Povežite se s nama

HOTNEWS

Hoćete li se i vi priključiti akciji i ugasiti svjetlo?

Objavljeno

na

Prošlu godinu pamtimo kao najtopliju u povijesti, za što stručnjaci kažu da nije slučajnost. Kako bi skrenuli pozornost na djelovanje klimatskih promjena, i ove će se godine diljem svijeta provesti akcija “Sat za planet Zemlju“. Svjetska organizacija za zaštitu prirode poziva ljude diljem svijeta da postanu dio globalnog pokreta u borbi protiv klimatskih promjena, gašenjem svjetla na sat vremena, iduće subote, 19. ožujka, u 20,30 sati.

 

Petra Gojić Petrač iz World Wildlife Fund Adria, napominje kako je akcija pokrenuta prije 10 godina s ciljem podizanja svijesti o štetnosti klimatskih promjena.

 

“U tom trenutku u akciji je sudjelovao samo jedan grad. U pitanju je Sidney, od kuda je i sve počelo. Vrlo brzo, to je postala najveća volonterska akcija na svijetu. Njoj se u međuvremenu priključilo mnoštvo ljudi u preko 7000 gradova”, kazala je Gojić Petrač za City radio.

 

U Hrvatskoj je prošle godine svjetla na svojim gradskim znamenitostima ili trgovima ugasilo 56 gradova, a ove je godine sudjelovanje u akciji najavilo 60-setak gradova. Tako će 19. ožujka od 20,30 sati biti zamračena Zagrebačka katedrala, Medvedgrad, središte Krapine, te Splitska i Zadarska riva. Sudjelovati možete i vi, gašenjem svjetala u svojim domovima i time dati vlastiti doprinos očuvanju našeg planeta.

HOTNEWS

FOTO Oni su uvijek tu kada ih trebate! Nacionalni je dan hitne medicinske službe

Djelatnicima goričke Hitne danas je njihov dan čestitao i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Objavljeno

na

Hitna medicinska služba prva je karika u lancu zbrinjavanja hitnog pacijenta, odnosno svih onih kojima je zbog bolesti, stradanja ili ozljede neposredno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje. Stoga 30. travnja obilježavamo Nacionalni dan hitne medicinske službe, a djelatnicima goričke Hitne danas je njihov dan čestitao i gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Veliko hvala svim djelatnicima hitne medicine, koji su toliko puta pomogli našim sugrađanima u brojnim situacijama, na njihovom profesionalnom i predanom radu. Želim im što manje intervencija i što više lijepih trenutaka u njihovom poslu, iako su oni na žalost zbog naravi posla, vrlo rijetki – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

30.04.2024. – Nacionalni dan hitne medicinske službe u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nacionalni dan HMS-a prilika je da se građane upozna s organizacijom i djelokrugom rada ove odgovorne i zahtjevne javnozdravstvene djelatnosti te da ih se senzibilizira i osvijesti o važnosti pravodobnog prepoznavanja hitnih stanja, pravilnog pozivanja hitne, kao i poznavanja jednostavnih postupaka pružanja pomoći.

Inače, gorička ispostava Hitne medicinske službe ima najveći teren od 720 kvadratnih kilometara, a u smjeni koja radi 24 sata dnevno ima dva tima hitne službe te 2 do 4 sanitetska vozila. Tu su i T2 tima koji se sastoji od tehničara i vozača, a zbrinjavaju pacijente koji su već obrađeni od strane liječnika.

– Naš posao je uglavnom sezonski posao. U proljeće imamo bube, alergije i sve ostalo, u ljeto imamo traume od plivanja, skakanja, penjanja, dok po zimi su najčešći srčani problemi. Praktički gledamo u nebo i prognozu i po tome već znamo koji ćemo profil pacijenata imati. Dnevno po timu imamo 15 intervencija, a tu uključujem i pacijente koji pristignu u ambulantu – govori nam liječnik Siniša Golub, inače voditelj goričke ispostave Hitne službe.

30.04.2024. – Nacionalni dan hitne medicinske službe u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S obzirom na velik teren koji pokrivaju djelatnici goričke hitne, izlaznost i dolazak na intervenciju je podijeljen u nekoliko kriterija, govori nam doktor Golub.

– To su crveni, žuti i zeleni kriterij. U crvenom izlazimo odmah, u žutom unutar 5-6 minuta, a u zelenom u roku 15 minuta. Postoji i taj ‘zlatni sat’, a to je vrijeme od prijema intervencije dok pacijent nije u bolnici. Uvijek nastojimo da to odradimo što brže, ali s obzirom na veličinu terena nekada je teško stići – dodaje Golub.

30.04.2024. – Nacionalni dan hitne medicinske službe u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, ove godine u fokusu je iznenadni srčani zastoj od kojeg u Hrvatskoj svakog sata umre jedna osoba, odnosno 24 osobe dnevno te 9 000 sugrađana godišnje.

Crnu statistiku moguće je izbjeći brzom intervencijom neposrednih očevidaca, stoga su se danas na Trgu Stjepana Radića, Velikogoričani mogli priključiti javnozdravstvenoj akciji ‘Dan kada učimo spašavati živote’.

– Educiramo građane i upozoravamo na ozbiljnost i težinu problema iznenadnog srčanog zastoja te ih educirati o osnovnim mjerama održavanja života uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora. Ukoliko građani na vrijeme uoče osobu kojoj je potrebna pomoć te ispravno postupe do dolaska hitne pomoći nekome mogu spasiti život – rekao nam je Damir Važanić, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

30.04.2024. – Nacionalni dan hitne medicinske službe u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, u Hrvatskoj imamo više od 600 automatskih vanjskih defibrilatora postavljenih na frekventnim lokacijama u gradovima. U Velikoj Gorici takvu vrstu defibrilatora možemo naći na sedam lokacija.

30.04.2024. – Nacionalni dan hitne medicinske službe u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz blagajne trgovine na Galženici ukrali novac

Oko 20:15 sati.

Objavljeno

na

Trgovina na Trgu Stjepan Radića bila je na meti kradljivaca.

Oko 20.15 sati nepoznati je počinitelj iskoristio je odsutnost zaposlenice, prišao blagajni te iz iste otuđio novac, priopčili su iz policije.

Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mirisi i okusi tradicije čekaju vas i ovoga puta na ‘Petku na Gorice’

I ovog Petka na Gorice bit će postavljen štand s QR kodovima SOS Dječjeg sela Hrvatska putem kojeg možete donirati sredstva SOS Zajednici mladih u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Toplo vrijeme, šareni Petek na Gorice štandovi prepuni domaćih delicija i umjetničkih radova, te srdačni razgovori s poznanicima, lokalnim izlagačima i prijateljima – sve to čeka posjetitelje na najnovijem “Petku na Gorice”, koji će se održati od 10 do 14 sati u petak, 03. svibnja ispred Muzeja Turopolja.

Mirise i okuse tradicije ponovno donose izlagači s Mljac placa. OPG Balažić, OPG Brozović, Turopoljski štrukli Ivane Belošević, samo su neki od sudionika koji će vas očarati svojim autentičnim proizvodima.

Ako ste više skloni umjetničkom izričaju, Art plac je mjesto za vas! Ondje ćete pronaći raznovrsne rukotvorine, unikatne dizajnerske komade i inspirativne umjetničke radove. Etno radiona Čehulić, Obrt Megy design, kao i udruge Kis Olgica Simović i Valovi, samo su neki od sudionika koji će vas inspirirati svojim kreativnim radovima.

Također tu je i nova prilika za dobrotvorno djelovanje. I ovog Petka na Gorice bit će postavljen štand s QR kodovima SOS Dječjeg sela Hrvatska putem kojeg možete donirati sredstva SOS Zajednici mladih u Velikoj Gorici. Svaka vaša donacija može napraviti veliku razliku u životu djece kojima je potrebna podrška, a zauzvrat ćete dobiti i jedan od proizvoda naših Petek na Gorice izlagača.

No, Petek na Gorice nije samo prilika za kupovinu i razgledavanje. Sudionici će imati priliku sudjelovati u radionici “Izradi svoju modernu podgutnicu” koju u večernjim satima – od 18 do 20 sati, vodi Ethnotina – Tina Miličević.

Ova zanimljiva radionica spaja tradicionalno i moderno, pružajući vam priliku da sami stvorite unikatni modni dodatak koji odražava vaš stil i kreativnost. Uz samu radionicu, na koju se potrebno prethodno prijaviti ovdje i uplatiti kotizaciju, posjetitelji će kroz priču imati priliku upoznati s jednim od najstarijih modnih dodataka na području Turopolja.

– Petek na Gorice donosi priliku za uživanje u lokalnoj kulturi, podršku lokalnim proizvođačima i umjetnicima te, naravno, odlično druženje s prijateljima! – pozivaju organizatori.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Goričke zlatne ekipe El primosi i Tur putuju na Državnu završnicu u Rijeku

Posebnu nagradu dobili su i najbolji navijači i navijačice.

Objavljeno

na

Objavio/la

Veselje i sportski duh i ovog su puta odjekivali Velikom Goricom gdje se se jučer u Parku dr. Franje Tuđmana održao Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih.

Na natjecanju su sudjelovali učenici iz OŠ Eugena Kumičića, OŠ Nikole Hribara, OŠ Jurja Habdelića i OŠ Eugena Kvaternika, a natjecali su se u atletici i graničaru u dvije kategorije 2013. godište i mlađi te 2015. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju.

Fotograf: Karlo Šutalo

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa El Primosi u kategoriji 2015. godište i mlađi te ekipa Tur u kategoriji 2013. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2013. godište i mlađi Ana Trčak i Luka Živanović, a u kategoriji 2015. godište i mlađi Mia Rogić i Alan Hadžić Mate koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

Plazma Sportske igre mladih, osim promoviranja sporta i sportskog načina života, zalažu i za fair play navijanje. Važnost podržavanja svih natjecatelja, korektno navijanje i druženje na sportskim terenima ove godine zaokruženo je i posebnom nagradom za najbolje navijače i navijačice.

Najbolje ekipe i najbrži trkači izborili su plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca će se tamo tri dana besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Fotograf: Karlo Šutalo

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Dan sporta okupio učenike goričkih škola koji su se natjecali u atletici i graničaru

Prijavilo se više od 30 školskih ekipa.

Objavljeno

na

Objavio/la

Park dr. Franje Tuđmana danas je bio središte sportskih natjecanja! Djeca i mladi iz goričkih osnovnih škola sudjelovala su na Telemach Dana sporta u organizaciji Plazma Sportskih igara mladih. Oko 30 ekipa natjecalo se u graničaru i atletici. Uoči samog početka samih natjecanja plamen sportskih igara zapalila je Tia Teskera, dugogodišnja sudionica ovih igara.

– Već dugi niz godina ove igre imaju veliku tradiciju sportskih natjecanja i dolaska u Veliku Goricu. Ovdje se osjećamo kao doma. Osjeća se jedna prava sportska atmosfera – komentirao je direktor natjecanja David Burburan te dodao kako Plazma Sportske igre mladih potiču na toleranciju, inkluziju, fair play, ali i korektno navijanje, tako da se od ove godine posebna nagrada dodjeljuje i najboljoj navijačkoj ekipi.

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mlade sportaše podržao je i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

– Tradicionalno se velik broj naših osnovnoškolaca okuplja ovdje na sportskim igrama. U današnje moderno doba, sport je i više nego neophodan. Moderno vrijeme donijelo je kako pozitivne, tako i neke negativne stvari. A to je da se djeca manje kreću, ali i brojne druge probleme. Upravo je sport rješenje većine tih problema i pohvala i podrška, kako ovoj sportskoj manifestaciji, tako i svima ostalima, koje brinu da naša djeca odrastaju sigurno i zdravo – poručio je gradonačelnik Ačkar.

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najbolje ekipe i najbrži trkači izborit će plasman na državnu završnicu koja će se održati krajem srpnja u Rijeci. Djeca koja izbore plasman na državnu završnicu tri dana će se besplatno kupati, igrati i družiti s vršnjacima iz cijele Hrvatske.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su besplatne i otvorene na web stranici igremladih.com.

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

29.04.2024. – Dan sporta u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno