Povežite se s nama

HOTNEWS

Mladi budući vozači uz edukativni kviz i ‘pijane naočale’ učili o odgovornom ponašanju u prometu

Gorički gimnazijalci danas su sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’, a učenik Nikola koji je pokazao najviše znanja i spretnosti na kvizu i poligonu osvojio je besplatno osposobljavanje za vozača „B“ kategorije.

Objavljeno

na

Kao sudionici u prometu i mladi vozači, uskoro će se naći i gorički gimnazijalci, a koji su danas sudjelovali u projektu ‘Sigurna vozačka dozvola’ usmjeren na prevenciju stradavanja mladih vozača kroz edukaciju i podizanje svijesti o sigurnosti u prometu.

– Program je namijenjen učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola, s ciljem poticanja odgovornog ponašanja u vožnji. Mladi budući vozači tako sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti, uključujući interaktivne radionice, simulacije i kvizove koji im pomažu u shvaćanju rizika u prometu – pojasnila nam je Iva Šalamon Reškovac ispred organizacijskog tima.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Projekt se provodi u kontinuitetu još od 2018. godine te se dosad provodio u pet gradova, dok ove godine zbog toga što je sufinanciran sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa širi svoj doseg na čak dvadeset gradova diljem Hrvatske. Program u Velikoj Gorici ujedno je i svečano otvorenje ovogodišnjeg izdanja projekta.

– Iskustva su takva da djeca zaista slušaju predavanje i vrlo su aktivni na tim radionicama. Vjerujemo da je svaka edukativna akcija dodatni poticaj mladima da odgovorno ponašanje, kao i na smanjenje njihova stradavanja u prometu – dodala je Šalamon Reškovac.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

Gorički gimnazijalci prvo su poslušali predstavnike MUP-a gdje su imali priliku raspravljati o opasnostima u prometu i potom se okušati u kvizu znanja.

– Cilj nam je osvijestiti mlade i potaknuti ih na razmišljanje o opasnostima koje ih čekaju u budućnosti kao mlade vozače. Osvijestiti ih na to da su oni kreatori svoje sigurnosti i sudjelovanja u prometu. Želimo smanjiti stradavanja na najmanju moguću mjeru. Prezentirali smo im kako to mladi najčešće stradavaju te ih pozvali da upravo to ne čine i da budu uzorni vozači – istaknuo je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije te podsjetio da postoje četiri glavne ubojice u prometu.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Od toga nisu zaštićeni niti mladi. To su brzina, alkohol, distrakcija mobiteli i ne vezanje pojasa. Mogu reći da su gorički gimnazijalci jako dobro upućeni u sve. Nadam se da to neće prestati sjedanjem za volan ili čim počnu sudjelovati u prometu već da će se naših savjeta i samozaštitnog ponašanja sjećati do duboke starosti – poručio je Salopek.

Drugi dio programa bio je praktični dio na otvorenom, gdje je deset najboljih učenika u kvizu znanja sudjelovalo u zabavnom poligonu uz korištenje ‘pijanih naočala’.

– Bilo je fora. Pričali su nam o prometnim pravilima, alkoholu, drogi i što ne trebamo raditi. Bilo je baš edukativno i svidjelo mi se. Kviz nije bio težak s obzirom da smo prethodno poslušali predavanje. Posebno je zanimljiv bio poligon s ‘pijanim naočalama’. Kada ih staviš vidiš duplo, bilo je zabavno gledati prijatelje ovako sa strane – rekao nam je Nikola koji je ujedno osvojio besplatan tečaj za vozača u Auto školi AK Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

– Drago nam je što smo se uključili u ovaj projekt koji ima za zadatak educirati i osvijestiti mlade na važnost sigurnosti sudjelovanja u prometu. Kao partneri projekta osigurali smo vrijednu nagradu za najboljeg učenika a to je besplatan tečaj za B kategoriju što zapravo roditeljima predstavlja jedan dodatan trošak – rekao nam je Toni Lukačević, stručni voditelj i tajnik Autokluba Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Citpyortal.hr

 

HOTNEWS

FOTO Policija na nasipu Save pronašla ukradeni Golf, u potpunosti je izgorio

Vozilo će biti vraćeno vlasnici.

Objavljeno

na

Jučer, 3. listopada oko 12 sati u mjestu Trnje, na nasipu rijeke Save, policijski službenici pronašli su ranije otuđen osobni automobil marke Golf dvojku zagrebačkih registarskih oznaka.

– Vozilo je u potpunosti izgorjelo, ostala je samo tzv. školjka. Provjerom šasije utvrđeno je da je ukraden između 19. i 20. rujna na području Novog Zagreba. Vozilo će kao takvo biti vraćeno vlasnici – istaknuli su iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ružičasta povorka proći će gradom i podsjetiti na važnost prevencije protiv opake bolesti

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije već više od 20 godina svake prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce.

Objavljeno

na

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, stoga se diljem svijeta održavaju javnozdravstvene akcije s ciljem podizanja svijesti o raku dojke te važnosti ranog dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti, što poboljšava ishode izlječenja i preživljena.

Kako bi podsjetili žene, ali i muškarce o važnosti ranog otkrivanja te bolesti Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije već 20 godina svake prve subote u listopadu obilježavaju Dan ružičaste vrpce.

– Prvih godina to smo obilježavali u Zagrebu, a onda smo shvatile da mi to možemo organizirati same s obzirom da se Udruga bitno proširila. Kako nam je sjedište Udruge u Velikoj Gorici tu i organiziramo akciju – istaknula je predsjednica Udruge, Đurđa Dehin.

I ove godine članovi i članice, prijatelji i simpatizeri okupit će se sutra oko 9 sati ispred sjedišta udruge u Velikoj Gorici odakle će krenuti u simboličnu šetnju gradom, Zagrebačkom ulicom pa sve do Pučkog učilišta. Nosit će kao i obično prigodne ružičaste vrpce koje će ovoga puta zamijeniti bedževi, ali i kišobrane.

Osim toga 15. listopada, predsjednica Dehin, najavila je i tribinu u Pučkom otvorenom učilištu.

– Predavanje ćemo organizirati u suradnji s Medicinskim centrom Gorica i goričkim Rotary klubom, a tema govorit će se o prevenciji raka dojke. Stoga ovim putem pozivam sve žene da dođu i odvoje sat vremena kako bi čule vrijedne informacije koje se tiču njihova zdravlja – ističe predsjednica Dehin.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Radovi u Stepanskoj ulici u Lomnici mijenjaju trasu ZET-ove linije prema Petrovini

Novo obostrano stajalište bit će u Odranskoj ulici, kod kućnog broja 77 i 78.

Objavljeno

na

Zbog radova na dijelu Stepanske ulice u Velikoj Gorici, autobusna linija 310 Glavni kolodvor – Petrovina će od ponedjeljka 7. listopada u 8.30 sati do očekivanog završetka radova u petak, 17. siječnja prometovati djelomično izmijenjenom trasom.

Vozit će sa zagrebačkog Glavnog kolodvora redovnom trasom do raskrižja Industrijska/Odranska – (lijevo) Odranska ulica – (desno) Školska ulica – (desno) Stepanska ulica – rotor (polukružno okretanje) i dalje redovnom trasom Petrovina/Velika Gorica – redovnom trasom do rotora Stepanska/Lukavečka (polukružno okretanje) – Stepanska ulica – (lijevo) Školska ulica – (lijevo) Odranska ulica – (desno) Industrijska ulica – i u nastavku uobičajenom trasom.

Obostrana stajališta Lomnica – Stepanska 72 u Stepanskoj ulici i Lomnica – Deverićeva 24 u Deverićevoj ulici, neće biti u funkciji, a istovremeno će biti uspostavljeno obostrano stajalište u Odranskoj ulici, kod kućnog broja 77 i 78.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od danas gorički restorani imaju posebne menije, počeo je Gastro tjedan

Njih 13 je za ovu prigodu osmislilo posebne menije i jela po promotivnim cijenama.

Objavljeno

na

Danas u Velikoj Gorici počinje Gastro tjedan u goričkim restoranima koji će trajati sve do 13. listopada. Uvod je to u još jedno izdanje manifestacje Gastro Turopolja, a tijekom kojeg ćete u više od 10 restorana imate priliku kušati u gastronomskoj ponudi turopoljskih jela. Gorički restorani posebno su za ovu prigodu osmislili menije i jela po promotivnim cijenama, a koji će se kretati od 7 do najviše 32 eura.

 – Cilj ovog tjedna je predstaviti raznolikost i bogatstvo turopoljskih okusa te posjetiteljima omogućiti da uživaju u sezonskim jelima i specijalitetima prilagođenim svim ljubiteljima dobre hrane – ističu iz gorikče Turističke zajednice.

U Gastro tjednu sudjeluju Bistro Babriga, Bistro Kaktus, Bistro & Pizza Papamo, Restoran Mon Ami, Chop Old House Hotel & Restaurant, 268 Burgers & Pizza, Fork Restoran & Bar, Hayat Grill & Bar, Konoba Stari Podrum, Pivnica Turopolje, Restoran Modena, Restoran The One 10410 i Ugostiteljski obrt Grof.

Naslovna foto: Emily Nović

Nastavite čitati

HOTNEWS

Počela je sezona grijanja, a uključivanje će trajati tri dana

Ogrjevna sezona 2024./2025. završit će najkasnije 15. svibnja 2025.

Objavljeno

na

HEP-Toplinarstvo započelo je s uključivanjem grijanja za više od 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u šest hrvatskih gradova, među kojima je i Velika Gorica. Uključivanje grijanja u svim toplinskim podstanicama trajat će približno tri dana.

– U novoj ogrjevnoj sezoni grijanje će se prvo uključiti prioritetnim krajnjim kupcima – dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama i koje su spremne za prihvat toplinske energije – ističu iz HEP Toplinarstva.

Neki stanari još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima pa ih iz Toplinarstva pozvaju da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada da nam dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja, kako bi u svim zgradama mogli uključiti grijanje.

Ogrjevna sezona 2024./2025. završit će najkasnije 15. svibnja 2025., a odluka o točnom terminu isključivanja grijanja donijet će se ovisno o vremenskim uvjetima.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno