Povežite se s nama

Zdravlje

Novosti u kozmetici

Objavljeno

na

Posljednjih nekoliko godina ulje kokosa doživjelo je svojevrsni uspon, iako njegova uporaba datira od prije nekoliko tisuća godina. Upotreba potječe iz tropskih dijelova Južne i Srednje Amerike, Indije i Azije, otkuda se proširila na sjevernu polutku. Pripisivala su mu se brojna ljekovita svojstva, zbog kojih je bilo izuzetno cijenjeno. Upotrebljavano je u prevenciji bolesti, te njezi i liječenju kože, ali i kulinarstvu. Neka od djelovanja koja su mu bila pripisivana (anitbakterijsko, antivirusno, protugljivično, protuupalno) danas nalaze potporu u kliničkim istraživanjima. Onaj kulinarski dio Vam ostavljamo da isprobate sami, pritom preporučujući da potražite hladno tiješteno i nerafinirano ulje. Neka Vas ne iznenadi njegova kruta konzistencija zimi, a tekuća ljeti.
Ulje kokosa se izvrsno upija, omekšava i štiti kožu. Ono poboljšava hidrataciju kože sprječavanjem površinskog gubitka vode, te joj daje potrebne masnoće. Poboljšava status suhe kože (kseroza), te djeluje povoljno i kod atopijskog dermatitisa. Imajući na umu ova izvrsna svojstva, željeli smo ga ukomponirati u univerzalnu kremu koju možemo koristiti u svakoj prilici. Planta BEBE štiti i njeguje kožu ostavljajući laganu zaštitu, bez suviše masnog osjećaja, ugodne teksture i mirisa. Preporučamo da bude obvezni dio ženske torbe, za kojom ćete posegnuti svaki puta kada osjetite neugodno zatezanje kože lica i ruku, a dovoljno je nježna i blaga da njome njegujemo osjetljivu dječju kožu.
Rame uz rame u Planti BEBE, svoje mjesto je našao i kakaov maslac. Ovdje smo ga koristili jer stvara zaštitni sloj na koži, te daje glatkoću i sprječava isušivanje kože. Imajući na umu da najviše njege i zaštite nježna dječja koža treba upravo zimi, kada smo izloženi agresivnim vanjskim utjecajima uslijed niskih temperatura, vjetra ili uslijed centralnog grijanja, osim njegujućeg kakaovog i kokosovog maslaca, umirujući efekt pojačali smo dvijema ljekovitim biljkama – kamilicom i preslicom. Kamilica jest oduvijek sinonim umirujućeg djelovanja, te isto tako iz tradicije poznata preslica o čijim zacjeljujućim povoljnim djelovanjima postoje nebrojeni zapisi. Ono što je izdvaja od drugih ljekovitih biljaka jest sadržaj silicijevih spojeva i drugih minerala upravo kojima pripisujemo ljekovitost i zacjeljuljuća svojstva.
Plantu Bebe preporučujemo koristiti za svakodnevnu njegu kože, djece i odraslih, lica i tijela. Možemo je koristiti nekoliko puta dnevno, kada god se pokaže potreba za nježnim olakšanjem i zaštitom kože.
Ukoliko unatoč njezi dođe do upale kože ili ukoliko je koža Vašeg djeteta ili Vas samih izrazito suha te naginje atopijskom dermatitisu i upali, preporučujemo Vam za svakodnevnu njegu Dr Stribor SOS kremu. Glavni akteri ove kreme su ulje noćurka i hamamelis. Ulje noćurka jest izvor gama-linolenske kiseline koja umiruje upalni odgovor kože. Cvjetna voda hamamelisa priznata od Svjetske zdravstvene organizacije, također je protuupalnih svojstava. I ulje noćurka i cvjetna voda hamamelisa izuzetno su učinkovite, te su njihovi ljekoviti učinci dokazani brojnim kliničkim studijama na najosjetljivijoj koži. U sinergiji s dekspantenolom i alantoinom, potiču regeneraciju i epitelizaciju kože. Dodatnu vrijednost ovoj kremi daje aloe vera koja vraća vlažnost, te također djeluje umirujuće. Sigurni sastojci, bez sadržaja parfema, eteričnih ulja ili mirisnih komponenata koje bi mogle izazvati dodatne iritacije, podsjećajujući na bezvremensku dječju mast, savršeni je saveznik u održavanju zaštitne barijere kože.
Za zrelu, suhu kožu u održavanju vitalnosti, hidratacije i baršunaste puti preporučujemo duo ekskluzivnih sastojaka iz crne Dr Stribor linije. Dr Stribor Ag-Au/CP Serum hijaluronskih kiselina, te Echium gamma uljni booster najbolja su kombinacija. Dovoljno je svega nekoliko kapi ovog izuzetnog dueta na Vašem licu svakog dana u njegujućem ritualu i rezultati neće izostati. Ag-Au/CP Serum hijaluronskih kiselina kompleks je hijaluronskih kiselina koje djeluju protiv bora, održavajući tonus, elastičnost i hidrataciju, te jačajući obrambena svojstva kože pojačan finim zlatom za bezvremensku ljepotu Vašeg tena. Echium gamma uljni booster jest ultrahranjiva uljna anti-age kompozicija sastavljena od visokoaktivnog vitamin E kompleksa, karotenoida-provitamina vitamina A i neophodnih esencijalnih masnih kiselina za izgradnju i zaštitu u vidu omega 3 i omega 6 nezasićenih masnih kiselina kojima smo izvor potražili u uljima kukuija, trputaste lisičine, američke brusnice i borovnice. Zaštititi će kožu od utjecaja sunca, štetnog utjecaja zagađenja i vanjskih uvjeta, te tragova starenja. Da bismo naglasili anti-age regenerirajuću snagu ovih dragocijenih ulja, povezali smo ih s biljkom Gotu Kolom. Echium gamma uljni booster zaslužuje svoje mjesto u njezi suhe i zrele, kao i mješovite i zrele kože bez ostavljanja neželjenog masnog sjaja. Izvrsno se kombiniraju s Dr Stribor tonicima ovlaživačima Zlato&ruža, te Germanij&neroli.
Ukoliko dan ne možete zamisliti bez svoje omiljene kreme, a mi preporučamo Dr Stribor Ruža&argan kremu za suhu kožu ili Dr Stribor Vanilija&naranča kremu za normalnu kožu – obogatite ih s kap dvije Echium gamma uljnog boostera ili prije nanošenja kreme, dodajte ekstra mekoću u vidu dvije tri kapi Ag-Au/CP hijaluronskog seruma. Vaša koža će Vam to višestruko zahvaliti.
Pronađite prirodna visokokvalitetna rješenja za očuvanje zdravlja i njegu svih tipova kože ove zime u Dr Stribor kozmetici. Dr Stribor kozmetika nastala je na temeljima ljekarničkih saznanja pod okriljem Bioteke Zagrebačke županije.

Vijesti

Trebate li magnetsku rezonanciju prostate ili zdjelice, znamo gdje ćete dobiti vrhunsku uslugu uz popust!

Inače, rujan je mjesec svijesti, između ostalog, za rak prostate i rak jajnika.

Objavljeno

na

Ljeto je iza nas i život poprima svoj poznati ritam. Nizat će se dani za danom, neki sretniji, neki manje sretni i tako u krug. Sve dok jednog trenutaka kada se zapitamo jesmo li znali cijeniti ono što smo imali? A imali smo zdravlje.

Upravo zato što je zdravlje uistinu nešto najvažnije, osnova dobrog i sretnog života, trebamo BITI SVJESNI svoje životne dobi, stila života koji je najčešće jako stresan, zagađenosti okoline, bolesti koji se ponavljaju unutar naše obitelji i VAŽNOSTI PREVENTIVNIH LIJEČNIČIH PREGLEDA.

Upravo nam to svaki mjesec putem svojih blogova i akcija poručuje novootvoreni, a već prepoznat po svom odličnom radu, Medicinski centar Gorica. Budući da je rujan mjesec svijesti, između ostalog, za rak prostate i rak jajnika, imaju akciju 15 % popusta na magnetsku rezonanciju (MR) prostate i MR ženske zdjelice.

MR prostate: zašto se radi i kako?

Pregled magnetskom rezonancijom prikazuje detaljne slike organa, mišića, živaca, krvnih žila i ostalih struktura tijela. Za razliku od rendgenskog snimanja ili CT-a, MR za nastanak slike ne koristi ionizirajuće zračenje. MR prostate je ključna metoda dijagnostike za muškarce, osobito kada postoji sumnja na rak prostate.

Za razliku od drugih slikovnih metoda, MR omogućava preciznu procjenu:

· veličine prostate,

· prisutnosti tumora,

· te potencijalnog širenja bolesti na okolne strukture.

MR prostate se preporučuje muškarcima koji imaju povišene vrijednosti PSA (prostata specifičnog antigena), simptome koji mogu ukazivati na probleme s prostatom ili kao dio praćenja već postojećih dijagnoza raka prostate, jer može pomoći u planiranju daljnjeg liječenja, bilo da se radi o operativnim zahvatima ili radioterapiji.

Rak prostate – treći najčešći zloćudni uzrok smrti u muškaraca!

Prema podacima Registra za rak, u 2021. godini rak prostate bio je 9. vodeći uzrok smrti kod muškaraca što ga čini trećim najčešćim zloćudnim uzrokom smrti u muškaraca, nakon raka pluća te raka debelog i završnog crijeva. Ono što se zna je i to da:

· kod gotovo 50 % muškaraca starijih od 70 godina mogu se ustanoviti barem mikroskopski tumori prostate;

· muškarci kojima je netko u obitelji obolio od raka prostate, imaju značajno veći rizik od razvoja bolesti;

· rak prostate u početnoj fazi nema posebnih simptoma i upravo zato je važno da muškarci ozbiljno shvate preventivni pregled urologa;

· kada se rak prostate otkrije u ranom stadiju, postotak izlječenja doseže 98%.

Na stranicama ovog centra saznajemo i više o važnosti preventivnih pregleda prostate za muškarce starije od 40 godina.

Magnetska rezonancija (MR) zdjelice kod žena

MR ženske zdjelice je izuzetno važna slikovna metoda za dijagnosticiranje problema unutar ženskih zdjeličnih organa, uključujući maternicu, jajnike, jajovode i mokraćni mjehur. Najčešće se koristi kod sumnje na tumore, poput raka jajnika ili maternice, ali također može pomoći u dijagnosticiranju endometrioze, fibroida, cista te drugih abnormalnosti zdjeličnih organa.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva između 400 i 450 žena, dok svake godine umire oko 300 žena. Iako se češće javlja kod starijih žena, u preko trećine slučajeva dijagnosticiran je prije 60-te godine života.

Važno je spoznati da:

• sve su žene u opasnosti od obolijevanja – ako imate jajnik, možete oboljeti od raka jajnika;

• rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje;

• mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Kada je riječ o raku jajnika, MR zdjelice omogućava detaljan pregled kako bi se precizno odredila veličina i položaj tumora te njegov mogući utjecaj na okolne organe.

Ova metoda je od velike važnosti u ranoj detekciji bolesti, što omogućuje pravovremeno i uspješnije liječenje. MR zdjelice kod žena je neinvazivan, siguran pregled koji ne koristi ionizirajuće zračenje te je od velikog značaja u situacijama kada su potrebne detaljne informacije o unutarnjim organima.

Pregled se često koristi kao dodatna metoda nakon ultrazvuka ili drugih dijagnostičkih testova. Kao i kod MR prostate, ovo je metoda s visokom razlučivošću koja omogućava liječnicima preciznu dijagnostiku i optimizaciju terapijskog plana.

U Medicinskom centru Gorica čeka vas stručan tim i vrhunski uređaji. Trajanje pregleda za MR prostate kao i MR ženske zdjelice je oko 45 minuta, a redovna cijena je 210 eura. Do kraja rujna možete iskoristite 15 % popusta

Nastavite čitati

Vijesti

Hrvati su loši u oralnoj higijeni! Godišnje u prosjeku potrošimo tek 2 i pol tube zubne paste

Oralno zdravlje nije važno samo za zdravlje zubi, već je usko povezano i sa zdravljem cjelokupnog organizma.

Objavljeno

na

Svakog 12. rujna počevši od 2013. godine na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine ( eng. council of european dentists, CED) obilježava se Europski dan oralnog zdravlja što za cilj ima podizanje svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 1965. godine postavila je definiciju oralnog zdravlja – oralno zdravlje je stanje zdravih, za funkciju sposobnih zuba i njihovih potpornih tkiva, uključujući zdravlje svih dijelova usne šupljine koji sudjeluju u žvakanju.

Oralno zdravlje nije važno samo za zdravlje zubi, već je usko povezano i sa zdravljem cjelokupnog organizma budući da su istraživanja pokazala da loše oralno zdravlje može povećati rizik od nekih bolesti kao što su npr kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes. Naša usta ulazna su točka u probavni i u respiratorni sustav te su puna bakterija, uglavnom onih „dobrih“, ali uvijek se mogu potkrasti i one koje bismo željeli izbjeći. Štetne bakterije u ustima mogu ući u krvotok i otputovati u druge dijelove tijela, dovodeći do upale i povećavajući rizik od zdravstvenih problema.

Kako očuvati oralno zdravlje?

Tu je prije svega bitna redovita i pravilna oralna higijena koja podrazumijeva pravilno četkanje zubi i desni laganim masirajućim, kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu po svim plohama, s vanjske i unutrašnje strane te po griznim plohama najmanje dvije minute ujutro i navečer. Idealno bi bilo zube oprati poslije svakog jela što često nije moguće, zato pri jutarnjoj i večernjoj higijeni zubima treba posvetiti iznimnu pažnju. Izbor četkice sa gustim i mekanim vlaknima je svakako bitan kao i pritisak prilikom četkanja zubi. Prejakim stiskanjem četkice i jakim četkanjem možemo oštetiti desne te uzrokovati njihovo povlačenje.

S druge pak strane, nedovoljno jakim četkanjem velika je vjerojatnost da nećemo ukloniti plak sa zubi. Osobama nedovoljno vještima kod četkanja zubi preporuka mogu biti električne i sonične četkice. Ove druge koristeći soničnu tehnologiju uklanjaju i do sedam puta više naslaga na teško dostupnim mjestima. Uz četkicu, izbor paste za zube koja se nikako ne bi smjela previše pjeniti također je važan. Teško dostupna mjesta između zuba potrebno je očistiti zubnim koncem, interdentalnom četkicom ili tušem za zube za kojeg su idealni kandidati pacijenti koji imaju zubne nadomjeste, nose fiksni aparatić za zube ili boluju od nekog oblika bolesti parodonta. U tim slučajevima preporučamo koristiti ovaj dodatak kako bi uspješno nastavili održavati detaljnu higijenu usta. Oralnu higijenu možemo upotpuniti vodicom za ispiranje usta s klorheksidinom pri čijem izboru bi se trebalo svakako posavjetovati sa stomatologom jer pretjerivanjem možemo narušiti prirodnu floru u usnoj šupljini.

Foto: Pexels/Cedric Fauntleroy

Uz higijenu, za oralno zdravlje potrebno je voditi računa i o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Šećer je jedan od najvažnijih faktora za razvoj karijesa. Gazirani sokovi uz visoku količinu šećera, sadržavaju i fosfornu te limunsku kiselinu koje nagrizaju zubnu caklinu pa ih treba izbjegavati kao i sportske napitke. Slane grickalice također bi trebalo minimalno konzumirati jer grickanjem proizvodimo manje sline pa je i ispiranje štetnih bakterija slabije nego tijekom uobičajenog obroka, a nakon grickanja svakako usta dobro isprati vodom ako nismo u mogućnosti odmah ih iščetkati.

Hrana dobra za zube je svakako jabuka koja je uz celer i mrkvu najbolji čistač zubi, a i bogata je fosforom, kalcijem i fluorom koji sprječavaju nastanak karijesa. Žvakanje sirove mrkve potiče lučenje sline što pospješuje ispiranje zaostale hrane u ustima.

Vitamini esencijalni za zdravlje zuba su u prvom redu A,K, D i vitamin C., dok od minerala su tu svakako kalcij i fosfor, ali ne treba zanemariti i magnezij koji također sudjeluje u remineralizaciji cakline.

Redoviti kontrolno stomatološki pregledi neizostavni su dio priče vezane uz oralno zdravlje. Za većinu odraslih osoba, preporuka je odlaska na stomatološki pregled barem svakih 6 mjeseci, a kod starijih osoba to bi trebalo biti i češće. Djeca bi trebala stomatologa posjetiti prvi put barem do svog prvog rođendana ili kada im nikne prvi mliječni zubić. Budući da su trudnice sklonije bolestima desnih, važno je tijekom trudnoće redovito posjećivati stomatologa. Kod osjeta boli, krvarenja desni, lošeg zadaha, promjena u izgledu zuba ili zubnog mesa ili kod pojave klimanja zuba, trebate se što prije sa stomatologom dogovoriti za pregled.

U Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica radi poboljšanja oralnog zdravlja školske i predškolske djece. Aktivnosti koje se provode s ciljem prevencije i ranog detektiranja karijesa uključuju svakodnevno organizirano četkanje zubi kako bi se od najranije dobi usadila ta zdrava navika. Provodi se preventivni pregled za upis u vrtić, upis u prvi razred osnovne škole, te se obavlja preventivni pregled u 6. razredu.

– Poražavajuća je činjenica da Hrvati godišnje u prosjeku potroše 2 i pol tube zubne paste, svaki deseti građanin Republike Hrvatske nikada ne pere zube, a svaki četvrti pere zube samo kada ide stomatologu. Uz podizanje svijesti o važnosti održavanja oralnog zdravlja uz stomatologe svakako važnu ulogu imaju i ostali zdravstveni radnici te vas pozivamo da nam se s povjerenjem obratite za savjet ili preporuku – pozivaju iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Medicinski centar Gorica ima ljetne popuste na pretrage za kralježnicu

U slučaju da ste u dilemi koji pregled bi vam trebao, u djelatnici Centra stoje na raspolaganju sa savjetom i stručnom procjenom.

Objavljeno

na

Medicinski centar Gorica kroz cijeli srpanj i kolovoz nudi 15 % popusta na rendgenske preglede (RTG) kralježnice, magnetsku rezonanciju (MR) i kompjutorizirana tomografija (MSCT) kralježnice sklopu svoje akcije „Za ljeto bez boli“.

Nadamo se da ćete ovo ljeto iskoristiti za svoj odmor, ali i promjenu životnih navika na bolje. Naime, upravo su nas te naše navike poput premalo kretanja i previše sjedenja uz računalo i dovele u situaciju da imamo problema s kralježnicom. Problem kralježnice je problem suvremenog čovjeka. Bol u bilo kojem dijelu leđa znak je kojim nam tijelo šalje poruku da nešto nije u redu i važno je reagirati na vrijeme.

Budući da je ljeto i razdoblje godišnjih odmora, kad možemo odvojiti i koji dan za sebe, pa i za neki važan liječnički pregled, ovo je pozivnica za sve vas koji imate problema s leđima i kralježnicom da provjerite stanje svoje kralježnice i donesite neke važne odluke u svom životu.

Medicinski centar poziva građane da iskoriste akciju „ZA LJETO BEZ BILI!“ tijekom koje kroz cijeli srpanj i kolovoz nude15 % popusta na:

• rendgenske preglede (RTG) kralježnice,
• magnetsku rezonanciju (MR),
• kompjutorizirana tomografija (MSCT) kralježnice.

U slučaju da ste u dilemi koji pregled bi vam trebao, na raspolaganju smo vam sa savjetom i stručnom procjenom. Bez dugih čekanja, brzo, uz našu najnoviju tehnologiju i visokostručan tim saznajte više o stanju vaše kralježnice – poručuju iz centra.

Što je rendgenski (RTG) pregled kralježnice?

Rendgenski pregled je najstariji i najčešće korišten oblik medicinskog snimanja. Koristi vrlo malu dozu ionizirajućeg zračenja kako bi stvorio slike unutarnjih struktura tijela. RTG snimanje kralježnice pruža jasnu sliku kostiju i zglobova kralježnice, omogućujući liječnicima da identificiraju probleme poput fraktura, deformacija, suženja diskova ili drugih promjena.

Zašto se radi RTG kralježnice?

RTG kralježnice može otkriti:

• uzroke neprestane boli ili ukočenosti
• znakove artritisa ili protruzije diskova
• ozljede, frakture i pomicanja kralježnice
• infekcije ili tumore kralježnice
• degenerativne bolesti poput osteoporoze
• skoliozu, kifozu i druge zakrivljenosti
• spondilolistezu i druge urođene bolesti

Vrste RTG pregleda kralježnice:

1. RTG segmenta kralježnice (standardne snimke) – snimanje jednog segmenta kralježnice u dva smjera.
2. RTG segmenta kralježnice (standardne i funkcijske snimke) – uz standardne snimke, dodaju se i funkcijske snimke koje omogućuju detaljniji uvid u funkciju segmenata.
3. RTG cijele kralježnice – snimanje cijele kralježnice za procjenu ukupne koštane strukture i eventualnih deformacija.

Magnetska rezonancija (MR) kralježnice

MR kralježnice je napredna dijagnostička metoda koja koristi snažno magnetsko polje i radiovalove za stvaranje detaljnih slika kralježnice. Za razliku od RTG snimanja, MR ne koristi ionizirajuće zračenje, što ga čini sigurnijim, posebno za djecu.

Zašto se koristi MR kralježnice?

MR kralježnice pomaže u dijagnosticiranju i procjeni:

• bolova u kralježnici
• degenerativnih promjena i hernije diskova
• sportske ozljede, uključujući ozljede ligamenata, diskova i frakture
• prisutnost tumora (primarni i metastaze)
• ozljede kralježnice i komplikacije povezane s kirurškim implantatima

Kada se snima cijela kralježnica, a kada pojedini segmenti? Cijela kralježnica se snima kod skolioze, sumnje na upalne bolesti, spondiloartropatije i akutne traume. Pojedini segmenti kralježnice (vratna, torakalna i lumbosakralna) snimaju se kod sumnje na bolesti diska i degenerativne promjene.
Treća pretraga kralježnice na koju u srpnju i kolovozu ostvarujete 15 % popusta u ovom centru je kompjutorizirana tomografija – MSCT. Riječ je o bezbolnoj, neinvazivnoj i vrlo preciznoj dijagnostičkoj metodi koja omogućuje istovremeni prikaz krvnih žila, mekih tkiva kao i kostiju.

– MSCT pretrage za dobivanje slike koriste ionizirajuće zračenje, no kao nov centar, svi naši uređaji su vrhunske kvalitete te koriste najnovija dostignuća tehnologije i programe koji smanjuju dozu zračenja na najmanju moguću mjeru – poručuju iz Medicinskog centra Gorica i pozivaju da se što prije javite za željeni termin.

Nastavite čitati

Vijesti

Kako imati bezbrižnu sezonu kupanja i izbjeći ‘plivačko uho’, evo nekoliko korisnih savjeta

Uho od vode možete odčepiti pomoću toplih obloga, ali i sušila za kosu.

Objavljeno

na

Ljeto je već u punom jeku i jedva čekamo osvježenje potražiti u vodenim aktivnostima u moru, bazenima, rijekama i jezerima. Baš kada smo pomislili da smo poduzeli sve mjere kako bismo se zaštitili od sunca, vrućine i uboda insekata, bezbrižno uživanje u plivanju i ronjenju dovedu do pojave upale uha. Zbog svoje učestalosti tijekom ljetnih mjeseci, važno je prepoznati simptome i znati kako ovu tegobu spriječiti i liječiti. Istražili smo uzroke, simptome, prevenciju i tretmane ljetne upale uha, a iz Ljekarni Zagrebačke županije imaju korisne savjete kako bi se izbjegle komplikacije i osigurala bezbrižna sezona kupanja.

Što je ljetna upala uha?

Ljetna upala uha, poznata i kao “plivačko uho” česta je tegoba koja može biti prilično bolna i neugodna. Neki nažalost već tradicionalno brinu i o tome tko će od članova obitelji ove godine na ljetovanju dobiti upalu uha. Radi se o upali koja obuhvaća vanjski zvukovod (otitits externa), a najčešće pogađa djecu i odrasle koji provode puno vremena u vodi, bilo da je riječ o plivanju, ronjenju ili drugim vodenim sportovima.Unatoč nazivu “plivačko uho” ovo stanje može se razviti i bez plivanja i ronjenja već samim tuširanjm.

Kako dolazi do pojave “plivačkog uha”?

Vlaga i toplina stvoreni u uhu pružaju idealne uvjete za rast bakterija i gljivica, što može dovesti do izrazito bolnih i ponekad ozbiljnih upala. Bakterije koje inače nastanjuju kožu i ušni kanal počinju se razmnožavati u tim toplim, vlažnim uvjetima i uzrokuju iritaciju, infekciju ili upalu. Povremeno, gljivična infekcija uzrokuje isti rezultat. Plivanje u javnim kupalištima koje su jako zagađene ili izležavanje u vrućim bazenima koji nisu pravilno dezinficirani su mjesta od povećanog rizika zbog kontakta s prekomjernom količinom bakterija. Anatomija ušiju može povećati ili smanjiti vjerojatnost da osoba dobije “plivačko uho”.Voda koja dospije u uho zaglavi u ušnom kanalu, prolazu koji povezuje vanjski dio uha s bubnjićem; kanal se često opisuje kao “u obliku slova S”, ali njegovi zavoji i krivulje neznatno se razlikuju među ljudima. Ako ste rođeni s vrlo malim ušnim kanalom, voda može lakše zapeti. Također voda može zaglaviti i kod osoba s mnogo ušnog voska koji se ne uspjeva iščistiti. Alergije ili kožna oboljenja poput ekcema, psorijaze ili seboreje također mogu povećati rizik od “plivačkog uha” – ili pogoršati infekciju, a češće je i kod dijabetičara. Većina slučajeva upale uha predstavljaju bakterijsku infekciju i to bakterijama E. Coli, Proteus vulgaris, Streptococcus Auresu. Odnosno gljivičnu infekciju uzrokovanu gljivicom Candidom albicans.

Koji su simptomi i kako ih liječiti?

Najčešći simptomi upale uha su jaka bol, svrbež, pritisak i oslabljeni sluh te ponekad povećanje limfnih čvorova u području vrata. Zvukovod polagano postaje sve crveniji, a ponekad se javlja i gnojni iscjedak iz uha.

Ovisno o tome radi li se o početnom stanju upale ili o već uznapredovaloj fazi, ovisi i način liječenja.

Ako pacijent osjeća samo pritisak u uhu i svrbež, poželjno je nakon kupanja osušiti uho i nakapati kapi na bazi glicerola ili parafina koje će vezati višak vode iz zvukovoda. Isto tako postoje kapi koje sadrže lokalni anestetik u slučaju da se osjeća nelagoda ili lagana bol.

U slučaju jake boli, izraženog crvenila i iscjetka poželjno je javiti se liječniku koji će propisati adekvatne kapi i/ili mast s antibiotikom i kortikosteroidom koje će onda eliminirati bakteriju i smanjiti upalni proces.

3% hidrogen peroksid koji se inače koristi za odčepljivanje uha kod pojačanog stvaranja ušnog voska može biti opcija ukoliko je osoba sklona pojačanom stvaranju voska te je voda zbog toga ostala zarobljena u uhu. Potreban je oprez prilikom korištenja jer prekomjerne količine mogu oštetiti uho.

Idealno rješenje je ne izlagati dulje vrijeme zvukovod vodi. Određenu zaštitu je moguće postići nošenjem kapa za kupanje ili u čepića za uši.
Također korištenje sprejeva na bazi maslinovog ulja i čajevca. Sprej za uho oslobađa u vanjsko uho točno određenu dozu uljne kombinacije, koja nježno oblaže ušni kanal, stvarajući vodootpornu barijeru. Na taj način spriječava se zadržavanje vode u uhu i pojava “plivačkog uha”

Oprez je potreban kod čepića za uši da ne bi oštetili zvukovod, a osobit oprez potreban je kod djece.

Kako odčepiti uho od vode? 

Mirno ležanje na boku: Treba leći na bok tako da je začepljeno uho okrenuto prema podlozi. Ostati tako nekoliko minuta, s glavom naslonjenom na ručnik. Na taj način voda može krenuti sama polako istjecati.

Pomicanje ušne resice: Potrebno je nagnuti glavu tako da začepljeno uho bude okrenuto prema dolje.Primiti ušnu resicu i nježno povlačiti i pomicati uho u svim smjerovima. Kako bi se potaknulo istjecanje vode, poželjno je istovremeno zijevati i pomicati čeljust lijevo-desno ili pak imitirati pokrete žvakanja. Ukoliko je prisutna bol prilikom povlačenja uha, to bi mogao biti znak infekcije pa se treba obratiti liječniku.

Vakuum metoda: Nagnuti glavu u stranu tako da zahvaćeno uho bude okrenuto prema dolje. Prisloniti dlan tako da pokriva veći dio uha i ušnog kanala. Istovremeno nekoliko puta zaredom gurati dlan prema uhu i glavu gurajte prema dlanu, kako bi se stvorio vakuum. Potom nagnuti glavu prema dolje kako vi višak vode iscurio iz uha što se može dodatno potaknuti pomicanjem ušne resice u svim smjerovima.

Topli oblozi: Namočiti čisti ručnik ili pamučnu gazu u toplu vodu i iscijediti višak vode. Paziti da tkanina nije prevruća, jer to može uzrokovati iritacije uha. Topli oblog može pomoći u opuštanju tkiva u uhu i ublažiti začepljenost. Treba saviti ručnik i nagnuti glavu pa nasloniti uho na topli oblog. Ostati tako nekoliko minuta uz istovremeno zijevanje.

Pomoću sušila za kosu: Uključiti sušilo za kosu na najnižu temperaturu i brzinu te ga držite ga oko 50 centimetara od uha. Toplina iz sušila za kosu može potaknuti isparavanje vode. Pritom povlačiti ušnu resicu što će potaknuti otjecanje vode iz uha.

Što treba izbjegavati prilikom odčepljivanja uha od vode?

Ništa ne gurati u uho jer se tako povećava rizik iritacija kože u ušnom kanalu.

Prilikom čišćenja uha i izvlačenja vode, ne preporuča se korištenje štapića za uši. Osim što štapići mogu pogurnuti ušni vosak dublje u ušni kanal, djelomično dolazi i do uklanjanja voska koji pruža prirodnu zaštitu uhu, iritacija i poremećaja ravnoteže bakterija.

Ljekarnici igraju ključnu ulogu u edukaciji i pružanju prvih savjeta pacijentima, te su često prvi izvor pomoći kod blažih simptoma upale uha. Ovih dana zaista bilježimo povećan broj pacijenata s navedenim tegobama bilo da dolaze po prvi savjet u ljekarnu ili ih je liječnik uputio po terapiju. U vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica naši ljekarnici uvijek stoje na raspolaganju.

Nastavite čitati

Vijesti

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva

Idealna i praktički bezbolna alternativa za prevenciju od raka debelog crijeva.

Objavljeno

na

Preventivni pregledi spašavaju živote, i to je činjenica od koje ne možemo pobjeći. S druge strane, odlučiti se „samo tako“ za kolonoskopiju i nije lagano, no medicinski napredak nam nudi odlično rješenje: virtualnu kolonoskopiju.

Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo RH zabrinjava: rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3 600 osoba, od čega oko 60 posto muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina.

Dijagnosticira li se rak na vrijeme, u svojoj ranoj fazi, pacijenti imaju šansu za preživljavanje od 85 do 100 posto. Vodeća svjetska medicinska udruženja preporučuju probir ili “screening” za karcinom debelog crijeva za sve osobe starije od 50 godina te napominju kako pretragu treba učiniti svakih pet godina, osobito za osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom.

Što je to virtualna kolonoskopija?

MSCT virtualna kolonoskopija ili MSCT ili CT kolonografija dijagnostička je metoda kojom se pomoću 2D i 3D slika debelog crijeva analizira cijelo debelo crijevo te organi abdomena i zdjelice. Smatra se neinvazivnom alternativom klasičnoj kolonoskopiji i jedna je niza korisnih usluga Medicinskog centra Gorica od kojih smo doznali više o ovoj temi.

Pomoću rendgenskih zraka i računalnog softvera MSCT virtualna kolonoskopija koristi se za dijagnosticiranje bolesti crijeva, uključujući polipe, divertikulozu crijeva i rak debelog crijeva, a radi se uređajem za kompjutoriziranu tomografiju.

Istina, ne čudi da se rijetko odlučujemo za klasičnu kolonoskopiju kao preventivni pregled. Ipak je kolonoskopija dugotrajna i neugodna za pacijenta, a i nosi sa sobom rizik povrijede crijeva. Upravo zato je, ističe specijalist radiologije, Nikole Ivana Leder, dr. med., virtualna kolonoskopija idealna i praktički bezbolna alternativa za prevenciju od raka debelog crijeva.

– Imate li više od 50 godina života, naš savjet je da svakako trebate učiniti virtualnu kolonoskopiju. Važno je otkloniti sumnje i imati mogućnost pravodobnog djelovanja u slučaju otkrivenog polipa i ostalih anomalija. Napominjemo, istraživanja pokazuju da rano otkrivanje polipa debelog crijeva može značajno smanjiti stopu smrtnosti od raka debelog crijeva – napominje dr. Leder.

Kako izgleda i koliko traje pregled?

– Postoje manje razlike u tehnici pregleda, ovisno o ustanovi, ali konkretno u našem Medicinskom centru Gorica pregled virtualnom kolonoskopijom radimo u posebnoj prostoriji gdje se nalazi i sam uređaj. Dok osoba leži na boku, kroz tanki kateter od svega nekoliko centimetara, usmjeren u rektum, upuhuje se plin kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Zvuči nelagodno, ali nije ništa strašno, i svakako je bitno manje nelagodno od klasične kolonoskopije – ističe dr. Leder te dodaje kako upotrebljavaju plin CO2 za širenje crijeva koji se za razliku od sobnog zraka u cijelosti resorbira u crijevima te neće biti naknadnih pojava grčeva i pražnjenja zraka.

Nakon toga, stol se kreće kroz skener i proizvode snimke duž duljine debelog crijeva. Radi se jedno snimanje u položaju na leđima i jedno snimanje potrbuške. Pregled sveukupno traje 15-ak minuta i nakon postupka, pacijent može nastaviti sa svojim aktivnostima.

Nakon snimanja, računalni program sastavlja dobivene slike u 3D sliku koja omogućuje liječniku da pregleda crijevo kao na klasičnoj kolonoskopiji. Vide se i okolni organi i promjene na njima. Radiolog ocjenjuje rezultate kako bi utvrdio bilo kakve abnormalnosti. Nalaz je spreman unutar tri dana, uz mogućnost zahtjeva za hitnim očitanjem unutar 24 sata.

Virtualna kolonoskopija vs klasična kolonoskopija

Manje invazivna: virtualna CT kolonoskopija koristi CT skeniranje za stvaranje slika debelog crijeva, što znači da se ne koristi endoskop tj. kamera koji se uvodi kroz rektum. To smanjuje nelagodu i ne postoji rizik od komplikacija povezanih s invazivnim postupcima (ozljeda crijeva).

Detaljnost: obzirom da se radi o 3D rekonstrukciji crijeva, moguće je okretati virtualnu kameru prilikom pregleda u svim dimenzijama, a i „zaviriti“ izvan same strukture crijeva na ostale organe, što je nemoguće kod ograničenja fizičkim endoskopom.

Nekoliko studija pokazuje da virtualna kolonoskopija ima veću senzitivnost od klasične. To znači da je veća vjerojatnost da se promjena uoči kod pregleda virtualnom kolonoskopijom.

Brže se obavi: postupak virtualne kolonoskopije obično traje kraće vrijeme u usporedbi s klasičnom kolonoskopijom. Snimanje je obično gotovo za samo 10-15 minuta.

Bez anestezije: virtualna kolonoskopija ne zahtijeva upotrebu sedativa ili anestezije. Pacijenti mogu odmah nakon postupka nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima bez potrebe za oporavkom.

Manje nelagode: s obzirom da nema invazivnog pregleda s endoskopom, pacijenti doživljavaju manje fizičke nelagode tijekom i nakon postupka.

Pregled cijelog trbušnog područja: CT skeniranje može pružiti dodatne informacije o ostalim organima u trbušnoj šupljini što može biti korisno za otkrivanje drugih potencijalnih problema.

Manji rizik od perforacije crijeva: s obzirom da se ne koristi endoskop, smanjuje se rizik od perforacije crijeva. To je rijetka, ali ozbiljna komplikacija klasične kolonoskopije.

Prikladnost za rizične pacijente: pacijenti koji imaju povećan rizik od komplikacija kod invazivnih postupaka, poput onih sa srčanim problemima ili koagulopatijama, mogu imati koristi od manje invazivne prirode virtualne kolonoskopije.

– Iako virtualna kolonoskopija ima ove prednosti, važno je napomenuti da može imati i ograničenja, a to je nemogućnost uklanjanja polipa ili uzimanja biopsija tijekom pregleda. U slučaju da liječnik pronađe promjene, pacijent se upućuje gastroenterologu na klasičnu kolonoskopiju – zaključuje dr. Leder.

Dr. Leder ima iskustvo u provođenju ove metode pregleda više od desetljeća u sklopu bolnice KB Merkur gdje je obavio nebrojene preglede. To je ujedno bila i prva redovna ambulanta za virtualnu kolonoskopiju u Republici Hrvatskoj. Osim toga, Dr. Leder je držao edukacije o provođenju ove metode diljem zemlje, čime je pridonio širenju znanja i dostupnosti virtualne kolonoskopije u Hrvatskoj.

Medicinski centar Gorica posjeduje najmoderniji MSCT i MR uređaj čije su prednosti posebno opisali. Virtualna kolonoskopija je samo jedna od niza detaljnih i neinvazivnih pretraga pod vodstvom specijaliste radiologije Nikole Ivana Ledera, dr. med.

Naručite se za pregled, ne prepuštajte svoj život i svoju budućnost slučajnosti.

Nastavite čitati

Reporter 441 - 26.09.2024.

Facebook

Izdvojeno