Poveži se s nama

Moja županija

Županijski Proračun veći za milijun kuna

Objavljeno

Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.

 

Moja županija

Od danas građani neposredno sudjeluju u dizajniranju budućnosti Gorice

Riječ je o aplikaciji koja je ujedno prvo rješenje ovog tipa u RH, a koja nas neće obvezivati da uzmemo slobodan dan na poslu i mijenjamo privatne planove, već ćemo sve potrebno moći učiniti od kuće na vlastitom računalu. O izmjenama prostornog plana po pitanju prijedloga kojeg smo podnijeli biti ćemo obaviješteni putem emaila

Objavljeno

on

U Gradu Velika Gorica uveli su aplikaciju za prijedloge izmjena prostornog plana kao dodatni modul postojećeg sustava, a koji će omogućiti potpunu digitalizaciju samog procesa. Ovo je prvo ovakvo rješenje u Republici Hrvatskoj! Sve potrebne mjere po pitanju Vaših prijedloga moći ćete odraditi u svega par klikova na vlastitom računalu, a o izmjenama po pitanju podnesenih prijedloga biti ćete obaviješteni putem emaila.

Ovo će inovativno rješenje dati jednu novu dimenziju demokracije, a to je uključivost svih građana u kreiranju što egzaktnijeg prostornog plana, koje će kako kaže Barišić, biti zanimljivo ne samo za Veliku Goricu, već i za hrvatsku javnost općenito.

– Uvijek govorimo kako želimo da naš grad bude po mjeri čovjeka, što podrazumijeva participaciju građana na jedan suvremen, jednostavan, dinamičan i pametan način. Građani će neposredno imati prilike sudjelovati u izmjeni prostornih planova i sličnih drugih planova ubuduće. Ovaj način će otvoriti zasigurno i mnoge druge promjene – ističe gradonačelnik Barišić.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

Gordana Mikulčić Krnjaja ističe kako su ideju o izradi same aplikacije dobili upravo radi postizanja brže i efikasnije procedure. Aplikacija je implementirana u sustav Grada Velike Gorice, a od danas ju mogu koristiti svi naši građani.

– U potrazi za rješenjem po pitanju smanjenja rokova, na način da građani sudjeluju odmah na početku, a ne da se čeka javna rasprava. U kratkom roku ‘Promet i prostor’ napravio je odlično rješenje, a bili smo vođeni postulatima jednostavnosti. Prijedloge građana, ukoliko budu izvedivi, brže ćemo moći sprovesti u djelo, na način da ćemo već u javnoj raspravi moći konkretno odgovoriti na moguće izmjene  –  otkrila je pročelnica UO za urbanizam i zaštitu okoliša, Gordana Mikulčić Krnjaja.

Da ‘Pametan grad’ podrazumijeva neposredno sudjelovanje građana u dizajniranju budućnosti grada, što upravo omogućuje ova aplikacija, smatraju u VeGoRi.

– Pojam pametni grad trpi različite definicije i interpretacije, a ova aplikacija direktan je pokazatelj što je nama u Gorici ‘Pametan grad’, a to je korištenje tehnologije kao alata da bismo mogli biti na usluzi građanima. Indirektan je to pokazatelj reorganizacije i digitalizacije Uprave, u svrhu bržeg rješenja. – Maja Kurjak, ravnateljica VeGoRe.

Svoje prijedloge prostornog plana možete dati već danas OVDJE.

 

Nastavi čitati

Kultura

Procvat filmske industrije stiže u Goricu!

Filmski studio u Velikoj Gorici poželjna je lokacija na kojoj bi se mogle snimati brojne europske, pa i međunarodne uspješnice. Nakon ‘Igre prijestolja’, ‘Mamma mie’, nemojte se začuditi kada Veliku Goricu ugledate na nekoj od scena iz filmova ili serija!

Objavljeno

on

Naša je domovina mala država velikog potencijala! Hrvatska, kao zemlja bogate geografske raznolikosti, stranim je producentima izuzetno privlačna. Uvjerili smo se u to nakon snimanja serijala Game of Thrones, potom svima poznate komedije Mamma Mia, akcijskog filma ‘The Hitman’s Wife’s Bodyguard’ i brojnih drugih uspješnica…

Gradonačelnik Barišić na svom je Facebook profilu potvrdio vijest o gradnji filmskog studija, a čija lokacija će najvjerojatnije biti u bllizini zračne luke.

– Još jedna vrijedna investicija u našem gradu o kojoj smo vodili intenzivne pregovore zadnjih godinu dana, sada kreće u svoju realizaciju. Velika Gorica postat će dom kompleksu filmskih studija u kojima će se snimati filmovi i serije hrvatske i međunarodne produkcije – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Prisjetimo se, svoje korijene filmski turizam u Hrvatskoj vuče još od Jadran filma, filmskog studija koji je od 60-ih sve do početka rata 90-ih bio najveći i najpoznatiji filmski studio u srednjoj Europi. No, nakon stagnacije kojoj je doprinijelo poslijeratno stanje, kako izvještava Večernji list, za hrvatsku filmašku renesansu uvelike je zaslužan projekt Hrvatskog audiovizualnog centra ‘Filming in Croatia’.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velikogoričanin dr. Ivan Jurkin dobitnik Povelje Zagrebačke županije

Na svečanoj sjednici tradicionalno su uručena županijska priznanja…

Objavljeno

on

Zagrebačka županija jedna je od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. Podatak je to koji svakom prilikom s ponosom ističe župan Stjepan Kožić pa tako i na svečanoj sjednici za Dan Zagrebačke županije. Župan Kožić istaknuo je i brojne druge pozitivne rezultate kao što su prihodi poduzetnika, neto dobit i neto dobit po zaposlenom prema kojima je županija druga u državi.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

A dobrim rezultatima, pridonijela je i sama županija svojim brojnim mjerama koje provodi. „Ove godine smo osigurali 93 i pol milijuna kuna bespovratnih potpora temeljem čega će biti realizirani brojni projekti.“, rekao je Kožić, te naglasio kako su najveće županijske investicije kapitalna izgradnja u školstvu. Do sada je izgrađeno i uređeno više od 50 škola i školskih dvorana. “To je dinamika temeljem koje svake godine 40 posto našeg proračuna ide kroz naš Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, a trenutno je u fazi dogradnje i Specijalna bolnica Naftalan kroz koju želimo razvijati zdravstveni turizam koji bilježi godišnji porast preko 20 posto.“

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

No, u županiji radi se i na brojnim drugim projektima, a među njima je i Regionalni centar kompetentnosti koji će se nalaziti u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, te projekt navodnjavanja vrijedan preko 100 milijuna kuna na 2.500 hektara čime će županija biti pri vrhu u Hrvatskoj. Župan je posebno naglasio, kada je u pitanju realizacija projekata financiranih iz europskih fondova, Zagrebačka županija spada u top 5 županija po iznosu ugovorenih projekata što je u ukupnosti 2 milijarde i 800 milijuna kuna.

Gledajući unatrag godinu dana, zadovoljan napretkom Zagrebačke županije je i sam predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. „Od 21 županije u Hrvatskoj, Zagrebačka županija je prema većini pokazatelja među prvih pet, šesta je po veličini teritorija i treća po broju stanovnika i u tim gabaritima ona je i prema uspjesima u radu.“ – ističe Mikuljan.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

Svečanu sjednicu uveličala je i dodjela javnih priznanja. Nagradu Zagrebačke županije za životno djelo primio je Dragutin Grgas – Beli, kulturni djelatnik, kipar i slikar iz Zaprešića. Povelju Zagrebačke županije primila je ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedjelja Anica Magdalenić, Trgovačko društvo Tabacco za proizvod Hrvatski kišobran, zatim Trgovačko društvo BIO-ZRNO iz Nove Kapele, Udruženje obrtnika Zaprešić, Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko i predsjednik Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivan Jurkin. „Rad u Crvenom križu vam je kao jedan mozaik, svaki dan se nešto događa, a tu ne mogu raditi ljudi koji su karijeristi jer je to rad s običnim ljudima za opće dobro.“ – kaže Jurkin.

17.07.2019. – Zagreb – Svečana sjednica za Dan Zagrebačke županije – foto:Dražen Kopač

Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobila je Udruga Svetojanske mažoretkinje, dok je nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu uručena čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu Jeka iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić iz Samobora.

Nastavi čitati

Reporter 384 - 25.07.2019.

Facebook

Izdvojeno