Poveži se s nama

Moja županija

Županijski Proračun veći za milijun kuna

Objavljeno

Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.

 

Moja županija

Na području Županije 62 zaraženih

Broj oboljelih odnosi se na ispostave Zavoda koji obrađuju podatke za gradove i općine.

Objavljeno

on

Danas do 11 sati prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije evidentirane su 62 osobe kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava te svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih 29. ožujka 2020.:

Pridržavajte se uputa Stožera civilne zaštite kako bi odgovornim ponašanjem zajedno smanjili širenje epidemije koronavirusa.

Nastavi čitati

Moja županija

60 pozitivnih na koronavirus u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

S današnjim danom je u evidenciji Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije 60 osoba pozitivno na virus COVID-19. Najveći broj oboljelih je u gradovima Velika Gorica, Sveta Nedelja i Zaprešić.

U Velikoj Gorici je broj zaraženih u posljednja 24 sata s 9 porastao na 15 osoba. U samom gradu je evidentirano 12 zaraženih, u općini Pokupsko dvoje te općini Kravarsko jedna osoba. Podsjećamo kako od sutra možete pratiti javljanja uživo iz velikogoričke Gradske uprave na kojoj će Stožer civilne zaštite grada Velike Gorice javnost izvještavati o svim relevantnim informacijama vezanim uz epidemiju i trenutnom stanju na području grada. Prijenos pratite putem Facebook stranice Gorica TV.

U Hrvatskoj je trenutno potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih ovim virusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je 5 osoba preminulo. 

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno