Povežite se s nama

Kultura

FOTO Plesni klub Barbara višestruki pobjednik na Europskom prvenstvu mažoretkinja

Objavljeno

na

Mažoretkinje Plesnog kluba Barbara (Velika Mlaka) natjecale su se prošlog vikenda (29.-30. lipnja 2024.) na Europskom prvenstvu mažoretkinja u Pančevu (Srbija). Prvenstvo je održano u organizaciji Europske asocijacije mažoret timova (EMTA), Saveza mažoretkinja Srbije i Kluba mažoretkinja ”Pančevačke lavice”.

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Barbarice su se natjecale u sva tri dobna razreda i izvele ukupno 22 koreografije: seniorke (6), juniorke (6) i kadetkinje (10). Ponovo su dokazale svoju visoku kvalitetu i osvojile su 21 medalju: 13 zlatnih (kadetkinje 8, juniorke 4, seniorke 1), 5 srebrnih (seniorke 2, juniorke 2, kadetkinje 1) i 3 brončane (seniorke 2, kadetkinje 1). Samo jedna koreografija nije nagrađena medaljom, osvojeno je 6.mjesto.

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Nastup u Pančevu bio je zadnji u nizu od pet velikih nastupa u prvoj polovici 2024. godine. Slijedi zasluženi odmor, a pripreme za jesenske nastupe počinju sredinom idućeg mjeseca.

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Pančevo,29.-30.06.2024. Europsko prvenstvo mažoretkinja EMTA-e. Foto: PK Barbara

Klub se i ovom prigodom zahvaljuje svojim najvjernijim navijačima i najvećim sponzorima – roditeljima odnosno obiteljima članica PK Barbara.

Galerija fotografija

Kultura

FOTO ‘Gozbom’ otvoreno drugo izdanje Oglede festivala, evo što vas čeka večeras

Festival traje još danas i sutra.

Objavljeno

na

U četvrtak, 3. listopada, u Velikoj Gorici je održano svečano otvorenje 2. Oglede festivala, koji će trajati sve do 5. listopada i uključivati niz inovativnih izvedbi suvremenih umjetnika. Festival je otvoren u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja happeningom “Gozba” Ljiljane Mihaljević, koja je privukla brojne posjetitelje.

– Iako je ovaj festival osmišljen kao festival u javnom prostoru, na kišu nismo mogli utjecati. No kiša je zapravo dobra metafora i ovog festivala, ali i umjetnosti same. To je često nešto novo, nepoznato, možda stvara određeni strah, nelagdu ili otpor jer moramo izaći iz svoje zone komfora. No sve nas to nagrađuje i nadograđuje – rekla je Ana Katulić, organizatorica Oglede festivala te je zahvalila svima koji su pomogli i podržali ovaj projekt.

Foto: Matej Marjanović

Interaktivna instalacija Ljiljane Mihaljević koja je popratila otvorenje 2. Oglede festivala je metafora suvremenog potrošačkog društva. Sama instalacija je tražila od publike da sudjeluje u događanju na razne načine. Uz visoko postavljen stol prepun hrane, posjetitelji su morali pronalaziti kreativne načine da se domognu slastica, što je za cilj imalo izazivanje promišljanja o socijalnim preprekama koje se događaju u našem društvu.

Foto: Matej Marjanović

Petra Gotal, u ime Grada Velike Gorice je pozvala sve da se pridruže i u nastavku programa.

– Ovaj festival je toliko autentičan i odražava temelj Turopolja, naše tradicije na nov način. Čestitam svim sudionicima i onima koji su omogućili da se Festival održava – izjavila je.

Foto: Matej Marjanović

Program se nastavlja i danas. U Centru za posjetitelje u 18:30 sati održat će se interaktivna debata Debatnog kluba Velika Gorica na tezu “Participacija građana u urbanizaciji: ZA/PROTIV, a u 19:30 slijedi kazališna predstava Teatra Verrdi „Kronika nestajanja“ u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja.

Foto: Matej Marjanović

Foto: Matej Marjanović

Foto: Matej Marjanović

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dođite na ‘Gozbu’: Raskošan stol, hrana i piće čekaju vas u Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja

Večeras u 18 sati počinje drugo izdanje Oglede festivala u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Festival Oglede pozivaju vas večeras na ‘Gozbu’. U Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja na adresi Šetalište Franje Lučića 15 bit će raskošno postavljen švedski stol s puno hrane i pića koji će biti ponuđeni posjetiteljima. Riječ je o umjetničkoj instalaciji autorice Ljiljane Mihaljević koji je zapravo rebus – metafora suvremenog društva u kojem prevladava oku vidljivo obilje koje nije dohvatno svima.

No u svemu postoji i jedna ‘caka’. Stol je dužine šest i visine 1.80 metara pa je hrana izvan dohvata ruke i posjetitelj moraju naći način kako da se domognu ukusnih zalogaja.

U suvremenom potrošačkom društvu pružaju nam se brojne mogućnosti da iskoristimo ponude koje se prostiru pred nama. Taj raskošni stol je svima ponuđen, ali samo se najspretniji mogu domoći njegova sadržaja. Svi imamo uvid u njegovu ponudu, ali mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer, kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan.

Foto Ante Lucić

– Gozba je na neki način psiho-socijalni pokazatelj snalažljivosti pojedinca (publike) u svladavanju prepreka (visina stola) da bi došao do željenog cilja ( hrana i piće) te kako se kulturološka uvjetovanost prostora u kojem živi odražava na njegovo ponašanje – ističu organizatori.

Ovom izvedbom ujedno i počinje drugo izdanje Oglede festivala, a organizatori poručuju da će se program festivala održati prema planiranom, ali će se mijenjati lokacije događanja zbog kiše. Stoga ih pratite na njihovim društvenim mrežama i službenoj stranici festivala.

Večerašnja gozba počinje u 18 sati.

Foto Kan

Nastavite čitati

Kultura

Poznati ilustrator Zdenko Bašić predstavit će svoj rad na Matičinom četvrtku

Najnoviji mu je projekt Muzej zaboravljenih priča nedavno otvoren u Zagrebu.

Objavljeno

na

Novo izdanje Matičina četvrtka bit će itekako zanimljivo. U goste stiže poznati ilustrator Zdenko Bašić, inače idejni autor Perunfesta i Muzeja zaboravljenih priča u Zagrebu.
Zdenko će sutra u Područnoj knjižici Galženica predstaviti svoj rad. Ovaj nagrađivani autor, uz ilustriranje, bavi se animiranim filmom i režijom.

Svoje ilustracije je izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. On je pisac koji piše neobične priče o starim gradovima i kaštelima koje prate mitovi, legende, tajne i predaje koje se prenose s koljena na koljeno među lokalnim stanovništvom.

U suradnji s Muzejom Turopolja 2017. organizira prvi “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja, a za novootvoreni Muzej Zaboravljenih Priča u Zagrebu, kažu da je kuća čudesa iz hrvatskih narodnih predaja, jedinstveno mjesto gdje se bogata nematerijalna baština Hrvatske predstavlja kroz autorski koncept Zdenka Bašića.

Uz Bašića, sugovornica na ovom zanimljivom događanju bit će gorička savjetnica za kulturu Vesna Župetić.

Druženje počinje sutra u 19 sati u Područnoj knjižnici Galženica.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

Počinje Oglede festival: Dođite na ‘Gozbu’ u Park Plemenite opčine turopoljske

Riječ je o raskošno postavljenom švedskom stolu dužine 6 metara i visine 1.80 metar, a koji je pun hrane i pića koji su ponuđeni posjetiteljima. Riječ je o instalaciji umjetnice Ljiljane Mihaljević.

Objavljeno

na

Svega nekoliko dana do početka Oglede festivala izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi, koji će se održati od ovog četvrtka – 3. do 5. listopada u Velikoj Gorici. Iako vremenska prognoza nije  ohrabrujuća, možda ipak organizatore i posjetetlje obraduje lijepo vrijeme. Ali ako i ne, organizatori imaju alternativu.

– Ovogodišnji program oživjet će lokacije u Parku Plemenite Općine Turopoljske i novootvorenom Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja, okupljajući umjetnike i performere kroz niz interaktivnih i inovativnih izvedbi. U slučaju kiše otvorenje neće biti odgođeno, već će, kao i kod drugih izvedbi na otvorenom, doći do promjena lokacija – ističu organizatori festivala.

Svečano otvorenje bit će u četvrtak, 3. listopada, u 18 sati u Parku Plemenite opčine turopoljske, nakon čega će publika imati priliku sudjelovati u happeningu i instalaciji “Gozba” renomirane umjetnice Ljiljane Mihaljević.

– „Gozbu“ predstavlja raskošno postavljen švedski stol dužine 6 metara i visine 1.80 m. Stol je pun hrane i pića koji su ponuđeni posjetiteljima. Ali hrana je izvan dohvata ruke i posjetitelji moraju naći način kako da se domognu ukusnih zalogaja. U suvremenom potrošačkom društvu pružaju nam se brojne mogućnosti da iskoristimo ponude koje se prostiru pred nama. Taj raskošni stol je svima ponuđen, ali samo se najspretniji mogu domoći njegova sadržaja. Svi imamo uvid u njegovu ponudu, ali mnogi i uz tu ponudu ostanu gladni, jer, kao što znamo, stol je prilično visok, gotovo nedohvatan – stoji u opisu događanja.

„Gozba“ je rebus – metafora našeg suvremenog društva u kojem prevladava oku vidljivo obilje koje nije dohvatno svima. Gozba je na neki način psiho-socijalni pokazatelj snalažljivosti pojedinca (publike) u svladavanju prepreka (visina stola) da bi došao do željenog cilja ( hrana i piće) te kako se kulturološka uvjetovanost prostora u kojem živi odražava na njegovo ponašanje.

U slučaju kiše ovaj se događaj prebacuje u Interpretativni centar Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici na adresi Šetalište Franje Lučića 15.

Prvi dan festivala donosi jedinstveni umjetnički doživljaj, postavljajući visoka (doslovno) očekivanja za naredne dane ispunjene interaktivnim performansima i tematskim radionicama.

Nastavite čitati

Kultura

Gorički Albatros odletio je u Dubrovnik Vesni Barišić

Njezinu je zbirku povjerenstvo izabralo kao najbolju među 20 pristiglih radova.

Objavljeno

na

Vesna Barišić ovogodišnja je dobitnica jubilarnog 30. Albatrosa za kratku priču ‘Ispričat ću ti priču’, a koju je prosudbeno povjerenstvo izabralo kao najbolju od 20 pristiglih radova na Natječaj.

– Radnja njezinih pripovijedaka se rastvara brutalnošću skandinavskih krimi serija, a i otvoreni krajevi kao da jamče novu sezonu – u ovom slučaju novu priču – povezljivošću koja uobičajenom značenju ´zbirka pripovijedaka´ daje posve novo značenje – komentirali su iz povjerenstva.

Zbirka kratkih priča Ispričat ću ti priču prezentira Domovinski rat i njegove sudionike na jedan drugačiji način, gledajući iz perspektive postratnog promatranja njegovih sudionika, kao i njihovih osobnih trauma, ali i trauma autorice i njene obitelji.

Vesna Barišić, rođena je 1965. g. u Dubrovniku, gdje i danas živi i radi. Diplomirani inženjer cestovnog prometa, većinu radnog vijeka je provela u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Blagoglagoljivost, ljubav za poviješću i očaranost rodnim gradom rezultirale su današnjim poslom turističke vodičice, ne samo turista i posjetitelja Dubrovnika, već i sugrađana za koje osmišljava ture o temama iz povijesti rodnog grada.

 

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno