Povežite se s nama

Vijesti

Zatvoren je izlaz s autoceste A11 na čvoru Jakuševec iz smjera Velike Gorice

Objavljeno

na

Do 04,00 sata će zbog radova na autocesti A11 Zagreb-Sisak na čvoru Jakuševec biti zatvoren izlaz s autoceste iz smjera Velike Gorice u smjeru Zagreba, Ljubljane, Splita, Maribora i Krapine, javlja HAK.

 
Obilazak je A11- čvor Veliko Polje -ŽC1046 – Avenija Većeslava Holjevca – A3 – čvor Buzin.
 

CityLIGHTS

‘Onkraj potoka osovio se lijepi turopoljski grad’- Lukavec slavi svoj dan, svi ste pozvani!

Zajedništvo, očuvanje tradicije, seoske dječje igre, uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope, sve vas to čeka ovog vikenda u Lukavcu! Program počinje od 13 sati, vidimo se tamo!

Objavljeno

na

Objavio/la

Još početkom 20.stoljeća, poznati hrvatski povjesničar, arhivist, kulturni i javni djelatnik, Emilij Laszowski, pisao je (i) o Lukavcu, u monografiji u tri dijela ‘Povijest plemenite općine Turopolja’ (1910., 1911. i 1924.g). Među ostalim je zapisao..‘Onkraj potoka Lukavca, u polju, osovio se lijepo sačuvani turopoljski grad, djelomice zastrt jablanovima i voćkama’.

Naselje Lukavec i dalje ponosito stoji i razvija se u neposrednoj blizini Velike Gorice, a Stari grad i dvorac, po čemu je to mjesto najpoznatije široj javnosti, uskoro će biti i potpuno obnovljeno nakon velikih oštećenja zadobivenih prilikom potresa prije tri godine.

Foto: Obnova dvorca Lukavec/G.Kiš, Cityportal.hr

Najavio nam je to nedavno župan Plemenite opčine turopoljske, kada smo uživali u manifestaciji Turopoljsko Jurjevo i gledali kako krijes tjera zimu i pravi mjesta proljeću.

– Vjerujem da će se sljedeće godine, kada slavimo i 800 godina Plemenite opčine turopoljske, proslave vratiti u Stari grad Lukavec, čija je obnova pri kraju – otkrio nam je prije tri tjedna Juraj pl. Odrčić, župan POT-a.

Foto: KUD Stari grad Lukavec – Jurjevski krijes 2024.g.

Foto: Stari grad Lukavec prije obnove/lukavec.hr

No, usprkos ili baš zbog svih nedaća koje su ih malo ‘ranile’ tijekom duge povijesti, ono što je bilo tada, nastavlja se i u suvremenoj povijesti – zajedništvo, spremnost na pomoć u svakom trenutku, ali i očuvanje tradicije i prenošenje onog najboljeg na nove generacije. Uz puno plesa, pjesme i smijeha, a naravno i dobre klope i cuge!

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Foto: KUD Stari grad Lukavec

Upravo ćete na dvodnevnoj manifestaciji koja je pred nama ovog vikenda, svojevrsnom velikom finalu tjednih događanja povodom Dana mjesta Lukavec, doživjeti sve to, a vjerujemo i puno, puno više! Pa, evo što vas očekuje ove subote, 18.svibnja i u nedjelju, 19. svibnja u tom posebnom mjestu.

Današnji program počinje oko 13 sati, na lokaciji kod igrališta NK Lukavec, Dječjim seoskim igrama-Folklorijadom 2024., u organizaciji KUD-a Stari grad Lukavec.

Klinci će okušati vještine u tradicionalnim igrama, poput nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, hodanju u paru sa zavezanim nogama i sličnima, dođite, pogledajte, pridružite se, isprobajte nešto novo!

Proglašenje pobjednika i podjela pehara predviđena je u 17 sati, nakon čega slijedi nogometna utakmica, besplatan gulaš u organizaciji mjesnog odbora i druženje uz glazbu – najavili su iz KUD-a koji je u mjestu osnovan prije gotovo 25 godina.

U sklopu bogatog subotnjeg programa bit će i izložba malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja Lukavec.

Foto: arhivska Cityportal/ Iva Radić

Nedjelja je rezervirana za godišnji koncert KUD-a Stari grad Lukavec s početkom u 18 sati u tamošnjem Društvenom domu, a moći ćete vidjeti nastupe svih generacija i sekcija. U sklopu programa bit će predstavljeni i radovi etno radionice.

Vidimo se ovog vikenda u Lukavcu!

Foto: KUD Stari grad

Foto: Lukavec.hr

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Ema Helena Vičar Miss Zagrebačke županije, prva pratilja Leticija Hajnić

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izbor Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske održan je jučer (petak, 17. svibnja 2024.) u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. To je bio prvi u nizu od dvadeset županijskih izbora na kojem se natjecalo sedam lijepih djevojaka za ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Natjecale su se: Ines Opačić (20 godina, visoka 171 cm, studentica Fakulteta Informatičkog managementa), Ana Tutić (26 godina, 172 cm, 5. godina Medicinske škole), Magdalena Pavlečić (18 godina, 176 cm, maturantica Sportske gimnazije u Zagrebu), Andrea Burtina (21 godina, 165 cm, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu), Manuela Mlinar (25 godina, 180 cm, studentica poduzetničkog managementa na VERN-u i komunikologiju na Hrvatskim studijima), Ema Helena Vičar (22 godine, 176 cm, studira Međunarodno poslovanje) i Leticija Hajnić (18 godina, 167 cm, maturantica Prve Ekonomske škole u Zagrebu).

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Djevojke su predstavile novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetale su pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se pobrinulo Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudačko povjerenstvo je odlučilo da je pobjednica natjecanja i miss Zagrebačke županije 2024. Ema Helena Vičar, a prva pratilja Leticija Hajnić.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Ema Helena Vičar ima 22 godine visoka je 176 cm  i studira međunarodno poslovanje. Bavi se modelingom, a hobi su joj putovanja i snimanje sadržaja za društvene mreže. Osam godina bavila se plesom i gimnastikom. Od stranih jezika govori engleski i njemački jezik. Ona je prva finalistica 30. Miss Hrvatske.

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 17.05.2024. Miss Zagrebačke županije. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kulturno umjetnički program ispunili su Plesni klub Megablast, Mažoret klub Pisarovina i Patricija Lukšić, najljepša mama Hrvatske (2023.). Voditelj programa bio je Davor Garić.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Sport

VIDEO Kako radi škola Gorice: ‘Kod nas ni predsjednikov unuk nije prošao selekciju…’

Povodom velikog uspjega pionira HNK Gorice, koji su pobjedom protiv Rijeke postali prvaci Hrvatske u svom uzrastu, na klupskom kanalu objavljen je razgovor s direktorom Škole Slavkom Perkovićem i voditeljem Markom Radanićem

Objavljeno

na

Dojmovi su se slegli, emocije su se primirile, prošlo je nekoliko dana od velikog dana pionira HNK Gorice, sve se više gasi i euforija koja je neizbježno stigla s tom titulom prvaka države. A to znači da je došlo pravo vrijeme da se napravi malo temeljitija analiza učinjenog u ovoj sezoni Nogometne škole HNK Gorice. Kad je o tome riječ, najlogičnije je bilo u kauč “Studija Gorica” posjesti dvojicu glavnih ljudi goričkog omladinskog pogona: direktora Škole Slavka Perkovića i voditelja Marka Radanića.

Pioniri su ove sezone ispali najljepša, vrlo reprezentativna priča, njihov rezultat iskočio je u prvi plan i poslužio kao lijepa nagrada svima uključenima u cijeli proces, pa tako i Slavku i Marku. U razgovoru za klupski kanal pričalo se o funkcioniranju škole, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali naravno da je najveći dio otišao na pionire.

– Mislim da je malo prerano da ovako mlada djeca igraju nacionalnu ligu. Velik je to stres, velika očekivanja. Većina te djece idu u osmi razred, imaju krizme, upise u srednju školu, važne ispite i još puno toga. A mi očekujemo da budu maksimalno spremni, da budu profesionalci koji odgovorno treniraju, da treniraju i individualno, pa još tu dođu menadžeri, očekivanja roditelja… Zato mislim da je sve ovo prerano, ali stvari su takve kakve jesu i mi smo to prihvatili – kazao je Perković, koji je otkrio i temeljnu ideju kod rada s djecom, ali i selekcije:

– Želimo svakom djetetu ponuditi podjednaku šansu. Naravno da neće svatko igrati jednaki broj minuta, ali to su odluke trenera. Ni Marko ni ja nikad nismo naredili bilo kojem treneru da pojedini igrač mora igrati zato što mu je tata sponzor kluba ili nečiji prijatelj. Na kraju krajeva, unuk predsjednika kluba bio je kod nas na probi, pa nije zadovoljio kriterije HNK Gorice. Sumnjam da postoji puno škola nogometa koji rade na taj način. I sam predsjednik normalno je reagirao na to, svaka mu čast, bio je jako razuman. Ali svi bismo trebali tako razmišljati, bez obzira na sustav u kojem živimo, u kojem to i nije uobičajeno.

Rezultat uvijek dođe kao nagrada za učinjeno, došao je tako i Gorici kroz pionire, no od rezultata je ipak važniji konačni proizvod, odnosno broj igrača iz Škole u seniorskoj momčadi. Dosad ih nije bilo previše, u budućnosti bi ih trebalo biti puno više.

– Ako uzmemo da su za stvaranje seniorskog igrača potrebna dva olimpijska ciklusa, mi smo sad u sredini tog drugog dijela našeg procesa. Napravila se dobra baza, već sad ima igrača kojima bi se isplatilo pružiti priliku. U toj bi situaciji odluku o pojedinom igraču trebali potpisati svi, od nas iz nogometne škole, preko trenera i sportskog direktora pa sve do predsjednika kluba. I onda stati iza njega. Recimo, mislim da nema šanse da barem jedan od naše petorice reprezentativaca ne zaigra prvoligaški nogomet. To su dečki koji imaju kvalitetu i karakter, a na nama je budemo servis koji će im pomoći da ostvare svoj potencijal – vjeruje Radanić.

O čemu se još razgovaralo, doznajte u videu…

Nastavite čitati

HOTNEWS

Premijer Plenković potvrdio: Vlada će podržati projekt Dnevne bolnice u Velikoj Gorici

Prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora, gradonačelnik Ačkar iskoristio je kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade.

Objavljeno

na

Velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar ponovno je izabran u Hrvatski sabor, podsjetimo, sa više od 7 tisuća preferencijalnih glasova, što je potvrda njegova rada u Velikoj Gorici. Upravo je i prvi dan zasjedanja novog saziva Sabora iskoristio kako bi istaknuo novi projekt, a koji je obuhvaćen u programu Vlade Republike Hrvatske.

Ačkar je u replici predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću istaknuo kako je u prošlom mandatu bio svjedok dobre suradnje Vlade i jedinica lokalnih samouprava čemu se nada i dalje.

– Sjećam se prije četiri godine kada ste iznosili program Vlade, tada nismo ni slutili da će to razdoblje biti razdoblje najbolje suradnje Vlade i lokalnih čelnika. To mogu posvjedočiti iz osobnog iskustva, ali mogu i kolege iz oporbenih stranaka. Osobito veseli da se u ovom programu nalazi i toliko željena bolnica u Velikoj Gorici, pa prenosim i zahvale mojih sugrađana – istaknuo je Ačkar.

Plenković mu je, uz nabrajanje velikih projekata koji su realizirani u gradu potvrdio gradnju dnevne bolnice u vidu rasterećenja građana u odlascima za sve zdravstvene potrebe u Zagreb.

– Da, želimo podržati dnevnu bolnicu u Velikoj Gorici koja je jedan od najvećih gradova, a imajući na umu ulaganja koja se tamo i inače događaju, od velikog logističkog centra, poduzetničkog inkubatora, kampa HNS-a. Itekako je korisno da Gorica dobije dnevnu bolnicu – potvrdio je Plenković i najavio kako će i u novom mandatu ojačati model suradnje s jedinicama lokalne samouprave i pomagati projektno, fiskalno i funkcionalno kako bi čelnici tih sredina opravdali povjerenje dobiveno od građana.

Nastavite čitati

Vijesti

Gorička kiparica Mirna Savić kreirala umjetničku instalaciju ‘Tekstilni paradoks’

Pri izradi ovog djela upotrijebljeno je 50 kilograma odbačene odjeće.

Objavljeno

na

Velikogorička kiparica Mirna Savić kreirala je umjetničku instalaciju ‘Tekstilni paradoks’ koja je predstavljena na konferenciji Future Tense powered by Lürssen.
Pri izradi ovog djela upotrijebljeno je 50 kilograma odbačene odjeće, a skulptura ljudskog lika simbolizira opsjednutost društva kupovinom nove odjeće, progovarajući o posljedicama prekomjerne potrošnje i zagađenju okoliša.

Vješalice s novom odjećom postavljene oko skulpture dodatno ističu beskonačni ciklus kupovine.

– Ovim radom želimo potaknuti na razmišljanje o vlastitim potrošačkim navikama i ekološkim posljedicama istih te potaknuti posjetitelje na odgovornu potrošnju i očuvanje okoliša. Želim zahvaliti svojim kolegama koji su mi pomogli stvoriti ovu instalaciju u materijalu s kojim prvi put radim. Stvaralački proces je bio uzbudljiv, zajedno smo tražili kreativna rješenja. Inspiracija je dolazila spontano pa smo se u skladu s tim potrudili svaki odjevni predmet transformirati u nešto novo – istaknula je Savić.

Svoj doprinos u izradi instalacije dali su i magistra slikarstva Franciska Topolovec te magistra kiparstva Andriana Maroka.

Održivost je jedna od tema ovogodišnjeg izdanja Future Tense powered by Lürssen konferencije koju je posjetiteljima približio futurolog Martin Kruse, stavljajući naglasak na to da sve što vidimo oko sebe ostavlja ekološki otisak i da se promjena mora početi događati odmah.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno