Poveži se s nama

Vijesti

Zagrebačka županija za sada sigurna od koronavirusa

Iz Stožera civilne zaštite poručili da još nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze

Objavljeno

Nakon što je jučer održan sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH, danas se sastao i Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

– Na području Zagrebačke županije trenutno nema zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom, sve službe su opremljene potrebnom opremom, upoznate su s protokolima te su u stanju pripravnosti- poručeno je s današnje sjednice.

Prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Kultura

Skupština FA Šiljakovine: Problemi ostaju isti, gostovanje u Bokšiću za pamćenje

Bez uobičajenih gostiju, zbog epidemioloških uvjeta, članovi FA Šiljakovine održali su svoju 24. redovnu skupštinu

Objavljeno

on

Već pune 23 godine djeluje Folklorni ansambl Šiljakovina, u kojem trenutačno aktivno sudjeluje stotinjak plesačica i plesača, sviračica i svirača, mlađih i starijih članova iz Kozjače, Ključić Brda, Male i Velike Bune, Kravarskog i Šiljakovine. I upravo su oni, članovi ansambla, bili sami na svojoj 24. redovnoj skupštini, na koju zbog epidemioloških mjera nisu bili pozvani gosti.

“Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu, financijsko izvješće te izvješće nadzornog odbora. Ansambl djeluje u sedam skupina: A – pjevačko – plesačka skupina, odrasla tamburaška skupina, izvorna skupina, vokalna skupina, i dvije skupine podmlatka te dječja tamburaška skupina. Od brojnih nastupa u prošloj godini posebno izdvojamo gostovanje na manifestaciji ‘Od Turopolja do Srijema’ u naselju Bokšić kod Vukovara, u kojem žive doseljenici iz naših Vukomeričkih gorica. U jednosatnom programu prikazali smo vukomeričke običaje kroz godinu. Uvjereni smo da će to ostati jedan od najzapamćenijih gostovanja u povijesti ansambla”, istaknuto je u izvještaju.

Istaknuto je i ove godine kako ansambl djeluje u neprimjerenim uvjetima, u starom društvenom domu, koji se ne može smatrati prikladnim za čuvanje vrijednih stvari, nošnji i instrumenata.

“Diljem Hrvatske i Europe članovi ansambla još nisu naišli na društvo koje tako kvalitetno radi na očuvanju tradicije, a ima tako loše uvjete. Pozivamo i čelne ljude okolnih mjesnih odbora da priskoče u pomoć jer njihovi mještani su redovni članovi ansambla od samih početaka do danas”, stoji u izvještaju sa skupštine.

Plan rada za 2020. godinu uvelike je izmijenjen zbog restrikicija i mjera uzorkovanih pandemijom virusa COVID – 19. Sredstva iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice su smanjene na 30% planiranog iznosa.

U ansamblu se nadaju kako će jesen donijeti povoljnije uvjete za rad i mogućnost ostvarenja barem dijela plana rada za 2020. godinu.

Nastavi čitati

Vijesti

Broj oboljelih ostao na nuli i u gradu i u županiji, stigla i nova popuštanja

Nove mjere popuštanja omogućile su i posjete pacijentima u bolnicima, ali zasad samo u izvanrednim okolnostima, uz dozvolu ravnatelja određene zdravstvene ustanove

Objavljeno

on

Prolazi i 39. dan zaredom u kojem nema novooboljelih od koronavirusa, kako na području Velike Gorice i pripadajućih općina, tako i u Zagrebačkoj županiji. Karantena u kojoj smo živjeli polako odlazi u zaborav, a u ropotarnicu povijesti otišla je i Covid-19 ambulanta u velikogoričkom Domu zdravlja. Zauvijek, nadamo se svi…

Mjere opreza i dalje postoje, s popuštanjem se nastavlja korak po korak, ali u svemu tome čini se kao da je nenormalna situacija u kojoj smo živjeli gotovo pa davna prošlost. Maske se sve rjeđe mogu vidjeti na ulicama, a velika promjena je i odredba da se omogućuju posjeti pacijentima u hrvatskim bolnicama, ali i domovima za stare i nemoćne. Pod posebnim uvjetima, naravno, ali i po tom smo pitanju sve bliže povratku u normalu.

Posjeti bolnicama tako su zasad mogući samo uz prethodni dogovor s liječnicima i vodećim ljudima bolnica, a to u ovom trenutku u prvom redu vrijedi za “neodgodive i iznimne okolnosti”. U skladu s uputama naših epidemiologa, ravnatelj ustanove donosi odluku o eventualnoj posjeti, pa se članovi obitelji mogu obratiti za dodatne informacije u slučaju da žele posjetiti svoje bližnje.

Nastavi čitati

Obrazovanje

Znamo što smo radili ove godine… Klinci iz Hribara preskaču sve prepreke

Školarci iz Osnovne škole Nikole Hribara, predvođeni svojim učiteljicama, izvukli su maksimum iz jedne neobične školske godine, u kojoj se učilo na daljinu, živjelo sa štrajkom na jesen i epidemijom na proljeće. Međutim, njih ništa ne može zaustaviti…

Objavljeno

on

Vrijedne učiteljice iz Osnovne škole Nikole Hribara odradile su cijeli niz projekata sa svojim učenicima tijekom ove neobične škole godine, a o svemu što su radile same su i napisale opsežan izvještaj, koji izgleda ovako…

Škola za život. Novi i drugačiji životni izazovi koji su se postavili pred učenike, učiteljice i roditelje prvih razreda. Rad po novim kurikulumima iziskivali su i drugačiji pristup radu. Kako bi svoj rad nadopunili iskustvima drugih i drugima pokazali što i kako rade učenici 1.a i 1.d razreda uključili su se u nekoliko projekata na eTwinning platformi. Uživali su zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Stipić i Jadrankom Jelisavac.

Sigurnim korakom u školu 1
U projektu sigurnim korakom u školu 1 čiji je osnivač profesorica Branka Pastuović naglasak je na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i rješavanjem problema te primjeni različitih vrsta igara u nastavnim i projektnim aktivnostima prvog razreda. Učitelji i učenici koji su uključeni u projekt međusobno surađuju i razmjenjuju iskustva, razne materijale koji su nam važni za kvalitetno provođenje nastave 1. razreda, a izuzetno su nam bili korisni tijekom provođenja nastave na daljinu.
Važna događanja koja smo imali tijekom ove školske godine zabilježili smo slikom, riječju, pjesmom, plesom, glumom na stanicama ovog projekta. Učenici su stjecali razna znanja, vještine i stavove kojima su jačali svoje samopouzdanje, razumjeli i surađivali s drugima. U Sigurnom koraku u školu 1 zabilježili smo aktivnosti koje smo provodili u našoj školi i izvan nje: prvi dan i prve školske korake, Dane kruha, Svjetski dan jabuka, Međunarodni dječji tjedan, svetog Nikolu i Božić, Svjetski dan čitanja naglas, Dan sigurnog interneta, Međunarodni dan materinskog jezika, Dan ružičastih majci, Karneval, matematičke sadržaje, abecedu/slovaricu i niz drugih aktivnosti.
U nastavu na daljinu uključili su se i roditelji pa smo zabilježili uskršnja događanja, proveli projekt Majka je srce obitelji povodom Majčinog dana i Međunarodnog dana obitelji, raspjevali cijelu obitelj pjesmom Nek svud ljubav sja.
Uživali smo u svim aktivnostima te zahvaljujemo roditeljima i organizatorima projekta na pomoći i suradnji tijekom cijele školske godine, a naročito za vrijeme nastave na daljinu.

U svijetu likovnih umjetnika 2/art in my heart
Projekt je u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono (UHURN) pod vodstvom gđa. Nevenke Dimač i Sandre Vuk. Upoznali smo pet velikih likovnih umjetnika svijeta, a jedan je iz naše domovine. Njihov život, djela i cjelokupno stvaralaštvo potaknuli su nas na učenje, kritičko promišljanje i stvaranje likovnih radova poput njihovih. Na trenutak smo zaustavili vrijeme i slikali poput Karle Gerard, Pieta Mondriana, Alme Thomas, Guiseppe Arcimbolda i našeg slavnog slikara naive Ivana Rabuzina.
Radovi naših učenika redovito su bili dostupni na twinspaceu, web – stranici projekta i fb – grupi projekta. Na taj smo način prenosili stečeno znanje partnerskim školama potaknuvši i njih na kreativnost i stvaranje osobnih likovnih uradaka.

Obitelj i ja
Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono (UHURN) organizator je projekta Obitelj i ja. Projektom smo zabilježili sve važne događaje tijekom ove školske godine u koje su se aktivno uključili roditelji s ciljem uspostave kvalitetne suradnje na dobrobit učenika. Aktivnosti su bile usmjerene na izgradnju suradnje, tolerancije i međusobnog uvažavanja unutar razrednog odjela, škole i obitelji.
Na daljinu smo obilježili Majčin dan i Međunarodni dan obitelji od 8. do 15. svibnja 2020. godine pod nazivom Majka je srce obitelji.

Književnik mog zavičaja
Upoznali smo se sa životom, radom i stvaralaštvom književnica našeg zavičaja, Jadrankom Čunčić – Bandov i Željkom Horvat – Vukelja. Bile su dragi gosti naše škole i razveselile učenike svojom glumom, pričom i pjesmom. S književnicom Željkom Horvat – Vukelja obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas.
Posebno nas se dojmio susret na daljinu s velikogoričkim piscem Božidarom Prosenjakom, djedom, čija unuka polazi 1.a razred naše škole. Uživali smo u priči Pudlica, to najbolje zna koju nam je književnik pročitao na daljinu. Svoje stvaralačke aktivnosti podijelili smo s drugim sudionicima projekta.

100. dan škole
Razigrano, veselo i dinamično obilježili smo 100. dan škole kojeg sva djeca vole. U nizu aktivnosti koje smo proveli u školi posebna zahvala roditeljima koji su se priključili raznim slatkim delicijama koje su ispekle vrijedne ruke naših mama i baka u obliku broja 100, a učenici su ih s veseljem blagovali.

Svjetski tjedan svemira
I još jedan projekt. Drugačiji od ostalih. Zanimljiva tema – Svemir. Proučavali smo planete Sunčevog sustava, bili astronauti i lebdjeli nebeskim prostranstvima. Zanimljiva priča vezana uz Svjetski tjedan svemira koji se svake godine obilježava od 4. do 10. listopada. Roditelji su izradili sve potrebne kostime. Istraživali smo razne sadržaje iz kojih smo dobivali zanimljive informacije i na taj način proširivali svoje dosadašnje vidike.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno