Poveži se s nama

Vijesti

Zajednica tehničke kulture raspisala natječaj za nagradu ‘Rudolf Perešin’

Natječaj je otvoren do 29. veljače

Objavljeno

Izvršni odbor Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije raspisao je natječaj za dodjelu županijske Nagrade tehničke kulture “Rudolf Perešin” za 2019. godinu.

Nagrada tehničke kulture “Rudolf Perešin” dodjeljuje se za iznimna postignuća ostvarena dragovoljnim ili profesionalnim stvaralačkim, pedagoškim, stručnim, znanstvenim, publicističkim, promidžbenim i organizacijskim sudjelovanjem i radom u tehničkoj kulturi te za prinos u postizanju ciljeva i razvitku vlastite djelatnosti i tehničke kulture. Nagrada se dodjeljuje se u dvije kategorije, i to kao: nagrada za životno djelo i godišnja nagrada.

Iz Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije pozivaju sve zainteresirane da prijedloge za nagradu dostave najkasnije do 29. veljače.

Sport

‘Nula’ u Koprivnici u debeloj sjeni teške ozljede mladog veznjaka Gorice

Nogometaši Gorice odigrali su 0-0 sa Slaven Belupom u prvoj prvenstvenoj utakmici nakon gotovo tri mjeseca. Domaćin je bio i nešto bliži pobjedi, a Goričani su izgledali kao da se nisu uspjeli oporaviti od šoka koji su doživjeli ozljedom Pauliusa Golubickasa

Objavljeno

on

Dugo se ovo čekalo, navijači Gorice gorjeli su od želje vidjeti kako će njihova momčad izgledati nakon duge i preduge stanke iza nas, veselili se što se nogomet konačno vraća, zajedno s igračima i svima u klubu, a onda je, već nakon pet i nešto minuta, na sve skupa pala debela sjena. Nakon što su Pauliusa Golubickasa izveli s terena na onom medicinskom vozilu, držeći mu vrat, nekako je i nogomet pao u drugi plan…

Sudac je u tom trenutku zaustavio igru, stoper Slaven Belupa Tomislav Božić je zastao, a u njega se u puno sprintu zabio 21-godišnji litavski veznjak u dresu Gorice. Odmah je ostao ležati na zemlji, a tek je televizijska snimka pokazala što se točno dogodilo… Paulius je glavom udario u Božićevo rame, potekla je i krv, a dijagnoza je stila vrlo brzo – puknuće vilice! Teška i ružna ozljeda, koja će zahtjevati višemjesečni oporavak, trenutak u kojem je nogomet postao nekako manje važan…

Međutim, igrati se moralo dalje. Anthony Kalik ušao je u igru umjesto Golubickasa, a to je i promijenilo startni plan trenera Dambrauskasa, koji je krenuo s Kahlinom na golu, Musom, Steenvoordenom, Jovičićem i Čabrajom u obrambenoj četvorci, Babecom i Sukom u srcu veznog reda, te Dvornekovićem, Hamadom i Golubickasom iza leđa Ndiayea. Bila je to postava koja je trebala držati posjed, kontrolirati igru, a puno se nije promijenilo ni ovom prisilnom zamjenom.

U prvom poluvremenu Gorica je dominirala, ali teško je stvarala šanse… Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Gorica je nakon prvih 45 minuta tako imala 57 posto posjeda lopte, praktički cijelo vrijeme je pokušavala izgraditi akciju koja će dovesti do vodstva, strpljivo i s puno dodavanja, promjena strana… Međutim, do šansi, onih pravih šansi, Goričani su teško dolazili. Najbolje što smo vidjeli tako su bila dva dalekometna pokušaja Joeya Suka, u oba slučaja ne pretjerano zahtjevna za domaćega golmana Filipovića. S druge strane, Slaven Belupo složio je tri, četiri ozbiljne akcije, što će reći da je u zbroju domaćin bio i nešto konkretniji. Uostalom, zabio je Slaven i gol, poništen zbog zaleđa Bogojevića, koji je time “ukrao” gol Krstanoviću u 22. minuti…

U nastavak se ušlo s istim snagama, bez zamjena, iako su ih treneri ovoga puta imali po pet. Prvi je potez s klupe povukao gorički trener Dambrauskas, uvođenjem Mudrinskog i Čanađije umjesto Dvornekovića i Suka nakon 65 minuta igre, jer na početku nastavka kontrolu je sve više preuzimao Slaven Belupo. Bilo je i opasnosti pred golom Kahline, pomagala je i doza sreće, a najbolje goričke šanse imali su Hamad, koji je traljavo završio jednu lijepu akciju, te Kalik, koji je snažno pucao pokraj gola.

U nastavku utakmice sve je frcalo od snažnih duela, a nije nedostajalo ni nervoze… Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Uveo je Dambrauskas u 77. minuti i Šrolera te Maslowskog, koji su zamijenili Hamada i Kalika, sve u želji da vrati onaj ritam igre iz prvoga dijela, u ovim trenucima s dvojicom napadača, sa svježim Čanađijom i Šrolerom na bokovima… Umjesto toga, sve se uglavnom svodilo na nogometnu bitku, s puno duela, pogrešaka i nervoze na obje strane.

U samoj završnici utakmica se smirila, niti jedna momčad nije uspijevala doći do prave, izrazite šanse, a sve je više na vidjelo dolazio i umor igrača, neizbježan s obzirom na činjenicu da je Gorica igrala prvu službenu utakmicu nakon gotovo tri mjeseca, a Slaven drugu. Završilo je bez golova, bez pobjednika, svakome je pripao po bod, a nakon ovih 90 minuta važno je zapravo bilo samo jedno – da se Paulius Golubickas što brže i što bolje oporavi…

Već u četvrtak na redu je nova utakmica, Gorica gostuje u Zaprešiću, kod Intera.

Nastavi čitati

Kultura

Skupština FA Šiljakovine: Problemi ostaju isti, gostovanje u Bokšiću za pamćenje

Bez uobičajenih gostiju, zbog epidemioloških uvjeta, članovi FA Šiljakovine održali su svoju 24. redovnu skupštinu

Objavljeno

on

Već pune 23 godine djeluje Folklorni ansambl Šiljakovina, u kojem trenutačno aktivno sudjeluje stotinjak plesačica i plesača, sviračica i svirača, mlađih i starijih članova iz Kozjače, Ključić Brda, Male i Velike Bune, Kravarskog i Šiljakovine. I upravo su oni, članovi ansambla, bili sami na svojoj 24. redovnoj skupštini, na koju zbog epidemioloških mjera nisu bili pozvani gosti.

“Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće nadzornog odbora. Ansambl djeluje u sedam skupina: A – pjevačko – plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, izvorna skupina, vokalna skupina, i dvije skupine podmlatka te dječja tamburaška skupina. Od brojnih nastupa u prošloj godini posebno izdvojamo gostovanje na manifestaciji ‘Od Turopolja do Srijema’ u naselju Bokšić kod Vukovara, u kojem žive doseljenici iz naših Vukomeričkih gorica. U jednosatnom programu prikazali smo vukomeričke običaje kroz godinu. Uvjereni smo da će to ostati jedan od najzapamćenijih gostovanja u povijesti ansambla”, istaknuto je u izvještaju.

Istaknuto je i ove godine kako ansambl djeluje u neprimjerenim uvjetima, u starom društvenom domu, koji se ne može smatrati prikladnim za čuvanje vrijednih stvari, nošnji i instrumenata.

“Diljem Hrvatske i Europe članovi ansambla još nisu naišli na društvo koje tako kvalitetno radi na očuvanju tradicije, a ima tako loše uvjete. Pozivamo i čelne ljude okolnih mjesnih odbora da priskoče u pomoć jer njihovi mještani su redovni članovi ansambla od samih početaka do danas”, stoji u izvještaju sa skupštine.

Plan rada za 2020. godinu uvelike je izmijenjen zbog restrikicija i mjera uzorkovanih pandemijom virusa COVID – 19. Sredstva iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice su smanjene na 30% planiranog iznosa.

U ansamblu se nadaju kako će jesen donijeti povoljnije uvjete za rad i mogućnost ostvarenja barem dijela plana rada za 2020. godinu.

Nastavi čitati

Vijesti

Broj oboljelih ostao na nuli i u gradu i u županiji, stigla i nova popuštanja

Nove mjere popuštanja omogućile su i posjete pacijentima u bolnicima, ali zasad samo u izvanrednim okolnostima, uz dozvolu ravnatelja određene zdravstvene ustanove

Objavljeno

on

Prolazi i 39. dan zaredom u kojem nema novooboljelih od koronavirusa, kako na području Velike Gorice i pripadajućih općina, tako i u Zagrebačkoj županiji. Karantena u kojoj smo živjeli polako odlazi u zaborav, a u ropotarnicu povijesti otišla je i Covid-19 ambulanta u velikogoričkom Domu zdravlja. Zauvijek, nadamo se svi…

Mjere opreza i dalje postoje, s popuštanjem se nastavlja korak po korak, ali u svemu tome čini se kao da je nenormalna situacija u kojoj smo živjeli gotovo pa davna prošlost. Maske se sve rjeđe mogu vidjeti na ulicama, a velika promjena je i odredba da se omogućuju posjeti pacijentima u hrvatskim bolnicama, ali i domovima za stare i nemoćne. Pod posebnim uvjetima, naravno, ali i po tom smo pitanju sve bliže povratku u normalu.

Posjeti bolnicama tako su zasad mogući samo uz prethodni dogovor s liječnicima i vodećim ljudima bolnica, a to u ovom trenutku u prvom redu vrijedi za “neodgodive i iznimne okolnosti”. U skladu s uputama naših epidemiologa, ravnatelj ustanove donosi odluku o eventualnoj posjeti, pa se članovi obitelji mogu obratiti za dodatne informacije u slučaju da žele posjetiti svoje bližnje.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno