Poveži se s nama

Moja županija

Zagrebačka županija na WORLD TRAVEL SHOW-u u Poljskoj

Objavljeno

Na međunarodnom sajmu turističkih putovanja „WORLD TRAVEL SHOW“ u Varšavi predstavljena je turistička i gastro-enološka ponuda te kulturna i povijesna baština Zagrebačke županije. Atrakcija Sajma bili su Vitezovi Zelingradski.

 

Održan je bilateralni sastanak između Zagrebačke županije i Mazowijeckog Vojvodstva na kojem je zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević potpisao Sporazum o suradnji između dvije regije.

 

Foto: Zagrebačka županija

Foto: Zagrebačka županija


 

„Potpisivanje ovog Sporazuma prvi je korak k uspješnoj zajedničkoj suradnji. Teme su detaljno obrađene, ali one nas ni u kojem smislu ne smiju ograničavati. Razmjena mladih, obrazovanje, kultura, gospodarstvo, suradnja na EU projektima, izmjena iskustva, itd. samo su neka od područja zajedničkog djelovanja“ rekao je Rafał Rajkowski, zamjenik župana Mazowijeckog Vojvodstva nadodavši kako se nada da će ovaj Sporazum biti pozitivan primjer drugim regijama kako treba surađivati.

 

Pozitivna klima koja vlada između poljskog i hrvatskog naroda mora uroditi plodom“, zaključio je zamjenik Vujević. Sastanku je nazočila Veleposlanica Republike Hrvatske u Poljskoj dr. sc. Andrea Bekić koja je istaknula kako se nada da će Sporazum rezultirati konkretnim poslovima.

 

„Veliko značenje ima upravo regionalna suradnja. Lijepo smo se družili ove godine u Dubrovniku na 5. Forumu hrvatsko-poljskih regija koji je imao vrlo važnu gospodarsku komponentu. Naših 10 županija i vojvodstava ostvaruje partnersku i prijateljsku suradnju“, dodala je Veleposlanica Bekić.

 

Inače, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Poljskoj postavilo je atraktivnu izložbu umjetničkog fotografa Davora Rostuhara „Hrvatska iz zraka“.

 

sajam-poljska1

Foto: Zagrebačka županija

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

HOTNEWS

COVID-19: 46 pozitivnih osoba na području Zagrebačke županije

Grad Sveta Nedelja ima najveći broj zaraženih.

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u petak 27.ožujka evidentirano je 46 osoba kojima je dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, njih oko 1.200 se nalazi u samoizolaciji, a jedna osoba je izliječena.

 Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije:

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog Stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze virusom COVID-19. Podsjećamo također da zbog velike preopterećenosti broja 112:

  1. Ukoliko zovete hitnu pomoć s FIKSNOG telefona nazovite 194 ili 6223 045
  2. Ukoliko zovete hitnu pomoć s MOBILNOG telefona nazovite 6223 045

Nastavi čitati

Moja županija

Božinović donio odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Objavljeno

on

Načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović uveo je izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike. Kako bi sustav zdravstva i sigurnosti za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19 mogao i dalje funkcionirati uz sve raspoložive djelatnike, tvrtke Čazmatrans, Meštrović prijevoz, Presečki prijevoz  i posebni linijski prijevoznici svakodnevno voze ovim posebnim linijama:

Putnici su obavezni poštovati mjere Stožera uz obaveznu propusnicu i osobnu iskaznicu!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno