Povežite se s nama

HOTNEWS

STEM u Kumičiću: Učenici isprobali sva čuda moderne tehnologije

Ako ste zainteresirani za otkrivanje tajni STEM kombija i mobilnog laboratorija podsjećamo kako je otvoren i za sve građane od 14 do 17 sati, a bit će parkiran u dvorištu velikogoričke Gimnazije.

Objavljeno

na

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića ovaj kišni svibanjski dan sve je samo ne dosadan. Dronovi, mikroskopi, stetoskopi, brojni uređaji, alati i oprema zauzeli su čitavo predvorje! U goste im je stigao projekt ‘Razvoj mreže STEM ambasadora’ i mobilni laboratorij iz STEM kombija, kojim suvereno upravljaju edukatori i volonteri udruge Bioteka.

-Ugostili smo udrugu Bioteka sa STEM laboratorijem kako bi pokazali učenicima mogućnosti novih tehnologija. Tu su brojne radionice za naše učenike predmetne nastave, koje su za njih potpuno besplatne. Interes je jako dobar, učenici su zadovoljni, interesantno im je, o svemu tome uče na nastavi, ali to je tehnologija koju si škola ne može priušiti, pa je ovo sjajna prilika da se s njome pobliže upoznaju – ispričala nam je Snježana Ruklić, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića.

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

Dio je to slavljeničkog programa, kojim ovaj tjedan u Kumičiću obilježavaju dan škole, a i prilika da se djeca na neposredan način upoznaje sa znanošću i znanstvenicima i uređajima, alatima i materijalima kojima se služe.

– Imamo različit pribor za mikroskopiranje, lupe, setove za istraživanje tla, vode, kukaca. Tu su i dronovi, turbina, solarne panele. Učenici svu tu opremu mogu isprobati i vidjeti kako funkcionira u stvarnom okruženju. Da vide kako to ne koriste samo znanstevnici, može se koristiti i u školama. Cilj je naravno zainteresirati djecu za neko od STEM područja, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematika, da vide kako je sve oko nas i sve što koriste od pametnih telefona, kompjutora, sve je to STEM područje – rekla nam je Katarina Horvat, edukatorica Bioteke, udruge za promicanje biologije i srodnih znanosti.

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

Kod svakog od punktova vladala je prilična gužva, isprobavala se oprema, osluškivalo se kucanje srca stetoskopom, mjerila se temperatura, proučavali su se tehnički detalji, pa smo s učenicama 7.a razreda popričali o tome što ih je posebno zainteresiralo.

– Sve je super, jako zanimljivo. Gledali smo crvene krve stanice, koristili medicinsku opremu. Vidjeli smo dronove, zračne i podvodne, malu meteorološku stanicu, razne vrste komaraca. Gledali smo kako radi taj mobilni laboratorij. Meni su se najviše svidjeli komarci, pa sam tako doznala da ima jedan koji može snesti jaja i na -10 stupnjeva – otkrile su nam.

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

Stoga smo se malo pobliže upoznali upravo s tamo izloženim komarcima okruženim STEM opremom.

– Promatramo komarce i učimo djecu kako mogu razulikovati naše kućne komarce od primjerice azijskog tigrastog koji nam je donesen 2004.godine i od tada živi u Hrvatskoj. Razgovaramo o tome zašto su komarci značajni za čovjeka, koje bolesti prenose, kako se možemo zaštititi i slično – ispričala nam je Maja Šegvić Klarić, volonterka udruge, profesorica mikrobiologije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu.

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

Ako ste zainteresirani za otkrivanje tajni STEM kombija i mobilnog laboratorija podsjećamo kako će biti otvoren i za sve građane od 14 do 17 sati kada će biti parkiran u dvorištu velikogoričke Gimnazije.

Inače, STEM kombi na svojoj turneji obilazi 20 hrvatskih županija, a u aktivvnosti će biti uključeno 10.000 građana među kojima je četiri tisuće djece.

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

FOTO: STEM tehnologija i program udruge Bioteka u OŠ E.Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

FOTO:STEM kombi u OŠ Eugena Kumičića/G.Kiš, cityportal.hr

 

 

HOTNEWS

Evo kako će sutra voziti ZET na relaciji Zagreb – Velika Gorica

Zbog CRO Race utrke od 8 do 17 sati vozit će nekim obilaznim pravcima.

Objavljeno

na

Zbog održavanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race, u nedjelju, 1. listopada, od 8 do 17 sati, primjenjivat će se posebna regulacija prometa od raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice preko Mosta slobode do raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik, u oba smjera.

Tako će autobusna linija 268 (Glavni kolodvor Velika Gorica) od 8 do 13:30 sati voziti sljedećom trasom:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Slavonska avenija – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – i dalje trasama prema obavijesti zbog radova na dijelu Avenije Većeslava Holjevca. Do dolaska na redovnu trasu autobusi se neće zaustavljati na usputnim stajalištima.

A od 13.30 do 17 sati linija 268 će prometovati:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Jadranski most – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – PODBREŽJE / VELIKA GORICA – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Marina Držića – Ulica grada Vukovara – Glavni kolodvor

Na izmijenjenom dijelu trase koristiti će se samo stajalište Islandska u Ulici SR Njemačke i Središće na Aveniji Dubrovnik u smjeru istoka, dok će od 8 do 17 sati biti ukinuto stajalište Lisinski u smjeru juga.

Od 13.30 sati dodatno se neće moći koristiti obostrana stajališta N.S. knjižnica i Bundek, stajališta Građevinska škola, Lisinski i Muzej suvremene umjetnosti u smjeru sjevera, te stajališta koja su izvan funkcije zbog radova na Aveniji Većeslava Holjevca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički prvašići učili kako se ponašati u prometu dok putuju u školu

Akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina.

Objavljeno

na

Djelatnici Autokluba Velika Gorica i ove su godine posjetili goričke osnovne škole i educirali prvašiće o sigurnosti i pravilima ponašanja u prometu. Riječ je o prometno edukativnoj akciji ‘Sigurno u školu s HAK-om’ koju Hrvatski autoklub već više od 50 godina organizira s udruženim autoklubovima.

Foto: AK Velika Gorica

Akcija se provodi na nacionalnoj razini naporedno prije početka i u prvim tjednima nove školske godine. Cilj je senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez početkom nove školske godine jer se u prometu pojavljuje veći broj djece odnosno ‘novih sudionika u prometu’. Oni se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, a koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

– Učenicima su saznali kako se ponašati u prometu dok putuju u školu te su dobili informacije o najsigurnijem načinu prelaženja ceste gdje najveću ulogu imaju zebra i semafor pri čemu su zajedno ponovili njegove boje i što one znače. Edukacija se dotakla i pitanja o prijevoznim sredstvima. Učenici su komentirali kako u školu dolaze automobilom kojim upravljaju roditelji ili biciklom – rekli su iz OŠ Nikole Hribara.

Foto: AK Velika Gorica

To je ujedno bila prilika da djelatnici HAK-a upozore učenike na neka bitna pravila.

– Upozorili su učenike da njihovi roditelji dok voze automobil ne smiju koristiti mobitel i uvijek trebaju biti vezani sigurnosnim pojasom. Dok oni koji idu biciklom u školu naučili su kako se treba voziti po nogostupu, a ne po cesti i obavezno nositi kacigu – dodali su iz Hribara.

Inače, akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina te je educirano oko 600 učenika prvih razreda. Po završetku predavanja mališani su dobili i prigodne poklone.

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Nesreća na ‘bregima’: Motociklom sletio s ceste

U nesreći je teško stradala 51-godišnja putnica.

Objavljeno

na

Jučer prije podne dogodila se prometna nesreća na ‘bregima’ u kojoj je teško ozlijeđena 51-godišnjakinja, izvijestili su jutros iz Policijske uprave zagrebačke. Nesreća se dogodila oko 9:55 sati na cesti između Peršinovca i Dubranca.

– Motociklom britanskih tablica 48-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja osobinama i stanju ceste, prešao je motociklom na meki teren i potom je u izgubio ravnotežu te zajedno s 51-godišnjom putnicom pao na tlo – objasnili su iz policije okolnosti zbog koje je došlo do nesreće.

Putnica je teško ozlijeđena, a liječnička pomoć pružena joj je u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Useljenje u Interpretacijski centar Muzeja Turopolja do kraja godine

Radovi se privode kraju.

Objavljeno

na

Radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja privode se kraju! Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun i 300 tisuća eura, a od kojih je milijun i 100 tisuća eura europska sredstva. Centa se prostire na površini od oko 600 metara kvadratnih i imat će tri etaže. Bit će to dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Interpretacijski centar bit će od velikog značaja za muzejsku djelatnost u Velikoj Gorici i Turopolju, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknuli su iz Muzeja Turopolja.

– U zgradi će se nalaziti potpuno opremljeni muzejski depo u koji će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Uredski prostori također će se preseliti iz stare zgrade Muzeja u novi Interpretacijski centar. Preseljenje će se realizirati do kraja godine. Čeka nas puno posla, iznimno smo uzbuđeni i jedva čekamo! – kažu iz Muzeja Turopolja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Foto: FB Muzej Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Pao’ maloljetnički dvojac: Lažnim pištoljem pljačkali kiosk u Svačićevoj i Mlin i pekar

Počinili ukupno osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Objavljeno

na

Policija je pritvorila dvojicu maloljetnika koji su počinili osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Naime, djelatnici Policijske postaje Velika Gorica dovršili su kriminalističko istraživanje te utvrdili kako je jedan maloljetnik sam počinio šest kaznenih djela, a dok je u druga dva kaznena imao pomagača.

– Sumnja se da je jedan od osumnjičenih, od lipnja pa do rujna 2023. godine, na području Velike Gorice u tri navrata replikom Air soft pištolja prijetio zaposlenicama kioska u Ulici kralja Petra Svačića i ukrao novac – rekli su iz policije.

U istom je razdoblju, sumnja se, također Air soft pištoljem opljačkao trgovinu u Ulici Jurja Dobrile i na Trgu Stjepana Radića. Ukupna materijalna šteta iznosi 3346 eura.

A u kolovozu je maloljetni dvojac, također upotrebom Air soft pištolja, opljačkao dvije trgovine u Novom Zagrebu.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – izvijestili su iz goričke policije.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno