Povežite se s nama

HOTNEWS

Ministar Fuchs ravnateljima svih škola u Hrvatskoj: U ponedjeljak okupite svu djecu i prenesite im ove važne poruke

Nakon tragedije u Beogradu, ministar je u pismu pozvao na zajedničko okupljanje nastavnika i učenika u ponedjeljak, 8.svibnja, te izdao upute za ulaganje dodatnih napora kako bi škole ostale sigurno okruženje s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Objavljeno

na

Nakon strašne tragedije u Srbiji, gdje je u beogradskoj osnovnoj školi 14-godišnjak ubio osmero učenica i učenika, te zaštitara, ministar znanosti i obrazovanja,Radovan Fuchs, poslao je pismo ravnateljima svih škola u Hrvatskoj. U njemu poziva na otvoreni razgovor s djecom, te na ulaganje dodatnih napora kako bi škole ostale sigurno okruženje s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Pismo prenosimo u cijelosti.

“Prije svega htio bih vama, kao i djelatnicima vaših škola, zahvaliti na predanom radu u ostvarenju poticajnog i sigurnog školskog okruženja kako bismo našoj djeci i učenicima omogućili nesmetan cjelovit i uravnotežen rast, kao i njegovanje individualnih talenata i potencijala. S obzirom na tragičan događaj koji se ovih dana dogodio u jednoj beogradskoj školi, molim vas da uložite dodatan napor i obratite pozornost na škole kao sigurna okružja s nultom tolerancijom na nasilje. Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten.
U školskom okružju molimo vas za provedbu sljedećeg:

Aktivnosti s učenicima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima:

– U ponedjeljak, 8. svibnja 2023., organizirajte okupljanje sve djece koje će biti posvećeno prenošenju nekoliko osnovnih poruka:

– Događaj u Beogradu je tragedija koja je u svih nas izazvala različita emocionalna stanja. O tome trebamo otvoreno razgovarati jer je to vjerojatno najbolji način nošenja s tim nemilim događajem.

– Naše škole sigurna su mjesta i svi se u njima trebamo osjećati sigurno i prihvaćeno.

– Niti jedan oblik nasilja u školi nije dopušten te smo svi mi pozvani i odgovorni da se to uistinu i provede u djelo.

– Organizirajte da u svakom razrednom odjelu razrednik, stručni suradnik ili drugi učitelj i nastavnik otvoreno razgovara s učenicima o događaju u Beogradu, o tome što su sve učenici saznali i na koje načine su zaprimili informacije, što ih je posebno zastrašilo, zabrinulo ili rastužilo, koja razmišljanja i osjećaje je to u njih potaknulo; potrebno je jasno osuditi taj događaj te osmisliti i izraditi razredni plan postupanja u slučaju da učenici saznaju o bilo kakvom nasilju ili zabrinjavajućim aktivnostima i dogovorima.

– Potaknite učenike da se obrate stručnom suradniku škole, razredniku ili izravno vama s punim povjerenjem da ćete zaštiti njihovu privatnost u slučaju svih sumnji i saznanja o potencijalno opasnim događajima u školi ili u školskom okružju.

– Organizirajte edukacije za učenike i roditelje o nenasilju te, prema potrebi, uključite stručnjake Zavoda za javno zdravstvo (liječnike školske medicine i Službe za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti) i druge stručnjake, uključujući djelatnike MUP-a.

Foto: U centru Zagreba na Cvjetnom trgu građani pale svijeće za žrtve stradale u OŠ Vladislava Ribnikara u Beogradu/ Emica Elvedji/PIXSELL

Edukacije su osobito potrebne u razrednim odjelima u kojima primjećujete bilo koje oblike nasilničkog ponašanja (uključujući on-line nasilje i zlostavljanje, kao i isključivanje iz grupe vršnjaka), te u razrednim odjelima u kojima primjećujete upotrebu energetskih pića ili sumnjate na upotrebu alkohola i drugih sredstava ovisnosti.

– Pojačajte sportske, likovne i glazbene sadržaje i druge aktivnosti koje potiču druženje, kao i kvalitetno i kreativno provođenje vremena u opuštenoj, prijateljskoj i uključujućoj atmosferi, te potaknite na sudjelovanje one učenike koji inače u takvim aktivnostima ne sudjeluju.

– Postavite natpise na vidljivim mjestima i na ulazima u školu s porukama o zabrani svih oblika nasilja (primjerice: škola bez nasilja).

– Pojačajte nadzor djelatnika škola u svim školskim prostorijama i hodnicima, a posebice u onima u kojima učenici mogu biti skriveni od pogleda nastavnika, poput toaleta.

– U zabačenim hodnicima i rjeđe korištenim prostorijama ostavite uključeno svjetlo i otvorena vrata.

– Zabranite svaku konzumaciju energetskih pića, dok se podrazumijeva da je zabranjena svaka konzumacija alkohola, cigareta (uključujući e-cigarete) i novih duhanskih proizvoda te drugih sredstva ovisnosti.

– Nastavnici tehničke kulture trebaju organizirati da skalpeli koji su sastavni dio nastavnog paketa za tehničku kulturu budu pohranjeni u školi izvan dohvata učenika te ih trebaju uručiti učenicima samo na nastavi tehničke kulture i prikupiti odmah nakon korištenja.

– Organizirajte da učenici mogu anonimno prijaviti sve oblike nasilja i u ovom kontekstu zabrinjavajućih aktivnosti u školi i izvan nje, primjerice na način da u kutiju određenu za to mogu anonimno ubaciti papirić s opažanjem/pritužbom.

– Na primjeren način obavijestite roditelje učenika o sljedećem: U našoj školi ne toleriraju se oblici nasilničkog ponašanja. Istaknite svom djetetu da ne smije biti nasilno prema drugima, uključujući on-line nasilje, kao i verbalno i fizičko nasilje i isključivanje iz grupe vršnjaka. Potaknite svoje dijete da vam se povjeri ako je samo žrtva nasilja ili ako je svjedočilo nasilju. Vama i vašem djetetu na raspolaganju sam osobno, kao i stručni suradnici, razrednik i drugi učitelji i nastavnici ako nam se trebate povjeriti zbog bilo kojih nepovoljnih okolnosti vezanih uz školu, zdravlje i sigurnost djeteta.

Molimo da učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ostali djelatnici škole obrate pojačanu pozornost na:

– učenice i učenike koji su isključeni iz vršnjačke grupe, koji su povučeni, te se u vrijeme odmora ne druže s vršnjacima,

– učenice i učenike koji su razdražljivi, nervozni, neposlušni i agresivni,

– učenice i učenike koji su popustili u školi ili se njihovo ponašanje promijenilo, a izvršavanje školskih zadataka se pogoršalo,

– učenice i učenike za koje sumnjaju da koriste sredstva ovisnosti.

S navedenim učenicima i njihovim roditeljima djelatnici škole trebaju porazgovarati o tome koliko su zadovoljni školskim uspjehom i drugim aspektima života, kako se osjećaju u svom razredu i u školi, imaju li problema sa školom, u obitelji, s prijateljima ili ih muči nešto drugo. U slučaju potrebe, učenike i roditelje uputite školskom liječniku radi savjetovanja i obrade u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama. U slučaju nasilničkog ponašanja i korištenja ilegalnih sredstava ovisnosti, molimo vas da odmah obavijestite policiju i roditelje. Ostajemo stalna potpora i partner u rješavanju izazova s kojima se suočavate”, navodi se u pismu.

Crna kronika

Tragedija u Dugom Selu: Kamionom usmrtio dijete

Nesreća se dogodila oko podneva u Rugvičkoj ulici.

Objavljeno

na

Velika tragedija dogodila se danas oko podneva u Dugom Selu, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Naime, vozač kamiona naletio je na dijete u Rugvičkoj ulici koje je na žalost smrtno stradalo. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o djevojčici koja je išla iz škole.

O ovom strašnom događaju koji je u crno zavio cijeli grad, oglasio se i gradonačelnik Nenad Panian.

– Ne postoje riječi koje mogu izraziti dubinu tuge koju osjećam zbog nenadoknadivog gubitka dječjeg života. U ovim teškim trenucima, želim roditeljima uputiti najdublju sućut i podršku. Želim da znate kako sam uz vas mislima i u molitvama. Neka vam ljubav i uspomene koje imate na vaše dijete pruže snagu i utjehu. Neka vaše dijete počiva u miru, a vi pronađite snagu u zajedništvu i podršci svih onih koji vas vole i brinu za vas – napisao je na svojoj društvenom mreži gradonačelnik Panian.

U tijeku je očevid.

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na pješačkom prijelazu naletio na pješakinju, policija traži očevice

Prometna nesreća dogodila se u petak oko 14:45 kod kapele Ranjenog Isusa.

Objavljeno

na

Gorička policija u traži očevice prometne nesreće u Velikoj Gorici u kojoj je u petak 17. svibnja oko 14:45 sati stradala pješakinja.

Naime, nesreća se dogodila kod crkve Ranjenog Isusa na Aveniji pape Ivana Pavla II. Na pješakinju je na pješačkom prijelazu naletio vozač kombi vozila crvene boje.

– Molimo građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o ovoj prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđena pješakinja da nam se jave osobno u Policijsku postaju Velika Gorica ili na broj telefona 6221 – 144 – pozivaju iz goričke policije.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Mlade prvake Hrvatske, pionire HNK Gorice nagradio gradonačelnik Ačkar

U svom su uzrastu postigli velik povijesni uspjeh!

Objavljeno

na

Mladim nogometašima, pionirima HNK Gorice koji su postigli veliki povijesni uspjeh postavši prvaci Hrvatske, danas je čestitao gradonačelnik Krešimir Ačkar i zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

– Postigli ste jedan zaista izniman sportski rezultat. Nadam se da ću tako u budućnosti imati i u svojem rukometnom klubu priliku i generaciju koja će poći vašim putem i donijeti u Veliku Goricu ovakav jedan uspjeh. Vodstvo Grada voli i potiče rad mlađih dobnih kategorija u svim sportovima – istaknuo je zamjenik Karas, inače predsjednik HRK Gorica.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Pioniri Gorice do svog su uspjeha došli pobjedom nad vršnjacima iz Rijeke. Bio je to dan ispunjen brojnim emocijama, a igranje na glavnom terenu Gradskog stadiona uz brojnu podršku s tribina bio je dodatan motiv i poticaj za povijesni uspjeh.

– Kada pogledam rad, trud i ljude kojima ste okruženi moram priznati da ste u dobrim i sigurnim rukama. Sve ono što ste napravili ove sezone je produkt rada i odricanja. Vi pokazujete da naš omladinski pogon HNK Gorice, je postao svijetla točka te da je na pravom putu. S punim pravom možemo reći da Velika Gorica zaslužuje prvoligaša, ali i da trebamo dati sve da vi stasate u seniorsku momčad i budete budućnost i ponos našeg grada – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

I nakon više od tjedan dana, emocije i dojmovi ovog zaista velikog uspjeha ovih klinaca i dalje se sliježu.

– Izuzetno sam ponosan na ove dečke što su napravili povijesni i veliki rezultat. Mislim da niti oni nisu svjesni što smo sve uspjeli napraviti na kraju. Moja poruka im je da samo nastave dalje raditi i da se ne zadovolje s ovime što smo postigli, nego da i dalje naporno rade bude to još i bolje – dodao je trener Boris Tirvunov.

Slavko Perković, direktor nogometne škole HNK Gorice zahvalio je Gradu Velikoj Gorici što izdvaja značajna sredstva za razvoj nogometne škole.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dani Andautonije: Arheološki park slavi 30. godina, a evo što vas sve čeka za vikend

Tijekom dva dana 25. i 26. svibnja, svi posjetitelji moći će besplatno sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama, a u nedjelju je orgnaiziran i besplatan prijevoz iz Zagreba.

Objavljeno

na

Objavio/la

Arheološki park Andautonija u Ščitarjevuslavi 30. obljetnicu, a Arheološki muzej u Zagrebu tim povodom za vikend organizira manifestaciju Dani Andautonije.

– Tijekom dva dana, svi posjetitelji moći će besplatno sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama, a biti će organizirana i stručna vodstva, predavanja i koncerti te će se pripremati hrana prema rimskim receptima. Uz interaktivnu izložbu Rimski mirisi posjetitelji će i sami moći izraditi uljne parfeme od sastojaka koje su koristili i Rimljani. Uz brojne vanjske suradnike u programu manifestacije sudjelovat će i učenici OŠ Ščitarjevo te Udruga žena Ščitarjevo – ističu iz Areheološkog parka.

Program u subotu 25. svibnja trajat će od 12 do 19 sati. U 12 sati kreću radionice izrade keramičkih posuda, uljanica, tkanja, okušajte se u radionici klesanja ‘Slova u kamenu’, tu je i radionica ‘Zodijak u antičkom Rimu’, a imat ćete priliku okušati se u izradi ‘rimskog’ parfema.

Od 13 sati na rasporedu je predavanje „u voćnjaku“ na temu ‘Veza jača i od smrti – zajednički ukopi ljudi i pasa kroz prostor i vrijeme’ koju će održati Rujana Jeger. Radionica govorništva ‘Putovanje u umijeće govorenja rimskim stilom’ počinje u 16 sati, a Tonko Marković na violončelu izvest će Bachovu suitu za violončelo na rimskoj cesti u 17 sati.

Još malo glazbe slijedi i u 18 sati kada će natupiti grupa ‘Car je gol’, a čeka vas i druženje uz rimsko vino.

Nedjeljni program, 26. svibnja, predviđen je da traje od podne pa sve do 18 sati. Baš kao i dan ranije, bit će održane zanimljive radionice, ali i pripovjedna predstava ‘Rimskek priče u Andautoniji’. Svoj koncert u 13 sati ponovit će Tonko Marković na istoj lokaciji, a u ‘voćnjaku’ od 16 sati poslušajte predavanje ‘O vješticama i crnim psima’.

Za vrijeme manifestacije Dani Andautonije ulaz u arheološki park je besplatan, a dobrodošli su i kućni ljubimci, poručuju organizatori.

Idete li iz Zagreba, u nedjelju 26. svibnja organiziran je i besplatan prijevoz za Ščitarjevo s povratakom u Zagreb. Polazna i dolazna stanica bit će na Zrinjevcu kod meteorološkog stupa, a evo i termina:

Termini:

11.30 Zagreb-Ščitarjevo

14.30 Ščitarjevo-Zagreb

15.00 Zagreb –Ščitarjevo

18.00 Ščitarjevo-Zagreb

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Dvodnevna akcija policije: Motociklisti, mopedisti i biciklisti oprez!

Posebna pozornost posvetit će se i povratnicima-recidivistima u cestovnom prometu.

Objavljeno

na

S ciljem povećanje razine sigurnosti u prometu kao i sprečavanje najtežih prometnih prekršaja, policija će sutra i u srijedu kroz preventivno-represivnu akciju motriti na motocikliste, mopediste, bicikliste i ostale vozače osobnih prijevoznih sredstava. Posebna pozornost posvetit će se i povratnicima-recidivistima u cestovnom prometu.

– Posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika, isteka važenja prometne dozvole, neregistriranih vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju, upravljanja bez odgovarajuće kategorije, tehničku neispravnost vozila i ostalih prekršaja u prometu. U provedbi akcije koristit će se i uređaji za mjerenje razine buke – dodaju iz Policijske uprave zagrebačke te pozivaju vozače i putnike da se pridržavaju zakonskih odredbi.

 

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno