Poveži se s nama

Moja županija

Županijski Proračun veći za milijun kuna

Objavljeno

Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.

 

Moja županija

Proračun Zagrebačke županije: Najviše će izdvojiti za projekte u školstvu i zdravstvu

U planu su četiri nove sportske dvorane i dvije škole, energetska obnova zgrada domova zdravlja te nove mjere za zadržavanje liječnika

Objavljeno

on

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2020. godinu koji iznosi 1.202.756.615 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za gotovo 50 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488.5 milijuna kuna i veći je za 27 posto u odnosu na rebalans proračuna iz 2019. godine. Do razlike između konsolidiranog i izvornog proračuna došlo je zbog uputa Ministarstva financija od ove godine, a koje predviđaju da se  po prvi put plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama isplaćuju iz konsolidiranog proračuna. Na rast izvornog proračuna pak utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu, kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine.

“Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenivši proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim.

Foto: Zagrebačka županija

“Uz naše poduzetnike koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture. Tu je i čitav niz projekata u školstvu i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU”, zaključio je Kožić.

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna, nešto više od 171 milijun kuna, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se osigurati gradnja četiri nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom te Zaprešiću, kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

Foto: Zagrebačka županija

I u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. U planu su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja…

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma.

Nastavi čitati

Moja županija

VIDEO Predstavljen promotivni film ‘Visit Zagreb County’

Predstavljene prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije

Objavljeno

on

Predstavljen je novi promotivni film Turističke zajednice Zagrebačke županije ‘Visit Zagreb County’. Nastao je u suradnji s poznatom ambasadoricom hrvatskog turizma Ashley Colburn. U promotivnom spotu prikazane su prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti Zagrebačke županije, važnije manifestacije, tradicija i zanati našega kraja. Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u promociju destinacije, osluškuje i prepoznaje svjetske turističke trendove i koristi razne nove promotivne te komunikacijske alate.

Nastavi čitati

Moja županija

‘Party od srca’ za djecu, medicinsko osoblje i volontere Specijalne bolnice u Gornjoj Bistri

Poklonili su im božićne melodije, ali i stvari koje bolnici nedostaju

Objavljeno

on

Na poziv goričkih prijatelja Ane i Ivana Jovovića, čiji je devetogišnji sin Franko posljednja tri mjeseca na odjelu intenzivne njege Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, radijska voditeljica i glumica Gianna Kotroman i partner Dario Sliško, poznatiji kao DJ Darius, organizirali su “Party od srca”.

“Puštalo se puno hitova i za ovo doba godine karakterističnih božićnih stihova kako bi klincima, medicinskom osoblju i volonterima uljepšali poslijepodne. Prema dobrom starom običaju, u goste se ne ide praznih ruku pa smo uz pomoć prijatelja, kolega i ljudi dobre volje skupili donacije i pune vrećice dostavili na pravu adresu”, kazala je Kotorman te pozvala građane da posjete internetsku stranicu bolnice i, ukoliko su u mogućnosti, doniraju nešto od potrebnih stvari za pacijente.

Nastavi čitati

Reporter 388 - 21.11.2019.

Facebook

Izdvojeno