Poveži se s nama

Moja županija

Županijski Proračun veći za milijun kuna

Objavljeno

Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.

 

Moja županija

Sutra je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Delegacija Zagrebačke županije odala je počast našim braniteljima koji su dali život za domovinu. Otkazana je Centralna proslava Dana branitelja u Ivanić Gradu.

Objavljeno

on

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja – Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Naime, na taj dan 1991. godine na pokupsko je ratište raspoređena 2. brigada Zbora narodne garde koja je tada počela djelovati na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu. Delegacija Zagrebačke županije tim je povodom i ove godine odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u Općini Pokupsko. – Naši legendarni Gromovi imali su zadaću čuvati prostor trokuta između Zagreba, Siska i Karlovca. To je vitalno područje Republike Hrvatske i izuzetno značajan prostor koji je ova brigada obranila. Stoga se svake godine ovdje okupljamo kako bi odali počast našim braniteljima koji su dali život za domovinu. – kazao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije napominjući kako je i prva Centralna proslava Dana branitelja Zagrebačke županije bila upravo u Pokupskom.

Nakon Pokupskog 2013. godine, održana je godinu kasnije u Samoboru, zatim u Jastrebarskom, Vrbovcu , Zaprešiću, Dugom Selu te lani u Velikoj Gorici. S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnje centralno obilježavanje, planirano u Ivanić-Gradu, neće se održati. – Nadam se da se to više neće ponavljati i da ćemo moći u narednim godinama nastaviti obilježavati ovaj Dan po gradovima naše županije. Svim braniteljima čestitam njihov Dan, želim dobro zdravlje i ispunjenje svih želja, uz obećanje da će Županija u okvirima proračunskih mogućnosti pomagati braniteljima i u budućnosti. – rekao je župan.

Zahvalu za nesebičnu ulogu u Domovinskom ratu čime su postali temelj suverene i samostalne Republike Hrvatske, braniteljima Zagrebačke županije njihov Dan je čestitao i predsjednik županijske Skupštine. – Izrazio bih veliku zahvalu braniteljima s područja Zagrebačke županije, na njihovoj ulozi i hrabrosti u Domovinskom ratu. Trudimo se pomagati braniteljima u svim njihovim trenucima. Da nije bilo njih ne bismo danas imali našu državu, naše gradove i općine, stoga im čestitam njihov Dan. – rekao je Čičak. Delegacija Zagrebačke županije odala će počast poginulim braniteljima, puštanjem vjenčića i bijelih ruža u rijeku Kupu te paljenjem svijeća, a prigodnu molitvu vodio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Pokupskog, velečasni Antun Pećar.

 

 

Nastavi čitati

Moja županija

Na goričkom području troje novozaraženih

U županiji novih devet slučajeva

Objavljeno

on

Devet je novih slučajeva koronavirusa na području Zagrebačke županije, javlja županijski Zavod za javno zdravstvo. Tri novozaražene osobe su s područja Velike Gorice, četiri nova slučaja ima Ispostava Doma zdravlja Samobor, dok su dva COVID-19 pozitivna na području Jastrebarskog.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

– Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručili su.

Do danas je na goričkom području zaraženo 43 ljudi. Njih 36 je ozdravilo, a troje umrlo.

Na području Zagrebačke županije do 11 sati evidentirana je 151 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji tri nova slučaja koronavirusa, na području Gorice nema novooboljelih

Od jučer je, a nakon mjesec dana bez novozaraženih, aktivan i prvi slučaj na goričkom području

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirane su 142 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o tri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Podsjetimo, od jučer je aktivan i prvi slučaj nakon mjesec dana na goričkom području, a Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je mjeru obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno