Poveži se s nama

Moja županija

Županijski Proračun veći za milijun kuna

Objavljeno

Na 18.sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesen je rebalans Proračuna za 2016. godinu koji je veći u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto i iznosi 564.830.004,00 kn. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto, odnosno za 1.070.200,00 kn i sada iznosi 314.427.434,00 kn.

 

Župan Stjepan Kožić ističe kako je ovo prvi rebalans i on je tehničke naravi. A s obzirom da je proračun veći za milijun kuna ta sredstva biti će namijenjena projektu Zaklada Hrvatska za djecu kojom se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osiguravaju besplatni obroci u školi.

 

Uz to vijećnici su prihvatili i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 270.406.066,18 kn i ispunjeni su na razini 51,05 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2016. godine iznose 215.507.612,38 kn. Ukoliko promatramo izvorni Proračun Zagrebačke županije u prvih 6 mjeseci ostvareni su ukupni prihodi od 155.333.568,24 kn odnosno 49,57 posto od plana.

 

sjednica-zupanija-2

 

50 milijuna kuna za sanaciju prometnica

 

Jedna od točaka bila je i davanje suglasnosti Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim sanirat će se i asfaltirati do 200 km županijskih i lokalnih cesta.

 

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine. Nova Strategija uključuje gradnju i dogradnju 14 objekata ukupne vrijednosni 258 milijuna i 120 tisuća kuna. Ujedno, u Strategiji su navedeni i planovi sanacije i energetske obnove postojećih škola.

 

Aktualni sat u znaku prometnica i besplatnih udžbenika

 

Najučestalija pitanja na Aktualnom satu su uglavnom prometnice i njihova sanacija. Pa je tako SDP-ovu vijećnicu Ivanu Posavec Krivec zanimala rekonstrukcija i prekategorizacija županijske ceste 3124 u općini Križ.

 

„Svima je već poznata problematika paralelnih cesta s autocestama, komentirao je Zdenko Majzec ravnatelj ŽUC-a te je istaknuo da se iskoristi svaka prilika za podnošenjem zahtjeva za prekategorizaciju spomenute prometnice. No, dok se to ne dogodi cesta je naša obaveza i uvjeren sam da ćemo u iduće dvije godine, zahvaljujući kreditu, urediti oko 200 kilometara cesta među kojima će se pronaći i ta prometnica, dodao je Majzec.

sjednica-zupanija-1

Ljubicu Marković, vijećnicu Hrvatske stranke umirovljenika zanimalo je da li Županija u budućnosti može pomoći lokalnoj vlasti pri kupnji udžbenika za sve učenike. Pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Vjeran Štublin istaknuo je da su iz Proračuna osigurana sredstva za sufinanciranje knjiga onoj djeci koja po posebnim pravima imaju pravo od Ministarstva na besplatne knjige. Za sad nema prostora za besplatne školske knjige za sve đake u županiji, dodao je Štublin.

 

A hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine zanimalo je HSS-ovog vijećnika Stjepana Klaka. Župan Kožić je istaknuo kako je Županija od Fonda dobila više od 9 milijuna kuna za štete. Dio sredstva je već podijeljen, a ostatak će biti u narednom razdoblju.

 

Moja županija

Umirovljenici u Ivanić-Gradu pripremaju fašničku zabavu

U fašničku povorku uključilo se više od 300 maskiranih sudionika

Objavljeno

on

Udruga umirovljenika i građana “Treća dob” Ivanić-Grad, uz pokroviteljstvo grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, organizira 19. međužupanijski fašnik umirovljenika i građana. Povorka će krenuti s parkirališta Zelenjak u nedjelju 16. veljače u 15 sati, a proći će Ulicom kralja Tomislava do Malog trga uz tržnicu u centru grada.

Na fašniku će sudjelovati preko 300 maskiranih sudionika iz 17 udruga koji će se predstaviti u tijeku programa uz pjesmu i ples. Nakon predstavljanja održat će se proglašenje najboljih grupnih maski.

– Posebnost ove manifestacije je dolazak udruga iz drugih županija pa će se tako u Ivaniću sastati razni članovi od Siska i Brckovljana do Crikvenice, i Bakra. Veselje, smijeh, zabava i dobro druženje zagarantirani su u Ivanić-Gradu – istaknuli su organizatori.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Predstavite svoje vino na Reviji najboljih vina Zagrebačke županije

Županija osigurala besplatni izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje svima koji s prijave

Objavljeno

on

Treće izdanje Revije najboljih vina Zagrebačke županije održat će se 12. ožujka u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb od 13 do 19 sati. Ova manifestacija jedinstvena je prilika vinarima s područja Zagrebačke županije da svoje proizvode predstave enolozima, ugostiteljima, hotelijerima, turističkim djelatnicima i ljubiteljima vina. Uz vinare, priliku predstaviti svoje proizvode imat će i sirari.

– Zagrebačka županija poziva sve zainteresirane vinare i sirare sa svog područja da se prijave na sudjelovanje na ovoj jedinstvenoj enološkoj manifestaciji. Za prijavu je dovoljno ispuniti prijavni obrazac te ga poslati na e-mail adresu: g.matasin@zagrebacka-zupanija.hr najkasnije do 26. veljače . poručili su iz Zagrebačke županije.

Prijavni obrazac za vinare možete pronaći ovdje, a za sirare ovdje. Svima koji se prijave Zagrebačka županija osigurat će izložbeni prostor sa stolovima, stolnjake i stolce, čaše, bokale s vodom te posude za izlijevanje. Vinari se pritom obvezuju da će prezentirati i promovirati isključivo svoja vina koja su proizvedena na području Zagrebačke županije i koja se nalaze u prometu u vinskoj butelji.

Nastavi čitati

Moja županija

Energetski obnovljena Osnovna škola Sveta Nedelja

‘Novom’ školom zadovoljni i učenici i učitelji

Objavljeno

on

Za energetsku obnovu zgrade OŠ Sveta Nedelja sredstva od preko 9,2 milijuna kuna osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i, u jednakim omjerima, proračuna Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje.

– Računi za plin već sada su 50 posto niži. Nema više prozora koji se klimaju, kroz koje puše vjetar… Osim izmjene vanjske stolarije, nove fasade, rekonstrukcije radijatorskoga grijanja…, u sve učionice uvedena je klimatizacija, obojani su svi zidovi pa nam se sada prostor škole čini puno prostranijim – na završnoj konferenciji projekta obnove istaknula je ravnateljica škola Anica Magdalenić i dodala kako se nakon obnove osjeća zadovoljstvo i učenika i učitelja.

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, rekao je da je energetska obnova svetonedeljske škole prva veća investicija na području ovoga grada za koju su dobivena europska sredstva.

Foto: Zagrebačka županija

– Energetski smo obnovili i područnu školu u Kerestincu, no tu naša ulaganja u školstvo nisu stala. Cilj nam je da do kraja ove godine započne i gradnja nove osmogodišnje škole u Strmcu. Opet u suradnji sa Županijom i opet u omjeru 50:50- rekao je Zurovec.

– Odobreno nam je europsko sufinanciranje za energetsku obnovu još četiri škole, a šest spremnih projekata čeka raspisivanje novoga natječaja. Dosad smo u prijavljivanju projekata bili dosta uspješni, vjerujem da će nam proći i pripremljeni projekti – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, dodavši da bi bilo lijepo kada bi Županija i s drugim jedinicama lokalne samouprave imala suradnju kakvu ima sa Svetom Nedeljom.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno