Povežite se s nama

Sport

Iz Grabe na vrh! ‘Nisam iznenađen, pobjede nam se poklapaju s ambicijama…’

Nakon prvih pet kola sezone u 4. NL Središte, nogometaši Mraclina drže prvo mjesto u vrlo ozbiljnoj konkurenciji, sa samo jednim primljenim golom i samo dva ispuštena boda. A sve to s potpisom trenera Marka Biljana…

Objavljeno

na

Jesen nam se nemilosrdno brzo uselila u živote, sivilo je svuda oko nas, a u nogometnom Mraclinu – sija sunce! Obuzme čovjeka neka posebna toplina kad pogleda tablicu 4. NL Središte, pogotovo na sami vrh, na kojem piše: Mraclin je prvi, ima četiri pobjede, jedan remi, gol-razliku 11-1, ima prekrasnih 13 bodova!

Posljednja tri stigla su u derbiju sa Stupnikom na mraclinskoj Grabi ovog vikenda, do tog trenutka vodećim, učinkom savršenim Stupnikom. Bila je to utakmica koja je ponudila sve najbolje od niželigaškog nogometa, ozbiljan fajt, dobar ritam, dobre prilike i jednu golčinu odluke, s potpisom Filipa Dianeževića. Mraclin je dobio 1-0, proslavio tako i postavljanje krova na tribini na južnoj strani igrališta, i dospio na mjesto koje mu po svemu prikazanom pripada.

– Izjednačena utakmica, s podjednako prilika na obje strane, a dosta toga je promijenio njihov crveni karton. Mi smo to iskoristili, Dianežević je zabio “brutalan” gol, a u zadnjih desetak minuta bilo je dosta napeto. Napadali su nas i s igračem manje, krenuli svim silama naprijed, ali izdržali smo. Sve u svemu, lijepa utakmica, pokušavali smo igrati i jedni i drugi, vjerujem da su gledatelji mogli uživati – kaže trener Marko Biljan, gledajući na stvari sa samoga vrha.

I nije baš da ga šokira takav razvoj stvari.

– Ne mogu reći da me sve ovo iznenađuje, ali ne bi me iznenadilo ni da se nije sve baš ovako odigralo. Inzistiram na građenju pobjedničkog mentaliteta, pokušavam to prenijeti na dečke, preko govora tijela i garda pa na dalje. U svakoj utakmici tražimo pobjedu, tako da me ovo ne iznenađuje, kao ni moje igrače. Mi idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu, sa željom da svaku dobijemo. Moje ambicije su visoke, uvijek se želim boriti za vrh, a pobjede i borba za vrh idu jedno s drugim… – sa smiješkom kaže 37-godišnji Biljan.

Dugo je trajao mraclinski lov na talentiranog mladog trenera, gradio se usput respektabilan igrački kadar, a stvari su se posložile ovog ljeta. Godinu dana nakon što je napustio klupu ŽNK Gorice, nakon što je nogometašice uveo u najviši rang, Marko se vratio u turopoljski nogomet.

– Nakon ženskog nogometa sam si uzeo nepunu godinu dana pauze i moram priznati da mi je stvarno dobro došla. Uostalom, jedan moj veliki prijatelj i sportski znalac rekao je da igrač ponekad najviše nauči kad dobije tri žuta kartona i sve skupa gleda sa strane. Tako shvaćam i svoj period odmaranja. U tom periodu sam se stvarno nadogradio, nikad nogomet nije bio van zone mojih razmišljanja, čitao sam literaturu, crtao, utakmice su bile svakodnevno na TV-u… Sve skupa mi je godilo, mislim da sam se unaprijedio u svakom smislu. I ta kratka epizoda u juniorima HAŠK-a, u završnici prošle sezone, donijela mi je puno toga dobroga, jer upoznao sam ljude koji malo drukčije gledaju na proces treninga i razumijevanje nogometa kao takvog – otkriva Biljan.

Iako je trenutačno u petom rangu, Marko je jedan od trenera koji nogomet doživljavaju maksimalno ozbiljno.

– Uvijek kažem, da je nogomet jednostavan, da ga je jednostavno promatrati, nisam siguran da bih se time bavio. Volim malo i filozofirati, zato dečkima i kažem da me slobodno prekinu kad pretjeram… Smatram da je nogomet jako kompleksna igra, da trenerski posao nije nimalo lagan. Dapače, izuzetno je zahtjevan.

Svoj trenerski put započeo je vrlo rano, rastao je kroz akademije Kurilovca i Gorice, pa preko Gradića došao do nogometašica, a preko HAŠK-a do Mraclina.

– Znate i sami da je sportski direktor Luka Cvetnić pun energije i entuzijazma, on je bio najaktivniji u tim pokušajima da me dovedu. Bili smo duže vrijeme na vezi, no kako sam si ja uzeo tu pauzu, putevi su se razdvojili. Čim sam se vratio, otvorila se opcija da možemo ostvariti suradnju i vrlo brzo smo se dogovorili, na obostrano zadovoljstvo. Mraclin je kao sredina čak i nadmašio moja očekivanja. Sredina je zdrava i dobra za rad, mogu reći da sam jako sretan tamo, u tom okruženju, među ljudima koji rade sve što mogu sa svaki dan unapređuju klub. To meni kao treneru savršeno odgovara i čini me baš sretnim što sam trener Mraclina

Sretni su i u Mraclinu, jer radi se ozbiljno, pobjede se nižu, ambicije rastu… Iako, ne kaže se uzalud da je puno lakše doći do vrha nego na njemu ostati.

– Neće biti nimalo lako, niti to bilo tko očekuje. Liga je respektabilna, nekoliko klubova najavilo je borbu za vrh, za ulazak u viši rang, ali neka, to je dobro! Konkurencija i tebe čini boljim i ne treba se toga plašiti. Naprotiv, treba uživati, jer svaka utakmica ovdje je derbi, svaka je izazov, svaka ima drukčije zahtjeve, a mi tome tako i pristupamo. Naravno da će biti teško držati se u vrhu tijekom cijele sezone, brzo se sve može promijeniti, ali mi ćemo pokušati dobiti svaku sljedeću utakmicu – kaže Biljan.

Uz sebe u svlačionici ima 20 igrača i dvojicu vratara, dovoljno širok i očito kvalitetan kadar, a s tribina vjetar u leđa daju mraclinski kibici.

– Uvijek je u Mraclinu dobra, često i užarena atmosfera, ljudi dolaze na utakmicu u lijepom broju i ovim putem im zahvaljujem na tome, važna nam je ta potpora – počeo je ovaj dio priče Biljan pa nastavio u drugom smjeru…

– Iskreno, ja u tom svom svijetu, dok traje utakmica, ne doživljavam previše ono što se događa na terenu. U tom smislu, o atmosferi bi bolje mogao pričati netko drugi… Maksimalno sam usredotočen na teren, tu je sav moj fokus, ali daleko od toga da se podrška ne osjeti – zaključio je Marko Biljan.

Osjećat će podršku i dalje, u Mraclinu to tako ide, a kad se još i nadoveže ovako blistav početak sezone… Bolje ne može!

 

‘Nikad neću igračima reći da prikoče’

I prije nego što je počela sezona, dalo se naslutiti da bi Mraclin mogao biti jako dobar. Odjeknule su posebno dvije pobjede u tom razdoblju, prvo petarda u mreži Kurilovca (5-2), a zatim i golijada u sudaru s Poletom iz Buševca (11-2).

– Ne bih sad puno veličao te pobjede, ipak je to bio pripremni period. Kurilovec je bio u specifičnom režimu rada, nama je to bila prva utakmica, nisam znao što očekivati… Ne možemo baš reći da je to bio plod nekakvog našega rada – govori Biljan i nastavlja:

– A što se tiče Poleta… Eto, tako se utakmica posložila. Nisam od trenera koji će reći svojim igračima da “prikoče”. Kad osjetim taj momentum, puštam to kraja, nema smisla to kočiti. Na koncu, to je sport. Svi smo mi bili i igrači, bili smo u tom smislu i na jednoj i na drugoj strani, znamo da se brzo to zaboravi. I zato kažem, nema to smisla kočiti.

Foto: Vito Štuban

Sport

FOTO Uvjerljivi peti poraz Vatrogasca

Objavljeno

na

Objavio/la

Vatrogasac je izgubio u 5. kolu rezultatom 1:4 od Pušće i tako nastavio niz od pet uzastopnih poraza. Teško se uopće prisjetiti kada je klub iz Kobilića proteklih sezona imao ovako poražavajući niz. Rezultatska kriza izazvana je najvećim dijelom nedostatkom igračkog kadra, jer iz prošlosezonske momčadi nedostaju, primjerice, Krstanović, Antunović, Šošić, Štefner, braća Paradžik, Sambol, …

Kobiliæ, 18.08.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Vatrogasac – Pušća 1:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobiliæ, 18.08.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Vatrogasac – Pušća 1:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Početak susreta s Pušćom nije obećavao domaćoj momčadi ništa dobroga, jer su gosti golovima Kristijana Božića (10.) i Patrilka Vukelje (13.) imali vodstvo koje im je davalo sigurnost i kontrolu igre. Pogodak Matea Mikulčića (32.) vratio je domaćima nadu u povoljniji rezultat.

Kobilić, 18.08.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Vatrogasac – Pušća 1:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kobilić, 18.08.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Vatrogasac – Pušća 1:4. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obostrano otvorena igra u drugom poluvremenu rezultirala je velikim prigodama, ali i promašajima. Šanse za izjednačenje domaćih nisu iskoristili Haraminčić, Badrić i Mikulčić. Na drugoj strani gosti su propustili prigode za povećanje vodstva. Pušća je u završnici, s igračem više (isključen Dominik Kalisar 78.) ipak s dva pogotka Matije Puleka (83.) odnosno Mateja Ćosića (86.) zabilježila uvjerljivu pobjedu.

Galerija fotografija

Jedinstvena 1.ŽNL 2024./2025., 05. kolo

NK Vatrogasac – NK Pušća (Pušća) 1:4 (1:2)

Kobilić. Stadion: ŠRC Kobilić. Gledatelja 70. Srijeda, 18.09.2024., 17 sati. Glavni sudac: Marko Šokec (Bunjani). Pomoćni suci: Fran De Villa i Hrvoje Tišljar (oba iz Križa). Delegat: Marko Slivak (Bukevje). Strijelci: 0:1 – Božić (10), 0:2 – Vukelja (13), 1:2 – Mikulčić (32), 1:3 – Pulek (83), 1:4 – Ćosić (86). Isključenje: Dominik Kalisar (78.).

VATROGASAC: B.Grilec, Mikulčić, Jandriš, Kontić, Matanović (od 85. Kirinić), Šimek, Badrić, Haraminčić, Hrženjak (od 66. Kalisar), Krasnić (od 76. J.Grilec), Barišić. Trener: Vjekoslav Čavar.

PUŠĆA: Jelačić, Vukelja, Pulek (od 86. Pintar), Božić, Klobučar, Ćosić (od 86. Šporčić), Horvat (od 46. Starjački), Šinko, Zaplatić, Šenkiš, Teklić (od 82. Kresnik). Trener: Ivica Antolić.

Nastavite čitati

Sport

Ikona HNL-a na klupi Gradića! ‘Svlačionica će gorjeti i tresti se od galame…’

Vjeran Simunić (70) naslijedio je Zorana Tomčića na klupi NK Gradića, koji su katastrofalno krenuli u sezonu. U pomoć su pozvali trenera kojem će Gradići biti 44. klub u karijeri (?!), čovjeka koji sa sobom donosi otprilike milijun priča…

Objavljeno

na

Objavio/la

Kad se prelistavaju povijesne knjige hrvatskog klupskog nogometa, u ovih 30 i nešto godina iza nas, pojedina lica iskaču, odskaču, izdvajaju se… Neki po uspjesima i trofejima, neki po rekordima i posebnim dosezima, a neki po – karizmi! U tu posljednju skupinu definitivno spada Vjeran Simunić (70), ikona HNL-a i, za nas posebno važno, novi trener NK Gradića!

Živopisni trener na ulasku u osmo desetljeće života više ni sam ne zna koliko je klubova vodio tijekom karijere, ali naš izračun će reći da su mu Gradići 44. klub u trenerskoj karijeri?! I to će dovoljno reći o nogometnom putu koji je karizmatični Splićanin ostavio iza sebe. Bio je golman, branio za Hajduk, Zagreb i vinkovački Dinamo, pa otišao u Portugal, Italiju i daleki Japan, gdje je bio pionir po pitanju dolaska europskih nogometaša u tu zemlju.

– Da, bio sam prvi Europljanin koji je otišao u Japan, još 1984. Osvojio sam tamo duplu krunu, bio sam čak i na prijemu kod cara Hirohita. Taj klub danas je poznat kao Tokyo Verdy, imali smo i onda dosta navijača na utakmicama, a danas je sve još popularnije. Tek nakon mene u Japan su došli Pierre Littbarski, Toto Schillaci, kao i Piksi Stojković, koji je tamo postao legenda – ispričao je Vjeran Simunić u velikom razgovoru za Germanijak.

Između vratnica stajao je sve do 40. godine, a onda započeo seriju klubova na čijim je klupama sjedio. Krenuo je u Lipiku i Čazmi, prošao Čakovec, Split, Žrnovnicu, Klis, Stare Perkovce, Zabok, Posušje… Bio je trener mostarskog Zrinjskog kad je 2002. godine došao poziv Stjepana Spajića da preuzme Hrvatski dragovoljac i uključi se u svijet HNL-a. Zadržao se u njemu sljedeće četiri godine, vodio i Kamen Ingrad, Zadar dvaput i Cibaliju, a njegov trenerski put u najvišem rangu našeg nogometa završio je 2005. godine.

– Nazove mene Stjepan Spajić i kaže: ‘Čekam te danas do 17 sati, nisam siguran hoćeš li biti trener ti ili Mile Petković, tko prije dođe!’. Vozio sam za Zagreb preko Bosne, preko nekih planina, ne znam ni sam gdje, već sam raskinuo sa Zrinjskim. Došao sam kod Spajića i kaže on meni: ‘Rođo, imao sam sastanak Upravnog odbora. Stao sam ispred ogledala, pogledao se i rekao da si ti trener Hrvatskog dragovoljca!’ – prepričao je svoj HNL početke Simunić.

03.06.2014., Slavonski Brod – Na stadionu NK Amater odrzan Kamp za nogometne vratare koji je okupio sedamdesetak polaznika. Vratarska legenda NK Hajduk Vjeran Simunic. r”nPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

Iste sezone i otišao je iz Sigeta, i to u Kamen Ingrad, s kojim je iz lige izbacio upravo Hrvatski dragovoljac, za što ga je predsjednik Vlado Zec nagradio putovanjem na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju 2002…

A kad je ispao iz HNL đira, okrenuo se onom niželigaškom, u kojem je dočekao i poziv sa Bruneja. Suludo bogata država željela je razvijati nogomet, a Simunić je tamo, kaže, proveo najljepši dio karijere.

– U Brunej sam došao 2008. preko jednog nigerijskog agenta koji živi u Zagrebu. Bio sam im zanimljiv jer sam spasio Kamen Ingrad, Zadar i Hrvatski dragovoljac od ispadanja, a njima je trebao netko tko će spasiti klub s dna ljestvice malezijske lige. Preuzeo sam ih sedam kola prije kraja na posljednjem mjestu i u tih sedam kola izborio sam ostanak. Produžio sam ugovor, no zbog korupcijske afere prvenstvo je odgođeno za šest mjeseci, tijekom kojih su se posvađali predsjednici saveza pa smo se priključili ligi Singapura – prisjetio se Simunić tih dana, koji je tamo senzacionalno osvojio i kup.

– To je bila potpuna senzacija. I ne samo da smo osvojili Kup nego smo bili pred dvostrukom krunom, sve do pet kola prije kraja, kada su nas potjerali iz lige zbog upletanja vlasti u rad nogometnog saveza. Dvije godine Brunej je bio u nogometnoj izolaciji, a ja sam vodio vijetnamski Ho-Ši-Min. Čim su amnestirani, napustio sam Vijetnam i vratio se dovršiti posao.

Bio je i izbornik Bruneja, a u svim tim godinama u toj posebnoj zemlji ostavio je toliko dubok trag da je dobio i pozivnicu na vjenčanje sultanova sina.

– Bogatstvo sultana vladara Bruneja je nestvarno, mjeri se desecima milijardi dolara, samo palača u kojoj žive ima 1700 soba i garažu sa 7000 automobila. I na vjenčanju je raskoš bila na svakom koraku. Prostor je bio ukrašen milijunima ruža svih boja a posluživala se hrana iz cijeloga svijeta, od iranskog kavijara i aljaških rakova, preko jastoga i japanske Wagyu govedine, do nekoliko vrsta deserata… Sveukupno 18 sljedova, serviranih u posebnom posuđu sa zlatnim i srebrenim priborom za jelo. Doista je nemoguće opisati kako je sve to izgledalo, satima bih mogao pričati o događaju koji ću pamtiti cijeli život. Ovo je vjerojatno najskuplje vjenčanje u povijesti, na kojem su se okupili šeici, sultani i prinčevi iz cijeloga svijeta – opisivao je Simunić.

Nakon povratka iz Azije, Simunić je spremno prihvaćao pozive iz Kaštel Starog, Siska, Imotskog, Zadra, Solina, Viteza, Unešića, Vodica, Postira, Posedarja, Otoka kod Sinja… I nizao klubove.

– Sad kada bi nabrajali sve klubove trebalo bi nam dosta vremena, možda je nekome to čudno, ali volim svoj posao, volim raditi i stalno biti u žrvnju. Gdje god me zovu, ja idem. A stalno me zovu – govori na ovu temu vitalni 70-godišnji trener.

– Uvijek sam se vodio mišlju da je najvažnije stalno raditi, stalno biti u nogometu. Kad bih ispao iz tog ritma, ne bih se osjećao dobro, ja drugačije ne znam. Volim reći da biti trener je slično tome kao da ste liječnik, kirurg. Ako kirurg ne operira nikoga godinu dana, sigurno gubi osjećaj za svoj posao i manje ga kvalitetno radi. Tako je i s trenerima, ako ne radite nigdje duže vrijeme, ispadate iz forme – pojasnio je legendarni Simunić svoju životnu i trenersku filozofiju.

Dok je bio u HNL-u, uzimao je mjeru i najvećima, jer Simunić je kao trener pobjeđivao Dinamo, smjenjivao Hajdukove trenere, ali i vodio utakmicu skriven među navijačima, što se pamti iz ere u Zadru. Dobio je crveni karton, mobitela nije bilo, pa se popeo na tribinu. I vikao igračima što raditi, a za njim su upute ponavljali i navijači… A to je samo jedna od milijun anegdota koje sa sobom u Gradiće donosi šjor Vjeran.

– Nema tog igrača kojem trener ne može ući u glavu. Radim svašta da bi motivirao igrače, da bi iz njih izvukao više nego u tom trenutku mogu dati. Onima koji nisu igrali znao sam davati posebne zadatke koji bi koristili momčadi – govori Simunić pa otkriva neke svoje trikove.

– U drugoligašu Uskoku sam trećem vrataru dao zadatak da bude s navijačima i svaki put kada protivnički trener nešto krene govoriti svojoj momčadi počne svirati s vatrogasnom sirenom. Jednom smo to napravili Elvisu Scoriji dok je vodio Istru, on se digne nešto reći, a sa tribine krene sirena od koje se ne može ništa čuti. Zanimljivo je bilo i u Imotskom, dok je bio u Drugoj ligi, mislim da sam jedini trener kod kojeg je Romano Obilinović uklizavao na zagrijavanju. Zalio bi malo travu ispred klupe i onda im naredio vježbu u kojoj bi im puls skakao na 200. Morali su odraditi nekoliko sprinteva s uklizavanjima prema meni, tako bi im dizao adrenalin. Potom bi ušao u svlačionicu, uvijek sam tražio neki stol kojeg bi mogao baciti, zatresti, tako da probudim vrelu krv u igračima. Kada se borite za svaki bod onda morate sve činiti da igrač vjeruju u tu borbu. U Imotskom smo na stadionu imali reklamu “Volim Imotski”, svi su morali uklizati prema njoj, tko nije uklizao znao je da neće igrati. Također, uvijek govorim igračima da je domaći teren sveta trava, kod kuće se ne smije gubiti utakmice. Jedno je sigurno, gdje god da dođem svlačionica gori i trese se od galame.

Kao trenerske uzore izdvojit će velikane poput Tomislava Ivića, Držaan Jerkovića, Otta Barića i Vlatka Markovića

– Izuzetno je važna kemija u svlačionici, to sam naučio još od Tomislava Ivića. Nakon cijele moje karijere mogu reći da su tri stvari najvažnije za trenere. Prva je da imate kemiju u momčadi, da imate dobar odnos s igračima. Druga je da su igrači kamikaze, da su maksimalno fizički spremni, da mogu poginut za svog trenera. Treća je da momčad na terenu uvijek ima taktičku disciplinu, da je kompaktna i jezgrovita. Sve su moje momčadi takve, da od napadača do stopera postoji kompaktnost – objašnjavao je Simunić.

U svakom slučaju, u nogometne Gradiće stigla je karizma, stiglo je iskustvo, stigle su priče uz koje će biti lijepo provoditi vrijeme. Stigao je Vjeran Simunić, čovjek kojeg su u Singapuru često uspoređivali s Joseom Mourinhom.

– Kažu da imamo isti gard, da sam arogantan i pretjerano samouvjeren. Kako i ne bih bio kad smo im uspjeli odnijeti dva trofeja i naš teren učiniti neosvojivom utvrdom. Prije svake domaće utakmice igračima kažem da na svetog tlu ne smiju izgubiti bodove – poručio je Simunić.

Neka i Gradići postanu neosvojiva utvrda, neka i u Gradićima svlačionica gori i trese se od galame. I od slavlja nakon neophodnih pobjeda, jer ulazak u sezonu je zabrinjavajuće loš. Pet utakmica, pet poraza, četiri postignuta i 23 primljena gola… Idealno za spasitelja poput Vjerana!

Nastavite čitati

Sport

FOTO Visoka pobjeda Mladosti, Kupa nemoćna

Objavljeno

na

Objavio/la

Mladost je u 5.kolu Jedinstvene 1.ŽNL-e visoko sa 7:0 pobijedila Kupu golovima Domagoja Šuka (3), Noa Šalkovića (2), Gabriela Ćurića i Adisa Smajića.

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaći su već u početku susreta došli do prednosti pogotkom Šalkovića, koji se najbolje snašao u gužvi i poslao loptu pod gredu za 1:0. Uslijedio je period igre s puno pogrešnih dodavanja i nelogičnih odigravanja, a onda je Smajić s poludistance zatresao mrežu za 2:0. Neposredno pred odlazak na odmor brzi kontranapad preko Pejaka, koji na drugoj strani servira loptu Ćuriću za 3:0.

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Početkom drugog poluvremena Šuk u 50. poentira za 4:0, a u 56. Šalković svojim drugim golom podiže na 5:0. Raspoloženi Šuk sigurno realizira udarac s 11m za 6:0. Isti igrač pet minuta kasnije postavlja konačni rezultat – 7:0!

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Obrezina, 18.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo: Mladost Obrezina-Kupa 7:0. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kupa je utakmicu završila s dva igrača manje, u završnici su isključeni kapetan Ivica Petković (85.) i Gabriel Zlodi (88.).

Galerija fotografija

Jedinstvena 1.ŽNL 2024./2025., 05. kolo

NK Mladost Obrezina – NK Kupa (Pokupsko) 7:0 (3:0)

Stadion: ŠRC Obrezina Gledatelja: 50. Srijeda, 18.09.2024., 17 sati. Sudac: Ivan Mirenić (Velika Gorica). Pomoćni suci: Tomislav Prpić (Zagreb) i Tihomir Bratković (Velika Gorica). Delegat: Ivan Haluga (Mičevec). Strijelci: 1:0 – Šalković (6), 2:0 – Smajić (30), 3:0 – Ćurić (44), 4:0 – Šuk (50), 5:0 – Šalković (56), 6:0 – Šuk (66-11m), 7:0 – Šuk (71).

Isključenja: Ivica Petković (85.), Gabriel Zlodi (88.).

MLADOST OBREZINA: Kerkez, Ćurić (od 67. Babić), Šuk, Lacković (od 67. Jurić), Matić (od 72. Nikolić), Tomašević, Smajić (cap.), Kunić (od 37. Bekavac), Šalković (od 68. Kovač), Pejak (od 60. Đurašin), Memić. Trener: Josip Tadić.

KUPA: Tom.Sečenj (od 68. Kušević), Bašić, M.Petković, Lukinić (od 46. Ilijević), I.Petković (cap.), D.Belečić, I.Belečić, Zlodi, Tih.Sečenj, Jelekovac, Brajković (od 66. Markuz). Trener: Josip Kraljević.

Nastavite čitati

Sport

Buna ima recept za uspjeh: Nova uprava, poznati brk, domaća ekipa i – Kamerunci!

NK Buna sjajno je krenula u novu sezonu jedinstvene 1. ŽNL, sa četiri pobjede iz prve četiri utakmice, uz samo jedan primljeni gol. Zlatko Petrac, alfa i omega nogometa na bregima, otkriva kako je došlo do ove lijepe niželigaške priče…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prekrasan je ovih dana pogled na niželigaške tablice. U četvrtom rangu mjesto na vrhu s Ravnicama dijeli Kurilovec, u petom se na “jedinici” s ponosom kočopere nogometaši Mraclina, a u sedmom rangu, u 1. ŽNL, vrh drži – NK Buna! Četiri utakmicu su iza naših Brežana, četiri pobjede su upisali, uz impresivnu gol-razliku 10-1.

Nakon dva lokalna derbija, protiv Dinamo Hidrela i Mladosti iz Obrezine, Buna je sredila i Banovo, a ovog vikenda i Dinamo iz Jakovlja na domaćem terenu. Prvi i jedini gol primili su igrači trenera Marija Kožula tek u toj posljednjoj, četvrtoj utakmici, u pobjedi 3-1.

– Ma dobro, ovo je tek početak. Moramo priznati i da smo imali malo sreće sa ždrijebom na otvaranju sezone, ali naravno da smo zadovoljni što su rezultati tako dobri – javio se, nasmiješenog brka, tajnik kluba Zlatko Petrac.

Alfa i omega breškog nogometa pravi je čovjek za pobliže upoznavanje s jednom lijepom niželigaškom pričom, s glavnim akterima…

– Situacija u klubu je jako dobra. Imamo novu upravu, kojoj je na čelu predsjednik Josip Jerleković, poznatiji kao Bozanić, a tu je i dobra ekipa ljudi oko njega. Ali znate kako je to, kao i u svakom normalnom selskom klubu: imaš par bedaka koji sve to vuku i njih šest-sedam koji uskaču i pomažu kad zatreba – opisuje Zlatko nogometni život na Bregima.

U takvom formaciji, društvo koje vodi klub okupilo je dobru momčad za ovaj rang, što se najbolje očituje na rezultatima. A pritom je posebno važno da se tu gotovo u pravilu radi o domaćim dečkima, iz toga kraja. Uz, naravno, poneke iznimke…

– Trener prve momčadi je Mario Kožul, a u radu mu pomaže Miro Lukinić, naš prijatelj i dugogodišnji trener. Što se igrača tiče, uglavnom su to sve naši dečki zbregov. Imamo dvojicu iz Posavine, jednog iz Drnka, jednog iz Kurilovca… – nabrajao je Petrac, a onda posegnuo za posebnim dodatkom:

– A imamo i dva dečka iz Kameruna!

E, to se zove zaokret… U podnožju Vukomeričkih gorica, u jednom posebnom okruženju, dakle, nogomet igraju i dečki iz daleke Afrike.

– Zovu se Justin i Joel, kod nas su još od zime, igrali su i u drugom dijelu prošle sezone, pa nastavili sad. Došli smo do njih sasvim slučajno, preko jednog našeg prijatelja, koji ih je vidio da svaku večer trče po cesti. Jednom prilikom ih je zaustavio i pitao bi li igrali nogomet za Bunu, odgovorili su mu da bi i, evo, došli kod nas – govori Petrac i nastavlja:

– Za ovaj rang imaju ti dečki dosta dobru kvalitetu. Igrali su nešto nogomet i u Kamerunu, ali ne znam koliko dugo, jer riječ je o mladim dečkima… Rade kod nas, montiraju klima uređaje, a uz to i igraju nogomet. Super su se snašli, udomaćili su se, dobro igraju…

Taj domaći kadar, prožet s malom dozom Kurilovca, Drnka, Posavine i Kameruna, nadaju se u klubu, mogao bi biti dovoljan za proboj u viši rang. Iako, imperativa i nepotrebne nervoze na Buni neće biti.

– Mi bi htjeli otići u višu ligu ako se sve posloži kako treba, ako budemo i dalje dobri, bilo bi lijepo malo iskusiti i taj nogomet u višim ligama. Ali nema tu velike filozofije, idemo igrati i ako budemo dovoljno dobri, ići ćemo gore. Ako ne budemo, nećemo. Vrlo jednostavno – sa smiješkom govori gospon Petrac, dugogodišnji sudac, jedan od pokretača čuvene Breške lige, nogometni fanatik…

I daleko od toga da je jedini na Bregima, u selu sa nešto više od 260 žitelja nađe ih se sasvim dovoljno.

– Bude ljudi na utakmicama, dolazi nam standardni broj ljudi, njih stotinjak. Sve su to ljudi iz našega kraja, koji nas godinama već prate, a to je za jedan mali selski klub jako dobra praćenost – zaključio je Petrac.

Novi izazov slijedi za vikend, a donosi gostovanje kod Milke Trnine u Vezišću, u općini Križ. Tražit će se peta pobjeda u nizu…

Nastavite čitati

Najave

FOTO Maksimalan start Bune, loš početak Vatrogasca i Kupe

Objavljeno

na

Objavio/la

Odličan start Bune (4 4 0 0 10:1 12), jedini je klub s četiri pobjede u prva četiri kola novoformirane Jedinstvene 1. županijske nogometne lige i s maksimalnih 12 bodova je na prvom mjestu. Uz Bunu je Lonja (Lonjica) jedina još bez poraza (4 3 1 0 7:2 10) na 2. mjestu.

Velika Gorica,17.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,17.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Od sedam klubova iz Nogometnog saveza Velika Gorica (NSVG) najlošiji početak u aktualnoj sezoni 2024./2025. imaju Vatrogasac (4 0 0 4 4:13 0) iz Kobilića i Kupa (4 0 1 3 4:14 1) iz Pokupskog. Ostala četiri kluba iz NSVG-a pozicionirali su se na prvenstvenoj ljestvici od 8. do 11. mjesta: 8. Posavec (Orle) (4 2 0 2 9:6 6), 9. Turopolje (4 2 0 2 4:6 6), 10. Dinamo Hidrel (Novo Čiče) (4 1 1 2 8:6 4), 11. Mladost Obrezina (4 1 1 2 4:6 4).

Velika Gorica,17.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica,17.09.2024. Jedinstvena 1.ŽŽNL-5.kolo. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sutra je na programu 5. kolo (srijeda, 18.09.2024., 17 sati): Milka Trnina – Buna (Mala Buna), Dinamo Hidrel – Posavec, Mladost Obrezina – Kupa, Ban Jelačić (Banovo) – Turopolje, Vatrogasac – Pušća.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 440 - 29.08.2024.

Facebook

Izdvojeno