta komunalna infrastruktura koliko toliko sanira, makar i s kreditnim sredstvima“, rekao je Stanilović, zaključivši kako u pomoć treba priskočiti i Županija jer to je za Grad preveliki novac.

 

Na to se nadovezao i HSS-ov Ivan Kušević, bivši predsjednik Mjesnog odbora Dubranec, koji je ostavku na tu funkciju podnio prije dva i pol mjeseca. Upozorio je kako se u mjestu pojavljuju nova klizišta, a da se stara nisu sanirala.

 

„Jednostavno sam bio prisiljen podnesti ostavku, to je učinio i Mjesni odbor Cerovski Vrh, a čujem da se spremaju i drugi. Uvijek kada sam govorio upozoravao sam na probleme, trebaju se postaviti prioriteti jer i mi po selima moramo živjeti“.

 

Gradonačelnik je ustvrdio kako niti on nije zadovoljan stanjem prometnica u zoni klizišta, osobito u Vrhovju. Naglasio je da Grad ulaže u sanaciju, ali kako je riječ o prirodnoj nepogodi koja iziskuje enormna sredstva.

 

„Mi smo prošlih nekoliko godina potrošili tri milijuna kuna na sanaciju klizišta. Nisam mogao vjerovati da postoje takve depresije. Fokus mog djelovanja zasigurno će biti Vrhovje i prometnice. I sad očekujemo sredstva Hrvatskih cesta od milijun i pol kuna za jedno klizište, čime se dodatno povećava iznos sanacije, a opet se nalazimo na jednoj mikro lokaciji. Samo da kažem kako u Kravarskom postoji 48 klizišta. Jedva su spasili groblje za 2,5 milijuna kuna, a da imaju 50 ili 80 milijuna kuna, bili bi na istome, ništa se vidjelo ne bi. U pitanju je kataklizma i s tim se moramo suočiti“, zaključio je Barišić.

 

HOTNEWS

FOTO Kadeti Gorice uvjerljivo bolji od Varaždina

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 26.04.2024. 1.NL Kadeti-24.kolo: HNK Gorica-NK Varaždin 4:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kadeti Gorice su u 24. kolu Prve nogometne lige – Kadeti 2023./2024. pobijedili Varaždin rezultatom 4:1 golovima Brune Juroša, Franka Jakšića, Martina Kučiša i Filipa Bojića, pogodak za Varaždin Nikola Ravlić.

Velika Gorica, 26.04.2024. 1.NL Kadeti-24.kolo: HNK Gorica-NK Varaždin 4:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 26.04.2024. 1.NL Kadeti-24.kolo: HNK Gorica-NK Varaždin 4:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ovim rezultatom Gorica je osigurala plasman u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice na kraju prvenstva.

Velika Gorica, 26.04.2024. 1.NL Kadeti-24.kolo: HNK Gorica-NK Varaždin 4:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 26.04.2024. 1.NL Kadeti-24.kolo: HNK Gorica-NK Varaždin 4:1. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gorica (24 9 5 10 35:37 32) je s 32 boda na 7. mjestu.

Galerija fotografija

Prva nogometna liga – Kadeti, 2023./2024., 24. kolo

HNK Gorica –NK Varaždin 4:1 (1:0)

Velika Gorica. Gradski stadion (teren s umjetnom travom). Gledatelja: 100. Petak, 26.04.2024., 12:45 sati. Sudac: Igor Marić (Sisak). Pomoćni suci: Zvonimir Radinić i Roberto Jakovac (oba Karlovac). Delegat: Antonio Pavlečić (Zagreb). Strijelci: 1:0 – Juroš (28), 2:0 – Jakšić (53), 2:1 – Ravlić (62), 3:1 – Kučiš (64), 4:1 – Bojić (90).

GORICA: Jakšić, Kasumović, Kordej, Perković, Bytyci (od 53. Gale), Jakšić (od 84. Dobronić), Topić (cap.)(od 84. Bojić), Juroš (od 77. Sumbuljević), Kučiš, Krmpotić (od 46. Orešković)), Bilobrk. Trener: Ivan Parlov.

VARAŽDIN: Novak (od 68. Serdarević), Tkalčec, Grujić (od 68. Žmuk), Juričević, Vidić (od 68. Kranjec), Ravlić, Arnaudovski (od 68. Belović), Pintarić, Bujan (od 53. Vragović), Lončar (od 85. Kolman), Varga (od 53. Žerjav). Trener: Robert Težački.

Redoslijed: 1. GNK Dinamo 63 (23 20 3 0 69:17), 2. NK Osijek 50 (23 15 5 3 50:23), 3. HNK Hajduk 49 (23 15 4 4 53:20), 4. NK Lokomotiva 44 (23 13 5 5 42:20), 5. NK Rudeš 35 (24 10 5 9 34:28), 6. NK Istra 1961 34 (22 10 4 8 34:30), 7. HNK Gorica 32 (24 9 5 10 35:37), 8. NK Varaždin 25 (24 6 7 11 32:43), …

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ovako je Pučko učilište proslavilo 64. rođendan, a dvorana Gorica će ove godine dobiti novo ruho

Iako se slavljenički program odvijao cijeli tjedan, centralna proslava bila je danas u prijepodnevnim satima.

Objavljeno

na

Objavio/la

I nakon 64. godine Pučko otvoreno učilište Velika Gorica nije izgubilo svoju bit i svrhu. Iako se u njemu prije odvijalo mnogo više djelatnosti nego danas, potrebe Velikogoričana u kulturnom i obrazovnom pogledu svakako su zadovoljene. Ostavilo je Učilište snažan pečat u životu mnogih sugrađana i razvoju grada, podsjeća ravnateljica Anita Pišković.

– Građani su, primijetili smo, nekako senzibilno vezani za naše Učilište jer je nekada pod njegovim okriljem djelovalo puno više djelatnosti nego danas. Mnogi su ovdje polagali vozačke ispite, razne prekvalifikacije, večernje škole, glazbena škola je bila u sastavu Učilišta i popularni radio. Danas se učilište bavi s nekoliko djelatnosti od kazališne, kinematografske, izdavačke, izložbene, glazbene i obrazovne – govori Pišković i dodaje kako im je jedan od ciljeva stvarati svoju novu publiku.

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Učilište je nekako oplemenilo kulturnim sadržajem na tisuće Velikogoričana, kao i obrazovnim programima. Tako i mi danas u suradnji sa školama i vrtićima odgajamo mlade generacije publike koje onda kasnije, kroz neke neformalne procese obrazovanja, ponovno dolaze s nama u doticaj i koriste mnoge naše programe – ističe Pišković.

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kako bi se još više približili sugrađanima i predstavili svoj rad, treću godinu zaredom odlučili su rođendan proslaviti ispred glavne zgrade u Zagrebačkoj 37. Iako se slavljenički program odvijao cijeli tjedan, centralna proslava bila je danas u prijepodnevnim satima.

– Sugrađani su imali prilike vidjeti nastup plesača iz Megablasta, učenike iz Umjetničke škole Franje Lučića, dječji zbor Cvrkutavci, ali svoje umijeće i vještine pokazali su i oni koji su ih stjecali kroz naše programe. Polaznici tečaja električne i akustične gitare, solo pjevanja, imali smo razne ekološke i kreativne radionice, a zabavljali su nas i žongleri i akrobati – govori ravnateljica te poziva sve male i velike da dođu u 17 sati u Dvoranu Gorica na besplatnu 100. izvedbu predstave ‘Gospođica Neću’ u produkciji Gradskog kazališta ‘Scena Gorica’.

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predstava počinje u 17 sati, besplatna je, a ulaznice možete podići sat vremena prije predstave na blagajni Učilišta.

– Nakon slavlja nastavljamo dalje s našim programima koje organiziramo, a to su VG Brass festival i Goričke večeri koje nas očekuju sada u svibnju. Njima ujedno završavamo proljetno-ljetnu sezonu – istaknula je ravnateljica Pišković te nam otkrila još neke planove.

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zgrada Pučkog učilišta, odnosno dvorana Gorica, ove će godine doživjeti svoju preobrazbu. Naime, od obnove centralne zgrade prošlo je već 20 godina, pa je vrijeme da se i po tom pitanju nešto napravi.

– Unazad šest godina, konstatno ulažemo  u opremu i održavanje naših obiju zgrada. Prošle smo godine obnovili Galeriju Galženica sredstvima Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i Grada Velike Gorice. Promijenili smo zidne panele, uveli modernu muzejsku rasvjetu, obnovili smo ‘čuvaonu’ u kojoj stoji naš bogati fundus umjetnina. Ove godine uređujemo dvoranu Gorica. Promijenit ćemo tepih i stolce, nadogradi ćemo pozornicu u stražnjem djelu, a dvorana bi najkasnije do kraja godine trebala dobiti novo ruho – otkriva nam ravnateljica te dodaje kako su sredstva osigurana za taj projekt osigurana iz Ministarstva kulture, Grada Velike Gorice, a financijsku konstrukciju zatvorit će vlastitim sredstvima.

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Proslava 64. rođendana POU Velika Gorica – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Folklorni program i koncert Gazdi za završnicu proslave Turopoljskog Jurjeva

Sutra od 17:30 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

na

Nakon paljenja jurjevskih krijesova po sučijama Plemenite općine turopoljske, sutra u Parku dr. Franje Tuđmana slijedi velika završnica proslave Turopoljskog Jurjeva.

Od 17:30 sati čeka vas folklorni program u kojem nastupaju Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu – Sielo, FA Turopolje, KUD Čiče, OSS Buševec, KUD ‘Stari grad’ Lukavec, KUD Mičevec i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Nakon toga slijedi paljenje velikog Jurjevskog krijesa uz pomoć Turopoljskog banderija i Turopoljske udruge skauta TUR. Za dobru atmosferu od 20 sati pobrinut će se popularni ‘tamburaši u kožnjacima’ Gazde. Uvijek su bili gazde pozornice i kraljevi atmosfere, a Velikogoričani će imati prilike u isti glas zapjevati neke od najpopularnijih njihovih pjesama poput ‘Ja pijem da zaboravim’, ‘Još i danas zamiriše trešnja’, ‘Neće snaša tamburaša’…i mnoge druge.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ovo je labradorica Nala budući policijski pas, a iza Kvaternika vas čeka još 600-tinjak prekrasnih njuškica

Velika Gorica domaćin je specijalne izložbe ‘Retriever weekend’ koja se odvija iza OŠ Eugena Kvaternika.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vesela i zaigrana labradorica Nala uskoro će postati policijski pas za detekciju droga. Nala se trenutno za svoj ‘posao’ školuje u Centru za obuku i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji. Ona je danas uz pomoć svog vodiča, Velikogoričanima pokazala što je sve do sada naučila. Ova jedno i pol godišnja labradorica imala je za zadatak detektirati igračku, a kasnije otkriti gdje se nalazi droga.

– Nala se školuje već dva mjeseca, u fazi je obuke, radi dobro i nadamo se da će biti dobar službeni pas – govori nam Ivan Zubović iz Centra za obuku službenih pasa.

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Školovanje službenih pasa inače traje od 6 do 9 mjeseci.

– Prvo što radimo je socijalizacija psa, nakon toga prolazimo razne podloge, kao i upoznavanje s ljudima. Svaki pas prolazi svoj program ovisno o tome za što se školuje – govori Zubović.

A kada nisu na ‘poslu’ slobodno vrijeme provode sa svojim vodičima.

– Praksa je da pas provodi vrijeme sa svojim vodičem koji ga je zadužio. Ostatak svog vremena provodi s njim i zapravo postane dio obitelji – ističe Ivan.

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Dio je to edukativnog programa u sklopu dvodnevne specijalne izložbe retrivera koja se odvija danas i sutra u Velikoj Gorici iza Osnovne škole Eugena Kvaternika. Tim povodom u naš grad stiglo je više od 600 retrivera iz 33 zemalja svijeta.

– Svi zainteresirani na ovoj izložbi mogu vidjeti sve vrste retrivera koje postoje, jedinstvena je to prilika jer neke se pasmine viđaju jako rijetko. Moram spomenuti i da je pas iz uzgoja našeg člana bio među psima koji je tražio i spašavao ljude iz turskog potresa – pohvalila se Dijana Tomašegović Nikolić predsjednica Retriever kluba Hrvatska, inače organizatora ovog događanja.

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ono što je zajedničko svim retriverima to je blaga narav, temperament mio, a iz njihovih očiju možemo iščitati koliko su dobri i dragi.

– Zbog toga je bitan odgovoran uzgoj jer se kroz njega nastoje očuvati sve te osobine. Naši psi polažu ispit prirođenih osobina na kojem moraju pokazati da su hrabri, povjerljivi i da nemaju u sebi zrnce agresije. Inače, zlatni retriveri imaju najmekši zagriz među svim psima. To je pas, koji odrastao iz dobrog uzgoja, mora moć u zubima nositi sirovo jaje, a da ga ne razbije. To su psi koji su uzgojeni za lov i da nose plijen, a da ga pritom ne oštete – objašnjava nam predsjednica Tomašegović Nikolić.

Ove prekrasne njuškice možete doći vidjeti još danas do 16 sati te sutra od 9 do 15 sati.

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.04.2024. – Izložba retrivera u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prijetio pištoljem djelatnici kioska u centru grada kako bi ukrao novac

Sinoć oko 22:40 sati u Ulici Matice hrvatske.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o razbojništvu u centru grada.

– Jučer, 26. travnja oko 22.40 sati, u Velikoj Gorici, u Ulici Matice Hrvatske, u kiosku, nepoznati počinitelj je uz prijetnju vatrenim oružjem počinio razbojništvo nad 43-godišnjom zaposlenicom te otuđio novac – izvijestili su.

Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno