Povežite se s nama

Vijesti

FOTO Mraclinci ispekli rakiju, obnovili tradiciju i pritom se dobro zabavili

Posjetitelji su iz prve ruke mogli vidjeti i kušati friško paljenu rakiju.

Objavljeno

na

Da se očuva i obnovi jedna od starih tradicija u selu, brojni Mraclinci, njihovi prijatelji i gosti okupili su se u subotu u i kod društvenog doma na paljenju rakije. Novo izdanje Dučecovih spelancija, iako održano u zatvorenom prostoru, nije zaostalo za spelancijama od prijašnjih godina, ističu organizatori.

– Iako smo bili u zatvorenom prostoru atmosfera je bila itekako dobra, a jedan od slogana bio je ‘Rakia connecting people’. U gradnji toga ozračja posebno ističemo našega kazandžiju Kikija Galekovića i njegove asistente, a ne smijemo zaboraviti ni osobit doprinos što ga dugujemo našim ovogodišnjim gostima, KUD-u Putalj iz Kaštel Sućurca, koji su nas uputili u folklornu baštinu gradskih mediteranskih sredina, što je svojevrsno osvježenje uobičajenog programa Paljenja – ističu iz Dučeca.

Foto: KUD Dučec

Uz goste iz Kaštel Sućurca na pozornici doma nastupili su i najmlađi članovi KUD-a Dučec kojima je ova priredba bila jedna od prvih nastupa.

– Vjerujemo da će ova suradnja folkloraša ići putem koji su već davno utabali mraclinski i kaštelanski vatrogasci – ističu organizatori.

Svi posjetitelji mogli su iz prve ruke isprobati tek friško paljenu rakiju, ali i ostale domaće gastro delicije koje su pripremili vrijedni domaćini.

Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

 Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

Foto: KUD Dučec

Sport

Ekipi iz Centra 11 medalja s dva turnira, a najuspješnije su bile Lara Dugonjić i Sara Brletić

Oba turnira okupila su gotovo 400 sportaša i sportašica, a ukupno se na dva turnira ekipa iz Centra borila u 15 kategorija.

Objavljeno

na

Karataši i karatašice Karate kluba Centar aktivno su ušli u novu sezonu. Nakon nastupa na prvom turniru Gorica Open u rujnu, nastupili su još na turniru u Ivancu krajem rujna te ovog vikenda u Daruvaru. Oba turnira okupila su gotovo 400 sportaša i sportašica, a ukupno se na dva turnira ekipa iz Centra borila u 15 kategorija i osvojila 11 medalja.

Najuspješnija sa zlatnom medaljom je bila u Ivancu Lara Dugonjić u uzrastu učenica -39kg. Uz Laru bronce su još osvojili Kim Kumic, Dora Paić i Sara Brletić dva puta, u uzrastu mlađih učenica i učenica.

U Daruvaru je najuspješnija bila Sara Brletić sa srebrom i broncom, dok su Lara Dugonjić, Kim Kumic i Patrik Jeromić osvojili medalje brončanoga sjaja.

Uz osvajače i osvajačice medalja još su nastupili Noa Smolčić i Mihael Jurlina, no nedostajalo im je malo sreće.

– Dečki i cure marljivo treniraju i pripremaju se za prvenstvo Hrvatske koje se održava 26. i 27.10. u Jastrebarskom gdje će nastupiti svi najbolji mladi karataši iz Hrvatske. Nadamo se osvajanju nekoliko medalja, ili da naši sportaši ponove uspjeh od prošle godine kada je osvojeno čak 6 medalja što je bio jedan od boljih rezultata kluba u posljednjih nekoliko godina – istaknuli su iz Karate kluba Centar.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Jesenska nedjelja u Buševcu uz kestene i utrku traktor kosilica

Pobjedu u utrci traktor kosilica ove je godine odnio Antonio Detelić.

Objavljeno

na

Objavio/la

Nakon kišovitog razdoblja, polusunčana, ali suha nedjelja, izvukla je brojne mještane Buševca i obitelji s djecom na 11. Buševsku kestenijadu i 6. Utrku traktor kosilica. Za ovu prigodu, i ove su godine kesteni stigli iz Topuskog doznajemo od Danijela Rožića, predsjednika Udruge Moj Buševec i organizatora događanja.

– Ove smo godine pripremili 170 kilograma kestena, ali s obzirom na to da je uvijek navala svake godine povećavamo broj. Grožđe je bilo odlično pa je i mošt dobar, jako je sladak i zadovoljni smo njime, ali ga je manje. Imamo ga 80 litara pa nećemo imati dovoljno vina za naš Božić u Rožincu, ali snaći ćemo se – ističe Rožić te dodaje:

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Nakon 11 godina, plan nam je da sve prebacimo na drugi vikend u listopadu. Vrijeme nam je sad bilo loše, nismo znali do zadnjega hoće li se Kestenijada održati ili ne. Kesteni ne mogu stajati dva ili tri tjedna, oni moraju biti friški, a mošt bi nam otišao već u vino. Srećom, vrijeme nas je ipak poslužilo. Vidjet ćemo iduće godine, uzet ćemo možda 200 ili 300 kilograma kestena, jer nas ljudi uvijek pitaju nakon manifestacije, imamo li ga. Nismo OPG, već mala udruga koja kestene približava u Turopolju – kroz smiješak nam kaže Rožić.

Ove je godine pobjedu u utrci traktor kosilica odnio Antonio Detelić, drugi je bio Borna Sever, a treći Ivica Vrban.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Utrku smo malo promijenili ove godine. Uvijek su se odvajali neki koji su bili brži, imali su traktore, a drugi nisu mogli doći u prvi plan. Sada smo napravili tako da vozači voze na istoj traktor kosilici tri kruga pa da vidimo koji ima najbolje vrijeme. Na ovaj način svi imaju jednaku šansu da pobijede – dodaje Rožić.

Oni najmanji isto su dobili priliku natjecati se na Baby Tur Challengeu koji je organizira Klub mladih moj Buševec. Spretnost i brzinu pokazali su u vožnji malih traktora na pedale, a prvo mjesto pripalo je Mihaelu Čunčiću, drugi je bio Jakov Rožić, a treći Fran Katulić.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Vozač zaustavljen u Buševcu mora platiti 700 eura, evo zašto

Dobio je i tri mjeseca zabrane vožnje.

Objavljeno

na

Policijski službenici su u petak 4. listopada u Buševcu zaustavili 56-godišnjeg vozača. Bilo je to točno u podne u Sisačkoj ulici, a nakon što je muškarac puhao u alkotest utvrđeno mu je 1,75 promila alkohola u krvi.

Kako ističu iz Policijske uprave zagrebačke vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Nakon otrježnjenja doveden je na nadležni prekršajni sud gdje je kažnjen novčanom kaznom od 700 eura, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od mjesec dana.

Nastavite čitati

Kultura

‘Dramski set Zle Bubnjarke’ prvo ukoričeno izdanje scenarija i tekstova autorice Romane Rožić

Knjigu će svojim sugrađanima predstaviti u četvrtak 10. listopada u 19:10 sati u Gradskoj vijećnici.

Objavljeno

na

Poznata velikogorička kazališna i filmska redateljica i scenaristica Romana Rožić svojim će sugrađanima u četvrtak 10. listopada predstaviti knjigu ‘Dramski set Zle bubnjarke’, a riječ je o prvom ukoričenom izdanju autoričinih scenarija i dramskih tekstova.

Iako ovu filmsku redateljicu prepoznajemo po baštinskim projektima i brojnim kulturnim suradnjama sa gotovo svim institucijama Grada Velike Gorice, prije svega s amaterskim kazalištem Seljačke sloge iz Buševca za koje je režirala predstave na kajkavskom, te dokumentarnim filmovima „Turopoljska poculica“, „Seljenje čardaka“ i „Žganci“, Romana Rožić prije svega je autorica urbane suvremene poetike koju u tekstovima koje donosimo u knjizi okupiraju suvremena društvena, socijalna i etička pitanja kojima pristupa na različite načine, od dramskog do humorističnog.

Predstavljanje knjige koje će biti u Gradskoj vijećnici u 19:10 sati, otvorit će nastup aktivističko-glazbene skupine Zli bubnjari čija je Romana dugogodišnja aktivna članica, knjigu će uz moderatore predstaviti književnica Jasminka Tihi-Stepanić i dramaturginja Nives Madunić Barišić, a tekstove iz knjige čita glumica Marija Kolb.

Knjiga je objavljena u izdanju Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica i Gradske knjižnice Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozio centrom grada s 2,33 promila, pa završio na triježnjenju

Dva su vozača uhićena zbog vožnje u pijanom stanju. Vikend rekorder ovoga puta je 26-godišnji mladić.

Objavljeno

na

Gorička je policija u ovom vikendu zabilježila 24 prometna prekršaja na prometnicama u gradu i okolici. Brzina je opet bila najčešći prekršaj vozača, kao i vožnja pod utjecajem alkohola.

Zbog toga su uhićena dva vozača koja su imala više od 1,50 promila alkohola u krvi, te su završili na Općinskom sudu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je 26-godišnjaku koji je zaustavljen u subotu 5. listopada oko 5 sati ujutro kod Trga kralja Tomislava.

–  Nadzorom je utvrđeno da vozio s 2,33 promila alkohola u krvi, što mu je umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 promila. Mladić je uhićen i smješten u posebne prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Isti je dan prepraćen na Općinski sud – ističu iz goričke policije.

Na sudu je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna od 700 eura kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Za je bilo i 4 prometnih nesreća, od čega su 2 s materijalnom štetom i 2 s lakše ozlijeđenim osobama.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno