Poveži se s nama

Vijesti

Zašto obilježavamo Dan antifašističke borbe

Prema povjesničarima, današnji dan predstavlja kontinuitet s komemorativnom politikom socijalističkog režima

Objavljeno

U Spomen-parku Brezovica, nedaleko od obližnjem nam grada Siska, na dan napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez, 22. lipnja 1941. godine, skupina sisačkih članova Komunističke partije i SKOJ-evaca utemeljila je Prvi sisački partizanski odred. Taj odred, sastavljen uglavnom od Hrvata, koju su vodili Vladimir Janjić – Capo i Marijan Cvetković, sabotirao je važnu željezničku prugu u blizini, što je prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj. Bila je to ujedno i prva organizirana antifašistička jedinica u tadašnjoj Jugoslaviji i prva antifašistička postrojba u okupiranoj Europi. Danas ovaj dan obilježavamo kao Dan antifašističke borbe.

Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. dan je proglašen državnim praznikom čime je službeno izražena povezanost Hrvatske ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom, ističe se na internet stranicama SABH-a.

SABH upozorava na pogrešne interpretacije toga događaja, koje idu za njegovim proglašenjem prvog u Europi, zato jer nije bio prvi u Europi, ali je bio prvi u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Postojanje odreda pokazalo je da se Hrvati komunisti bore protiv ustaša, i to zajedno sa Srbima, prema njihovoj interpretaciji.

Glavni štab Hrvatske formirao je od tada do 1945. 251 partizanski odred, a Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOVJ) imali su 536 partizanskih odreda, što znači da je Hrvatska dala preko 45 posto partizanskih odreda Jugoslavije, kažu u SABH.

Prvih godina Dan se obilježavao s kratkim ceremonijama polaganja vijenaca na Oltaru domovine, na Spomenik narodnim herojima na groblju Mirogoj, te Spomenik palim antifašistima u parku Dotršćina.

Nakon 2000. godine predsjednik Stjepan Mesić preuzeo je službeno pokroviteljstvo komemoracije, u sklopu napora da obnovi legitimnosti hrvatskog antifašizma. Postao je prvi hrvatski predsjednik koji je sudjelovao na komemoraciji u šumi Brezovica 2006. godine.

Vijesti

VIDEO VIJEST Pogledajte štrajkašku pjesmu nastavnika

Djelatnici Osnovne škole Eugena Kumičića poslali jasnu glazbenu poruku odgovornima

Objavljeno

on

Štrajk hrvatskih nastavnika ušao je u drugi tjedan. Prosvjetari su se pokazali kao tvrd orah i nema naznaka da će skoro popustiti u svojim zahtjevima. Nastavnici iz Osnovne škole Eugena Kumičića poslali jasnu glazbenu poruku odgovornima. Poslušajte preradu Gibonnijeve pjesme ‘Ovo mi je škola’ u izvedbi goričkih učitelja i profesora.

Nastavi čitati

Vijesti

‘Zasadi drvo, ne budi panj’ poručili su iz Posavine

Mještani Općine Orle u subotu sade stabla kod škola u Bukevju i Veleševcu

Objavljeno

on

Iz Općine Orle pozvali su mještane da se pridruže akciji ‘Zasadi drvo, ne budi panj’ u sklopu koje će u subotu kod škola u Bukevju i Veleševcu posaditi nova stabla. Akcija se provodi u sklopu šire građanske inicijative ‘Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj’.

– Cilj akcije je da nas se što više okupi i da na javnim površinama zasadimo što više stabala. Sadnice smo osigurali, a vaše je samo da ponesete potreban alat za sadnju te naravno, dobru volju – poručili su organizatori.

Akcija kreće u 8 sati kod škole u Bukevju, a u popodnevnim satima seli se kod škole u Veleševcu.

Nastavi čitati

Kultura

Sladoledi Miljenka Muršića u Čakovcu

Objavljeno

on

18.10.2019. Čakovec. Predstavljanje romana ”The Sladoleds” Miljenka Muršića. Foto: Autor

Roman za mladež “The Sladoleds” velikogoričkog autora Miljenka Muršića predstavljen je u Knjižnici “Nikola Zrinski” u Čakovcu, u petak, 18. listopada 2019. godine. Zagrebački nakladnik “Alfa” nedavno je objavio ovaj roman u svojoj poznatoj ediciji “Knjiga za mladež”. Na promociji u Čakovcu predstavili su ga urednik Božidar Prosenjak i sam autor.

18.10.2019. Čakovec. Predstavljanje romana ”The Sladoleds” Miljenka Muršića. Foto: Autor

Roman govori o četvero tinejdžera, dva prijatelja i dvije prijateljice, koji se stalno druže i zajedno idu na sladoled. Među njima razvijaju se simpatije. Da bi “osvojio” svoju odabranicu i da bi mu se ona divila, Miran, jedan od likova, sklada pjesmu i osniva rock sastav. Problemi, peripetije i nesporazumi koji se pojavljuju razrješavaju se kroz odlazak na sladoled i kroz rock svirku.

Miljenko Muršić okušao se praktično u svim vrstama književnog stvaralaštva – poeziji, prozi, esejima, dramama i igrokazima, slikovnicama. Ovo mu je prvi roman za mladež. Naslovnu stranicu i prekrasne ilustracije napravio je strip autor Matija Pisačić.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 386 - 16.09.2019.

Facebook

Izdvojeno