Poveži se s nama

Gospodarstvo

Zračna luka Franjo Tuđman bilježi rekordni porast broja putnika

Uvjerljiv pokazatelj porasta broja putnika MZLZ je rekordno povećanje od 11 posto u odnosu na travanj prošle godine, kao i zabilježeni kumulativni rast od devet posto

Objavljeno

Zračna luka Franjo Tuđman dočekala je ovogodišnjeg milijuntog putnika. Ove godine milijunti putnik zabilježen je pet dana ranije u odnosu na proteklu godinu. Kao što smo jučer doznali, u 2019. godini, tridesetogodišnja Velikogoričanka Jela Ravnjak doputovala je u Zagreb oko 14,25 sata na letu Croatia Airlinesa OU513 iz Dublina.

– Sustav je ovogodišnjeg milijuntog putnika Zračne luke Franjo Tuđman registrirao na dolaznom letu Croatia Airlinesa iz Dublina. Želimo naglasiti da je to ranije nego ikad što je najbolji pokazatelji kontinuiranog rasta prometa putnika u našoj zračnoj luci – istaknuo je Hrvoje Bradica zamjenik direktora MZLZ – Upravitelj zračne luke Zagreb d.o.o.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

Iz Croatia Airlinesa ističu zadovoljstvo da upravo nacionalni avioprijevoznik doprinosi rastu broja putnika Zračne Luke Franjo Tuđman, te da je milijunta putnica doletjela upravo njihovim avionom.

– Drago nam je što je milijunti putnik Zračne luke Franjo Tuđman ove godine zabilježen na našem letu. Croatia Airlines povezuje Zagreb s 24 odredišta u 22 zemlje te kroz povećanje broja putnika na našim letovima izravno doprinosimo i povećanju prometa putnika u zagrebačkoj zračnoj luci -naglasio je Slaven Žabo, direktor Komercijalnih poslova Croatia Airlinesa.

Milijunti putnik goričke zračne luke zabilježen je u prvoj polovici mjeseca svibnja, što do sada nije bio slučaj. Porast broja putnika kontinuirano raste, a dobar pokazatelj toga je rekordno povećanje od 11 posto u odnosu na travanj prošle godine, kao i kumulativni rast od devet posto. Ovakav trend i fluktuacija očekuje se i u nadolazećem periodu.

Gospodarstvo

Za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije proizvodnim industrijama i do 20 milijuna kuna

Prijave kreću 16. studenog

Objavljeno

on

Europski fond za regionalni razvoj objavio je poziv privatnim poduzećima registriranima za obavljanje djelatnosti iz područja proizvodne industrije koja uključuju sve proizvodne i prerađivačke djelatnosti, osim djelatnosti proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda, da se prijave za potporu provedbe mjere energetske učinkovitosti i/ili mjeru za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u proizvodnim pogonima dovesti do smanjenja potrošnje isporučene energije od minimalno 20 posto u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera.

Uz mjere energetske učinkovitosti i/ili ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima, projektni prijedlog može uključivati i mjere energetske obnove zgrada koje su isključivo povezane s proizvodnim procesima industrijske i/ili proizvodno-gospodarske namjene. Tada se financira provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije koje će u zgradama dovesti do smanjenja potrošnje ukupne isporučene energije i isporučene energije za grijanje / hlađenje od najmanje 40 posto u odnosu na potrošnju ukupne isporučene energije i isporučene energije za grijanje / hlađenje prije provedbe mjera.

Intenzitet potpore je do 85 posto, ovisno o veličini poduzeća i kategoriji aktivnosti. Najniži iznos potpore koji je moguće dobiti iznosi 200 tisuća kuna, a najviši iznos 20 milijuna kuna.

Prijave kreću 16. studenog ove godine, a završavaju 25. siječnja 2021. godine.

– Ukoliko trebate dodatne informacije i pomoć u prijavi slobodno nas kontaktirajte – poručili su iz VE-GO-RA-e.

 

Photo: Ivica Galović/ PIXSELL

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zračna luka Franjo Tuđman dobila certifikat za sigurnu zračnu luku u uvjetima COVID-19 pandemije

Među prvim europskim zračnim lukama prošla program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 pandemije

Objavljeno

on

Međunarodna zračna luka Zagreb prošla je program akreditacije za uspostavu zdravstveno sigurnosnih mjera u uvjetima COVID-19 na zračnim lukama, koji je razvilo Svjetsko vijeće zračnih luka (Airports Council International – ACI World). Riječ je o procesu ispitivanja uvjeta i organizacije za zdravstveno sigurno korištenje prostora zračne luke, propisanih u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama utvrđenim u ACI smjernicama za ponovno pokretanje i oporavak zračnog prometa (ACI Aviation Business Restart and Recovery Guidelines). Program je osmišljen s ciljem utvrđivanja i dokazivanja činjenice da su zračne luke sigurna mjesta za boravak prilikom putovanja, te da se poduzimaju mjere predostrožnosti kako bi se smanjio svaki rizik po zdravlje putnika.

U provedenom postupku procjene svih dostavljenih dokaza, Međunarodna zračna luka Zagreb dokazala je da pruža uvjete za sigurno putovanje svim korisnicima, te dobila Certifikat: Airport Health Accreditation, u trajanju od narednih 12 mjeseci.

– Izuzetno smo ponosni na visoko postignuće u zahtjevnom procesu provjere upravljanja svim mjerama zaštite od COVID-19 infekcije u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Certifikatom “sigurne zračne luke u uvjetima COVID-19 pandemije” koju smo dobili među prvim zračnim lukama Europe, dokazali smo predanost zaštiti zdravlja putnika, zaposlenika i svih korisnika naših usluga, što je svakako preduvjet postupnog oporavka prometa u zračnoj luci – istaknuo je Huseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

LAG poziva proizvođače voća i povrća na besplatnu radionicu

Dobrodošli su i oni koji to tek žele postati

Objavljeno

on

LAG Zrinska gora – Turopolje organizira radionicu za sve proizvođače voća i povrća te one koji to žele postati pod nazivom “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”. Predavač je prof. Mario Njavro s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a radionica će se održati u četvrtak u 17 sati, u prostorijama VEGORA-e na Trgu kralja Tomislava 16. Sudjelovanje je besplatno, a očekivano vrijeme trajanja je sat vremena.

– Radionicu organiziramo u sklopu provedbe međuteritorijalnog projekta suradnje iz Programa ruralnog razvoja RH. Cilj je jačanje kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva kroz razmjenu znanja i iskustava, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja – kažu iz LAG-a.

Nastavi čitati

Reporter 397 - 24.09.2020.

Facebook

Izdvojeno