Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Brojni Velikogoričani zdravlje stavili na prvo mjesto i priključili se ‘lovu na tihog ubojicu’

Bolesti srca i krvnih žila su ubojice broj 1 u Hrvatskoj!

Objavljeno

na

Brojni Velikogoričani danas su se priključili ‘Lovu na tihog ubojicu’ i odlučili staviti zdravlje na prvo mjesto. Imali su tako prilike besplatno izmjeriti arterijski tlak, razinu glukoze i kolesterola u krvi, ali i dobiti stručne savjete. Riječ je o javnozdravstvenoj akciji, u sklopu koje se provode kampanje “Misija 70/26” i “Znaš li svoj broj?”.

– Akcija nije važna samo zato što ćemo brojnim građanima izmjeriti tlak, razinu glukoze i kolesterola, već da se podigne svijest o tome da su upravo povećani parametri glavni čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila koje su ubojice broj 1 u Hrvatskoj. Ako smo ih svjesni, kontrolirat ćemo ih i otkriti na vrijeme eventualne poremećaje te početi uzimati lijekove ili promijeniti način života – istaknuo je akademik Željko Reiner koji se pridružio akciji u Velikoj Gorici.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Stoga je praćenje tih brojki itekako važno, ali posebno je važno biti svjestan faktora rizika koji su prisutni.

– Oni koji nisu bolesni, moraju shvatiti da i oni moraju biti odgovorni za svoje zdravlje. Kod nas postoje sve mogućnosti za liječenje, a ta prevencija je nešto što nam nedostaje. Zajednički je to posao naroda i zdravstvene struke. Fokusirali smo se na tlak i kolesterol, jer liječenjem i prevencijom ta dva faktora rizika možemo spriječiti 85 posto prijevremenih smrti. Nastavit ćemo kontinuirano dolaziti ovdje u Veliku Goricu – istaknuo je inicijator akcije akademik Bojan Jelaković te dodao kako žene u Hrvatskoj umiru pet puta više od hipertenzije nego od raka dojke.

– Smrtnost od karcinoma dojke je u padu, što je dokaz kako se preventivnim mjerama i akcijama može to smanjit. No, smrtnost od hipertenzije raste zato smo mi ovo sve i pokrenuli – rekao je Jelaković.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Pećin iz Hrvatskog društva za aterosklerozu dodaje kako je tihi ubojica davno zapalio Veliku Goricu jer svaka druga osoba u RH umre od nekontroliranog i neprepoznatog tlaka, visokog kolesterola i šećera i upravo zbog tih činjenica požar gori.

A simbolično kako bi ugasili požar i dali podršku akciji priključili su joj je vatrogasci iz goričke Javne vatrogasne postrojbe.

– Hvala organizatorima ove javnozdravstvene akcije koji su došli u Veliku Goricu kako bi našim sugrađanima podigli svijest o brizi za vlastito zdravlje, ali i kako bi se informirali o važnosti redovitog praćenja krvnog tlaka, šećera i kolesterola. Rijetkost je da dva akademika budu u Velikoj Gorici po nekom stručnom pitanju i služe našim sugrađanima, toliko je ova akcija još vrjednija – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

HOTNEWS

Mladi vozač bez vozačke i vezanog pojasa teško stradao u nesreći na goričkom području

Izgubio je nadzor nad vozilom te je sletio u odvodni kanal.

Objavljeno

na

Između Markuševca Turopoljskog i Lukavca jučer se u kasnim večernjim satima dogodila prometna nesreća u kojoj je teško stradao 22-godišnji vozač. Naime, mladić je vozio bez vozačke dozvole i k tome nije bio vezan.

– Nesreća se dogodila oko 23:30 sati kada je dolaskom do raskrižja s Dolenskom ulicom, u zavoju, brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima na cesti iz kojeg razloga je izgubio nadzor nad vozilom te je sletio u odvodni kanal – ističu iz policije.

Liječnička pomoć mu je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Noćne akcije policije na goričkim cestama

Tijekom noći s petka na subotu i subote na nedjelju, od 22 do 6 sati.

Objavljeno

na

Tijekom kasnih noćnih sati, od petka do nedjelje, gorička policija će provesti preventivno – represivnu akciju „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“.

– Akcija će se provesti sukladno planu Policijske uprave zagrebačke na gradskom području grada Velike Gorice, s okolnim mjestima, gdje je po statističkim podacima najviše došlo do stradavanja sudionika u prometu – ističu iz policije.

Cilj akcije je poštivanje prometnih propisa od strane vozača, odnosno ne upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, droga, pridržavanja brzine kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa i ne korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

– Nepoštivanje tih propisa jedan su od najvećih uzročnika prometnih nesreća i stradavanja osoba sa smrtnom posljedicom – ističu iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Oproštaj od 41 županijskog nastavnika koji su otišli u mirovinu, među njima i 13 goričkih

Tradicionalni 20. svečani prijem Zagrebačke županije održan je u Svetom Ivanu Zelini.

Objavljeno

na

Objavio/la

Provesti čitav svoj radni vijek posvećen podučavanju i odgajanju djece i mladih izniman je posao, prije svega poziv. Poziv koji je izabrala i profesorica hrvatskog jezika iz Gimnazije Velika Gorica, Dubravka Cundeković. Nakon pune 42 godine otišla je u zasluženu mirovinu.

– Po 40 godina raditi jedan posao to zaista moraš voljeti inače se ne bi moglo izdržati. Naš je posao mukotpran, rudarski i težak, a mogu reći i da sam ponekad bila stroga. No, bila sam sretna i zadovoljna, jer sve ono što smo radili na kraju je imalo smisla pa sav taj naš trud i rad nije bio uzaludan – istaknula je profesorica Cundeković koju raduje slobodno vrijeme pred njom, a u kojem se misli posvetiti čitanju knjiga, brinuti o cvijeću i unucima.

Posebno je ponosna na mnoge svoje učenike koje je podučavala, a danas su uspješni u svojim područjima za koja su se opredijelili.

Profesoricu Cundeković, kao i još 12 goričkih učitelja i profesora nagradila je Zagrebačka županija poklon bonovima u vrijednosti od 200 eura. A ovogodišnji jubilarni 20. svečani prijem za učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola organiziran je u Svetom Ivanu Zelini.

– Veseli nas što smo mi ove godine domaćini prijema. Proveli ste svoj život i radni vijek u školi predajući ne sam svoje znanje, već svoja životna iskustva i mudrost na djecu. Dio znanja će ostati, ali ona životna znanja, mudrost i upornost i sve ono što ste im usadili to će im ostati do kraja života. Hvala vam svima na svojih 40 i nešto godina koje ste proveli u svojoj struci, vremenu koje ste poklonili svoj toj djeci i da sretni i veseli uživate u svojoj zasluženoj mirovini – poručio im je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Poklon bonove nastavnicima, njima 41, uručio je župan Stjepan Kožić.

– Hvala vam što ste svoj cijeli životni radni vijek usmjerili na odgoj i obrazovanje mladih. U znanje koje ste prenosili na čitave generacije, ništa manje nisu bitne ni one ljudske vrijednosti i vrline bez kojih nema razvoja društva, a to su poštovanje, odgovornost, solidarnost i tolerancija. Odgojili ste generacije učenika, a rezultati vašeg rada itekako se vide – rekao je Kožić pojasnivši kako je Zagrebačka županija u samom vrhu prema čitavom nizu gospodarskih pokazatelja, sportskih i kulturnih uspjeha.

– Iza svakog tog rezultata, uspjeha, pojedinca ili kolektiva, stoje učitelje koji su stvorili temelje – zaključio je Kožić.

Iz Velike Gorice, uz profesoricu Cundeković, nagrađeni su još i Đurđa Čađenović i Gordana Gerhardinger Šipek iz Ekonomske škole Velika Gorica, zatim Slavica Dujmović i Gordana Filipović Čakmak iz Srednje strukovne škole Velika Gorica te iz Zrakoplovno-tehničke škole Rudolf Perešin u mirovinu su otišli Denis Kruhak i Nina Selman Hrvatić.

Kada su u pitanju osnovne škole, iz OŠ Nikole Hribara u mirovinu je nakon 45 godine otišao učitelj razredne nastave Petar Zadro i učiteljica Nevenka Bartulović. Iz Osnovne škole Vukovina, u mirovinu je otišla i učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Buševec Vildana Vogrinc. Iz OŠ Eguena Kvaternika u mirovinu su otišle učiteljica hrvatskog jezika Jasminka Tihi-Stepanić te učiteljica razredne nastave Marica Kupina. Iz OŠ Jurja Habdelića u mirovini je Nedica Fijolić.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Skrivio prometnu u Sisačkoj ulici pa kažnjen s 1 200 eura i zabranom vožnje

Vozač iz Donje Lomnice mora platiti 1000 eura.

Objavljeno

na

U nedjelju 13. listopada oko 18.15 u Sisačkoj ulici u Velikoj Gorici dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom koju je skrivio 27-godišnji vozač.

Obavljenim alkotestiranjem vozaču je utvrđena koncentracija alkohola od 1,68 g/kg u organizmu.

Vozač je uhićen i doveden u službene prostorije policije na otrežnjenje.

Nakon prestanka djelovanja opojnog sredstva doveden je na nadležni prekršajni sud. Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna od 1.200 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od mjesec dana.

Istoga dana oko 23.20 sati na velikogoričkom području, u Dugoj ulici u Donjoj Lomnici, policijski službenici zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljao 30-godišnjak.

Obavljenim nadzorom vozila i vozača te alkotestiranjem vozaču je utvrđena koncentracija alkohola od 2,21 g/kg u organizmu.

Vozač je uhićen i doveden u službene prostorije policije gdje je zadržan do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a zatim je doveden na nadležni prekršajni sud.

Na sudu mu je izrečena novčana kazna od 1.000 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od dva mjeseca.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Lov na tihog ubojicu’: Sutra kod Muzeja besplatno mjerenje tlaka i kolesterola

Od 10 do 13 sati.

Objavljeno

na

Od 10 do 13 sati na parkiralištu ispred Muzeja Turopolja građani sutra imaju priliku uključiti se u javnozdravstvenu akciju ‘Lov na tihog ubojicu’.

Riječ je o akciji, u sklopu nacionalnih kampanja “Misija 70/26” i “Znaš li svoj broj,” ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji i kontroli kardio-reno-metaboličkih bolesti, najčešćeg uzroka prerane smrtnosti.

Kampanja “Misija 70/26” koju predvodi akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, nastoji do 2026. godine osigurati da 70% liječenih osoba s arterijskom hipertenzijom postigne optimalnu kontrolu. Kampanju “Znaš li svoj broj” vodi profesor Ivan Pećin, s fokusom na prevenciju i kontrolu povišenog kolesterola kao ključnog čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti.

Građani će tako moći saznati više o svom zdravstvenom stanju te besplatno provjeriti arterijski tlak, razinu šećera u krvi i ukupni kolesterol.

Dostupne će biti i dijagnostičke vage za mjerenje tjelesne težine, indeksa tjelesne mase, postotka masnog tkiva i mišićne mase, a od vrhunskih stručnjaka i liječnika moći će dobiti dodatne informacije i savjete.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno