Povežite se s nama

Vijesti

‘Nekad smo se bavili stokom, danas kućnim ljubimcima’

Cijeli svoj radni vijek proveo je u Veterinarskoj stanici Velika Gorica, koja je već 70 godina u samom vrhu  hrvatskog veterinarstva

Objavljeno

na

Veterinarska stanica Velika Gorica ove godine slavi veliki jubilej. Već 70 godina pomažu životinjama na području Turopolja, Posavine i Vukomeričkih gorica. Osnovana je davne 1949. godine i imala je šest područnih ambulanti. Ambulanta u Pokupskom pripojena joj je 1962. godine. U to doba ambulantu su imala naselja Mraclin, Vrbovo Posavsko, Šćitarjevo, Dubranec, Pokupsko, Kravarsko i Velika Gorica.

– Turopolje je u to vrijeme bilo poznato kao stočarski kraj. Prvo simentalsko govedo koje je došlo u bivšu Jugoslaviju, došlo je upravo na ovaj teren. Križalo se s našim domaćim autohtonim govedom i tako smo dobili križanog simentalca. S umjetnim osjemenjivanjem stoke počeli smo već 1952. godine. Velika Gorica je tada imala vrlo jak stručni kadar. Vodila se briga o educiranju kadrova različitih profila: farmakologija, peradarstvo, svinjogojstvo…. Ja sam magistar znanosti iz područja higijene tehnologije živežnih namirnica. Mladi ljudi su se tada redovito educirali. Nismo zaostajali u europskim trendovima što se tiče dijagnostike, preventive, kurative, dijagnostike i kirurgije – rekao nam je Josip Kozačinski, umirovljeni veterinar. Većinu svog radnog vijeka proveo je upravo u ovoj veterinarskoj stanici.

Danas se profil pacijenata uvelike promijenio, stoku su zamijenili kućni ljubimci. U goričkoj Veterinarskoj stanici i dalje se trude zadržati kvalitetu usluge pa se tako uložilo u infrastrukturu, a konstantno se potiče educiranje djelatnika.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– U protekle tri godine uložena su velika sredstva u rekonstrukciju zgrade i interijera, a nabavili smo i novu opremu. Pružamo gotovo sve zdravstvene usluge za male i velike životinje. Veterinarska stanica Velika Gorica danas je u samom vrhu veterine u Hrvatskoj. Osim u opremu, ulažemo i edukacije naših djelatnika. Imamo zaposleno 15 doktora veterinarske medicine, od kojih je pet magistara znanosti, šest tehničara i pomoćno osoblje, sve ukupno 31 zaposlenika. Cilj nam je i u idućim godinama zadržati nivo usluga koje pružamo – istaknuo je Marko Morić,  direktor Veterinarske stanice.

NESTALE AMBULANTE U SELIMA

Od nekadašnjih sedam ambulanti opstale su samo četiri: Velika Gorica, Kravarsko, Pokupsko i Vrbovo Posavsko. Ambulanta Dubranec ugašena je 1994. godine, Šćitarjevo 2000., a Mraclin 2008. godine. Sve mu tome kumovalo je snaženje uvoznog lobija, koji je 80-tih godina počeo uzimati maha. Kraj 60-tih, 70-te i do početka osamdesetih godina bilo je zlatno doba stočarstva u Turopolju.

– 1975. godine Veterinarska stanica u vlastitom tovu imala je između 15 i 17 tisuća komada junaca te tri tisuće komada svinja. Vodili smo nadzor o zdravlju junadi i svinja na farmama na našem području. Od 1963. godine nadgledali smo mliječne farme u Vukovini i Petrovini, riječ je bila o farmama s nekoliko stotina komada istočnog frizijskog goveda. U Kušancu, Okujama i Buševcu  uzgajali su svinje. Čitav ovaj teren bio je pokriven s tovom junadi i svinja. Posavina je bila poznata po uzgoju konja. U jesen bi dolazili Talijani s kamionima i otkupljivali ždrjebad i konje. Sve se promijenilo otvaranjem prvih trgovačkih lanaca, to je označilo početak enormnog uvoza junetine, svinjetine, govedine i mlijeka što je osiromašilo ovaj kraj i dovelo do propadanja sela. Mlađi ljudi su odlazili u Veliku Goricu ili Zagreb, stariji ljudi koliko su još mogli raditi radili su. Uglavnom, stoke više nije bilo – objasnio je Kozačinski.

NIŠTA BEZ ŽIGA ILI PLOMBE

Veterinarska stanica nekada je vršila nadzor nad klanjem stoke, prometom mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i jaja na području Velike Gorice i susjednih općina. Krajem 80-tih ukinuta je veterinarska inspekcija te se više nije moglo kontrolirati promet mesa u trgovačkim lancima i mesnicama. Sve to bilo je prepušteno sanitarnoj inspekciji ili samim potrošačima, koji su mogli sami odlučiti hoće li prijaviti nepravilnost.

Foto: Anes Šuvalić/cityportal.hr

– Mi smo mjesečno vršili kontrolu jaja, krvi, fecesa i hrane na farmi pilića. Nije se moglo dogoditi da bi jaja iz farme otišla, a da nisu imala veterinarsku potvrdu. Isto tako, nije se moglo dogoditi da meso ili mesne prerađevine iz klaonice otiđu bez veterinarske potvrde. Na svakom komadu mesa morao je biti žig, na kobasicama markica ili plomba, bila je rigorozna kontrola – naglasio je naš sugovornik.

Sve to dovelo je do novog problema. Meso koje se može pronaći na policama trgovačkih lanaca uglavnom je iz uvoza. Često je teško pratiti njegovo porijeklo, a nerijetko meso u frižiderima stoji i više od godine dana. To u konačnici loše utječe kako na njegove nutritivne vrijednosti, tako i na ukus.

– Jednom sam naišao na meso peradi koja je bila uvezena i duboko smrznuta godinu dana. Vjerujem da je ona u trenutku smrzavanja bila bakteriološki ispravna, ali to meso je tijekom stajanja sigurno izgubilo svoje nutritivne vrijednosti. Meso svinjske pasmine pietren zna biti vodenasto. Stavite šnicl peći, a ono vam se digne kao đon. To se događa kada je meso puno vode, a kad ona izađe ono postane tvrdo i suho. Problem je u tome što to meso nije zrelo, a životinje su bile držane u zatvorenom prostoru s minimalno slobode kretanja. To meso zato nema kvalitetu – priča nam Josip, pa objašnjava o kavim se tu razlikama radi.

BEZ MASNOĆE NEMA FINOĆE

– Perad vam se sada kolje s napunjeni 42 do 46 dana, a nekada se pile na selu tovilo pet do šest mjeseci i bilo pušteno da vani hoda. Kad se peklo meso domaće svinje, ne samo da je mirisalo dvorište kuće u kojoj se peklo, nego deseti susjed osjetio je miomirise pečenja.  Prva Gavrilovićeva zimska salama pravljena je od turopoljske svinje. Ona je bila ukusna zbog mesa koje ima sitne miofibrile protkane s masnoćom. Vi kad pečete to meso ili radite suhomesnate proizvode ono je ukusno jer uz mišić ima i masnoću – istaknuo je umirovljeni veterinar.

Dodao je kako naša teletina završava u Italiji. Šunka i šnicl ostaju u ostaju kod njih, dok nam vračaju lopaticu i flam, a to naši sugrađani kupuju po trgovačkim lancima. Naš ‘baby beef’ se ne može kupiti kod nas, sve što se proizvede ide u inozemstvo. Još 1988. godine bjelovarsko i turopoljsko područje, proglašeno je regijom s najboljim baby beef-om u Europi. Osim mesa loše kvalitete, građani sve češće , a da ni ne znaju, konzumiraju supstance koje ostavljaju neizbrisiv trag na njihovom zdravlju.

Foto: Facebook/Cow Lovers

– Pogledajte koliko djece danas ima probleme s raznim vrstama alergija. Zabrinjavajuć je i broj mladih žena koje boluju od karcinoma dojke, jajnika i uterusa. Od kuda sve to? Hormoni. Sedamdesetih godina u Europi su se masovno primjenjivali hormoni rasta u tovu junadi i peradi. Prvi takvi slučajevi otkriveni su u Sloveniji, a poslije i u Hrvatskoj. Ne smijem imenovati proizvođače, ali iznenadio sam se kad sam vidio koja je velika farmaceutska tvrtka proizvodila te hormone. Od tog trenutka, gdje sam god mogao izbjegavao sam upotrebu njihovih proizvoda – otkrio nam je Kozačinski.

TELETOM SE PLAĆAO POREZ ILI KUPOVALA DRVA ZA OGRJEV

Dok je selo još bilo selo, a domaćini su ponosno uzgajali svoje blago i od toga živjeli, veterinar je uvijek bio drag gost. Uz liječnika i župnika, veterinar je bio jedan od najvažnijih aktera u životu sela. On je vodio brigu o blagu svake obitelji, a tako i o njihovoj egzistenciji. Ljudi su bili siromašni i njihova kravica bila im je sve. Seljak je unaprijed znao kamo će s teletom. Njegovom prodajom moglo se platiti porez ili kupiti drva. Odnos između veterinara i seljaka bio je blizak, a radilo se i na kredit. Usluga liječenja naplaćivala se kad bi se prodalo tele, odojak ili ždrijebe. Često je bilo i komičnih situacija.

– Kako sam visokog rasta i imam duge ruke često sam išao na ždrijebljenje kobila. Do glave ili noge ždrijebeta nije bilo lako doći, trebalo je imati jako dugu ruku i biti visok. Kolega me je tako jedanput zamolio da umjesto njega odem na ždrijebljenje. Poznavao sam gazdu i gazdaricu. Kad sam došao kobila je bila zbilja visoka, jahača kobila. Ustanovio sam da je ždrijebe krivo okrenuto i trebalo ga je izvući van. Stao sam na prste i gurnuo ruku najdublje što sam mogao u kobilu. Lice mi se nalazilo blizu vagine, a gazdarica me je upitala: – Buš joj pusu dal?-. Prvo mi je bilo malo nelagodno, a onda sam joj odgovorio kao iz topa: ‘Čuj bolje njoj nego tebi’. Svi koji su se tu našli pukli su od smijeha, a zgodna gazdarica, nakon što me je pošpotala, i sama se nasmijala mojoj dosjetci – otkrio nam je Josip.

Vijesti

Goričani na svjetskoj sceni, 8 mladih karatista otputovalo na prestižni turnir u Madridu

Turnir okuplja najbolje natjecatelje iz cijelog svijeta i donosi važne bodove za svjetsku rang listu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Rano jutros osam mladih karatista iz Velike Gorice otputovalo je u Madrid, gdje će sudjelovati na prestižnom turniru Youth League, jednom od najjačih svjetskih natjecanja za uzraste mlađe od seniora. Turnir okuplja najbolje natjecatelje iz cijelog svijeta i donosi važne bodove za svjetsku rang listu, ali i za kvalifikacije na Europsko prvenstvo koje će se održati na Cipru.

Youth League je serija elitnih natjecanja koja se održava u nekoliko svjetskih gradova, uključujući Poreč, Guadalajaru, Monterey, Fujairah i Veneciju.

Tko su predstavnici Velike Gorice

Na turniru će nastupiti osam boraca iz Velike Gorice:

  • Vito Hulina (kadeti, -63 kg)
  • David Lovrinović (juniori, +76 kg)
  • Nikola Huzjak (juniori, +76 kg)
  • Ema Jukić (juniorke, -48 kg)
  • Matea Kordić (juniorke, -53 kg)
  • Katja Braica (juniorke, -66 kg)
  • Ema Filković (juniorke, -66 kg)
  • Lucija Kirinić (U21, -50 kg)

Nažalost, mlada nada Mia Čunčić nije uspjela osigurati prijavu u kategoriji kadetkinja -47 kg, zbog velike potražnje i ograničenog broja natjecatelja. Ipak, njezina borba za plasman na Europsko prvenstvo nastavlja se kroz druga natjecanja.

Impresivni rezultati uoči Španjolske

Karate klub Velika Gorica posljednjih je tjedana imao niz zapaženih nastupa na domaćim i međunarodnim turnirima.

Unazad tri tjedna nastupili su na tri turnira, u Opatiji, Križu i Rijeci. U Opatiji su nastupili samo s juniorima i juniorkama u open ili tzv. apsolutnoj kategoriji, gdje je bila velika konkurencija, a za prva tri mjesta dijelila se novčana nagrada. U juniorkama je Katja Braica osvojila broncu, dok su u juniorima David Lovrinović uzeo srebro, a Nikola Huzjak broncu. Još je nastupila Ema Filković, no nažalost izgubila je u polufinalu i u meču za broncu.

Vikend poslije Opatije slijedio je KIK KUP u Križu, gdje su nastupili s mlađim uzrastima u 13 kategorija. Križ je okupio oko 350 natjecatelja iz cijele Hrvatske, a Karate klub Velika Gorica u ukupnom je poretku zauzeo visoko 7. mjesto od ukupno 35 klubova, osvojivši 10 medalja – 4 zlata, 1 srebro i 5 bronci. Najuspješniji su bili Vito Miletović, Nikola Krnjaja, Ita Noršić i Antonio Brletić, koji su se popeli na najviše postolje. Sara Banović osvojila je srebro, dok su Nikola Krnjaja, Marina Čale, Gabrijel Zagorac, Luka Jukić i Borna Miletović osvojili broncu.

Posljednji turnir odrađen u ožujku bio je TAD CUP u Rijeci, koji je okupio oko 550 natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske. U Rijeci je Franka Jerkin osvojila zlatnu medalju u kategoriji U14 -50 kg, dok je Petar Tibor osvojio broncu u kategoriji juniora +76 kg. Još su nastupili Nika Budinski i Luka Jukić, no nažalost su ostali bez medalja.

Velika prilika za mlade sportaše

Turnir u Madridu prilika je mladim goričkim karatistima da se okušaju protiv najboljih u svijetu te osvoje vrijedne bodove za nastavak sezone. Klub kontinuirano radi na razvoju svojih natjecatelja kroz sustavni rad s mlađim uzrastima, a dugoročni cilj je ostati u vrhu hrvatskog i međunarodnog karatea.

Svim natjecateljima želimo puno sreće u Španjolskoj i što bolji plasman među elitom svjetskog karatea!

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Popularna gastronomska manifestacija se vraća! 7. Turopoljski Chill & Grill

Najbolje tri ekipe osvajaju vrijedne nagrade, dok će dodatna priznanja biti dodijeljena najbrojnijoj i najveselijoj ekipi te ekipi s najljepše uređenim stolom.

Objavljeno

na

Objavio/la

U nedjelju 11. svibnja., vraća se jedna od najomiljenijih gastronomskih manifestacija u Turopolju – Turopoljski Chill & Grill. Sedmo izdanje ovog popularnog događaja održat će se na već poznatoj lokaciji, u Etno naselju Novo Čiče, a organizator, KUD “ČIČE” iz Novog Čiča, najavljuje bogat program uz podršku Grada Velika Gorica i Turističke zajednice grada.

Ljubitelji roštilja i dobre zabave ponovno će imati priliku sudjelovati u natjecanju u pripremi jela s roštilja, a ekipe od 5 do 15 članova mogu se prijaviti i odmjeriti snage u kulinarskim vještinama. Najbolje tri ekipe osvajaju vrijedne nagrade, dok će dodatna priznanja biti dodijeljena najbrojnijoj i najveselijoj ekipi te ekipi s najljepše uređenim stolom. Cijena po ekipi iznosi 10 € te se plaća na mjestu događaja. Također, već treću godinu za redom održat će se i natjecanje za „Najbolja gibanicu“.

Prošlogodišnje izdanje privuklo je 33 natjecatelja u ovoj kategoriji, a organizatori se nadaju još većem odazivu ove godine.Manifestacija će biti popraćena i kulturno-umjetničkim programom, čime se dodatno naglašava važnost očuvanja turopoljske tradicije. Ako je suditi prema dosadašnjem interesu, i ovogodišnji Turopoljski Chill & Grill privući će brojne ljubitelje dobre hrane i ugodne atmosfere.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave putem Google obrasca za natjecanje u roštilju i najboljoj gibanici te uživaju u gastronomiji, druženju i zabavi.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

Uskrsna atmosfera u Kravarskom, vrijedne žene uljepšale centar

Radi se o već tradicionalnim pothvatu.

Objavljeno

na

Objavio/la

Središte Kravarskog ovih je dana zablistalo u blagdanskom duhu zahvaljujući članicama Udruge žena općine Kravarsko, koje su svojim trudom i kreativnošću uredile javne prostore povodom nadolazećeg Uskrsa.

Radi se o već tradicionalnim pothvatu vrijednih žena iz udruge koje su ukrasile prostor oko lipe u središtu mjesta te prostor ispred općinske zgrade.

Nastavite čitati

Kultura

“Dobar Štoos u kvartu” traži vezu sa srednjoškolcima, u grad dovode i francuske umjetnike

Svi programi su besplatni!

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički Štoos teatar ima novi program štosnog naziva “Dobar Štoos u kvartu”, a koji do kraja godine u Veliku Goricu dovodi zanimljive umjetnike i umjetničke izvedbe koji će, jednom mjesečno, na različitim lokacijama i u suradnji s institucijama i gradskim organizacijama ugostiti umjetnička imena Hrvatske i šire. Riječ je o mladim glumcima, izvođačima i autorima koji će se predstaviti svojim umjetničkim konceptima.

Start je 04. travnja u 17 sati u Gimnaziji Velika Gorica gdje stiže Mia Štark s izvedbenim predavanjem “Zbornik pogleda”. Inače, Mia je već gostovala u sklopu prvog Oglede festivala, a u gimnaziju dolazi s autorskim radom kojeg je razvijala na rezidenciji u Berlinu, te koji je predstavljen i u Barceloni, Rijeci, ali i drugim gradovima. Rad će biti izveden na engleskom jeziku, a ideju i inspiraciju Mia je crpila i pronašla u razgovoru sa svojom bakom i načinom na koji ona (koja je odrasla bez mobitela i ekrana) gleda na svijet oko sebe.

Foto: Camille Blake

–Želimo se povezati sa srednjoškolcima, pitati ih što žele vidjeti, kako možemo surađivati, pa je Mijina izvedba svojevrsna pozivnica prema njima. Naravno, ponovit će i gradivo suvremenih praksi i engleski, uz profesorice Elen Zubek i Ivu Rožić u suradnji s kojima smo organizirali program. Voljeli bismo da dio njih bude i ostane naše publika i prijatelji teatra – objasnila je koordinatorica programa pri Štoos teatru, Ana Katulić.

“Dobar Štoos u kvartu” ugostit će Irenu Boćkai i izvedbu „Bear with me“ u svibnju, Luku Kuzmanovića s monodramom „Zlo-čist-oća“ u lipnju, a program krajem listopada zatvara međunarodno gostovanje umjetnika iz Francuske koji će tri dana boraviti u javnom prostoru našeg grada. Riječ je o francuskim umjetnicima Laurentu Boijeotu i Valii Kardi s izvedbom „Odyssée“ koji stvaraju zanimljiv konceptu otvaranja pitanja javnog prostora kao mjesta susreta. Rad je do sada predstavljen u New Yorku, Tokyu, Strasbourgu, Lisabonu i brojnim francuskim gradovima, a dio je zajedničke međunarodne suradnje Francuske, Bugarske i Hrvatske, te uz Veliku Goricu gostuje i u Splitu.

Foto: Odysees

–Želja nam je predstaviti ih publici, dovesti ih u grad, gradski kvart, u školu i otvoriti dijalog o tome što rade i zašto to rade. Uz Oglede festival kojeg organiziramo želja nam je i tijekom cijele godine ponuditi publici raznovrsne naslove, predstave i izvedbe, pozvati ih da nas upoznaju, da se s nama druže i da dođu na naše programe – dodala je Katulić.

Svi programi su besplatni, a podržani su sredstvima Zaklade Kultura Nova.

Foto: Odysees

Nastavite čitati

HOTNEWS

Poznati laureati „Turopoljske poculice”

„Prokleti propuh“ autorice Fani Frković iz Zagreba najbolja je kratka priča na standardnom hrvatskom jeziku.

Objavljeno

na

Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica objavio je najbolje kratke priče pisane kajkavskim dijalektom ili hrvatskim standardnim jezikom pristigle na 16. Matičin književni natječaj „Turopoljska poculica”

Na natječaj je poslan 21 književni rad na standardu i 12 na kajkavskom narječju a Prosudbeno povjerenstvo odabralo je po jedan najbolji rad u obje kategorije, te po još dva rada užeg izbora.

Najbolja kratka priča na standardnom hrvatskom jeziku je „Prokleti propuh“ autorice Fani Frković iz Zagreba, dok su radovi užeg izbora priče „Margareta“, autora Franka Stipkovića iz Zagreba i „Piščeva osveta“ autorice Jelene Pavičić Vukičević iz Zagreba.

Najbolju kratku priču na kajkavskom dijalektu „Kak je to bilo kad je turopolski tur zestal vraga“ napisao je Boris Deverić iz Donje Lomnice, a radovi užeg izbora su priče „Čez kuruzu, čez me“ autora Darka Raškaja iz Lobora i „Jagica“ autorice Biserke Rozer iz Siska.

Najbolji radovi i njihovi autori bit će predstavljeni 3. travnja u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica u 17 sati, a Ogranak će ih potom objaviti na svojoj web stranici i uvrstiti u svoj godišnji časopis LUČ u tiskanom obliku.

Nastavite čitati

Reporter 446 - 20.03.2025.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.