Povežite se s nama

Vijesti

Vatrogasci pozivaju građane na oprez uoči nadolazećeg blagdana Svih svetih

U ovo doba je na grobljima povećan rizik od požara zbog velikog broja upaljenih svijeća, otopljenog voska i suhog cvijeća, pa vatrogasci imaju nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći neželjene situacije.

Objavljeno

na

Predstoji nam obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana tijekom kojih se odlaskom na groblja, paljenjem svijeća i postavljanjem cvijeća prisjećamo naših najmilijih koji više nisu s nama. U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može lako zapaliti.

Stoga iz Hrvatske vatrogasne zajednice stiže niz korisnih savjeta.

Vatrogasci savjetuju:

– nemojte paliti svijeće i šibice u blizini suhe trave
– šibice i svijeće koje još gore ne bacajte u travu ili u smeće
– ne uklanjajte ugašene svijeće dok se ne ohlade

-stare lampione i ostali otpad odlažite na za to predviđena mjesta
-ukoliko palite voštane svijeće i lampione u kućama, ne ostavljajte ih bez nadzora
– po izlasku iz kuće ili odlasku na spavanje ugasite svijeće
– budite oprezni prilikom stavljanja upaljenih svijeća i lampiona na prozore kako ne bi došlo
do požara zavjesa i namještaja
-ukoliko primjetite požar na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na broj 193.

Crna kronika

Taži se Petar, ne javlja se sinoć od ponoći, pomozite u potrazi

Nestao je na području Velike Mlake.

Objavljeno

na

Na popisu nestalih osoba u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba nalazi se i Velikogoričan 28-godišnji Petar Mandarić. Naime, Petar je nestao na području Velike Mlake u blizini benzinske crpke Lukoil.

Tada je bio obućen u crne traperice, tamnu majicu s dugim rukavima i nosio je crno bijele tenisice, rekli su nam iz HGSS-a.

Petar ima 174 centimerara, srednje je tjelesne građe i ima crnu kratku kosu, bradu, tamniji ten i smeđe oči. Također, ističe se i jedan detalj, a to je da je imao madež na lijevoj strani vrata. Kako doznajemo nije se vratio jučer nakon posla, a posljednji kontakt je bio s njim oko ponoći.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Sport

Nemirno kurilovečko proljeće: ‘Sigurno ostajemo u ligi! Ako nam dopuste…’

Nitko se u redovima NK Kurilovca nije previše uzbuđivao zbog poraza 5-2 u polufinalu županijskoga Kupa protiv Tigra iz Sv. Nedelje u utorak, jer trenutačno puno važnije brige dominiraju Udarnikom. Još je šest utakmica do kraja sezone…

Objavljeno

na

Objavio/la

Burno i turbulentno proljeće traje na Udarniku, kultnome mjestu velikogoričkog sporta, na koju god stranu pogledaš. Počelo je naknadno otklonjenim problemima u funkcioniranju i vođenju kluba, nastavljeno je lošim nizom seniorske momčadi na terenu, što je dovelo do odlaska trenera Stjepana Bašića i povratka Senada Harambašića, a eskaliralo je ovih dana, priopćenjem kojim Kurilovčani prozivaju odgovorne zbog “oružanih pljački” koje se događaju u režiji sudaca…

Sve u svemu, nogometno proljeće u životu kluba kakvo nikome ne biste poželjeli. A još nije ni izbliza gotovo. Pred Kurilovcem je, spletom svih navedenih okolnosti, borba za ostanak u 3. NL Centar. Ono što se u najvećem dijelu sezone smatralo neupitnim, očuvanje statusa u ovom rangu, odjedanput je došlo u pitanje.

Kurilovec je trenutačno na 13. mjestu, sa 36 bodova, dva više od četrnaestog Samobora i pet više od petnaeste Bistre, ali i na dovoljnoj udaljenosti od zadnje tri momčadi lige, Save, Tondacha i Zeline. Liga se smanjuje za dva kluba, no to je i jedino što se sigurno zna.

– Koliko klubova ispada? To nitko živ ne zna… Neće se vjerojatno ni znati sve do kraja – govori trener Harambašić, ljutit i razočaran kao i svi uključeni u život i rad kluba s Udarnika.

Priopćenje kojim su Kurilovčani izazvali buru i u krovnoj nogometnoj organizaciji bilo je žestoko i bez štednje, puno je toga u njemu rečeno, a označilo je trenutak kad su stvari otišle “u crveno”.

– Ne uzbuđuješ se previše zbog takvih stvari tijekom sezone, znaš da se događaju u niželigaškom svijetu i na to se teško može utjecati, ali postoji i mjera za sve. Kad se prijeđe granica, kad sve skupa ode predaleko, jednostavno moraš reagirati – govori Harambašić, vrteći film ogleda s vodećom Segestom, utakmice koju je “Kurilovec po svemu morao dobiti”.

A nije je dobio. Pa su na Udarniku dobili kolektivni “šiz”, svjesni da bi takav način istupanja mogao biti i dvosjekli mač. Nakon svega što se događalo, ni sami Kurilovčani ne mogu znati što očekivati u završnici sezone, sigurno je jedino da su izazvali reakciju, da su uzburkali duhove…

– Pred nama je još šest utakmica do kraja, od toga četiri protiv klubova koji su ispod nas na tablici, plus odgođena protiv Gaj Mača i lokalni derbi protiv Lukavca. U prijevodu, sve je na nama. Kad nam već nisu dali da ranije riješimo sve dvojbe, morat ćemo to učiniti u izravnim dvobojima s ovima koji nas love – jasan je plan trenera Harambašića, uz dodatak:

– Siguran sam da ćemo ostati u ligi, ne dozvoljavam da se tu uopće stavlja znak pitanja! Moramo reagirati, to ćemo i učiniti, uvjeren sam u to.

Svom optimizmu unatoč, slijedio je ovdje još jedan, prilično logičan dodatak…

– Osim, naravno, ako se budu ponavljale situacije kakve smo imali u posljednje dvije utakmice. Sve što govorim vrijedi samo ako sve bude normalno.

Sve je u našim rukama, idemo odraditi posao u posljednjih šest utakmica, poručuje trener Kurilovca… Foto: Vito Štuban

U cijelu ovu priču uklopio se i poraz 5-2 od Tigra iz Svete Nedelje u polufinalu županijskoga Kupa u utorak.

– Posljednja dva kola jako su nas ispraznila, u fizičkom, ali još više u emotivnom smislu. Zato sam u toj utakmici morao kombinirati momčad, raspoređivati snage, shvatiti sve skupa i kao dio pripreme za sve što nas čeka u prvenstvu. A čeka nas puno toga, jer do 1. lipnja igrat ćemo svaka tri dana, nemamo niti jednu slobodnu srijedu, jer tu se ugurao i gorički kup protiv Lukavca… – najavljuje zahtjevnu završnicu sezone Senad, s momentalnim okretom prema gostovanju kod Zeline u subotu.

– Zbog ozljeda nemamo na raspolaganju Blagoeva, Turkalja i Bolješića, Ćosić ima tri žuta kartona, a golman Tor neće moći nastupiti zbog obaveza na fakultetu. Ima nas jedva za posložiti se, ali nema alibija. Idemo po bodove u Zelinu – odlučan je trener Harambašić, koji već planira i sljedeću sezonu, u kojoj je cilj raditi neke iskorake.

No za početak će trebati odraditi posao u ovoj sezoni. Bude li ikako moguće…

Nastavite čitati

Kultura

Promocija knjige ‘Tragovi na modrom nebu’ koja govori o povijesti hrvatskog zrakoplovstva

Pridružiti se možete sutra u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle.

Objavljeno

na

Uoči manifestacije AIRVG koja će se održati u subotu 11. svibnja, Gradska knjižnica Velika Gorica poziva na prigodno predstavljanje knjige ‘Tragovi na modrom nebu’ autora Ivana Mustača, inače profesora likovnog odgoja i likovne umjetnosti u mirovini.

Knjiga je nastala na temelju autorovih slika koje prikazuju prizore iz povijesti hrvatskog zrakoplovstva. Mustač je slike popratio i tehničkim podacima što čini ovu knjigu hvalevrijednim svjedokom razvoja zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj. Posebno je zanimljivo poglavlje o zrakoplovstvu iz Domovinskog rata.

Knjigu će uz autora predstaviti i recenzent Igor Despot. Pridružiti se možete sutra u 18 sati u Središnjem odjelu za odrasle.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Kreće projekt ‘Zaželi’ u Pokupskom zbog kojeg je posao dobilo 15 žena

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starije životne dobi kao i onima s invaliditetom.

Objavljeno

na

Petnaest žena s područja općine Pokupsko potpisalo je ugovore o radu s općinskim načelnikom Božidarom Škrinjarićem.

One će tijekom 34 mjeseca pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za oko 90 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi kao i onima s invaliditetom. Osim njih na projektu je zaposleno i dvoje mladih s područja općine na radna mjesta voditelja i asistenta projekta koji će obavljati administrativne i tehničke poslove tijekom provedbe projekta.

Glavni cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi.

Vrijednost projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda plus, iznosi 765.000,00 eura te su svi planirani troškovi u potpunosti prihvatljivi.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Projekt DV Velika Gorica ‘Naši recepti za ljutnju’ među četiri najbolja na regionalnoj smotri

Predstavljeno je 12 najboljih projekata iz Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Objavljeno

na

Projekt Dječjeg vrtića Velika Gorica ‘Naši recepti za ljutnju’ jedan je od četiri projekata koji će biti predstavljeni na državnoj smotri 22. i 23. svibnja u Slavonskom Brodu. Odlučeno je tako jučer na Regionalnoj smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske održanoj u Velikoj Gorici, a gdje je predstavljeno 12 najboljih projekata iz Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

– Rani predškolski odgoj i obrazovanje pruža jednu dobru razinu i mjesto gdje se djeca socijaliziraju, uče kulturi, ophođenju, ponašanju i funkcioniranju u društvu. Sve ono što će kasnije tijekom života proživljavati, načine koje su naučili u toj ranoj dobi na neki će se način preslikati i u kasnije djelovanje – istaknula je uvodno Andreja Silić, viša savjetnica za rani predškolski odgoj i obrazovanje te dodala kako smotra nema natjecateljski karakter već se posebna pozornost usmjerava na prikaze vrsnih primjera iz prakse koje odgajatelji i odgajateljice mogu pokušati primijeniti i ostvariti u svojoj zajednici.

Foto: Petra Škrinjarić

Projekt kojeg je osmislila odgajateljica dramsko-scenskog programa Višnja Orešković odnosi se na dječje emocije i kako se njima nositi. Ponukani specifičnim ponašanjem djeteta predškolske dobi koje je boravilo u grupi, rodila se ideja o pokretanju ovog projekta.

– Riječ je o jednom dječaku koji je plakao, odgurivao djecu, nije želio dijeliti stvari i vrlo je malo komunicira. Sve su to doživljavala druga djeca iz skupine pa je tako drugo dijete u vrtić donijelo slikovnicu Emociometar inspektora Kroka koja upravo govori o različitim emocijama koje su glavni likovi proživljavali. Tu smo mi kroz priče prolazili kroz sva emocionalna stanja, razgovarali o njima i izrazima lica – priča nam odgajateljica Orešković.

Foto: Petra Škrinjarić

S obzirom na to da je riječ o dramsko-scenskoj grupi pa su se izrađivale lutkice iz slikovnice čijom su ih dramatizacijom djeca oživljavala. Izradili su i velikog lutka Ljutka koji je živio u Ljutilištu. Djeca su tu mogla odlaziti kada su bila ljuta i razgovarati s Ljutkom. Bilo je tu i drugih emocija, pa se Ljutilište pretvorilo u Tugovalište ili Sramilište.

– Kako je vrijeme prolazilo počeli smo primjećivati promjene u ponašanju. U međuvremenu je u skupinu stigla i Ljupka, lutka koja je uvijek bila dobro raspoložena, nasmijana i vedra. Djeci se jako sviđala interakcija s Ljupkom i svi su željeli biti kao ona. Tu se rodila ideja da napravimo naše recepte za ljutnju po kojem je projekt i dobio ime – ističe Orešković.

Evo i kako glase neki od recepata za ljutnju:

Kada sam ljut…

‘…odem iz igre i jako se zacrvenim, pa odem malo u park pa se onda ohladim’

‘Ja si pojedem kockicu leda, odem doručkovati ili sjednem na klupicu’.

– Djeca imala recepte na panou, počela ih primjenjivati i ponašanje se vidljivo počelo mijenjati, osobito kod spomenutog dječaka koji je postao znatno asertivniji, verbalno i jasno izražavao svoje emocije, htio je više surađivati te pokazivao veću spremnost za suradnju i uvažavanje tuđih potreba. Možemo reći da su ciljevi našeg projekta i realizirani – naglasila je Orešković.

Uz gorički projekt na državnu smotru idu i projekti ‘Kućica za knjige’ Dječjeg vrtića Videk iz Prigorja Brdovečkog, ‘Knjiga o meni’ iz Dječjeg vrtića Zvirek iz Stubičkih Toplica te ‘Stari bunari’ iz Dječjeg vrtića Dugo Selo.

Stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Dječjim vrtićem Velika Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić

Foto: Petra Škrinjarić

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno