Poveži se s nama

Vijesti

Za problem grijanja u Velikoj Gorici ponudili su rješenja kroz tri faze

Najavili su i pilot projekt koji će biti prvi korak

Objavljeno

– Grijanje u Velikoj Gorici ubraja se među skuplja grijanja u našoj državi te predstavlja velik problem našim građanima koji nemaju svoj izvor grijanja. Velik broj zgrada je energetski obnovljen, ali zbog loše efikasnosti samog grijanja, te uštede ne dolaze do izražaja. 2013 godine grad je sufinancirao ugradnju razdjelnika, te je dobar dio zgrada sudjelovao u tome, nažalost izvođači radova koji su ugrađivali razdjelnike, napravili su dosta propusta zbog čega je zapravo i pala efikasnost
grijanja – objasnili su ukratko problem članovi Inicijative za bolju Goricu koji su u utorak održali konferenciju za medije i građane na kojoj su raspravljali o problemu cijene i efikasnosti grijanja u našem gradu.

– Treba razdvojiti energetsku obnovu s nedostatkom sustava. Razdjelnike smo nabavili temeljem javnog natječaja. Nažalost je to bila Brunata, ali su uvjeti javnih natječaja takvi. Zakon je i dalje takav da stanovi s više od 70 stanova moraju imati razdjelnike koji zapravo ne polučuju uštedu već pravednije raspoređuju potrošnju energije po stanovima. Energetska obnova je preduvjet ušteda na toplinskoj energiji. HEP toplinarstvo jamči uštede na računima za grijanje energetski obnovljenih zgrada i do 70 posto. Od HEP-a smo zatražili izračun tih tvrdnji – kazao je direktor Gradskog stambenog gospodarstva Velike Gorice Tomislav Landeka.

9.12.2020. Velika Gorica – Inicijativa za bolju Goricu održala konferenciju za medije o grijanju u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/Cityportal.hr

Članovi inicijative kažu kako su proveli mjerenja snage radijatora i pregled ventila u nekoliko stanova na području Gorice. Tim pregledima i mjerenjem ustanovljeni su određeni problemi. Među vodećim tvrtkama koje su ugrađivali razdjelnike je Brunata, koju su i kontaktirali kako bi riješili problem.

– Nažalost, Brunata, nije imala razumjevanja, te uporno pere ruke od odgovrnosti, te prebacuje odgovrnost na suvlasnike zbog loših i starih instalacija. U nekoliko navrata demantirali smo njihova očitanja, te tražili sastanak do kojeg u više od pola godine još nije došlo. Nakon sakupljenih dokaza, kontaktirani su predstavnici grada kao i upravitelj zgrada GSGVG, te je dogovrena provedba “pilot projekta”.

Taj projekt obuhvaća pregled zgrade, tj. cijelog sustava grijanja, mjerenje snage/volumena u par stanova prije hidrauličkog uravnoteživanja, podešavanje postojećih termostatskih ventila temeljem evidencije instalirane snage, podešavanje postojeće opreme u toplinskoj stanici, kontrolno mjerenje snage/volumena nakon hidrauličkog uravnoteživanja te edukacija krajnjih korisnika. Nakon provedenog projekta, pokušat će naći model za podešavanje svih zgrada na području grada.

Incijativa želi i promjenu iznosa tarifnih stavki za proizvodnju i distribuciju toplinske energije za centralne sustave.

– Trenutno važeće tarife su definirane odlukama iz 2014. godine. Od tada napravljeno je mnogo toga što utječe na iznos tih tarifnih stavki zbog čega smo, u ime inicijative, zatražili od HEP Toplinarstva da pokrene postupak podnošenja zahtjeva za promjenu tarifnih stavki. Isto tako zatražili smo podloge na osnovu kojih su donesene odluke o trenutno važećim iznosima. Očekujemo odgovore od nadležnih institucija – poručili su iz Inicijative.

9.12.2020. Velika Gorica – Inicijativa za bolju Goricu održala konferenciju za medije o grijanju u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/Cityportal.hr

U jučerašnjem obraćanju javnosti, članovi Inicijative za bolju Goricu osvrnuli su se i na činjenicu kako je u nekim zgradama trošak grijanja narastao nakon energetske obnove. Radi se o zgradi u Tomaševićevoj ulici 3, čiji su stanari u siječnju 2018. godine dobili račun od 550 kuna, u istom mjesecu iduće godine, nakon nove fasade, 750 kuna, a u siječnju ove godine čak 830 kuna.

– Suvlasnici nisu upozoreni pod kojim uvjetima će postići minimalne tražene uštede! Nije pregledana instalacija centralnog grijanja, da li postoje uvjeti za takve uštede? Potrebno je smanjenje priključne snage nakon pregleda i eventualne korekcije sustava centralnog grijanja. Nadamo se da ćemo, kroz inicijativu, uspjeti uspostaviti potrebnu komunikaciju između svih aktera, te da ćemo pronaći adekvatno rješenje za ovakve probleme. Upravitelj je taj koji bi trebao
imati savjetodavnu ulogu, suvlasnici su ti koji bi trebali pokazati zainteresiranost jer se radi o njihovoj imovini, a predstavnik bi trebao biti samo spona između njih – zaključili su iz Inicijative.

Kultura

FOTO: eTwining projekt ‘Uskrs u mojem zavičaju’ u izvedbi učenika Srednje strukovne škole

Objavljeno

on

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenici Srednje strukovne škole i njihovi nastavnici predstavili su danas u holu srednjoškolskog centra ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’. Prikaz uskrsnih turopoljskih običaja, uglavnom vezanih uz pripremu hrane i prezentaciju blagdanskog stola pripremila je Sanja Gršetić, nastavnica Praktične obuke konobara. Osmislila je i skeč na autohtonom turopoljskom narječju. Drugi dio skeča na engleskom jeziku osmislila je Sanja Cmrečnjak, nastavnica Hrvatskog jezika.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U pripremi hrane sudjelovala je i Katica Birek, nastavnica Praktične nastave pomoćnih kuhara i slastičara. Prigodne korizmene plakate uradila je Dragica Marković, nastavnica Vjeronauka. Za digitalnu obradu aktivnosti pobrinula se Nataša Sirković, nastavnica elektrotehničke grupe predmeta.

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Scenski prikaz turopoljskih običaja predstavili su sljedeći učenici: Katarina Pavunčec, Stjepan Zgurić, Kristijan Popovčić (svi 3.d), Aleksandra Kos (1.h) i Sanja Čibarić (3.d). Pisanice su uradili Anamarija Šitum i Jurica Antolović, a uskrsnu košaricu uradila je Elma Mašić (svi 3.d). Posebnu pohvalu za pripremu hrane zaslužio je Bernard Kancir (3.d) za samostalnu izradu figura od kruha (uskrsni zec, medo i križ). Predstavu su snimali: Lovro Lipovšćak, Danijel Božurić (oba 3.f), Kristijan Fiket, Elma Mašić (oboje 3.d), Nikola Šurina (2.f), Antonio Puljak (1.f) i Matija Antolić (1.j). Za izradu GIF čestitke zadužen je Mihael Vražić (3.f), a za montažu video snimke Matej Božurić (3.f).

26.02.2021. Velika Gorica. eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju u izvedbi učenika Srednje strukovne škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Autorice projekta ‘eTwining projekt Uskrs u mojem zavičaju’ su učiteljice Jasminka Podlejan (Osnovna škola Pokupsko) i Ivana Gazdić-Dubovečak (Osnovna škola Eugena Kvaternika). Predviđeno trajanje projekta je od početka veljače do kraja travnja 2021. godine. Partneri projekta su nekoliko osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

Željeznička stanica dobiva rasvjetu i asfaltirano parkiralište

Dogovoreno je tako s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture

Objavljeno

on

Uskoro će započeti uređivanje željezničke stanice na kraju Kolodvorske ulice, objavio je to v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar.
– Postojeća željeznička stanica u Velikoj Gorici neprimjerena je za grad naše veličine. Na radnom sastanku s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem dogovoreno je uređenje stanice. U prvoj fazi asfaltirat će se parkiralište i postaviti javna rasvjeta – kazao je Ačkar.
Ovime su zasigurno zadovoljni građani koji kao prijevozno sredstvo do Zagreba koriste vlak jer je dosad taj dio Gorice bio mračan i djelovao nesigurno.

Nastavi čitati

Vijesti

U tri godine više puta vozio bez položenog vozačkog, završio u pritvoru i dobio kaznu

Platit će 2.000 kuna

Objavljeno

on

Policija je u utorak u Ulici Slavka Kolara zaustavila 32-godišnjaka koji je bez položenog vozačkog ispita vozio osobni automobil zagrebačkih registarstracija. Provjeravajući ga, policija je utvrdila kako je 32-godišnjak ujedno i recidivist koji unatrag tri godine ima više od tri presude za isti prekršaj. Na Općinskom prekršajnom sudu u Velikoj Gorici određeno mu je zadržavanje u trajanju od 15 dana i novčana kazna od 2.000 kuna.

Nastavi čitati

Reporter 401 - 18.02.2021.

Facebook

Izdvojeno