Povežite se s nama

Najave

Gradići slave svoj dan: Fešta na igralištu cijelu nedjelju, prvi put i “ljudski nogomet”

Dan mjesta Gradićani obilježavaju na blagdan Sv. Ante, 13. lipnja, ali središnja proslava organizirana je četiri dana ranije, ove nedjelje, s početkom od 11 sati

Objavljeno

na

U mjestu smještenom uz prugu, jednom od najvećih u turopoljskom kraju, u četvrtak će se obilježiti dan mjesta. Taj 13. lipnja za mještane Gradića posebno je važan jer se toga dana obilježava blagdan Svetog Ante, koji je i nebeski zaštitnik mjesta, a i mjesna crkva posvećena je Sv. Antunu Padovanskom.

U četvrtak će tako biti položeni vijenci, održana koncelebrirana Sveta misa, a najavljeno je i druženje mještana nakon mise. Međutim, središnja proslava održat će se nekoliko dana ranije, odnosno ove nedjelje, 9. lipnja, i to kroz cjelodnevni program.

Nakon što u subotu stanovnici Gradića na tome mjestu isprate posljednju utakmicu svojih nogometaša u prvenstvu, i to lokalni derbi s Jelačićem iz Vukovine (18 sati), u nedjelju će program obilježavanja dana mjesta na nogometnom igralištu početi već od 11 sati.

Sve će početi nogometom, jer prvo je na rasporedu turnir gradićkih ulica, na kojem će sudjelovati šest momčadi, a zatim i prvo izdanje turnira u “ljudskom nogometu”. U prijevodu, riječ je o nečemu što je nalik stolnom nogometu, pri čemu će drvene figure zamijeniti živi ljudi, okupljeni oko šipki, što zvuči kao potencijalno dosta dobra zabava.

U nastavku dana slijede vatrogasne vježbe za mladež i razgledavanje vatrogasnih vozila, pa onda i turniri u stolnom tenisu, odnosno stolnom nogometu. Bit će tu i kartanja, jer slijedi i turnir u beli, a nakon toga će na pozornicu izaći grupa Lajbeki. Uoči zabave na otvorenom, posljednjeg dijela programa, tu je još i utakmica između roditelja i djece, što će reći da se priprema ponešto za svakoga.

Dobrodošli su, poručuju Gradićani, i svi dobronamjernici iz našega kraja, pa ne sumnjamo da će se u mjestu najbližem centru grada okupiti velik broj ljudi. I da će biti zabavno.

Najave

FOTO Derbi vodećih i neporaženih momčadi: Kuče – Poljana Čička

Objavljeno

na

Objavio/la

Utakmice 05. kola 10. Malonogometne lige Turopolja i Posavine igrati će se sutra (subota, 29.06.2024.) na terenu NK Turopoljac Kuče. Derbi susret je između dvije vodeće i neporažene momčadi: Kuče – Poljana Čička.

Velika Gorica, 28.06.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 28.06.2024.  10.MNL Turopolja i Posavine. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Kuče je u 04. kolu visoko porazilo posljednje plasirani Veleševec rezultatom 9:1 (Milatović 4, Hajduk 3, Fabijančić, Jakovljević), a Poljana Čička je bila slobodna.

Galerija fotografija

10.MNL Turopolja i Posavine 2024., 05.kolo

Raspored05. kolo (Kuče, 29.06.2024.): 15:30 Novo Čiče – Ribnica, 16:10 Vukovina – Okuje, 16:50 Drnek – Lazina Čička, 17:30 Rakitovec – Jagodno, 18:10 Veleševec – Mraclin, 18:50 Poljana Čička – Kuče; Turopolje slobodni.

Rezultati 04. kola (Vukovina, 23.06.2024.): Ribnica – Turopolje 2:2, Mraclin – Rakitovec 4:5, Jagodno – Drnek 0:1, Kuče – Veleševec 9:1, Okuje – Novo Čiče 0:1, Lazina Čička – Vukovina 2:3, Poljana Čička slobodni.

Redoslijed (nakon 04. kola): 1. Kuče 12 (4 4 0 0 23:3), 2. Poljana Čička 9 (3 3 0 0 13:1), 3. Vukovina 9 (4 3 0 1 12:10), 4. Lazina Čička 7 (4 2 1 1 9:4), 5. Novo Čiče 7 (4 2 1 1 5:4), 6. Turopolje 6 (4 1 3 0 4:3), 7. Rakitovec 6 (4 2 0 2 7:15), 8. Drnek 4 (3 1 1 2 4:8), 9. Okuje 3 (3 1 0 2 1:2), 10. Jagodno 2 (4 0 2 2 3:6), 11. Ribnica 1 (3 0 1 2 3:8), 12. Mraclin 1 (4 0 1 3 6:14), 13. Veleševec 0 (3 0 0 3 1:13).

Nastavite čitati

Kultura

Vrhunski glazbenici i jedinstvene sakralne ljepotice ponovno se susreću na Festivalu drvenih kapela Sancta Barbara

Festivalski program koji će trajati od 30. lipnja do 7. srpnja pravi je mamac za sve ljubitelje glazbenih poslastica.

Objavljeno

na

Šest drvenih sakralnih ljepotica starih više od 300 godina i ove će godine otvoriti vrata istaknutim glazbenicima i publici koja će uživati u koncertima u sklopu šestog izdanja Festivala drvenih kapela Sancta Barbara. Festivalski program koji će trajati od 30. lipnja do 7. srpnja pravi je mamac za sve ljubitelje glazbenih poslastica, a danas je u prostorima Turističke zajednice Velika Gorica predstavljeno ono što nas čeka na ovom glazbenom putovanju.

– Našim drvenim kapelicama tih nekoliko dana ponovno se udahne život jer su one posebno lijepi svjedoci vremena koje je prošlo i lijepih vještina koje su postojale u našem kraju, a to je specifično drveno graditeljstvo – rekla je uvodno direktorica goričke Turističke zajednice Maja Toth.

Koncerti će se održati u drvenim kapelama u Velikoj Mlaki, Brestu Pokupskom, Buševcu, Lijevim Štefankima, Velikoj Gorici i Jakuševcu u Zagrebu, dok će se popularno ladanje održati ispred kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici.

– Festivalski program predstavlja sjajna glazbenike, poput svjetski poznatog Edina Karamazova koji će s Igorom Parom svirati romantičnu gitaru u Velikoj Gorici; Tomaža Sevšeka Šramela koji će prvi puta festivalskoj publici predstaviti instrument harmonium d’arte u Lijevim Štefankima te fantastične ansamble koji će uglazbiti drevne drvene kapele – istaknula je organizatorica Festivala, Valentina Badanjek Pintarić te naglasila kako je i ove godine vizual posvećen umjetniku Božidaru Škofaču čuvaru tradicijske baštine koji je lani preminuo.

– Ovime uz naše barokne bisere tradicijske arhitekture promoviramo i glazbenike i ljude koji su zaslužni što se puno naše tradicijske baštine očuvalo. Škofač je upravo jedan od njih pogotovo na području Pokuplja – dodaje Badanjek Pintarić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Otvorenje festivala tradicionalno se održava u prelijepoj Kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji primjer drvenog baroknog sakralnog graditeljstva Sjeverne Hrvatske. Šesto izdanje festivala otvorit će u nedjelju 30. lipnja barokni ansambl Ars Longa koji je u istoj kapeli sjajnim nastupom otvorio i prvo festivalsko izdanje.

– Svakako širu publiku očekujemo u subotu 6. srpnja na popularnom festivalskom ladanju koje će se održati ispred Kurije Modić-Bedeković. Tu će se publici predstaviti vrhunske pjevačice okupljene u ženski ansambl Zwizde, a koje pjevaju tradicijsku glazbu područja na kojima žive Hrvati Šokci, ali publika će ovom prigodom imati priliku prvi puta čuti zanimljivu etno-jazz fuziju tradicijske i jazz glazbe sjajnog Tria Pavla Golubića – ističe organizatorica.

Po prvi puta, premijerno u jedinoj zagrebačkoj drvenoj kapeli, odnosno Župnoj crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Jakuševcu, publika će imati prilike poslušati restaurirane orgulje graditelja Pavla Pumppa koji je između 1827. do 1863. godine, upravo na području na kojem se održava Festival, izgradio šezdesetak glazbala od kojih je sačuvano tek osamnaest. Riječ je o trenutno najvrjednijem povijesnom instrumentu u Zagrebu.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Program 6. Festivala drvenih kapela Sancta Barbara u nedjelju 7. srpnja zaključit će festivalski ansambl -Capella Lignum.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice.

– Festival je događanje koji spaja tradiciju, glazbu i samu kulturnu baštinu. Grad podupire festival koji prezentira našu turopoljsku baštinu, ali i stvara određeni moderniji pristup za buduće generacije – istaknula je pročelnica za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić te pozvala sve Velikogoričane da posjete neki od koncerata.

Festival podupire i Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županije, Sisačko-moslavačka županija, TZ Velike Gorice, Grada Zagreba i Grada Petrinje te općine Pokupsko.

– Imamo jednu jedinstvenu priču, a na našem području županije imamo zaštićena područja i kulturna dobra pa upravo ovakvim festivalima dajemo novi život kapelama i novu priču našeg destinacijskog kraja – naglasila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ulaz na festival je slobodan, a program možete pronaći ovdje. 

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Plesni klub Barbara sudjeluje na Europskom prvenstvu mažoret timova u Srbiji

Objavljeno

na

Objavio/la

Mažoretkinje PK Barbara (Velika Mlaka) po 7. put sudjeluju na Europskom prvenstvu mažoretkinja, ovaj put u Srbiji (Pančevo, 28.-30.06.2024.).

Velika Gorica, 27.06.2024. PK Barbara sudjeluje na EP u Srbiji. Foto: PK Barbara

Velika Gorica, 27.06.2024. PK Barbara sudjeluje na EP u Srbiji. Foto: PK Barbara

Kadetkinje, njih 15, sudjeluju po prvi put na EP, a natječu se sa 10 koreografija. Nekompletna juniorska postava, 11 (od 16) izvesti će 6 koreografija. Seniorke (u krnjem sastavu) će se natjecati sa 6 koreografija, a većini seniorki je ovo već 6. odnosno 7. Europsko prvenstvo.

Velika Gorica, 27.06.2024. PK Barbara sudjeluje na EP u Srbiji. Foto: PK Barbara

Velika Gorica, 27.06.2024. PK Barbara sudjeluje na EP u Srbiji. Foto: PK Barbara

Velika Gorica, 27.06.2024. PK Barbara sudjeluje na EP u Srbiji. Foto: PK Barbara

Klub na put u inozemstvo i trodnevni boravak povjeren je vodstvu u kojem je 5 trenerica i tajnica kluba.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Najave

Za Petrovo u Rakitovcu udruge su pripremile zanimljiv zabavni program

Naglasak će biti na najmlađe, ali neće nedostajati niti sadržaja za one malo starije.

Objavljeno

na

Svoje zaštitnike svetog Petra i Pavla u subotu će proslaviti mještani Rakitovca. Nedavno osnovana Udruga žena ‘Naš Rakitovec’ zajedno s mjesnim odborom, vatrogasnim društvom i potporom Turističke zajednice Velika Gorica, organiziraju program za sve uzraste.

Program počinje svetom misom u 11 sati u mjesnoj kapelici, a nastavlja se u 14 sati kada najmlađe očekuju ‘Dječje igre’. Igrat će se nogomet, povlačiti uže, utrkivati u tačkama, skakati u vrećama, a moći će se okušati i u vatrogansom poligonu. Bit će tu i velika animacijska staza na napuhavanje za djecu, besplatan hot-dog i sokovi za najmlađe. Igre će potrajati do 16 sati, a osim toga ljubitelji konja imat će priliku i za jahanjem sve do 22 sata.

Potom u 17 sati slijedi još jedna sveta misa, a nakon koje će ulicama sela do društvenog doma proći prošencija uz pratnju HPD Kučana i Turopoljskog banderija.

Od 18 sati čeka vas zabava i druženje uz Exclusive band.

Nastavite čitati

Najave

FOTO 9.Memorijalni malonogometni turnir Nikole Gmižića u Poljani Čičkoj

Objavljeno

na

Objavio/la

Udruga mladih Frajer iz Poljane Čičke organizira 9. memorijalni malonogometni turnir Nikole Gmižića na uobičajenoj lokaciji, na travnatom igralištu u Poljani. Turnir će biti održan u nedjelju, 30. lipnja 2024., početak u 09 sati. Broj ekipa je ograničen na – 15! Požurite s prijavama!

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pojedinosti organizacije: maksimalni broj ekipa 15; rok za prijavu 29.6.2024. do 11 sati; kotizacija 100 eura (osiguran ručak za sudionike); igra se po sistemu 5+1, lopta 5; utakmice traju 2×10 ili 2×12 min (ovisno o broju prijavljenih ekipa); pauze u poluvremenu i između utakmica 5 min.
Nagrade: 1. mjesto 50% uplate, 2. mjesto 30% uplate, 3. mjesto 20% uplate.

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

26.06.2022. Čička Poljana. 8.memorijalni turnir Nikole Gmižžića. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prijave na mob. 091/5698-359.  Od 17 sati velika zabava uz Exotic band. Ceremonijal proglašenja pobjednika očekuje se između 19 i 20 sati.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno