Povežite se s nama

Vijesti

REGREEN Velikogoričani žele dodatno urediti Tuđmanac i umjetna jezera

Građani Velike Gorice istaknuli su da su im upravo zelene površine jedan od važnih faktora zadovoljstva životom u gradu…

Objavljeno

na

EU projekt REGREEN 3

Od 16. – 20. svibnja 2022. godine, Velika Gorica je bila domaćin sastanku partnera u EU projektu REGREEN financiranom iz programa Obzor2020. Trenutno je na pola puta svog provođenja te traje sve do kraja veljače 2024. godine. Projekt se bavi rješenjima baziranima na prirodi te okuplja 20 partnera na 2 kontinenta, a u Hrvatskoj projekt provode Grad Velika Gorica i Zelena energetska zadruga.

Projekt istražuje kako uz pomoć prirodnih rješenja u gradovima poboljšati kvalitetu života, poboljšati stanje bioraznolikosti i obnoviti urbane ekosustave, ali i osigurati da se takvim rješenjima postigne jednak i pravedan društveni napredak bez obzira na dob, razinu obrazovanja ili prihoda. U rezultate projekta spadaju interaktivni alati namijenjeni različitim društvenim skupinama, od školske djece i nastavnika, do urbanih planera i stručnjaka, koji procjenjuju vrijednost i koristi rješenja temeljenih na prirodi za povećanje kvalitete života u gradu.

Neki od tih rješenja je Kartohod (en. Floormaps) – interaktivna podna karta s ključnim informacijama o lokacijama koje zorno prikazuju utjecaj razvojnih planova na zelenilo i služe za urbano planiranje na zelen način, a na kojima se može pratiti razvoj grada putem qr kodova; City Explorer – alat za modeliranje i procjenu utjecaja rješenja temeljenih na prirodi koji uključuje opciju uspoređivanja koristi ili šteta različitih razvojnih opcija urbanih sredina na ekosustave u gradovima kojima se može provesti modeliranje kako o povećanju zelenih površina, ali isto tako i o povećanju izgrađenosti; te edukativna platforma Greenopolis namijenjena za predškolsku i razrednu nastavu, koja kroz interaktivnu igru senzibilizira, uči i potiče djecu na daljnje istraživanje o različitim efektima klimatskih promjena i rješenjima baziranim na prirodi u gradu, a koja je predstavljena djelatnicima osnovnih škola. Uz to izrađen je i niz informativnih kartica za popularizaciju konkretnih NBS rješenja u gradovima, kao što su zeleni krovovi u Hamburgu, zeleni dnevni boravak u Ludwigsburgu, zeleni bukobrani, zeleni zidovi u talijanskim školama, zeleni koridori ili pak biotop-četvrt u Beču.

EU projekt REGREEN 2

Kao jedan od šest gradova-živućih laboratorija ovog projekta, Grad Velika Gorica je svoje djelovanje usmjerio ka poboljšanju kvalitete života na cijelom području Grada, s ciljem smanjenja zagađenja zraka, buke i visokih temperatura, čemu pridonose razna rješenja temeljena na prirodi. U sklopu projekta provedeno je istraživanje kojim je prikupljeno više od 450 povratnih informacija građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici, a koji rezultati će se koristiti za izradu Strategije razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice.

Zadnji dan projektnog sastanka, 20. svibnja, u dvorani Gradske vijećnice u Pučkom otvorenom učilištu Velike Gorice projekt je predstavili široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti te su prikazani svi dosadašnji rezultate projekta, od kojih su samo neki gore navedeni.

– Partneri su upoznati s kulturom, obrazovanjem i načinom života u Velikoj Gorici, a kako je edukacija najmlađih najbitnija svim partnerima, dogovorili su i daljnju suradnju sa školama, s time da će se rješenja dobivena u samom projektu, provodit i u daljnjem razdoblju provedbe, kako bi sve škole imale mogućnost korištenja Karlohoda (Floormap), platforme Greenpolis i dr. Uz navedena rješenja, Grad je dobio razna rješenja na temelju kojih će moći aplicirati na buduće natječaje, ako što su: idejna rješenja za permakulturno uređenje školskih dvorišta, idejno rješenje za zeleni krov, idejno rješenje za potok Želin koji predviđa i biciklističku stazu sa sjeverne strane jezera Novo Čiče te na kraju samu Strategiju razvoja zelene infrastrukture Grada Velike Gorice, koja je temelj za prijave na natječaje u sklopu Programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima – istaknuli su iz Grada.

EU projekt REGREEN 1

Provođenjem upitnika radi izrade Strategije, građani velike Gorice su pokazali koliko su osviješteni te su isticali da su im upravo zelene površine jedan od važnih faktora zadovoljstva životom u Velikoj Gorici i da bi ih htjeli vidjeti prisutne u još većoj mjeri, a najviše žele da se dodatno uredi park Franje Tuđmana te umjetna jezera. Unatoč tome, predstavnici partnerskih gradova projekta REGREEN, poput danskog Aarhusa i kineskog Ningboa, istaknuli su Veliku Goricu kao primjer grada koji provodi dobre prakse ozelenjavanja.

Mnogi europski i svjetski gradovi prošli su već stopu preizgrađenosti no kako Velika Gorica od svojih početaka ima donesene urbanističke planove u kojima se vodilo računa o postojanju više zelenih lokacija unutar urbanih zona, to je nastojanje Grada da Velika Gorica zadrži svoj identitet zelenog grada.

Obrazovanje

FOTO Završni ispit položila 83 maturanta Ekonomske škole

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0559 1
DSC 0512

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Adrijana Đuretić, Petar Šipušić i Vesna Brkljačić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenicima završnih razreda Ekonomske škole Velika Gorica (generacija 2018./2022.) svečano su uručene maturalne svjedodžbe u holu Srednjoškolskog centra, danas (utorak, 28.06.2022.) i tim činom su učenici i simbolično okončali srednjoškolsko obrazovanje.

DSC 0480

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0492 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon intoniranja državne himne u uvodnom govoru ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić izrazila je veliko zadovoljstvo rezultatima ove generacije maturanata, jer je završni ispit položilo 83 od 85 maturanata. Naglašeno je kako su pandemijske godine obilježile školovanje ove generacije, koja je zbog online nastave te epidemioloških mjera zakinuta za mnoga lijepa događanja, primjerice, maturalac.

DSC 0598

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.A razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0602

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.B razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenuti su izvrsni rezultati koje je ova generacija tijekom školovanja ostvarila na županijskim i državnim natjecanjima u znanju, struci i sportu. Najboljim maturantima ove generacije proglašeni su Petar Šipušić i Adrijana Đuretić, kojoj je pripala čast da u ime svih učenika pozdravi nazočne profesore, roditelje i maturante. Prigodni glazbeni program pjesmom i svirkom ispunio je duet nastavnika – Ivan Veljača i Kristijan Ban.

DSC 0606

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.C razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0612

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.D razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svim učenicima završne svjedodžbe uručila je i čestitala ravnateljica Brkljačić, uz asistenciju razrednika odnosno razrednica. Nakon upisa u ‘Ljetopis maturanata Ekonomske škole Velika Gorica’ i okončanja službenog dijela svečanosti, uslijedilo je zajedničko fotografiranje učenika, profesora i roditelja te druženje.

DSC 0636

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Petar Šipušić s roditeljima i razrednikom Ivanom Moharom. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0632 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakako treba naglasiti da je uručivanje maturalnih svjedodžbi učenicima Ekonomske škole istinska svečanost. Ravnateljici i kompletnom nastavničkom vijeću uvijek iznova uspijeva napuniti hol, ne samo maturantima, nego i roditeljima. Taj veliki odziv roditelja je istinska čestitka maturantima, koji disciplinirano čekaju do kraja da svi dobiju svoje svjedodžbe, a onda slijedi zajedničko fotografiranje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

Vijesti

Pogledajte kako je nekada, a kako danas prostorno izgleda Velika Gorica

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest…

Objavljeno

na

gis1

Kako bi građani imali mogućnost pratiti prostorno stanje grada kroz povijest, Grad Velika Gorica implementirao je novu funkcionalnost gradskog GIS-a kojim je omogućeno pratiti postojeće i povijesno stanje, ali i postojeće i buduće stanje, kod primjerice sljedećih izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest, a radi lakšeg snalaženja, prilikom otvaranja aplikacije, izrađene su upute koje građanima olakšavaju upotrebu novog alata.

Link za pristup s uputama:

https://gis.gorica.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Mladi, i ovog ljeta “Nema maženja bez paženja“

Preliminarna istraživanja HZJZ-a pokazala kako je oko 30 posto učenika trećih razreda srednje škole imalo neku vrstu spolnog odnosa…

Objavljeno

na

Ljubav par

Mladi su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora kada je u pitanju spolno i reproduktivno zdravlje. Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta “Živjeti zdravo” provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod nazivom “Nema maženja bez paženja”, a koja će trajati sve do 4.rujna.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 1208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16%) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

– Zato je od iznimne  važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama, a u sklopu ovogodišnje kampanje provodimo online edukaciju putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat ćemo poklon paketima – rekli su iz HZJZ-a te dodali kako će tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama biti prikazane preventivne poruke kako bi potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

– Pozivamo sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijelile s nama fotografije/videozapise pored naših plakata, info panoa i svlačionica na plažama. Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja, a one najoriginalnije ćemo i darivati – pozvali su iz Zvoda za javno zdravstvo.

Popis svlacionica i ljekarni 2048x2048 1

 

Ilustracija/Pixabay/StockSnap

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno