Poveži se s nama

Moja županija

Zagreb će postati prvi grad u Hrvatskoj s titulom „Demenciji prijateljska zajednica“

Metropola broji oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43 000 članova njihovih obitelji

Objavljeno

Grad Zagreb i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest (HUAB) predstavili su na 3. Edukativnoj konferenciji za Alzheimerovu bolest EdukAL 2017. sporazum kojim će Zagreb postati prvi grad u Hrvatskoj sa titulom „Demenciji prijateljska zajednica“. Riječ je o programu koji je pokrenulo britansko društvo za Alzheimerovu bolest Alzheimer’s Society, a HUAB se pridružio međunarodnoj inicijativi 2016. i jedina je udruga u RH koja gradovima i naseljima može dodjeljivati titulu „Demenciji prijateljska zajednica“.

Akcijski plan Grada Zagreba za unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom razvijen je u skladu sa smjernicama projekta Zagreb – zdravi grad i logičan je nastavak prethodnih akcija HUAB-a koje je podržao Gradski ured za zdravstvo, kao što su 10 ranih znakova – kako pravovremeno prepoznati AB, edukacija obitelji i njegovatelja u Savjetovalištu, grupe za samopomoć i SOS telefon, obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, Memory Walk, prihvaćanje smjernica Globalne povelje od prije dvije godine te potpisivanje sporazuma zahvaljujući kojem će se Zagreb pridružiti europskim metropolama koje su već započele svoju transformaciju u „Demenciji prijateljske zajednice“.

„Glavna tri cilja našeg akcijskog plana su rano prepoznavanje i dijagnoza demencije kroz edukaciju stručnog osoblja i obitelji te uvođenje mini kognitivnog testa u ordinacije opće medicine, zatim unaprjeđenje institucionalne skrbi o osobama s demencijom kroz preporuke za uređenje odjela za osobe s demencijom i edukaciju osoblja u domovima zdravlja te unaprjeđenje kvalitete života osoba s demencijom u zajednici i njihovim domovima putem informativnih materijala, organizacijom javno-zdravstvenih akcija za destigmatizaciju bolesti, pokretanje savjetovališta i formiranje palijativnog tima u poodmakloj fazi bolesti. U Gradu Zagrebu brinemo o svim svojim građanima i ne smijemo nikoga zaboraviti, stoga nam je ovaj sporazum iznimno važan i ponosni smo što ćemo prvi u RH postati Demenciji prijateljska zajednica“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo u izlaganju akcijskog plana na 3. EdukAL-u.

Grad Zagreb broji oko 17 000 osoba u raznim fazama Alzheimerove bolesti o kojima se brine najmanje 43 000 članova njihovih obitelji. Podrška institucija, kao i udruga, vrlo je važna za sve koji se susreću s bolestima demencije.

Moja županija

Dva nova slučaja koronavirusa u Gorici

Tri novooboljela u Zagrebačkoj županiji

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata još su tri osobe zaražene koronavirusom. Jedna osoba je preminula, a šest ih je izliječeno. Dva su nova slučaja s područja Velike Gorice, a jedan iz Svete Nedelje. Po dvije izliječene osobe broje ispostave Doma zdravlja Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, a preminula je osoba s područja Ivanić-Grada.

– Apeliramo na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također,izbjegavajte putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuje Stožer civilne Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebačka županija: Kreće isplata bespovratnih potpora za poduzetnike pogođene pandemijom

Na javni pozivpristiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna

Objavljeno

on

Zagrebačka županija kreće s isplatom bespovratnih potpora za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikrosubjekte čije su prijave obrađene i odobrene, a čiji je rad obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19. Na javni poziv koji je bio otvoren do 6. srpnja stiglo je više od 700 prijava, a isplata prvih 1.204.500 kuna odobrena je za 182 subjekata. Potpore su odobrene u iznosima od 3.000 do 24.000 kuna po subjektu, a novi ciklus isplata očekuje se kroz dva tjedna.

Inače, Zagrebačka županija spomenuti javni poziv za kojeg je osigurala 13 milijuna kuna raspisala je 4. lipnja, a njime je omogućena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava mikro subjektima malog gospodarstva (obrti, trgovačka društva, samostalne profesije) s područja Zagrebačke županije, koji imaju najmanje 1 jednog aposlenog te koji su prijavitelji na mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, i čije je poslovanje bilo obustavljeno Odlukom Stožera civilne zaštite RH od 19. ožujka 2020. godine.

Bespovratne potpore se dodjeljuju za nabavu opreme, sirovine i materijala za obavljanje osnovne djelatnosti, podmirenje kreditnih/leasing obveza za nabavljenu opremu, korištenje/najam poslovnog prostora, komunalne troškove, troškove telekomunikacija, knjigovodstvenih usluga, licencija, koncesija te drugih troškova za obavljanje osnovne djelatnosti.

Nastavi čitati

Moja županija

U županiji dva nova slučaja koronavirusa

Tri osobe su izliječene

Objavljeno

on

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije u posljednjih 24 sata registrirane su dvije nove osobe zaražene koronavirusom, a tri osobe su izliječene. Po jedan novi slučaj bilježe područja Svete Nedelje te Samobora, dok je jedna izliječena osoba s područja Vrbovca te dvije sa zaprešićkog područja. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 55 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 166 osoba, a 9 ih je preminulo.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno