Povežite se s nama

Vijesti

Sve o očuvanju tradicijskih sorti saznajte na edukativnim radionicama u Poduzetničkom inkubatoru

Radionice su namijenjene mladima, vrtlarima i nastavnicima koji vode školske vrtne programe. Prijavite se!

Objavljeno

na

Nakon što je Udruga Naš centar za kulturu življenja, u goričkoj vijećnici Pučkog učilišta organizirala prvi ‘Naš festival kulture življenja’ gdje su svi zainteresirani mogli čuti više o očuvanju tradicijski sorti i bioraznolikosti, ali i razmijeniti sjeme, sada organiziraju dan prepun zanimljivih predavanja.

Sve će se odvijati 26. listopada u Poduzetničkom inkubatoru od 9 sati.

– U sklopu projekta “Kultiviranje znanja” organiziramo edukativne radionice posvećene očuvanju tradicijskih sorti sjemena i fermentaciji hrane. Zbog oslanjanja na industrijsko hibridno sjeme, već smo izgubili 90% tradicijskih sorti i 75% genetske raznolikosti u poljoprivredi. Edukacija je ključ za očuvanje ovih vrijednih resursa. Radionice su namijenjene mladima, vrtlarima i nastavnicima koji vode školske vrtne programe – ističu iz Udruge te dodaju kako je broj mjesta ograničen te je potrebna prijava.

Na program je predavanje ‘Zrnca prošlosti, plodovi budućnosti’ I ‘Tehnike očuvanja sjemena’ kao i radionice ‘Načini čišćenja sjemena’ i ‘Fermentacija na suho’. Događaj, uključujući ručak, potpuno je besplatan.

– Pridružite nam se i sačuvajmo naše tradicijske sorte za budućnost! – pozivaju iz Udruge.

Foto ilustracija: Pexels/Markus Spiske

HOTNEWS

Pijan prošao kroz crveno pa dobio uvjetnu kaznu

Mora platiti 330 eura, ali i ne smije voziti tri mjeseca.

Objavljeno

na

Muškarac koji je prošao kroz crveno svjetlo s promilima u krvi u Velikoj Gorici kažnjen je uvjetnom kaznom zatvora, javljaju iz Policijske uprave zagrebačke.

– U subotu, 19. listopada oko 23.10 sati u Velikoj Gorici, 34-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Slavka Kolara u smjeru jugozapada. Nadzorom vozila i vozača kod raskrižja sa ulicom Andrije Kačića Miošića utvrđeno je da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,78 g/kg te nije zaustavio vozilo na znak crvenog svijetla – dodaju.

Vozač je uhićen i smješten na triježnjenje. Kasnije je doveden na nadležni prekršajni sud gdje mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 dana uz primjenu uvjetne osude na rok od 12 mjeseci, novčana kazna od 330 eura i zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Foto ilustracija: Vadim 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Grad poziva građane: ‘Pošaljite svoje prijedloge za izmjenu prostornih planova’

Zahtjev možete podnijeti do 1. studenog.

Objavljeno

na

Od srpnja 2019. godine Grad Velika Gorica omogućio je građanima da sudjeluju u postupku izrade prostorno planskih dokumenata te da unesu svoje prijedloge putem GIS sustava ili putem urudžbenog zapisnika. Uvođenjem inovativnog procesa putem GIS modula za davanje prijedloga izmjena prostornih planova Grada, građane se aktivnije uključilo u upravljanje prostornim razvojem grada, za što je Grad, u sklopu pete konferencije „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019.“ dobio nagradu u kategoriji Pametna uprava.

Navedenu mogućnost, u vremenskom razdoblju od uvođenja novog GIS modula do danas je iskoristilo nekoliko stotina građana vlasnika nekretnina na administrativnom području Grada Velike Gorice, a čiji prijedlozi će biti obrađeni prilikom donošenja IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Velike Gorice.

Grad Velika Gorica imenovao je Radnu skupinu koja će sudjelovati u postupcima izrade prostorno planske dokumentacije Grada Velike Gorice.

Kako bi se svi pristigli prijedlozi i zahtjevi građana mogli obraditi, neophodno je omogućiti nesmetanu analizu zahtjeva pristiglih do određenog vremena. Slijedom navedenog, zahtjevi pristigli do 01. studenog 2024. godine obradit će se prilikom izrade IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Velike Gorice.

– Napominjemo da podnošenje zahtjeva ne znači da će isti bit i prihvaćeni, već će isti biti analizirani te će biti prihvaćeni isključivo ukoliko postoji opravdani razlog za njihovim prihvaćanjem, što će biti vidljivo u postupku javne rasprave predmetnog plana. Ukoliko isti ne bude prihvaćen, građani imaju mogućnost podnošenja primjedbe prilikom provođenja javne rasprave – ističu iz Grada.

Svoj zahtjev možete podnijeti ovdje. 

Nastavite čitati

Sport

Reprezentativka Ema Jukić ponos je kluba! A na borilištima u Hrvatskoj gorički karatisti osvojili 16 medalja

Nastupili su u Daruvaru i Rijeci, a uskoro ih čeka zagrebačka karate liga.

Objavljeno

na

Juniorka Ema Jukić vratila se sa Svjetskog prvenstva za kadete, juniore i U21 koje je održano u Veneciji u Italiji proteklog vikenda. Konkurencija je bila itekako jaka, a o tome govore i same brojke. Sudjelovalo je 1956 natjecatelja iz 111 država.

– Prije svega čestitamo našoj cijeloj reprezentaciji i cijelom stožeru na izvrsnim rezultatima i osvajanju čak 6 medalja. Naša Ema je nažalost zaustavljena u 1. kolu od predstavnice Srbije rezultatom 0:0, no ponosni smo na nju i njezino sudjelovanje na ovom najvećem karate natjecanju na svijetu. Ema je veliki potencijal koja će uz konstantni rad sigurno napraviti odlične rezultate – ističu iz Karate kluba Velika Gorica.

Dok se Ema odmara, ostali članovi kluba marljivo treniraju i bore se na borilištima po cijeloj Hrvatskoj.

Foto: Karate klub Velika Gorica

U Daruvaru je 03. listopada održan turnir koji je okupio više od 400 natjecatelja, a na kojem je su nastupili mlađi članovi kluba.

Ukupno smo osvojili 8 medalja, od čega 2 zlata, 3 srebra i 3 bronce. Najuspješniji su bili braća Miletović, Borna i Vito, osvojivši zlata u svojim kategorijama mlađih učenika -35kg i -39kg. Osim njih srebrom su se okitili Bruno Debijađi, Nikola Krnjaja i Ita Noršić, a broncom Luka Jukić, Borna Miletović u starijem uzrastu te Ita Noršić također u starijem uzrastu.

Dan poslije Daruvara u Rijeci je održan po prvi puta karate turnir Champions Cup. Turnir je okupio 456 natjecatelja, a nastupila je starija ekipa kadeta i juniora u ukupno 14 kategorija.

– Vratili smo se sa odličnim rezultatima, 5 zlata i 3 bronce. Vrhunski odrađene borbe naših kadeta i juniora i jako dobar pokazatelj trenutne odlične forme. Najuspješniji su bili Ema Filković, Katja Braica, Matea Kordić, Mia Čunčić i Nikola Huzjak osvojivši zlatne medalje, a bronce su osvojili u mlađem uzrastu Matea Kordić, Mia Čunčić i Franka Jerkin –dodaju iz kluba.

Karataše Velike Gorice očekuje zagrebačka karate liga na kojoj će nastupiti 30 natjecatelja, a kadeti, juniori i U21 uskoro počinju sa izbornim postupkom za Europsko prvenstvo u veljači 2025. godine u Poljskoj.

Foto: Karate klub Velika Gorica

Nastavite čitati

Moja županija

Najbolje Via Vino do sada! Vinski festival kontinentalne Hrvatske okupio više od 500 posjetitelja

Održao se na obroncima Plešivice, vinorodnog područja poznatog po vrhunskim vinima i pjenušcima.

Objavljeno

na

Dnevne zabave postaju sve popularnije među svim generacijama, a ovaj festival, smješten samo pola sata vožnje od Zagreba, ovog je vikenda još jednom privukao široku i poprilično raspoloženu publiku. Radi se o novom, jednodnevnom, “Vibes” konceptu tradicionalnog Via Vino festivala koji je, već godinama, prepoznatljiv element turističke ponude šire okolice Zagreba.

Ove godine, festival Via Vino Vibes održan je u Vinariji Dobra berba, smještenoj u Sv. Jani na obroncima Plešivice, vinorodnog područja poznatog po vrhunskim vinima i pjenušcima. Posebno se ističu pjenušci, zbog čega ovu istaknutu vinsku regiju često nazivaju hrvatskom “Champagne” regijom, inspirirani poznatom francuskom pokrajinom. Nagrađivani pjenušac Piena bio je svojevrsni kralj ovog izdanja festivala, zasluživši tu laskavu titulu time što se pojavio na gotovo svakom stolu među mnogobrojnim posjetiteljima, potvrđujući svoju popularnost i kvalitetu.

Foto: Josip Škof

Festival su svojim dolaskom obilježila mnogobrojna poznata lica, poput gastro influencera i blogera Darka Kontina, bivše Masterchef kandidatkinje i autorice popularnog bloga “Kuhana i pečena” Ane Antunović te mnogih drugih ljubitelja eno-gastronomske ponude ovog kraja s domaće scene.

Izvrstan spoj zabave i promocije vinske kulture destinacije

– Via Vino Vibes još jednom se pokazao kao izvrstan spoj zabave i prilike za promociju vrhunske vinske kulture ovoga kraja. Ovaj festival samo je dodatna potvrda kako Zagrebačka županija među mnogim hrvatskim regijama predvodi u ponudi vina, pjenušaca, ali i vrhunske gastronomije. Brojke govore svoje, a brojkama posjetitelja ove godine doista nije bilo kraja – rekao je direktor Vinarije Dobra berba Saša Štula povodom spektakularne završnice festivala.

Foto: Josip Škof

Sve do zalaska sunca, okupljene su tijekom dana zabavljala čak tri DJ-a – Mirzaisfab, Aldo Morro i Stanko Bondža – koji su atmosferu podizali ritmovima domaćih i stranih pop hitova, kao i onih elektronske glazbe.

– Atmosfera je bila nevjerojatna. Ovo je savršen spoj dobre glazbe, odličnog društva i fantastične hrane. Svake godine festival je sve bolji – istaknula je Katja, jedna od posjetiteljica, koja je ovogodišnje izdanje festivala posjetila s prijateljicama, a najavila nam je dolazak već i za sljedeću godinu.

Uz vrhunska vina i pjenušce te glazbenu ponudu, poseban gastronomski doživljaj ponudio je Chef’s catering poznatog chefa i poduzetnika Melkiora Bašića, čiji je kuhinja privukla toliki interes da se tražio tanjur više. Naglasak u svakom jelu bio je na lokalno uzgojenim namirnicama, a gosti su mogli uživati u domaćoj tjestenini pripremljenoj u kolutu sira, uz dodatke poput kozica i pancete, te u sve popularnijim smash burgerima.

Foto: Josip Škof

Ovogodišnje izdanje obilježile i edukativne radionice

Među brojnim novitetima ovogodišnjeg izdanja festivala posebno su se istaknule dvije radionice koje su održane u suradnji s uglednim sommelierom Darkom Lugarićem. Kroz koncept Via Vino Academy, dvadesetak vinara iz Zagrebačke županije imalo je priliku osvježiti i proširiti svoja znanja o pjenušavim, bijelim i crnim vinima iz regije. Radionice su obuhvatile detaljne degustacije i analize vina, a cjelokupan dojam dodatno je upotpunjen obilaskom prostorija Vinarije Dobra berba, koja je bila glavni partner ovogodišnjeg izdanja festivala.

Foto: Josip Škof

Festival Via Vino 2024. organizirala je Turistička zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Vinarijom Dobra berba. Inače, Zagrebačka županija prepoznatljiva je kao boutique i vikend destinacija s Green Destinations certifikatom, a poseban naglasak u turističkoj zajednici stavljaju na razvoj održivosti, edukaciju dionika te kontinuirano inoviranje turističke ponude, čime dodatno privlače sve veći broj posjetitelja.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Sportsko-edukativno druženje branitelja i djece branitelja u Novom Čiču

Treće je to ovakvo druženje.

Objavljeno

na

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Velika Gorica u partnerstvu s Udrugom djece hrvatskih branitelja Domovinskog rata Velika Gorica, održala je u subotu 19. listopada Sportsko-edukativno druženje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja.

– Cilj nam je upoznavanja djece hrvatskih branitelja s nastojanjima branitelja da se nikad ne zaboravi doprinos hrvatskih branitelja u stvaranju samostalne Republike Hrvatske te da i dalje rade na očuvanju sjećanja i ponosa na ta teška ali slavna vremena njihovih očeva, te kako bi upravo djeca hrvatskih branitelja u budućnosti nastavila barem djelomično provoditi nešto od ovoga šta mi radimo sve ove godine – istaknuli su iz UDVDR Ogranka Velika Gorica.

Prije samog druženja predstavnici udruga položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika Golubica u Velikoj Gorici, za sve poginule i umrle hrvatske branitelje. Druženje je nastavljeno u „Etno naselju Novo Čiče“, uz natjecanje u pikadu, visećoj kuglani, stolnom tenisu i kartanju.

Predsjednik Udruge za šport i rekreaciju Veteran 91, gospodin Mario Sačer održao je predavanje na temu “Značaj i uloga kineziološke rekreacije kao sadržajne aktivnosti u slobodnom vremenu djece odraslih”.

Branitelje i djecu branitelja svojim dolaskom razveselili su zamjenik župana Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas, koji su pohvalili rad udruge, te su naglasili da je uključivanje djece hrvatskih branitelja u ovakve programe jako dobra ideja te da tako nastave i dalje.

Druženje je financijski podržala Zagrebačka županija.


*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno