Povežite se s nama

Kultura

FOTO Mali Goričani uživaju u rasplesanim i kreativnim radionicama u Muzeju Turopolja

Muzej ima tu snagu i moć da spoji nespojivo, pa se tako na radionicama spaja narodno i suvremeno….

Objavljeno

na

Različitim radionicama, Muzej Turopolja priključio se programu Edukativne muzejske akcije, čija je ovogodišnja tema „ples“.

-Odlučili smo se držati teme pa je naša tema Ples – nekad i sad. Imamo plesne radionice s KUD-om Gradići i Sportsko plesnim klubom Vega, tako da nastojimo usporediti narodne plesove sa suvremenim. Jučer smo imali prvu radionicu s goričkim vrtićancima koji su se odlično zabavili. Naučili su osnove drmeša i polke, ali i različite elemente akrobatskog rock’n’rolla – ispričala nam je Valentina Radoš, kustosica likovne zbirke i muzejski pedagog u Muzeju Turopolja.

11.05.2022. – Velika Gorica – Edukativna muzejska akcija u Muzeju Turopolja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim plesnih, tu su i likovne radionice u kojima djeca različitim tehnikama oslikavaju ples i plesne pokrete. Danas su na radionici bili učenici prvog razreda Osnovne škole Jurja Habdelića.

– Prije samog crtanja, djeci smo prikazali kratke video prezentacije narodnih plesova te breakdancea. Tu smo napravili malu usporedbu koje su različitosti, a koje su sličnosti. Ples je predivan način komunikacije – kazala je Radoš i dodala kako su se vodili ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana muzeja, a to je – moć.

11.05.2022. – Velika Gorica – Edukativna muzejska akcija u Muzeju Turopolja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Zapravo snaga muzeja je da spoji nespojivo. Mi spajamo narodno i suvremeno zajedno, te nastojimo djeci približiti i potaknuti ih da se bave plesnom i umjetnošću općenito. Odaziv je odličan, reakcija djece je super jer kada su još tako mali nemaju nekih predrasuda prema plesu i nadamo se da će tako i ostati. Rasplesali su se i na likovnim i plesnim radionicama – rekla je Radoš.

11.05.2022. – Velika Gorica – Edukativna muzejska akcija u Muzeju Turopolja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Likovnim radionicama možete se pridružiti još sutra i u petak, te idući tjedan u ponedjeljak i srijedu od 10 sati te pokažite svoju kreativnost u različitim oblicima. Dok će radionica narodnih i suvremenih plesova biti u utorak, također od 10 sati, ispred muzeja.

11.05.2022. – Velika Gorica – Edukativna muzejska akcija u Muzeju Turopolja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Na svim radionicama mogu nam se pridružiti svi zainteresirani iako su likovne radionice prilagođene djeci jer objašnjavamo neke osnovne stvari koje su njima još uvijek strane, ali zato na plesne radionice su dobrodošli svi. Na prvoj radionici plesale su i odgajateljice, prolaznici, kustosi muzeja tako da nam je bilo jako zabavno i ovom prilikom pozivam sve da nam se pridruže – pozvala je za kraj kustosica Radoš.

11.05.2022. – Velika Gorica – Edukativna muzejska akcija u Muzeju Turopolja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Podsjetimo i kako će 18.svibnja na Međunarodni dan muzeja, ulaz i vodstva kroz stalni postav goričkog muzeja biti besplatni, no obavezna je najava stručnog vodstva na muzejski telefon 6221 – 325.

Kultura

VIDEO Na klupici u Cvjetnom s Marijom Kolb: ‘I u mom gradu moje lice zvuči poznato…’

Velikogorička glumica Marija Kolb svoje dane započinje na koturaljkama na betoncu u Cvjetnom, gdje smo je posjetili i popričali o nastupu u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, ali i o projektu s kojim 16. lipnja dolazi u naš, odnosno svoj grad

Objavljeno

na

Objavio/la

Betonsko igralište u Cvjetnom naselju, rano prijepodne, mir, tišina, tek poneki prolaznik i – glumica na koturaljkama! Doista, nije prolaznika bilo previše, ali koliko ih je bilo, toliko je i pogleda otišlo prema djevojci koja “osvaja” popularni gorički betonac svojim figurama, vrti se, okreće, izvodi kojekakve vratolomije…

– Kad god mogu, ujutro sam tu. Nakon prve jutarnje kave dođem, odradim trening, pripremim se za dan – priča nam Marija Kolb, gorička glumica koja je u posljednje vrijeme dospjela i na brojne naslovnice nacionalnih medija.

Svoju uspješnu glumačku karijeru “gura” već dugi niz godina, u najvećoj mjeri to čini kroz kazalište i radijske drame, za koje je primala i nagrade hrvatskoga glumišta, a širu prepoznatljivost stekla je nastupima u showu Nove TV “Tvoje lice zvuči poznato”. Svoju priču ispričala nam je još prije nekoliko godina, ali recentna zbivanja učinila su se kao dobar povod da sa svojim kamerama krenemo prema Cvjetnom i doznamo što se događalo, ali i što će se događati u njezinu životu i karijeri…

Iz naše, velikogoričke perspektive, posebno je važno ono što će se dogoditi 16. lipnja od 19 sati u Dvorani Galženica.

– Radi se o projektu “Šest glumica traži autora” i glavnom programu pod nazivom “Čitanje NJE”, kroz koji afirmiramo i prezentiramo hrvatsku suvremenu dramu s naglaskom na ženska lica. Projekt provodimo diljem Hrvatske već pet godina, a 16. lipnja stižemo i u naš grad.  Drame prezentiramo kroz formu scensko-koncertnog čitanja, a ovog puta predstavit ćemo neobjavljenu i neizvedenu dramu osječke autorice Ivane Šojat “Agregatna stanja”. Gostuju nam goričke i zagrebačke glumice i glumci, u režiji Romane Rožić, naše Velikogoričanke – ispričala nam je Marija.

Što nam je još sve otkrila, kakva nas sve iznenađenja čekaju tog 16. lipnja, ali i još puno toga doznajte u videu iznad…

Nastavite čitati

Kultura

Sadržajni dani u našem gradu: Roboti, fotkanje, dronovi, izložbe i – Edo Maajka!

Pred nama je drugo izdanje manifestacije Dan mladih, ali i već jedanaesto izdanje VG Festa. U sklopu ta dva događanja Velikogoričani će moći uživati u raznolikom i raznovrsnom zabavnom i edukativnom programu

Objavljeno

na

U prostorima velikogoričke Turističke zajednice najavljene su dvije manifestacije koje slijede ovu koja trenutačno traje, odnosno Goričke večeri. Pred nama je drugo izdanje Dana mladih, ali i VG Fest, koji će se u našem gradu održati već 11. put.

– Izuzetno mi je drago što će se ovako mlada manifestacija kao što je Dan mladih održati u znaku novih tehnologija, računarstva, robotike, umjetne inteligencije i dronova. Nadam se da će to postati zaštitni znak Dana mladih u budućnosti – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar i dodao:

– U Velikoj Gorici nedavno je predsjednik Vlade otvorio dva kapitalna projekta, koji se mogu usko vezati uz poduzetništvo i mlade, a to su Regionalni centar kompetentnosti i Poduzetnički inkubator. Nadamo se da će upravo iz takvih inkubatora izaći neki novi Info Bip, Rimac, odnosno novi uspješni, mladi, ostvareni ljudi. Upravo zato manifestacije poput Dana mladih imaju veliku važnost u popularizaciji učenja, znanja i novih tehnologija. Zato pozivam sve da nam se priključe, steknu nova znanja i zajedno s nama grade Veliku Goricu kakvu želimo, modernu i predivnu!

Direktorica naše Turističke zajednice Maja Toth Bušljeta zahvalila je Gradu, odnosno gradonačelniku na podršci i potpori, istaknula kako je Dan mladih i njegova inicijativa, a zatim navela što ćemo to sve imati prilike vidjeti i doživjeti.

– Program smo podijelili na dva vikenda. Prvog vikenda je malo ležerniji program, pa tako vraćamo u naš grad Sajam cvijeća, koji će biti u Parku dr. Franje Tuđmana. Imamo i likovnu radionicu, Playstation turnir, ali i veliki animacijski park za naše najmlađe sugrađene. Već u petak počinjemo prvi put u Velikoj Gorici s foto radionicom “Svijet u bojama”, namijenjenom svim zaljubljenicima u fotografiju, koja će trajati tjedan dana. Održavat će se vani, na lokalitetima po Turopolju, a završna izložba bit će u prostorima naše Turističke zajednice – istaknula je direktorica Toth Bušljeta.

To je, međutim, samo dio onoga što nas čeka.

– Sljedećeg vikenda imamo različita događanja. U subotu, 8. lipnja, u suradnji s ravnateljstvom Civilne zaštite, organiziramo program “Usvoji znanja da šteta bude manja”, koji će uključivati prezentaciju vozila operativnih snaga, ali i demonstraciju rada s robotima i dronovima. Sve je to vezano uz potrese, poplave, odnosno sve elementarne nepogode, za koje moramo biti spremni. Osim toga, imat ćemo radionice koje organizira Upravni odjel za urbanizam i zaštitu okoliša, vezanu uz ekologiju, a isti upravni odjel organizirat će i izložbu fotografija “Biljni i životinjski svijet u turopoljskom zavičaju” – nabrajala je Toth Bušljeta, uz dodatak:

– Program je namijenjen prvenstveno mladima, ali svi su dobro došli. U program ulazi i naš Petek na Gorice, koji će imati i večernji dio programa, odnosno otvorenje izložbe našeg dragog sugrađanina Renata Glogovčana pod nazivom “Velika Gorica – Nekad i sad”. Pjevat će mu naše Jane, nakon toga bit će i koncert mladoga glazbenika Martina Kutnara.

Ispred udruge NOTUM Robotics program je predstavio Milan Rajčević.

– Hvala gradu Velikoj Gorici i gradonačelniku što su prepoznali važnost visokih tehnologija i edukaciji o istima. Tu ćemo probati doprinijeti našim sadržajima. Donijet ćemo robote i senzore, pokušat ćemo prezentirati na koji način roboti percipiraju stvarnost oko sebe, imat ćemo i demonstracije 3D skeniranja, holograme, transparentne displaye, školu drona, edukaciju o umjetnoj inteligencije, kroz koju će ljudi vidjeti kako ona radi, što sve može… Velika mi je čast biti dio ovako šarenog programa i nadam se da će posjetiteljima biti jako zanimljivo. Sve je apsolutno besplatno, a većina toga je dostupno za širu javnost, zapravo sve osim škole drona, za koju su prijave morale biti ograničene – kazao je Rajčević.

Uz sve to, čeka nas i koncert Ede Maajke, što će biti posebno atraktivan dio programa, budući da se radi o ponajvećoj hip-hop zvijezdi u regiji.

Nastavite čitati

Kultura

U Buševec stiže urnebesna predstava o modernim vjenčanjima ‘Udavače’

Predstava Hit teatra, već nekoliko godina bez iznimke puni dvorane te je dosad nasmijala više od 25 tisuća gledatelja.

Objavljeno

na

Na kazališne daske doma kulture u Buševcu 5. lipnja stiže hit predstava Hit teatra ‘Udavače’. Nagrađivana predstava govori o modernim vjenčanjima koja vrvi obiljem humorističnih situacija prije odlaska pred oltar.

Od romskog vjenčanja s osebujnim običajima i pravilima, vjenčanja iz vedra neba luckaste bakice u poznim godinama koja se na vječnu ljubav zaklinje u blještavom Las Vegasu, pa sve do jedne neobične svadbe iz koristi radi financijskog poticaja OPG-a, čak petnaest šarolikih likova iz svakodnevnog života koji je uvijek pun (ne)ugodnih iznenađenja

Hvaljena predstava Hit teatra, pod umjetničkim vodstvom producentice Matee Elezović-Brdar, već nekoliko godina bez iznimke puni dvorane diljem Lijepe Naše te je dosad nasmijala više od 25 tisuća gledatelja.

Ispunjena humorom od prve do posljednje minute, predstava donosi bogatu galeriju zanimljivih likova koji su se nenadano našli u nesvakidašnjim svadbenim običajima i preokretima prije onog »sudbonosnog da«, a eksplozivnom glumačkom igrom i maštovitim interpretacijama utjelovio ih je sinergičan glumački trio – Matea Elezović Brdar, Erna Rudnički i Jan Kerekeš.

Ova ekipa će vam donijeti hipnotizirajuću magiju kazališta koja će vas i zabaviti i zamisliti. Jer humor je uvijeku trendu.
Svoju kartu rezervirajte na 098 829 907. Predstava počinje u 20 sati.

Naslovna fotografija: HIT TEATAR

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Mažoretkinje Dubrovčan dvostruke pobjednice (seniorke i juniorke), PK Barbara pobjednik u konkurenciji kadetkinja na 11. državnom prvenstvu HUMT-a

Objavljeno

na

Objavio/la

Državno prvenstvo mažoretkinja u organizaciji Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT), predsjednik Vlado Palac, održano je pod pokroviteljstvom Grada Velike Gorice, u Sportskoj dvorani Srednje strukovne škole ovoga vikenda (25. do 26. svibnja 2024. godine). Prvenstvo je otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudjelovalo je 650 mažoretkinja iz 17 udruga: Belečke mažoretkinje (Belec), Halubajke (Viškovo), Jelačićke-Zaprešićke mažoretkinje (Zaprešić), Mažoretkinje DND Budinščina, Mažoretkinje Dubrovčan (Dubrovčan), Mažoretkinje Grada Splita, Mažoretkinje Grada Supetra, Mažoretkinje Grada Sveti Ivan Zelina, Plesni studio Tena (Zagreb), Plesna udruga Dijamant (Sisak), Plesna udruga Magi (Graberje Ivaničko), Plesna udruga Ritmokracija (Brdovec), Plesna udruga Stardance (Sisak), Tribunjske mažoretkinje (Tribunj), Triljske mažoretkinje (Trilj), Vodiške mažoretkinje (Vodice) i Plesni klub Barbara (Velika Mlaka),

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na dvodnevnom natjecanju izvedeno je sveukupno više od 270 koreografija u konkurenciji kadetkinja, juniorki i seniorki. Izvedbe je ocjenjivao sudački žiri u sastavu : Vlado Palac, Ivana Mišević, Lucija Palac, Josipa Razum, Sara Bogović, Ana Marija Benčić, Mateja Bauman, Paula Vrdoljak, Petra Kocman i Katarina Ahel.

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 25.-26.05.2024.  11.državno prvenstvo mažoretkinja HUMT-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dvostruke pobjednice Kupa Republike Hrvatske u konkurenciji seniorki i juniorki su Mažoretkinje Dubrovčan, a pobjednice u konkurenciji kadetkinja su mažoretkinje Plesnog kluba Barbara. Pobjednice su nagrađene velikim prijelaznim peharima, s napomenom da su ga juniorke iz Dubrovčana i kadetkinje PK Barbara osvojile po treći put i zadržavaju ga u trajno vlasništvo.

Voditeljica dvodnevne manifestacije bila je Ana Šantek, koja se odlično snašla u debitantskoj ulozi na velikom natjecanju mažoretkinja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Poziv umjetnicima: Izložite svoje radove u Galeriji Trumbetaš

Svoje prijedloge možete dostaviti do 21. lipnja.

Objavljeno

na

Galerija Trumbetaš do sada je ugostila mnoge umjetnike koji su svoje radove predstavili velikogoričkoj publici. Sada je raspisan natječaj za izlaganje umjetničkih djela i radova u 2025. godini, pa pozivaju neafirmirane i manje afirmiranih likovne umjetnike, likovne amatera, ali i  organizacije udruga te obrazovnih ustanova da pošalju svoje prijedloge za izlaganje.

Umjetnici mogu podnijeti jedan prijedlog, a udruge, organizacije i ustanove do maksimalno tri prijedloga. Popis odabranih umjetnika bit će objavljen na mrežnoj stranici Pučkog učilišta do 1. rujna 2024.

– Prednost pri odabiru imat će umjetnici, udruge, umjetničke organizacije i obrazovne ustanove s područja grada Velika Gorica. Pučko će odabranim izložbenim projektima ustupiti galerijski prostor na dogovoreno vrijeme, tehničku podršku za postavljanje i skidanje izložbe, organizacijsku podršku, te dizajn i print promotivnih materijala. Troškove produkcije izložbe snose autori, prijavitelji programa. Autor predgovora teksta u deplijanu izložbe i kustos su u organizaciji prijavitelja izložbe – ističu iz Učiišta.

Rok prijave je 21. lipnja.

 

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno