Povežite se s nama

Vijesti

Gorička ‘špica’ u novom terminu: Najavljena kiša prebacila ‘Petek na Gorice’ na subotu

Kod Muzeja Turopolja na subotnjoj će manifestaciji biti i nogometaši HNK Gorice, koji će oko 11 sati podijeliti nekoliko ulaznica za utakmicu s Osijekom.

Objavljeno

na

Sutrašnji ‘Petek na Gorice’, zbog loše vremenske prognoze, odgađa se na dan kasnije, na subotu, 4. studenog od 11 do 15 sati, priopćili su iz Turističke zajednice Velika Gorica.

– Kako vas ne bi razočarali izostankom ovomjesečnog Petka, odabrali smo vikend termin te se nadamo da ćete svi vi koji ste inače spriječeni radnim danom posjetiti Petek, doći na kavicu, pivo, štrukle i kolač te provesti predivno subotnje prijepodne s nama na Petku! Jedva čekamo i s nestrpljenjem vas čekamo! – poručuju.

Na lokaciji kod Muzeja Turopolja očekuju vas punktovi Mljac s bogatom gastro ponudom i Art Plac s ponudom rukotvorina. Za ljubitelje nogometa svakako je bitno napomenuti kako će se na manifestaciji pojaviti i nogometaši HNK Gorice, koji će na ‘Petku’ oko 11 sati dijeliti ulaznice za utakmicu s Osijekom, koja je na rasporedu upravo u subotu u 16 sati na gradskom stadionu.

 

HOTNEWS

FOTO Stotinjak volontera zasukalo rukave i navuklo rukavice kako bi očistili gorička jezera

I ove godine velika ekološka akcija ‘Od izvora do mora’ provodi se u našem gradu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Jutro u Novom Čiču proteklo je u radnim akcijama. Brojni volonteri zasukali su rukave, navukli rukavice, uzeli vreće za smeće i uputili se prema velikom jezeru Čiče kako bi očistili okoliš u sklopu ekološke akcije ‘Od izvora do mora’.

– Ovo je šesta godina da sve udruge iz Novog Čiča, od društva žena, nogometaša, vatrogasaca, folkloraša, ribiča.. sudjeluju u ovoj akciji čišćenja. Jučer smo očistili veći dio smeća i glomaznog otpada. Čistimo veliko jezero Čiče i Ježevo. Ovo nam je postala već tradicija da se okupi više od 100 volontera kako bi uljepšali okoliš u kojem boravimo – rekao nam je predsjednik KUD-a Čiče Stipo Duvnjak.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Brojnim volonterima priključio se i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istaknuo važnost volonterizma.

– Kada vidimo sva naša naselja i gradske četvrti u kojima je volonterizam prisutan, ljepša, uređenija i čišća. Moramo poticati i odgajati mlađe generacije i osvještavati ih koliko je važno biti ekološki osviješten kako bi izbjegli da problemi s ekologijom ne dočekaju našu djecu i unučad. Hvala svim volonterima i onima koji brinu da naša Velika Gorica i Turopolje bude lijepo, uredno i čisto. Neka njihov primjer potakne i sve one neodgovorne sugrađane, koji unatoč svim upozorenjima i kaznama uništavaju našu prirodu, da prestanu to raditi – naglasio je gradonačelnik Ačkar.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Radnim akcijama u svojoj lokalnoj zajednici rado se odazivaju i članice Društva žena Novo Čiče.

– Prikupili smo dosta smeća, zaista smo pronašli svega. Od limenki raznih pića, kutija cigareta, dječjih pelena i svega ostalog… Na jezero stižu i brojni volonteri drugih udruga i nastoje održati ovaj prostor čistim. No uvijek ima neodgovornih građana koji ostavljaju smeće iza sebe – rekla je Melita iz Društva žena te uputila važnu poruku:

– Ovom prilikom zamolile bi građane da svo smeće koje naprave za vrijeme svog boravka u prirodi sakupe i stave u vrećicu, ponesu kući i bace u svoju kantu ukoliko nema predviđenog mjesta za bacanje otpada – poručila je Melita.

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

25.05.2024. – Akcija čišćenja Od izvora do mora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

U zoni Hrašće od 15 sati: Na proslavu 80.godina DVD-a Hrašće stiže tisuće ljudi, na snazi posebna regulacija prometa!

Zbog slavlja vatrogastva u Hrašću, te istovremeno dvije proslave VZ Grada Zagreba, očekivanog dolaska na tisuće ljudi, na snazi će biti posebna privremena regulacija prometa, te obustava prometa. Evo detalja!

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao što smo već najavili, naselje Hrašće danas će biti centar vatrogasnog svijeta turopoljskog i zagrebačkog područja.

Jer, od 16 sati kreće trostruko slavlje kod Vatrogasnog doma na Trgu Jurja Muliha – 80.god. postojanja DVD-a Hrašće, proslava Dana Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i obilježavanje 10 godina postojanja Počasne postrojbe VZ Grada Zagreba.

Službeni dio kreće s dočekom gostiju od 16 sati, no već od 15 sati na snagu stupa POSEBNA PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA/OBUSTAVA PROMETA. 

Naime, očekuje se kako će se na događaju okupiti na tisuće ljudi, stižu i brojni uglednici, predstavnici DVD-ova iz čitave Europe, Zagreba i turopoljskog područja.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha.

Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend prognoza: Malo ‘pržiona’, malo pljuskova i grmljavine, u nedjelju svježije

Stiže nam idućeg tjedna i Dan državnosti, ove godine ‘pada’ u četvrtak, pa ako planirate ‘mini godišnji’ donosimo i najavu vremenskih (ne)prilika.

Objavljeno

na

I vikend se nastavlja u sličnom ritmu kao i tjedan za nama, bar što se vremenskih (ne) prilika tiče.
– Danas će biti djelomično sunčano, a uz ponegdje više oblaka može biti prolazne kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 24 do 26°C.
U nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno, mjestimično će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 11 do 14°C, a najviša dnevna između 20 i 23 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?‘.
Stiže nam idućeg tjedna i Dan državnosti, ove godine ‘pada’ u četvrtak, pa ako planirate ‘mini godišnji’ donosimo i najavu vremenskih (ne)prilika.

U ponedjeljak većinom sunčano, osobito na Jadranu. Poneki je pljusak ili malo kiše moguće uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj, te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U utorak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje kiša i grmljavina, najviše sunca na istoku.

U srijedu djelomice sunčano, mjestimice kiša te grmljavina, a vjerojatnost za oborinu najmanja na sjevernom dijelu Jadrana. U jutarnjim satima u pojedine dane na kopnu moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, ponegdje umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u ponedjeljak i srijedu u jutarnjim satima mjestimice uz obalu bura, uglavnom na sjevernom Jadranu. U unutrašnjosti toplije nego u nedjelju, a na Jadranu će se zadržati podjednaka temperatura – prognoziraju meteorolozi DHMZ-a.

Naslovna fotografija: Ilustrativna, promjenjivo vrijeme/pixabay.com

Nastavite čitati

Sport

Pobjeda za kraj! Rezultat bolji od igre na oproštaju od sezone

Nogometaši Gorice rezultatom 2-0 pobijedili su Istru 1961 u posljednjoj utakmici sezone i stigli do sedmoga mjesta u konačnom poretku. Do teško izborene pobjede Goričane su poveli strijelci Pršir i Soldo

Objavljeno

na

Objavio/la

Korak po korak, i tako 36 puta, nogometaši Gorice došli su do kraja svoje šeste prvoligaške sezone. Od nje su se oprostili pobjedom u utakmici u kojoj nisu blistali niti oduševili, ali u utakmici u kojoj su napravili sve što je bilo potrebno da dođu do posljednja ovosezonska tri boda, preskoče svog današnjeg protivnika i zauzmu sedmo mjesto na koncu jedne turbulentne i u svakom smislu zahtjevne sezone.

– Na kraju, kad sve zbrojimo, zaslužena pobjeda i zasluženo izboreno sedmo mjesto. Znali smo da nas čeka izuzetno teška utakmica protiv jako dobre Istre. U prvom poluvremenu svjesno smo prepustili posjed protivniku i tu moram čestitati svojim igračima što su se držali dogovora, budući da nam Istra u tih prvih 45 minuta nije napravila neke ozbiljne situacije. U drugom poluvremenu dogovorili smo se da krenemo malo više, da se dignemo, pokušamo napraviti pritisak, što nam je uspjelo tek nakon isključenja Čuića. Nakon toga smo zasluženo zabili golove, zasluženo pobijedili i zasluženo završili na sedmome mjestu – analizirao je svoju devetu utakmicu na klupi Gorice trener Rajko Vidović.

Kako se sezona bližila kraju, problema u kadru bilo je sve više, da bi se uoči ove posljednje utakmice Vidović našao u situaciji da ne može ni izbliza popuniti klupu. Uz onih 11 igrača koji su započeli susret, u zapisniku su se tako našla još i dva rezervna vratara te samo petorica igrača, među kojima su bila i tri juniora. Nesvakidašnja situacija, trenutak u kojem je zapravo najbolja vijest da je sezona gotova, ali i takva Gorica pronašla je način kako doći do svoje jedanaeste pobjede u sezoni.

Dominirala je Istra u prvom dijelu, stvarala i neke opasne situacije pred golom Bože Radoševića, dva-tri puta ozbiljno zaprijetila, no gorička mreža ostala je netaknuta. S druge strane terena sve se svelo na jedan relativno bezopasan pokušaj Ante Mateja Jurića, pa je tih 0-0 zapravo bilo najbolje što se Gorici moglo dogoditi.

Već na otvaranju nastavka, u 50. minuti, Istra je uspjela i zabiti, učinio je to Mateo Lisica, ali intervencija iz VAR sobe dovela je do pregledavanja cijele te situacije, a onda i do poništavanja gola. U začetku akcije, naime, nije dosuđen očigledan prekršaj na Majstoroviću, što je sudac Erceg i sam shvatio nakon što je vidio snimku, pa je rezultat ostao nepromijenjen.

Novi ključni trenutak dogodio se u 66. minuti, kad je Mario Čuić startao na kapetana Gorice Filipa Mrzljaka i dobio drugi žuti karton, što je potpuno preokrenulo utakmicu. Gorica je konačno došla do daha, postala puno opasnija, a povela je iz prve prave prilike na utakmici. Jurić je lijepim dodavanjem pronašao Juricu Pršira u kaznenom prostoru, a on je iz okreta naciljao i pogodio mrežu Istre za vodstvo domaćeg sastava i veselje nekoliko stotina gledatelja okupljenih na tribinama Gradskog stadiona.

Nije Istra bila bezopasna ni nakon toga, ni s igračem manje, no Gorica je i dalje uspješno čuvala svoju mrežu, da bi nekoliko sekundi uoči posljednjeg sučeva zvižduka priču zaključio Marko Soldo. Veznjak Dinama na posudbi u Turopolju, od nove sezone igrač Osijeka, zaključio je svoju jednosezonsku epizodu u Gorici golom za konačnih 2-0 i tako uljepšao kompletan dojam.

– Igra nije bila na nekom nivou, ali tri boda su tu. Sezona je završena na najbolji mogući način, uzeli smo to sedmo mjesto i to je u cijeloj priči najvažnije. Hvala svima u klubu na prilici i na dobroj sezoni za mladog igrača poput mene, želim Gorici da u svakoj sljedećoj sezoni bude u što je moguće boljoj poziciji – pozdravio se Soldo i zaključio sezonu.

Sljedeće pitanje je “što sad?”, a odgovor na njega ćemo pričekati još neko vrijeme. Problema ima, poteškoća ima, planova i ideja također, ali za početak je najvažnije dobro se odmoriti. I što spremniji ući u sedmu prvoligašku sezonu, bogatiji za sva iskustva stečena u sezoni iza nas…

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Vatru gasi, brata spasi’! U DVD-u Hrašće tako je već 80 godina, a na veliko slavlje stižu posebni gosti sa svih strana!

Zlatko Križanić, predsjednik DVD Hrašće, otkrio nam je program velike proslave, te zašto je upravo to naselje autentični dom obiteljskog vatrogastva. Zabilježite datum – subota, 25. svibnja, od 16 sati, svi ostali detalji u članku! Vidimo se u Hrašću!

Objavljeno

na

Objavio/la

Ove subote, 25. svibnja, bit će veliki, veliki dan za čitavo Hrašće, ali i za zagrebačke vatrogasce! Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrašće slavi svoju vrlo značajnu obljetnicu djelovanja – 80 godina im je već (tek)! No, sutra će s njima slaviti i njihovi kolege iz Zagreba, jer upravo će se na lokaciji velike rođendanske proslave obilježiti i Dan vatrogasaca Grada Zagreba. Ni to nije sve! Bit će to čak trostruko slavlje, jer u subotu poslijepodne svojih će prvih 1o godina postojanja proslaviti i Počasna postrojba Vatrogasne zajednice Grada Zagreba! 

Naime, Hrašće ili Hrašće Turopoljsko, kao mjesto koje vatrogastvo živi generacijama, nalazi se na samoj ‘međi’ Velike Gorice i susjedne nam hrvatske metropole i županije, Grada Zagreba, te je od samog osnutka neraskidivo povezano sa svojom zagrebačkom braćom po životnom pozivu.   

Foto: Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće

Na proslavu u dom obiteljskog vatrogastva, što Hrašće bez ikakve sumnje jest, već danima pristižu gosti sa svih strana, a na središnjoj proslavi očekuje se njih nekoliko tisuća! Brojke ne čude, jer sama bit dobrovoljnog, kao i profesionalnog, vatrogastva su zajedništvo i humanost. Pa kako se ne bi odazvali ovoj najvećoj ikad proslavi vatrogastva na ovom području!

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba/Počasna postrojba

Foto: Vatrogasna zajednica Grada Zagreba

Stoga nam je bilo izuzetno drago da je upravo Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće, te počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, odvojio malo svog dragocjenog vremena za razgovor o tradiciji obiteljskog vatrogastva u Hrašću, programu proslave, povijesti jednog od najboljih DVD-ova u Hrvatskoj, ali i o budućim planovima.

Križanić je čelni čovjek DVD-a Hrašće već 35 godina, no članstvo u društvu je puno, puno duže. Naime, njegov djed, Vinko Križanić, bio je jedan od osnivača i prvih članova ovog 80 godina mladog društva, pa su i dan danas Križanićevi prava obitelj vatrogasaca! Baš kao i brojne druge hrašćanske obitelji.

– To je naša velika obljetnica u Hrašću, jako se tome veselimo i pozivamo sve da nam se pridruže ove subote na 80. rođendanu našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva. Uz to imamo i još dvije proslave naših dragih prijatelja i dobrovoljnih vatrogasaca iz Zagreba. Program počinje oko 16 sati, dočekom gostiju svih vatrogasnih postrojbi, uz našu nezaobilaznu limenu glazbu. S nama će slaviti i brojne međunarodne delegacije, stižu nam vatrogasci iz Francuske, Njemačke, Slovenije, Češke, Slovačke, BiH, a ujedno i brojna naša domaća društva s područja Turopolja. Svemu tome se jako veselimo – priča nam Križanić.

U nastavku svečanog programa od 17 sati slijedi nastup KUD-a Mladost iz Odre, prelet Krila Turopolja, nakon čega kreće svečani mimohod vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba. U njemu će sudjelovati oko 500-tinjak vatrogasaca postrojenih u 10 do 12 ešalona, a uz njih će prolaziti i vozila, oprema i tehnika zagrebačkog vatrogastva. Slijede službeni govori i pozdravi, a Križanić nam otkriva kako se očekuje i veliki broj uvaženih gostiju i dužnosnika.

– Zvali smo sve, do premijera i predsjednika, pa tko dođe i stigne – dobro nam je došao! To je naša velika proslava i želimo da nam se što više ljudi u njoj pridruži, jer posebno smo ponosni što je naše dobrovoljno vatrogasno društvo jedno od najboljih na području čitave Republike Hrvatske – ističe.

U nastavku proslave slijedi zabavno-glazbeni program, oko 21 sat nastupa Tamburaški sastav ‘Gazde’, koji sviraju do ponoći, a proslava 80. rođendana DVD-a Hrašće nastavlja se sve do 3 ujutro uz klasičnu vatrogasnu zabavu! No, tada vatrogasci kreću u čišćenje čitavog prostora proslave, jer, kako kaže naš sugovornik  – sve mora biti ‘kak’ se spada’ do prvog jutarnjeg autobusa.

– Pripremili smo oko dvije tisuće besplatnih porcija hrane, i pića su besplatna, želimo sve počastiti! Ak’ bu i više gostiju, bumo podijelili kol’ko imamo, solidarno, a ak’ kaj ostane i to ćemo sigurno znati iskoristiti – poziva uz smijeh predsjednik DVD-a Hrašće.

Iako ćemo ove subote slaviti 80 godina ovog društva, prema predajama, povijest im seže još u 1645., kada je izbio veliki požar u Zagrebu. U arhivama se tako spominje kako su ‘odlukom Gradskog senata, kmetovi i podanici obližnjeg imanja Hrašća pristupili raščišćavanju zgarišta i odvoženju pogorjelih ruševnih kuća’.

Foto: DVD Hrašće/arhiva CZK NZG

Službeno, DVD Hrašće je osnovano je 1944. godine, u vrijeme vihora Drugog svjetskog rata, koje su osnovali, kako se navodi u arhivskoj dokumentaciji Juraj Vodopivec (predsjednik), Mirko Kolarić (potpredsjednik), Imbro Kos, (tajnik), Vinko Križanić, zapovjednik, te Bartol Kos ml., (blagajnik).

– U početku je društvo brojalo 12 članova, a razvijalo se u neke tri etape. Prva je bila do 60-tih godina prošlog stoljeća, gdje su svi DVD-ovi s ovog zagrebačkog i turopoljskog područja ‘vegetirali’. No, ‘70tih godina 20. stoljeća dolazi do naglog razvoja vatrogasnog društva, kad su stanovnici naselje vlastitim sredstvima kupili prvo navalno vozilo, 1974.godine, i od tada je stalni napredak. Danas imamo oko 450 članova, 120 djece, 80 žena, oko 160 operativnih članova. Veliko smo dobrovoljno vatrogasno društvo, u svakom trenutku smo spremni, mobilni i operativni, a i svake smo godine na dislokaciji na priobalju u vrijeme sezonskih požara. Baš kao što smo bili zadnjih godina na lokacijama svih velikih poplava, požara i potresa – priča nam prvi među jednakima DVD-a Hrašće.

Što se statistike tiče, dobrovoljni vatrogasci Hrašća su unazad 15-tak godina bili na terenu oko 750 puta, ili prosječno 50 puta godišnje u gašenjima požara i protupožarnim osiguranjima. Koliko je stalna edukacija bitna pokazale su njihovi operativci prilikom zagrebačkog i petrinjskog potresa 2021.godine, gdje su na području Zagreba,Siska, Petrinje i okolnih područja obavili više od 200 intervencija.

Samo Hrašće kao naselje organizirano je kao jedna jedinstvena zajednica, ‘srce’ mjesta je upravo Vatrogasni dom, a sve tradicionalne manifestacije uvijek se održavaju s istim ciljem – prikupiti pomoć za one kojima je tom trenutku najpotrebnija.

I za kraj, planovi za idućih (bar) 80 godina, te poziv na veliku proslavu ove subote u Hrašću.

– Ono što nam je već dugo želja je da se napravi jedan novi Operativni centar, to su naše želje, pa vjerujemo kako ćemo to isto ostvariti. A naši mladi su nam garancija budućnosti, jer gajimo obiteljsko vatrogastvo koje je sam temelj dobrovoljnog vatrogastva. Pozivam i ovom prilikom sve koji još nisu da nam se pridruže i nastave tu lijepu tradiciju – rekao nam je Križanić, te uputio još jedan poziv na njihov ‘okrugli’ rođendan.

– Dođite, pridružite se našem veselju, proslavi 80 godina uspješnog rada DVD-a Hrašće, imamo dobar grah i gulaš, osvježavajuća pića, zahvaljujemo se i svim sponzorima, dobro nam došli svi! – završno poručuje predsjednik DVD-a Hrašće, Zlatko Križanić.

Zbog velikog broja gostiju i cjelodnevne proslave na snazi će biti i posebna privremena regulacija prometa, a u poslijepodnevnim satima će doći i do obustave prometa.

Od 15 sati u subotu, 25. svibnja, do 4 sata u nedjelju, 26. svibnja, promet se zatvara na Velikoj cesti nakon nadvožnjaka u smjeru Hrašća, Odranskoj ulici, na završetku kod Đačke, Arbanasovoj (kod raskrižja s Mirnom).

Također i na raskrižjima Hrašćanska – Pinturska, Pinturska – Odranska, Đačka – Nova cesta, Novozagrebačka – Kolarićeva i Novozagrebačka – Velika cesta. U tom će periodu biti zabranjeno zaustavljanje i parkiranje na Trgu Jurja Muliha. Promet će se odvijati obilazno Đačkom i Mirnom ulicom.

I za kraj, dovoljni je da si zapišete/zabilježite u svoje mobilne uređaje ono osnovno:

Trg Jurja Muliha 8, Hrašće Turopoljsko, subota 25. svibnja, od 16 sati- vidimo se na 80. rođendanu DVD-a Hrašće, jer takva fešta se ne propušta! 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno